سرمایه‌گذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی در دوره ششم شورای مشهد شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: در دوره ششم، باید گره‌های چندده‌ساله شهر مشهد باز شود ساختمان ستاد و فرماندهی آتش‌نشانی مشهد در آستانه بهره‌برداری حاشیه هایی از ترافیک پل شهید عباسپور مشهد
سرخط خبرها

بررسی نقش سمن‌های حوزه اجتماعی در مدیریت شهری مشهد

  • کد خبر: ۲۹۲۳۱۷
  • ۱۴ مهر ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۱
بررسی نقش سمن‌های حوزه اجتماعی در مدیریت شهری مشهد
براساس آخرین آمار‌های اعلام‌شده از سوی مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی، بیش از ۱۱ هزار تشکل مردمی در این استان مجوز فعالیت از نهاد‌های مختلف دارند که ۷۰۰ مورد از آن‌ها سازمان‌های دارای مجوز از وزارت کشور هستند.
مهدیه قمری
خبرنگار مهدیه قمری

شهرآرانیوز؛ تعداد سمن‌هایی که با مجوز رسمی در موضوعات مختلف فعالیت دارند، در کل کشور هر روز افزایش می‌یابد و این در حالی است که مسئولان مرتبط با این بخش در سال‌های اخیر به آموزش سمن‌ها و تخصصی‌شدن فعالیت آن‌ها مبادرت ورزیدند. گرچه آمار‌هایی اعلام‌شده از سوی آن‌ها نشان می‌دهد که اقبال سمن‌ها به سوی موضوعات اجتماعی، سلامت، فرهنگ و علم و فناوری بیشتر است، اما در این آمار‌ها خبری از فعالیت تخصصی سمن‌ها در حوزه مدیریت شهری وجود ندارد؛ حال آنکه در حوزه خدمات و محیط زیست شهری، باز هم تعدادی از سمن‌ها هستند که فعالیت دارند.

روز گذشته، مدیرکل مشارکت‌های اجتماعی وزارت ورزش و جوانان از سمن‌های برتر تقدیر کرد. آن طور که علی پارسانیا خبر داده، پیش‌نویس سند مشارکت‌های اجتماعی جوانان در حالی آماده شده که بخش‌هایی از آن به آموزش سمن‌ها و در نهایت تخصصی‌شدن آن‎ها می‌پردازد. این را هم باید به این مقدمه اضافه کرد که سمن‌ها در ۱۱ موضوع، شبکه‌سازی شدند و ۳۲۵ دبیرخانه استانی و ۱۱ دبیرخانه ملی به موضوع آموزش‌های تخصصی سمن‌ها اختصاص دارند؛ اما آیا تعداد سمن‌هایی که در حوزه مدیریت شهری فعالیت دارند، در این ۱۱ دبیرخانه ملی قرار دارند؟

در بسیاری از حوزه‌های مدیریت شهری مشهد، سمن تخصصی فعالیت ندارد

چندی قبل، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در جمع خبرنگاران به این موضوع اشاره کرد که بیش از ۱۱ هزار تشکل مردمی در این استان مجوز فعالیت از نهاد‌های مختلف دارند و ۷۰۰ مورد از آن‌ها سازمان‌های دارای مجوز از وزارت کشور هستند.

حجت‌الاسلام عماد دخانی مجموع سازمان‌های مردم‌نهاد در خراسان رضوی را افزون بر ۷۰۰ سمن عنوان کرده است که ۱۲۰ تشکل گستره فعالیت استانی دارند و بقیه در شهرستان‌ها فعالیت می‌کنند.

به گفته او، سمن‌های استانی در هفت شاخه فعالیت دارند و حوزه‌های فرهنگی و بهداشت و درمان به ترتیب با ۳۵ و ۳۰ سمن بیشترین و سمن‌های حوزه علم و فناوری نیز با ۵ تشکل کمترین فراوانی را در این مجموعه دارند.

حال سؤال اینجاست؛ آیا سمن‌هایی هم در مشهد به صورت تخصصی وجود دارند که در حوزه مدیریت شهری به کمک شهرداری مشهد بیایند؟

در پاسخ به این سؤال، جعفر سروری، دبیر دبیرخانه ترمیمی شهرداری مشهد، در گفتگو با شهرآرانیوز با اشاره به اینکه سمن‌ها ظرفیت بالایی در کمک به شهرداری مشهد در حوزه مدیریت شهری دارند، اظهار می‌کند: سازمان‌های مردم‌نهادی در مشهد هستند که بیشتر در حوزه محیط زیست و خدمات شهری فعالیت دارند، اما در حوزه‌هایی از جمله سد معبر، شهری، پسماند، مبلمان شهری و... سازمان مردم‌نهادی که به صورت تخصصی فعالیت کند، در این شهر نداریم.

اما ماجرای فعالیت دبیرخانه ترمیمی شهرداری مشهد به نخستین مصوبه موجود در حوزه عدالت ترمیمی در سازمان ملل بازمی‌گردد. زمانی که این مصوبه در این سازمان مصوب شد، در کشور، مشهد به عنوان اولین شهر ترمیمی انتخاب شد که در ادامه در سال ۹۸ این دبیرخانه فعالیت خود را با هدف طراحی و اجرای مقررات و قوانین شهری به گونه‌ای آغاز کرد که شهروندان با آرامش امورشان را پشت سر بگذارند. در این میان، نقش سمن‌ها درراستای اجرای هدف این دبیرخانه پررنگ‌تر می‌شود و بیشتر جلسات و برنامه‌هایی که در این دبیرخانه برگزار می‌شود، با محوریت استفاده از ظرفیت سمن‌ها در مدیریت شهری است. همه این موارد باعث می‌شود تا از دبیر دبیرخانه شهر ترمیمی شهرداری مشهد جویای آمار دقیق تعداد سمن‌هایی که در حوزه شهری فعالیت می‌کنند، بشویم. او در این خصوص می‌گوید: آمار دقیق را احتمالاً فرمانداری بداند؛ زیرا متولی ثبت و ارائه مجوز به سمن‌ها فرمانداری مشهد است.

سروری بیان کرد: وقتی سمن‌ها در حوزه مدیریت شهری می‌خواهند فعالیت کنند، باید قدرت لازم برای حمایت از شهروندان در حوزه‌های مختلف شهری را در کنار مسئولان بخش‌های متنوع شهرداری داشته باشند تا مردم بدانند سمن‌ها می‌توانند در یک‌سری از موضوعات شهروندی به آن‌ها کمک کنند. از سوی دیگر این سازمان‌های مردم‌نهاد ظرفیت بسیار خوبی برای کمک به شهرداری در رفع مشکلات مختلف دارند.

تفاوت شورا‌های اجتماعی محلات با سمن‌های فعال در حوزه مدیریت شهری

مهدی ابراهیمی در گفتگو با شهرآرانیوز با اشاره به اینکه با تشکل‌های مردمی که می‌توانند سمن‌ها را نیز در بربگیرند، به صورت مستمر نشست داریم تا بتوانیم از ظرفیت آن‌ها برای رفع مشکلات حوزه اجتماعی شهرداری مشهد کمک بگیریم، بیان می‌کند: بیشتر سمن‌هایی که در حوزه اجتماعی فعالیت می‌کنند، به صورت غیرمستقیم به حوزه شهری نیز کمک می‌کنند؛ به عنوان مثال، تشکل‌هایی را که به صورت مردمی به نقد و بررسی و حوزه کاربردی رفع آسیب‌های اجتماعی می‌پردازند، به عنوان سازمان‌های مردم‌نهاد کمک‌کننده به شهرداری مشهد در حوزه شهری نیز در نظر می‌گیریم.

معاون اجتماعی و مشارکت‌های سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد در خصوص تفاوت فعالیت شورا‌های اجتماعی محلات با سمن‌های اجتماعی این طور توضیح می‌دهد: شورا‌های اجتماعی محلات در واقع شورای مشورتی در هر منطقه برای شهرداری هستند، اما تشکل‌های مردمی نقش ارائه مشکلات اجتماعی و نقد و بررسی آن را در فضای مجازی دارند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->