به گزارش شهرآرانیوز؛ سرنوشت برگهای پاییزه جمعآوریشده از سطح شهر چه میشود؟ این سؤال احتمالا از شروع فصل پاییز و آغاز برگریزان در ذهن بسیاری از مردم ایجاد شده است و اولین پاسخی هم که شاید به ذهن خیلیها برسد، سوزاندن و نابودی این برگهاست که پاسخی کاملا اشتباه است؛ چون نزدیک به هشتسال است که همه سرشاخهها و برگهای درختان در مشهد و توسط شهرداری جمعآوری و در فرایندی خاص که به آن بازیافت سبز میگویند، به خاک ترکیبی و کود تبدیل شده و دوباره در فضاهای سبز شهر و گلدانها و باغچهها و... استفاده میشود و با این کار مدتی است که شهرداری از خرید خاک ترکیبی بینیاز شده است.
از ابتدای شروعبهکار بازیافت سبز در شهرداری مشهد تا امروز، بیش از ۷۵هزار مترمکعب مکملهای خاکی و کودی، حدود ۵ هزار مترمکعب چیپس چوب و بیش از ۶ هزار مترمکعب خاکبرگ تولید شده است.
ماجرای بازیافت برگهای پاییزی و سرشاخههای هرسشده درختان در شهر از اسفندماه ۱۳۹۵ آغاز شد و کارگاه تولید خاک ترکیبی آلی شهرداری برای تولید انواع مکمل خاکی و کود و خاکبرگ بهصورت رسمی آغازبهکار کرد.
از سال ۱۳۹۶ که اولین محصولات این کارگاه بیرون آمد تا سال ۱۳۹۹، جمعا ۱۲۰۰ تن سرشاخه به چیپس چوب تبدیل و ۹۰۰ تن برگخزان هم خاکبرگ شد؛ اما براساس آمارهایی که در همان سالها منتشر شد، شهرداری در سال ۱۳۹۸، حدود ۷۰۰ مترمکعب چیپس چوب و ۷۸۰ مترمکعب خاک برگ تولید کرد و سال بعد هم این اعداد برای چیپس چوب به ۹۰۰ مترمکعب و برای خاکبرگ به ۸۵۰ مترمکعب رسید.
این روند افزایشی، در سال بعد هم ادامه داشت و سال ۱۴۰۰ و در کارگاه تولیدات معاونت خدمات شهری شهرداری مشهد ۱۱۰۰ مترمکعب چیپس چوب و ۱۰۰۰ مترمکعب خاکبرگ تولید شد و کار به جایی رسید که از دل این مجموعه بازیافت سبز شهرداری مشهد بهصورت میانگین و سالانه ۱۰۰۰ مترمکعب انواع خاک ترکیبی و چیپس بیرون آمد و شهرداری حالا دراینزمینه خودکفا شده است.
اما امسال هم مثل سالهای گذشته و همزمان با آغاز پاییز، کارگاه بازیافت سبز شهرداری دوباره شروعبهکار کرده و مشغول تولید خاک و کود برای استفاده در فضاهای سبز سطح شهر است و مدیرکل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد نیز در گفتگو با شهرآرا از ورود ۸۰۰ تن برگ و سرشاخه به این کارگاه خبر داد و گفت: پروژه بازیافت سبز با هدف استفاده مجدد از ضایعات آلی فضای سبز شهری و جلوگیری از دفن و هدررفتن این منابع ارزشمند از هشت سال قبل در محل کارگاه خاکهای ترکیبی شروعبهکارکرده است و سالانه بهصورت میانگین ۱۰۰۰ مترمکعب خاکبرگ با فراوری برگهایی که از سطح شهر جمعآوری شدهاند، تولید میشود.
حامد فیضالهی درباره فرایند تبدیل برگهای درختان و سرشاخهها به خاک ترکیبی و کود توضیح داد: براساس برنامهریزیهایی که هرسال انجام شده و دستورالعملهای ابلاغی به ادارات فضای سبز مناطق سیزدهگانه، برگها و سرشاخههای هرسشده پیش از اختلاط با زبالهها بهطورکامل جمعآوری و به محل دپو و کارگاه خاک منتقل میشوند.
در مرحله اول و بعد از جداسازی ضایعات از برگ و سرشاخه، این مواد توسط دستگاه چیپر خرد و به ذرات کوچکتر تبدیل میشوند و در مرحله بعدی و برای اینکه تجزیه با سرعت بیشتری انجام شود، مقداری مواد افزودنی و مکملهای آلی و شیمیایی به آنها اضافه میشود و پس از برگها و سرشاخهها به گودالهایی منتقل میشوند و در این گودالها دما و رطوبت، عملیات آبدهی و هوادهی به مواد ذخیرهشده انجام میشود و درنهایت پس از بررسیهای تخصصی، این محصول بهعنوان خاک برگ و چیپس چوب در خاکهای فضای سبز به کار میرود.
وی با اشاره به میزان ورودی و وضعیت تولیدات برگ و سرشاخه به کارگاه تولیدات خاک ترکیبی سازمان پسماند شهرداری مشهد در سال گذشته و امسال بیان کرد: سالانه بهطورمیانگین هزار مترمکعب مکملهای خاکی و کودی در این کارگاه تولید میشود که در سال گذشته ۳۵۰ تن برگ پاییزی ورودی به این کارگاه ثبت شده است و امسال هم با ورود ۸۰۰ تن برگ و سرشاخه به کارگاه خاک، شاهد تولید حدود ۱۶۰۰ مترمکعب کود آلی خاکبرگ و چیپس چوب خواهیم بود.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد هم از اجرای طرح ویژه نظافت پاییزی در معابر شهری مشهد خبر داد و درباره این طرح گفت: با توجه به قرارگرفتن در فصل پاییز و ریزش برگ درختان در سطح شهر، نظافت ویژه معابر شهری و جمعآوری برگهای پاییزی در دستورکار ویژه مدیریت شهری قرار گرفته است. برگهای پاییزی بهعنوان زباله شهری به حساب نمیآیند و این برگها در سطح معابر بهصورت جداگانه توسط پاکبانان جمعآوری، حمل و به دپوی سازمان مپ در ایستگاه میثاق تحویل داده میشود.
نجاریمقدم در پاسخ به این سؤال که اجرای این طرح چه کمکی به شهر میکند و تا امروز چه میزان برگ پاییزی تحویل کارگاه سازمان مپ شده است، توضیح داد: مزیت اجرای این طرح صرفهجویی در هزینه جمعآوری پسماند شهر، جلوگیری از گرفتگی جویها، کانالها و مسیلها بهوسیله برگهای پاییزی و استفاده مجدد از برگها جهت بازیافت و تولید خاک غنیشده است و از آغاز این طرح تا امروز حدود ۷۰ تن برگ جمعآوری و تحویل سازمان مپ شده است.