به گزارش شهرآرانیوز، حسن کاظم زاده کارشناس بازار سرمایه در صفحه شخصی خود نوشت: گواهی سپردهی ۳۰ درصدی (روزشمار) رقابت بانکهای ناتراز برای جذب سپرده از عوامل اولیه رشد نرخ سود اوراق دولتی و غیردولتی بود، اما در ادامه برنامه ریزی اشتباه دولت در انتشار و تخصیص اوراق دولتی باعث شد نرخ اخزا به شکل وحشتناکی رشد کند و عددهای جدیدی در تاریخ اقتصاد ایران تجربه شود.
بعد از آن به هم ریختگی و اشتباه در حجم گستردهی انتشار اوراق و تخصیص اخزا، اعتراضهای فراوانی از سمت فعالان اقتصادی به متولیان امر شد که برخی اقدامات باعث شد نرخ سود اخزا کنترل شده و حتی تا کمتر از ۳۰ درصد نیز افت کند.
اما در چند هفتهی اخیر شاهد پدید آمدن یک مدل جدید در انتشار اوراق هستیم که هم فسادزا است و هم به نوعی رشد نرخ اوراق دولتی را لاپوشانی میکند. در مدل جدید در زمان انتشار یک نرخ سود مثلا ۲۸ درصدی به خریدار تعلق میگیرد، اما برای ایجاد جذابیت، پشت پرده به خریدار سرک داده میشود. با توجه به کوچک شدن صندوقهای درآمد ثابت در مقابل حجم انتشار اوراق دولتی و همچنین سیستم بانکی، این روش مشخصا شکست خواهد خورد.
خریداران اوراق که با سرک اقدام به خرید اوراق دولتی میکنند، در نهایت این منابع را باید از جای دیگری تامین کنند. یا باید سپرده باطل کنند یا اخزا بفروشند و به جای آن اوراق دولتی را بخرند. این مدل سرک دادن در نهایت نرخ بهره را بالا میکشد و از طرف دیگر به دلیل عدم شفافیت مشخص نیست پشت پرده درصدها چطور جا به جا میشوند؛ لذا از متولیان انتشار اوراق دولتی تقاضا داریم به جای بازی موش و گربه، نرخ سود جذاب برای خریدار را در همان تابلو واگذاری مشخص کنند تا سیاست گذاری پولی (بانک مرکزی) و سیاست گذاری اقتصادی (دولت) به صورت شفاف ببینند نرخ سود اوراق دولتی ۲۸ درصد نیست و حتی به ۳۴ درصد نیز رسیده است.