به گزارش شهرآرانیوز، شهرام مرصعی، رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای قیمتی خراسان رضوی درخصوص اهمیت و حساسیت طلا نسبت به مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اظهار کرد: طلا به عنوان کالایی که نقدشوندگی بسیار بالایی دارد همواره مورد توجه سرمایهگذاران بوده و تا زمانی که این ارزش ذاتی را دارد مورد توجه خواهد بود بنابراین وقتی که یک کالایی چنین جذابیت بالایی برای قشر بزرگی از سرمایهگذاران دارد و به نوعی پشتوانه محسوب میشود، همانقدر هم حساس است.
وی ادامه داد: پرکشش بودن کالا به این معناست که مردم نسبت به تهیه آن حساسیت بالا ندارند اما وقتی کالا کم کشش است یعنی مردم نسبت به داشتن و تهیه آن کالا حساسیت دارند به عنوان مثال نان از جمله کالاهای کم کشش به شمار میآید و اگر قیمت نان دوبرابر هم شود درست است که در فروش محصول تأثیر میگذارد اما تاثیر آن کم است چرا که مردم به آن نیاز دارند. کالاهای لوکس از انواع کالاهای پرکشش هستند که وقتی قیمت آنها بالا میرود ضرورتی ندارد که مردم آنها را تهیه کنند بنابراین آن را تهیه نمیکنند.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: طلا یک کالا پرکشش است چراکه یک کالا ضروری نیست یعنی به محض اینکه قیمت بالا میرود دلیلی برای خرید آن وجود ندارد اما با وجود اینکه طلا در حوزه کالاهای کمکشش قرار دارد، رفتار اجتماع و واحدهای بزرگ سرمایهگذاری کاری کرده است که طلا از خود عکسالعمل عکس نشان بدهد که این به خاطر تقاضای بالا که ناشی از نیاز حیاتی نیست، بلکه به خاطر افکار سیاسی و اجتماعی است که پشت این قضیه وجود دارد، یعنی مردم به واحدهای پولی خود اطمینان ندارند به همین دلیل میخواهند کالای جایگزین با درصد نقدشوندگی بالا تهیه کنند و از همه در دسترستر، مفیدتر، کمحجمتر و گرانتر طلا است بنابراین تقاضا در دنیا به این خاطر بالا رفته است.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای قیمتی خراسان رضوی بیان کرد: یک بانک مرکزی باید دلار و یورو و واحد پولی کشور خود را به میزان بالا داشته باشد اما وقتی که به آن پول اعتمادی ندارد سعی میکند تا بخش قابلتوجهی از آن را به کالایی با ضریب نقدشوندگی و اطمینان بالا تبدیل کند.
تنزل قیمت طلا بخشی از یک صعود ناگهانی است
مرصعی خاطرنشان کرد: طلا نسبت به مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حساس است یعنی هر حرکت ناموزونی اگر در حوزه سیاست، اجتماع و یا اقتصاد ایجاد شود به سرعت در طلا تأثیر آن قابل مشاهده است، بنابراین در یک ناملایماتی مثل وقوع کرونا و همهگیری آن و تاثیرات آن بر مبادلات جهانی و در اقتصاد جهانی نیز خود را بیشتر نشان خواهد داد، طلا به سرعت از خود حساسیت نشان میدهد بنابراین افزایش ناگهانی قیمت را باید در نظر گرفت و اینکه بیش از ۲۰ دلار در فاصله یک روزه تنزل میکند، بخشی از صعود ناگهانی است.
وی افزود: در مجموع چنین بحرانهایی طلا را دچار هیجان و نوسان میکند و قیمت آن بالا میرود، حال هرچه از این حساسیت کم شود بدین صورت که علائمی دال بر اینکه کرونا در بعضی مناطق مهار و در بعضی مناطق کم شده است و یا در بعضی مناطق مردم ضمن رعایت اصول بهداشتی به آن بیتوجه شدهاند و فعالیتها به نوعی از سر گرفت میشود و این خود تاثیر میگذارد بدین صورت که ما در جهان به سمت عادیسازی اجتماعی پیش میرویم و بنابراین این خود را در قیمت طلا نشان میدهد و طبیعی است که مقداری پایین بیاید.
با تداوم شرایط قیمت طلا بالاتر خواهد رفت
این کارشناس اقتصادی درباره وضعیت قیمت طلا اضافه کرد: یک بحث در مورد قیمت طلا بر سر ماندگاری آن است به این صورت که به عنوان مثال آیا نزول قیمتها همچنان ادامه خواهد داشت و یا دوباره با هیجانات جدید مواجه خواهیم بود؟ بخشی از اینها را هیچکس نمیداند چرا که ما نمیدانیم این بیماری و این ویروس جدید است و همچنین رفتار آن جدید است، باید صبر کنیم و ببینیم که این ویروس چه بروز و نمودی خواهد داشت تا بعد ما بتوانیم در بخشهای مختلف اعم از پزشکی، اجتماعی و همچنین اقتصادی که به صورت غیر مستقیم مرتبط است، تمهیدات لازم را بیاندیشیم.
مرصعی افزود: هنوز برای پیشبینی زود است و باید صبر کنیم و ببینیم چه اتفاقی میافتد اما اگر کرونا این تاثیراتی را که در حال حاضر در اقتصاد جهان و در رفتار مصرفکننده و تولیدکننده گذاشته است، ادامه بدهد و نیز همچنان مهارناپذیر به فعالیت خود ادامه بدهد من هم از آن دسته افرادی هستم که قیمت طلا را بالاتر از اکنون میبینم.
رکود در بازار مصنوعات طلا
وی درخصوص تفاوت وضعیت طلای خام و مصنوعات طلا عنوان کرد: درباره طلا با دو دیدگاه صحبت میشود؛ راجع به طلا خام با یک دیدگاه صحبت میکنیم و راجع به مصنوع ساخته شده از طلا باید در فضای دیگری صحبت کرد. اصولا در چنین شرایطی وقتی قیمت طلا بالا میرود، راجع به طلای خام به صورت شمش و سکه صحبت میکنیم و این در مورد مصنوع طلا نیست چراکه عملا میزان خرید و فروش مصنوع طلا به سمت صفر میل کرده است و یک فاجعه به تمام عیار است، من فکر میکنم در هیچ صنفی میزان معاملات با این شدت به سمت صفر حرکت نکرده است مگر اینکه تعطیل شده باشد. اگر وضعیت این صنف یکی، دو ماه دیگر با این وضعیت ادامه دهد تصور من این است که این صنف تقریبا با ورشکستگی سراسری مواجه میشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نگاه من به مسائل مختلف از جمله مسائل سیاسی با دید مدیریتی است، گفت: ما اگر مسائل را نبینیم و پیشبینی نکنیم این مسائل به وجود میآیند و تا زمانی که نتوانیم حل کنیم باقی میماند و هر چه میگذرد وضعیت بدتر و از کنترل خارج میشود.
مرصعی درخصوص ایجاد سردرگمی در میان فعالان حوزههای مختلف بیان کرد: ما در رابطه با کرونا این مسئله را میبینیم که سیاستمداران ما یک دست حرف نمیزنند و وقتی شرایط این گونه باشد مردم و فعالان حوزههای مختلف دچار سردرگمی میشوند. زمانی که آشفتگی به وجود میآید میزان پیشبینی، تجزیه و تحلیلها و تصمیمگیریها با ریسک بالا مواجه میشود و عمدتا هم خطا هستند.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای قیمتی خراسان رضوی افزود: مردم در چنین شرایطی احساس خطر و ناامنی میکنند و به سمت انبار کردن طلای خام به صورت شمش و حداکثر سکه روی میآورند و این را فقط مردم انجام نمیدهند بلکه نهادها، سازمانها و واحدهای سرمایهگذاری کلان هم انجام میدهند.
ذخیرهسازی طلای خام بلای جان صنعت طلا
مرصعی خاطرنشان کرد: ذخیرهسازی طلای خام، سکه، آب شده و شکسته و انواع مشابه در حجم و اندازه وسیع و کشوری و جهانی، بزرگترین لطمات را به صنعت طلا و جواهر میزند. ماده اولیهای که باید با آن در این صنعت کار کرد، کالا درست شود، ارزش افزوده از آن به دست بیاید و به مردم ارائه شود، از این صنعت گرفته شده است و این بزرگترین بلای ممکن است.
وی افزود: مسئله انباشت طلای خام این صنعت را با خطر مرگ مواجه کرده است. این کالا و عنصر باید چرخش داشته باشد، ارزش افزوده از چرخش و تبدیل شدن آن به وجود میآید، از شکل خام و انبار کردن آن که ارزش افزودهای به وجود نمیآید به حال این اتفاق افتاده و بسیاری از واحدهای سرمایهگذاری بزرگ و کلان حتی به جای نگهداری دلار به نگهداری طلا گرایش پیدا کردهاند که البته در مقام مقایسه بین نگهداری دلار و طلا، نگهداری طلا پیشنهاد میشود اما این به معنای تشویق مردم برای انجام این کار و ایجاد بحران بیشتر نیست.
این کارشناس اقتصادی درباره وضعیت بازار بورس تصریح کرد: اگر گرایش برای تهیه و عرضه هرچیزی بیش از حد استاندارد و مورد انتظار صوت بگیرد و بیشتر از توان هضم جامعهای که در آن کار میکند، محل سؤال قرار میگیرد.
لزوم توجه دقیق و فنی به بازار بورس
مرصعی افزود: درباره بازار بورس همه شاخصها به نوعی نشان میدهند که نباید این اتفاق بیافتد ولی دارد میافتد و این نشان میدهد که یک سری عوامل دیگر دخیل هستند و این عوامل ظاهر نیستند وگرنه میشد آنها را تشخیص داد که باعث میشوند چنین تحولاتی را در بورس کشور انتظار داشته باشیم زمانی که این علائم مشاهده نمیشوند فقط ما تحول عجیب و غریبی را می بینیم باید به پشت پرده این داستان مقداری بدگمان باشیم که چرا و چگونه این اتفاق میافتد؟ باید قدری با دید فنی و دقیقتری به مسئله نگاه کرد و به آن فکر کرد.
منبع: ایسنا