به گزارش شهرآرانیوز، مهدی حیدری درخصوص مختصات و ظرفیتهای شهر گلمکان گفت: این منطقه که بهعنوان نگین سبز انگشتری استان شناخته میشود، در ۲۹بهمن۱۳۸۷ دوره سوم تشکیل شوراها از روستا به شهر ارتقا پیدا کرد.
وی افزود: در واقع مدنیت در این منطقه را میتوان از تاریخچه «چشمه سبز» ش جستوجو کرد، بهطوری که فردوسی توسی در شاهنامه خود از این چشمه با عنوان «چشمه سو» نام برده و حکایت کرده که شفا و مرگ یزدگرد اول در این مکان رخ داده است.
شهردار گلمکان ادامه داد: در دوران قبل از ظهور اسلام، چشمه سبز محل واریز وجوهات و نذرهای مردمی نیز بوده که در آیین زرتشت از قداست خاصی برخوردار بوده است. در بلندیهای چشمه سبز نیز آتشکدههای «آذین برزین مهر» وجود داشته است و درعین حال، سنگ قبرهایی در این منطقه به چشم میخورد که مربوط به دوران قبل از اسلام به «گُرمکن» (مکان آتش) معروف هستند و بعد از ظهور اسلام به «جورمکن» تغییر نام داده تا سرانجام به «گلمکان» رسیده است.
وی با اشاره به چالشهای شهرداری در بدو تأسیس گفت: گلمکان وقتی از روستا به شهر تبدیل شد، هیچ طرح مطالعاتی و تحقیقاتیای در هیچ زمینهای نداشت و این، کار شهرداری را بسیار سخت کرد، اما اکنون خزانه طرحهای مطالعاتی ما برای توسعه شهری در گلمکان پر است.
حیدری بیان کرد: از آن جمله میتوان به طرحهای احداث پارک جنگلی ۶۰ هکتاری، پارک گردشگری صالحان، رضوان در شهر گلمکان و طرحهای نیمهتمام مطالعاتی پارکهای بهار و آفتاب در این شهر اشاره کرد.
وی اضافه کرد: طرح ترافیک شهری ما مصوبه شورای همتا را دارد و از همه مهمتر این است که طرح جامع شهری گلمکان سال ۹۵ از سوی اداره کل راه و شهرسازی ابلاغ شده که در واقع شهر را شناسنامهدار کرده، هرچند فرایند تصویب طرح تفصیلی شهر هنوز طی نشده است.
شهردار گلمکان گردشگری را از بزرگترین مزیتهایی این شهر عنوان کرد و گفت: گلمکان بهعنوان منطقه نمونه گردشگری دارای مصوبه از هیئت وزیران است و ما اینجا آثار تاریخی باارزشی داریم که علاوه بر لزوم کارهای پژوهشی و تحقیقاتی باید زمینه سرمایهگذاری بر روی آنها نیز فراهم شود. بهعنوان مثال، در اطراف چشمه سبز چشمههای دیگری وجود دارند که از ظرفیت مناسبی در حوزه تولید آبهای معدنی برخوردار است و به سازمان همیاری شهرداریهای خراسان رضوی پیشنهاد میکنیم از این ظرفیت منطقه برای سرمایهگذاری استفاده کند.
وی دریاچه طبیعی چشمه سبز را بستر مناسبی برای سرمایهگذاری عنوان و بیان کرد: در کنار دریاچههای مصنوعی چالیدره و بند گلستان، چشمه سبز بهصورت طبیعی و خدادادی و حجم آبگیری ۱۷ و نیم هکتار برای انجام ورزشهایی، چون ماهیگیری، غواصی، اسکی روی آب و... مناسب است و ارتفاعات آن هم برای کوهنوردان جذابیت دارد.
وی با اشاره به وجود آثار باستانی از جمله قلعه گلریز (احتمالا مربوط به دوران ساسانیان)، قبرستانهایی با سنگ قبرهای مربوط به دوران پیش از اسلام، حسینیه قدیمی گلمکان و... تصریح کرد: عمده انتظار ما از سازمان همیاری، کمک به مباحث طرح مطالعات گردشگری و ثبت آثار میراث فرهنگی در این منطقه است تا این ظرفیتها بهعنوان هویت فرهنگی این کشور دستخوش ناملایمات اجتماعی، سوءرفتارهای گردشگرنمایان یا سارقان نشوند.
وی بیان کرد: سرمایهگذاری بر روی ظرفیتهای گردشگری ۵۶۰ هکتاری منطقه نمونه گردشگری گلمکان با برخورداری از جاذبههای بند ذخیره بتنی آب در ۴ کیلومتری شهر، روستای نوزاد در فاصله ۲ کیلومتری، رودخانه ۴فصل و دائمی گلمکان، وجود درختان ارسی موسوم به سروهای هزارساله، مقبره عبدالرحمان گهوارهگر مربوط به سده ۷هجری، مقبره خواجه داد و خواجه قاضی، مطبخخانه، غار و جانپناههای روستای نوزاد، پارک جنگلی ۶۰ هکتاری و پارکهای رضوان و صالحین و... نیز فرصتهایی است که میتوان با همراهی مردم منطقه و ارتباطات و تعاملات شهرداری از کمک و همکاری سازمان همیاری برای هر یک استفاده کرد.
وی درباره محصولات باغی گلمکان هم اظهار کرد: وجود منابع آبی برای کشاورزی، باغات میوه از جمله آلبالو، گیلاس و... و باغداری اهالی شهر و ۱۷ روستای تابعه بهعنوان شغل غالب در منطقه، ظرفیتهای خوبی است که برای آنها باید برنامهریزی شود. وی تصریح کرد: از طریق شرکت شهرکهای صنعتی استان بهدنبال ایجاد بارانداز میوه در گلمکان هستیم و اگر بتوانیم با همکاری سازمان همیاری مجوز احداث و ایجاد نواحی کوچک فراوردههای پاک محصولات باغی را اخذ کنیم، میتوانیم تولید کنسرو، خشکبار و... را از محصولات منطقه در قالب واحدهای صنعتی کوچک ساماندهی کنیم که طرحی سودده و موفق خواهد بود.
شهردار گلمکان درباره راههای مواصلاتی منطقه بیان کرد: فاصله۱۰کیلومتری شهر تا جاده آسیایی، خارج از محدوده گلمکان و در حریم شهر گلبهار قرار دارد و حتی رودخانه گلمکان هم در محدوده ما نیست و متولی تأمین و نگهداری و دستگاه ناظر بر آن مشخص نیست. باتوجهبه مصوبه شورای ترافیک برای ساماندهی ابتدای جاده گلمکان، احداث پارکینگ حجاج و ساماندهی دستفروشان در این منطقه از سازمان همیاری شهرداریهای استان در این حوزه نیز کمک میخواهیم.
وی اضافه کرد: علاوه بر این باتوجهبه مجوز فرمانداری برای اخذ عوارض از مسافران و گردشگران از امسال، باید در مقابل این عوارض خدماتی از جمله احداث زبالهگاه موقت، پارکینگ، آبنما و... به گردشگران ارائه دهیم که از سازمان همیاری شهرداریها برای این حوزه نیز کمک میخواهیم.
حیدری پرورش و تولید گیاهان دارویی را یکی دیگر از ظرفیتهای منطقه عنوان و تصریح کرد: باتوجهبه رویش گیاهان دارویی در ارتفاعات و مراتع منطقه و تولید گل محمدی که در بین مردم محلی به «گل یاحسین» معروف است و ظرفیت وجود کارخانه صنعتی گلابگیری، زمینههای مناسبی برای سرمایهگذاری دراینباره نیز وجود دارد. همچنین ایجاد توتستان و گلستان در مکانهای ممکن میتواند به جذب گردشگر بیشتر به شهر گلمکان کمک کند.
وی درباره پروژههای شهری گلمکان که آمادگی واگذاری آن به سازمان همیاری وجود دارد نیز گفت: اجرای آسفالت بولوار شهدا به وسعت حدود ۱۰ هزار مترمربع، مجتمع اقامتی و تفریحی شهدای آتشنشان، پارک جنگلی ۶۰ هکتاری، اجرای بولوار ورودی شهر، میادین، نصب علائم و تابلوهای ترافیکی و جهتیابی، پارکهای گردشگری و... همگی دارای مصوبه هستند و زمینههای خوبی برای سرمایهگذاری و حضور و همکاری سازمان همیاری خواهند بود.
شهردار گلمکان خاطرنشان کرد: از پایاننامههای دانشجویی و تحقیقات مرتبط با توسعه شهری و سرمایهگذاری در منطقه حمایت کردیم. همچنین طرحهای مطالعاتی اولیه خوبی برای بررسیهای تکمیلی و اجرا در شهر گلمکان فراهم شده است.
وی در پایان با اشاره به لزوم همکاری سازمان همیاری به نمایندگی از شهرداری گلمکان در وصول مطالبات این شهرداری از دیگر دستگاههای اجرایی، ابراز امیدواری کرد: باتوجهبه ظرفیتهای خوب اقتصادی، سرمایهگذاری، فنی و تخصصی و رویکرد جدید سازمان همیاری شهرداریهای استان و حمایت و پشتیبانی این نهاد در طرحهای گردشگری، محیط زیستی، منابع طبیعی، جنگلکاری و مجتمعهای اقامتی و تفریحی، شهر گلمکان میتواند سرآمد بسیاری از مناطق به لحاظ گردشگری در سطح کشور باشد.
منبع: روابط عمومی سازمان همیاری شهرداریهای خراسان رضوی