ادامه حراج سکه از هفته آینده (۲ مرداد ۱۴۰۳) آغاز فروش برخی محصولات سایپا از فردا چهارشنبه+ جدول (۳ مرداد ۱۴۰۳) قیمت امروز انواع گوشی‌های موبایل (۲ مرداد ۱۴۰۳) کدام استان‌های کشور بیشترین مصرف برق را دارند؟ | خراسان‌رضوی جزو پرمصرف‌ها تولید خودرو‌های دوگانه‌سوز در ایران متوقف شد ضرر بیشتر واحد‌های صنفی تلفن همراه مشهد به دلیل طولانی شدن و عدم تخصیص ارز ملانصرالدین و بوق اختلاس! افزایش قیمت سکه تمام در مشهد (۲ مرداد ۱۴۰۳) پایان سبز بورس پس از ۳ روز منفی | گزارش وضعیت بازار سرمایه (۲ مرداد ۱۴۰۳) جزئیات دریافت ارز اربعین اعلام شد (۲ مرداد ۱۴۰۳) ریزش تا ۹۵ میلیون تومان قیمت خودرو‌های خارجی امروز (۲ مرداد ۱۴۰۳) مدیران‌خودرو: با مجوز گران کردیم | مابه‌التفاوت را اقساطی بپردازید قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲ مرداد ۱۴۰۳) | افت ۱ تا ۹ میلیون تومانی قیمت خودرو‌های داخلی معاملات غیر ریالی در بازار مسکن جریمه در پی دارد ارزش روز سهام عدالت چقدر است؟ (۲ مرداد ۱۴۰۳) افت دلار بازار آزاد به ۵۷ هزار تومان | قیمت امروز طلا، سکه، دلار و ارز دیجیتال (۲ مرداد ۱۴۰۳) وظیفه مهم هواداری از زائران و مجاوران صفر تا صد دهک‌بندی | دهک بندی خانوار‌ها براساس داده‌های ثبتی آن‌ها تا شهریور به روزرسانی می‌شود تعرفه جدید واردات موبایل اعلام شد | واردات آیفون ۱۴ ممنوع است گیلاس ۲۰ هزار تومان گرانتر شد | قیمت امروز میوه در مشهد (۲ مرداد ۱۴۰۳) گمرک: ۱۰ هزار خودرو طی ۴ ماه وارد کشور شد (یکم مرداد ۱۴۰۳) پیک‌سایی ۳۰۰ مگاواتی با همکاری مشترکین در شرکت توزیع برق خراسان رضوی اعلام نرخ‌نامه جدید خدمات دوخت اتحادیه خیاطان مردانه و تولیدکنندگان پوشاک مشهد (یکم مرداد ۱۴۰۳) پیش‌بینی افزایش پروازهای ایام اربعین در مشهد گوشی‌های سامسونگ و شیائومی در مشهد چند؟ (۱ مرداد ۱۴۰۳) هنوز قیمت بلیت‌های اتوبوس در مشهد برای اربعین اعلام نشده است
سرخط خبرها

سهم کارگران از سهام عدالت/ چه کسانی از دریافت سهام عدالت جا ماندند؟

  • کد خبر: ۲۶۲۰۳
  • ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۵
  • ۱۴
سهم کارگران از سهام عدالت/ چه کسانی از دریافت سهام عدالت جا ماندند؟
سهام عدالت ۴۹ میلیون ایرانی را شامل شده است، اما اقشار آسیب‌پذیری مانند کارگران وجود دارند که در توزیع این سهام توجه مناسبی به آن‌ها نشده است.

به گزارش شهرآرانیوز، طرح توزیع سهام عدالت، اولین‌بار در مرداد ماه سال ۸۴ و پس از ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی در جلسه هیئت وزیران دولت وقت به تصویب رسید. افزایش بهره‌وری شرکت‌ها، به واسطه سپردن سهام تعدادی از بهترین شرکت‌های دولت به مردم شالوده این ایده بود. این شرکت‌ها غالباً در دسته پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها، فلزات، نیرو و مالی، آن هم از بهترین شرکت‌ها بودند که واگذاری ۴۰ درصد از هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در قالب سهام عدالت، گواهی بر استراتژیک بودن شرکت‌هایی است که سهامشان به مردم واگذار شد.

در طرف مقابل برای شناسایی مشمولان سهام عدالت از سال ۸۴ تا سال ۸۹، در مجموع ۶ بار تصمیم مسئولان وقت تغییر شد. در ابتدا بنا بود این سهام به همه ایرانیانی که ۱۵ سال کامل دارند با اولویت دهک‌های پایین درآمدی واگذار شود اما در آبان ماه سال ۸۵ این تصمیم عوض شد و قرار شد سهام عدالت تنها به دو دهک پایین درآمدی برسد و نهایتاً در فرودین ۸۸ با تصویب آیین‌نامه اجرایی توزیع سهام عدالت، ارائه سهام عدالت به ۶ دهک پایین درآمدی که ۲ دهک پایین درآمدی آن با اولویت روستاییان و عشایر بود، به تصویب رسید.

مبانی قانونی شناسایی مشمولان توزیع سهام عدالت و میزان سهام اختصاص یافته به آن‌ها در جدول زیر آمده است:

 

 

مشمول کردن اقشار جمعیتی به جای ۶ دهک پایین درآمدی؛ خطای بزرگ شناسایی مشمولان سهام عدالت

با تأکید قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بر اختصاص این سهام به دهک‌های درآمدی، اما از همان ابتدا به جای بررسی دقیق درآمد افراد، اقشار جمعیتی مبنای تخصیص این سهم‌ها قرار گرفت. بر این مبنا اگر چه در گام اولیه، اقشار آسیب‌پذیر تحت پوشش نهادهای حمایتی مشمول دریافت سهام عدالت قرار گرفتند اما در ادامه اقشار جمعیتی خارج از دهک‌های پایین درآمدی نیز مشمول دریافت سهام عدالت شدند که شاغلان دستگاه‌های اجرایی، بازنشستگان کشوری، لشگری، تأمین اجتماعی و کارکنان شاغل شهرداری‌ها از جمله آن‌ها بودند.

بر این اساس در سال ۸۴ در مرحله اول، مشمولان را ۴/۵ میلیون نفر از افراد نیازمند طرح شهید رجایی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و افراد تحت حمایت سازمان بهزیستی کل کشور تشکیل دادند. حدود ۳ میلیون نفر نیز به عنوان تکمیلی مشمولان مرحله اول شناسایی و در مجموع ۷/۵ میلیون نفر به عنوان مشمولان مرحله اول نهایی شدند.

در مرحله دوم تمامی روستاییان و عشایر کشور که مجموعاً ۱۷ میلیون نفر را تشکیل می‌دادند مشمول سهام عدالت شدند. در ادامه اقشار مشمول سهام عدالت متنوع‌تر شد و طی مصوبات مختلف ستاد مرکزی سهام عدالت در ۱۸ مرحله شناسایی، تعداد مشمولان به ۴۹ میلیون نفر رسید.

براساس اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس، ترتیب این مشمولان تا پایان سال ۹۳ در جدول زیر آمده است.

 

به گزارش سازمان خصوصی‌سازی آخرین به‌روزرسانی این مشمولان به صورت زیر است:

 


به دلیل عدم وجود سامانه‌ای جامع برای شناسایی ۶ دهک پایین درآمدی در سال‌های ذکر شده، توزیع سهام عدالت خطاهای نوع اول و نوع دوم زیادی را شامل شده است. به عبارت دیگر هم بسیاری از افراد متمکن، سهام عدالت گرفته‌اند و هم در طرف مقابل، بسیاری از افرادی که براساس اهداف سهام عدالت، باید مشمول دریافت آن قرار می‌گرفتند، از دریافت این سهام جا مانده‌اند و معنای این سهام که به عدالت منسوب شده است را زیر سؤال برده‌اند.

کارشناسان معتقدند دولت باید برای مشمول‌کردن جاماندگان، فکری اساسی کند چرا که ترکیب مشمولان سهام عدالت، بی‌عدالتی در حق جاماندگان را نشان می‌دهد و به تدریج با آزادسازی و قابل معامله شدن این سهام، تبعات اجتماعی آن اجتناب‌ناپذیر است.

سهم قشر کارگر از سهام عدالت چقدر بوده است؟

به عنوان نمونه از جمله اقشار ضعیف جامعه که باید حتماً مورد توجه این سهام قرار بگیرند قشر کارگر هستند که در شناسایی اولیه مشمولان سهام عدالت مورد توجه قرار نگرفتند. نهایتاً در سال ۸۹ تنها اقشار بسیار خاصی از کارگران یعنی کارگران فصلی، ساختمانی و زنان کارگر سرپرست خانوار (مجموعاً حدود ۶ میلیون نفر) مشمول این سهام شدند.

در این باره علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار، می‌گوید: متأسفانه در مقطعی که ثبت‌نام در حال اتفاق بود، فریادهای ما به آسمان رفت. اما مسئولان تصمیم‌گیر وقت کارگران را به عنوان گروهی از جامعه قبول نکردند، امروز ممکن است تعدادی از کارگران در قالب نوع دیگری از ثبت نام‌ها مشمول سهام عدالت شده باشند، اما جامعه فراگیر کارگری هیچ وقت در گروه مشمولان قرار نگرفت. گروه‌های مختلف جامعه سهام عدالت دریافت کردند اما بخش عمده‌ای از کارگران مشمول این طرح نشدند.

وی معتقداست: یکی از اجحاف‌هایی که در حق کارگران صورت گرفته همین است. انگار کارگران با بقیه فرق دارند.

دولت پرتفوی سهام عدالت را توسعه دهد تا افراد نیازمند تحت پوشش قرار بگیرند

به‌نظر می‌رسد با توجه به اینکه در حال حاضر با ایجاد سامانه اطلاعات رفاه ایرانیان امکان شناسایی اقشار آسیب‌پذیر فراهم شده است دولت می‌تواند با اضافه کردن سهام شرکت‌های دولتی دیگر به پرتفوی سهام عدالت، این افراد را نیز مشمول سهام عدالت کند.

در این باره سید محمد هادی سبحانیان، سرپرست معاونت پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس، با اشاره به لزوم اتخاذ تدابیر لازم برای اعطای سهام عدالت به مستحقان جامانده بیان داشت: متأسفانه وقتی سیاست‌گذار اشتباهی را مرتکب می‌شود، به این راحتی نمی‌شود آن را اصلاح کرد. بنابراین در حال حاضر برخی دارندگان سهام عدالت از تمکن مالی برخوردار هستند، ولی بعید است سیاست‌گذار سهام را از این افراد پس گرفته و به مستحقان واقعی اعطا کند. راهکار واقع‌بینانه این است که پرتفوی سهام عدالت را گسترش دهند و شرکت‌های جدیدی را مشمول طرح سهام عدالت کنند تا بتوان افرادی که نیاز دارند اما مشمول این طرح نشده‌اند را پوشش داد.

علی مروی، رئیس اندیشکده حکمرانی شریف، نیز می‌گوید: اگر دولت فکری به حال جاماندگان نکند، تبعات و مشکلات اجتماعی ایجاد خواهد شد. زیرا، اکنون ارزش این سهام حداقل ۸ تا ۱۰ میلیون تومان به ازای هر نفر شده است و یک خانواده چهار نفره ممکن است حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان نصیبش شود.

وی معتقد است: مشمول‌کردن جاماندگان می‌تواند با استفاده از افزودن برخی شرکت‌های حاضر در فهرست واگذاری به سبد کل سهام عدالت باشد.

منبع: مهر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حمیدرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۹
0
4
دولت تکلیف فوتی های سهام عدالت را مشخص کرد خدا رو شکر
بهتر نبود اول دولت تکلیف جاماندگان سهام عدالت را مشخص کند آخه آنها دیگر دستشون از دنیا کوتاست نمی توانند تکلیف شون را انجام دهند
محمود رهنما
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
0
5
بنام خدا
با سلام
وضعیت جاماندگان سهام عدالت که اکثرا کارمندان جز دولت هستند چه میشود لطفا پاسخ دهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
1
5
با سلام
اگر دولت فکری به حال کاگران جا مانده از سهام عدالت نکند و فقط به فکر کارمندان خود و خود و دولتی ها باشد ،به واسطه فقر و اینکه این قشر چیزی برای باختن ندارد ،باید دولت خود را آماده شورش های خیابانی ،و .... نماید . این روند و رویه دولت ما کسانی که دستمان به دهنمان میرسد را در معرض خطر غارت قرار میدهد . خدا کمک کند .
زهرامرادی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
0
3
کسانی که برگه های سهام عدالت روگم کرده اندبایدچکارکنندوفرزندجدیدونوزاددارندوازقشرزیرصفرهستنندچطوربایدثبت نام کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
0
3
برگهای گم شده سهام عدالت وهمینطورثبت نشدن اعضای جدیدخانواده روبایدچیکارکنموچطوربایدثبت نام کنیم وبرای آزادسازی سهام عدالت آیابه برگه هانیازی داریم یانه خوشحال میشم اگرجوابم روبدید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
0
2
شوهر من رانند تاکسی است اون سالی که ثبت نام سهام عدالت بود از تاکسی رانی جواب درستی به ما ندادند بنابر این هم شوهرم هم پسرم از ثبت نام سهام عدالت جا ماندند حال باید چکار کرد . من خیلی های دیگر را هم میشناسم که از ثبت نام سهام عدالت جا مانده اند تکلیف این همه جا مانده چیست ؟
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
0
3
سلام من درسال 84تا الان کارگر تامین اجتماعی با حقوق حداقل طبق قانون کار و مستاجر بودم که سهام عدالت به من تعلق نگرفته آخه این چه عدالتی که به قشر کارگر که در میدان تولید کشور با حداقل حقوق کار کند وسهام تعلق نگیره وکارمندان دولت سهام بگیرند
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
0
2
باسلام بنده کارگر هستم ومستاجر سال ۸۴ هم ثبت نام کردم .کاغذهاشم موجوده ولی اسمم داخل سهام عدالت نیست .این کجاش سهام عدالت حساب میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۵
0
2
لعنت خدا بر دروغگویان واختلاصگران عالم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۵
0
3
لعنت خدا بر دروغگویان واختلاصگران عالم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
0
2
سلام من هم میخوام ثبت نام کنم من یک کارگر م
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
0
1
سلام من هم میخوام ثبت نام کنم من یک کارگر م
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
0
2
سلام من شوهرم کارگره دوتابچه دارم یه بچم دارای مریضی خاص من برای سهام کارگری ثبت نام کردم اماخبری نشده چیکارکنم
محمد حبیبی نسب
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۸
0
0
با سلام بنده کارگر وبیمه شده تامین اجتماعی بودم وبه تازگی مستمری بگیر هستم وهمراه خانواده از سهام عدالت محروم وجامانده ام لطفا بنده را راهنمایی فرمایید به کجا مراجعه کنم. سپاسگزارم
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->