شست و شوی دهان، پس از مصرف تمامی اسپری‌های دهانی ضروری است کشف و ضبط ۱۴۴ قلم داروی قاچاق و غیرمجاز خارجی در مشهد (۱۹ مهر ۱۴۰۴) پویش ملی سلامت دهان و دندان برای دانش‌آموزان آغاز شد صدای بازنشستگان باید در تصمیم‌سازی‌های کشور شنیده شود | پرداخت بدهی بیمه ملت و بیمه تکمیلی آغاز شد (۱۹ مهرماه ۱۴۰۴) کشف ۸ تن انواع موادمخدر در خراسان رضوی در نیمه نخست سال ۱۴۰۴ فلسفیدن در باب چرایی بوق! کاهش ۲۰ درصدی تلفات رانندگی در مشهد طی نیمه نخست سال ۱۴۰۴ جان باختن ۲۸ نفر در مکزیک در پی بارش شدید باران صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش شدت وزش باد در برخی نقاط استان (۱۹ مهر ۱۴۰۴) دستگیری شکارچیان آهو قبل از شکار در سمنان (۱۹ مهر ۱۴۰۴) ثبت‌نام کارشناسی‌ارشد ناپیوسته دانشگاه پیام‌نور آغاز شد + جزئیات روند نزولی ولادت‌ها در خراسان رضوی ادامه دارد خروج موفقیت‌آمیز جنین مومیایی‌شده پس از ۳۵ سال از بدن مادر ۷۱ساله در مشهد (۱۹ مهر ۱۴۰۴) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۱۹ مهر ۱۴۰۴) | مشهدی‌ها تا اواسط هفته، نفس عمیق نکشند  اهدای اعضای بانوی مرگ مغزی در مشهد، به ۵ بیمار زندگی دوباره بخشید (۱۹ مهر ۱۴۰۴) وضعیت شیر خشک در بازدید خبرنگار شهرآرا از داروخانه های مشهد | وضعیت عادی شیرخشک‌های معمولی مشارکت ۶۱ درصدی خانم‌ها در آزمون مشاوران خانواده قوه قضائیه | نتایج آزمون در نیمه اول آذر ۱۴۰۴ اعلام می‌شود دفاع سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی از پیش دبستانی اجباری | الگوی «۳-۳-۵-۱» بهتر از «۳-۳-۶» سامانه «سو» مسیر مطالبه‌گری مردمی را شفاف، امن و قابل‌پیگیری می‌کند | ۸۶ درصد گزارش‌های مردمی در یک سال اخیر به نتیجه رسیده است توضیحات نماینده مجلس درباره کاهش سن بازنشستگی مادران شاغل توضیحاتی درباره پرداخت مطالبات تأمین اجتماعی از سوی دولت (۱۹ مهرماه ۱۴۰۴) ایجاد مزاحمت و  درخواست‌های نامشروع  با گرفتن عکس‌های خصوصی | دستگیری عمه خانم آموزش و پرورش شایعات کمبود کتب درسی را تکذیب کرد | تحویل همه سفارشات ثبت شده در سایت پیگیری آموزش و پرورش برای اجباری‌کردن پیش‌دبستانی ۲ | دریافت ابلاغیه شهریه به معنی مجوز فعالیت مرکز است تنها ۱۵ درصد دانشجویان از طریق کنکور وارد دانشگاه می‌شوند سامانه «سو» زبان مردم در بیان دغدغه‌ها و دیده‌بان رفع مشکلات شهری است ظرفیت ۲ برابری کاروان عمره دانشگاهیان در سال ۱۴۰۴ | مهلت ثبت‌نام فردا (یکشنبه، ۲۰ مهر) به پایان می‌رسد اعلام نتایج نهایی کنکور ۱۴۰۴ به تعویق افتاد | زمان جدید انتشار نتایج اقداماتی برای کاهش آمار طلاق در مجتمع قضایی شهید مطهری مشهد | میانجیگری برای حفظ خانواده
سرخط خبرها

اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟

  • کد خبر: ۳۰۱۳۷۰
  • ۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۳
اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟
در حال حاضر کشورهای منطقه به‌شدت در حال سرمایه‌گذاری در حوزه‌های تحقیقات و فناوری هستند، در چنین شرایطی اگر دولت در تخصیص بودجه، کمی به این حوزه اهتمام ورزد با توجه به درون‌زا بودن رشد علمی در ایران و مزیت برخورداری از نیروی انسانی توانمند، حتی با سرمایه‌گذاری بسیار کمتر از دیگر کشورها می‌توان به اهداف مورد انتظار دست یافت.

به گزارش شهرآرانیوز، شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در یادداشتی عنوان کرد: در سه سال اخیر ایران رتبه‌های خود را در زمینه تولیدات علمی در سطح منطقه و جهان از دست داده است. پیش از این به لحاظ تعداد مقاله و استنادات کشور، رتبه نخست منطقه و رتبه۱۵ جهانی را داشتیم؛ حتی در برهه‌ای نیز برای چند ماه در استنادات علمی جایگاه چهاردهم را در سطح جهانی بدست آورده بودیم؛ اما در حال حاضر ضمن از دست دادن جایگاه نخست تولید علم منطقه، در سطح جهان در جایگاه هفدهم ایستاده‌ایم.

از سوی دیگر در فناوری تا حدی جایگاه خود را از دست داده و چند پله سقوط کرده‌ایم. درخصوص ریشه‌های چنین اتفاق تلخی باید گفت در پژوهش و فناوری، سرمایه‌گذاری دولت نقش بسیار پررنگی دارد، یعنی اینکه حوزه تحقیقات و فناوری از میزان تولیدات ناخالص ملی یا همان جی‌دی‌پی چقدر سهم می‌برد. در مقطعی سهم تحقیقات و فناوری از جی‌دی‌پی کشور به ۰.۵درصد می‌رسید حال آنکه تأکید رهبر معظم انقلاب بر این بود این میزان باید به ۱.۵درصد برسد.

در برنامه‌های پنج ساله پنجم و ششم پیشرفت کشور این ارقام برای پژوهش پیش‌بینی شده بود، اما این رقم در حال حاضر به ۰.۳درصد رسیده است. درواقع نه تنها به رقم پیش‌بینی شده در برنامه پیشرفت کشور نرسیده‌ایم بلکه همان میزان ۰.۵درصد هم کاهش یافته است؛ بنابراین مهم‌ترین عامل در این خصوص به بودجه برمی‌گردد.

واقعیت آن است بخش پژوهش کشور به لحاظ مالی فعلاً وضعیت خوب و مناسبی ندارد. علاوه بر این در کنار این موضوع بحث تحریم هم مطرح است؛ بدان معنا که ارتباطات بین‌المللی ما از نظر علمی قطع شده است. بخشی از مقالات علمی پژوهشگران ایرانی به‌سختی در نشریات معتبر دنیا چاپ می‌شوند، برای بعضی نشریات مثل آی‌اس‌آی یا پایگاه داده آپتودیت حتی پول عضویت هم پرداخت کنیم به ما اجازه دسترسی نمی‌دهند.

ضمن اینکه به دلیل اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه کشور، بسیاری از تجهیزات آزمایشگاهی و مواد اولیه را بسیار گران‌تر از ارز ۷۰هزار تومانی خریداری می‌کنیم. حتی این مواد و تجهیزات گاهی با نرخ ۱۰۰هزار تومانی به دست پژوهشگران ایرانی می‌رسد و به همین خاطر توان مالی ما برای رقابت صنعتی با کشور‌های منطقه هر روز بیشتر از گذشته کاهش می‌یابد.

 از سوی دیگر، مهاجرت نخبگان هم تا حدی توان علمی ایران را کاهش داده است. با وجود تربیت جوانان بسیار توانمند در دانشگاه‌های کشور نمی‌توانیم از این فرصت و ظرفیت به‌خوبی استفاده کنیم و بهترین‌های آنها جذب کشور‌های دیگر می‌شوند و به‌طور طبیعی همین موضوع نیز توان علمی ما را کاهش می‌دهد.

البته امید آن داریم با درایت دولت وفاق ملی، سهم افزایش پیدا کند و شاهد ماندگاری نخبگان علمی در کشور و استفاده حداکثری از ظرفیت آنها باشیم. ضمن اینکه توسعه روابط بین‌الملل در حوزه علمی نیز می‌تواند به افزایش رشد علمی کشور کمک کند.

واقعیت آن است در حال حاضر کشور‌های منطقه به‌شدت در حال سرمایه‌گذاری در حوزه‌های تحقیقات و فناوری هستند، در چنین شرایطی اگر دولت در تخصیص بودجه، کمی به این حوزه اهتمام ورزد با توجه به درون‌زا بودن رشد علمی در ایران و مزیت برخورداری از نیروی انسانی توانمند، حتی با سرمایه‌گذاری بسیار کمتر از دیگر کشور‌ها می‌توان به اهداف مورد انتظار دست یافت.

وقت آن است وزارتخانه‌های علوم و بهداشت و همچنین معاونت علمی نهاد ریاست جمهوری تلاش بیشتری را برای افزایش بودجه سال آینده حوزه‌های تحقیقات و فناوری به کار بندند. در حال حاضر بودجه حوزه تحقیقات و فناوری پاسخگوی نیاز‌های این حوزه نیست؛ به‌گونه‌ای که برای مثال بودجه‌ای که در وزارت بهداشت برای معاونت تحقیقات و فناوری برای سال آینده تعیین شده حدود ۲۵۰میلیارد تومان است و کفاف هدف یاد شده را نمی‌دهد.

این رقم حداقل باید دو برابر شود تا پاسخگوی نیاز‌ها باشد.

علاوه بر این باید شرایط جذب نیروی انسانی در حوزه تحقیقات و فناوری نیز فراهم شود. واقعیت این است مراکز تحقیقاتی برای بخشی از نخبگان جوان ما چندان جذاب نیست؛ به دلیل آنکه این مراکز از وضعیت مالی و رفاهی مناسبی برخوردار نیستند. حقوق اعضای هیئت علمی به‌خصوص استادیاران جوان بسیار ناچیز است؛ یک استادیار جوان در تهران حداکثر ۲۵میلیون تومان حقوق دریافت می‌کند.

باید به وضعیت رفاهی و معیشتی نخبگان خود سامان دهیم وگرنه همچنان آنها را از دست خواهیم داد؛ آن هم در شرایطی که تنها توانمندی کشور در حوزه علمی، نیروی انسانی است. ریل‌گذاری سومی که دولت می‌تواند در راستای تحقق هدف یاد شده انجام دهد بازسازی و نوسازی امکانات آزمایشگاهی کشور است.

بسیاری از تجهیزات آزمایشگاهی مراکز تحقیقاتی کشور فرسوده و مربوط به دو سه دهه گذشته است، این در حالی است که برای انجام فعالیت‌های تحقیقاتی در لبه دانش، نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی مدرن داریم. فراموش نکنیم ارتقای جایگاه علمی کشورمان در سطح بین‌الملل نیازمند جبران عقب‌ماندگی‌ها در حوزه تحقیقات و فناوری از طریق تأمین اعتبارات، تسهیل امور پژوهشی و شایسته‌سالاری در مدیریت پژوهش کشور است.

به امید روزی که بتوان جایگاه از دست رفته را بار دیگر بدست آورد و بر قله رفیع علمی دنیا ایستاد.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->