نشست اعلام برنامه‌های ولادت امام جواد (ع) برگزار شد| «مولود بابرکت» شعار روز ولادت فرزند امام رضا (ع) تشرف هزار و ۷۰۰ نفر از عشایر زیارت اولی سراسر کشور به حرم مطهر رضوی (۱۸ دی ۱۴۰۳) خانواده؛ سد انحرافات بررسی راه‌های جذب فرزندان به دین و عبادت | بچه‌ها را به عبادت مجبور نکنیم! تمدید مهلت ارسال مقالات به همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی مدیر بحران و پدافند غیرعامل آستان قدس رضوی: دشمن از طریق رسانه، به دنبال تحمیل اهداف شوم خود است رونمایی از ۹ اثر پژوهشی جدید با موضوع نمازجمعه گوشه‌ای از آموزه‌های اسلام درباره معامله | تجارت براساس فضیلت گرمای عشق و همدلی با نام امام رضا (ع) در روستا‌های مشهد | توزیع ۳۰۰ بخاری و بسته معیشتی نصرپور: نشان مشهدالرضا (ع) یک برند فرهنگی و مذهبی است اعلام شرایط ثبت‌نام قطعی حج ۱۴۰۴+ جزئیات زمان مراسم تشییع پیکر شهید سیدحسن نصرالله اعلام شد دستور جامع برای زندگی ارائه خدمت جدید به زائران روشندل در حرم امام‌رضا(ع) وقتی که عزیز است | در باب نماز اول وقت جزئیات بسته ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی سفر به کربلا معیار توبه نصوح در بیان امام‌هادی(ع) به‌روزرسانی باور‌های شیعی با زیارت‌نامه | بررسی ۲ میراث زیارتی امام هادی (ع) مادر شهیدان «بابایی» دعوت حق را لبیک گفت محوریت توسعه و عمران حرم امام‌رضا(ع) با نیت نذر | نذر بیش از ۶ هزار میلیارد ریال توسط زائران
سرخط خبرها

در دهه فاطمیه چگونه یک روضه جمع‌وجور آپارتمانی برگزار کنیم؟

  • کد خبر: ۳۰۳۳۷۶
  • ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶
در دهه فاطمیه چگونه یک روضه جمع‌وجور آپارتمانی برگزار کنیم؟
در ساعاتی روضه را برگزار کنید که افراد بیشتری برای حضور، فرصت داشته باشند. همچنین حواستان به مدت زمان برگزاری جلسه باشد. زمان را نه خیلی طولانی، نه کم بگیرید.

حمیده ذاکری| شهرآرانیوز؛ خانه حضرت زهرا (س) نخستین خانه‌ای بود که در آن مجلس روضه اهل‌بیت(ع) برگزار شد. روایات متعددی داریم که جبرئیل در خانه سرور زنان عالم (س) بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد و حتی به ذکر مصیبت حضرت سیدالشهدا (ع) پرداخت؛ خانه‌ای که پس از شهادت صدیقه‌طاهره (س)، محزون‌ترین بیت در زمین و آسمان‌ها بود و ذکر مصیبت این بانوی بزرگوار در آن برقرار بود؛ سنت روضه از این خانه به یادگار مانده است؛ سنتی که در خانه‌های ایرانی هم ریشه دارد و هنوز هم با وجود بزرگ شدن هیئات و دسته‌های عزاداری، زنان ایرانی میراث‌دار این سنت حسنه روضه‌های کوچک خانگی هستند.

ایام فاطمیه است؛ هستند افرادی که با وجود علاقه به این سنت مبارک، به‌دلیل کمبود امکانات و نداشتن فضای مناسب و آپارتمانی شدن زندگی‌ها، برای برگزاری روضه و مجلس عزا با مشکلاتی روبه‌رو هستند. در ادامه چگونگی برگزاری یک محفل خودمانی را با هم مرور می‌کنیم.

روضه خانگی فقط مختص مناسبت‌ها نیست 

همین ابتدای کلام خدمتتان عرض کنیم که روضه‌خانگی فقط مخصوص ایام عزاداری نیست و باتوجه‌به سیره ائمه و همچنین سیره علما، خوب است که چراغ روضه در طول سال، هرازگاهی در خانه‌هایمان روشن باشد.

در روایات آمده است در دوران بنی‌عباس به‌دلیل خفقان حکومت، ائمه معصوم (ع) نمی‌توانستند مجلس سوگواری سیدالشهدا را به شکل علنی برگزار کنند.

اما هر کسی، هر شاعری، مداح و روضه‌خوانی وقتی به خانه امام‌صادق (ع) می‌آمد، حضرت بلافاصله می‌فرمودند: پرده‌ای بزنید! آن‌گاه بانوان حرم پشت پرده و آقایان طرف دیگری می‌نشستند و برای اهل‌بیت (ع) روضه می‌خواندند و گریه می‌کردند.

روضه را برای خدا و ساده برگزار کنید! 

یادتان باشد مهم‌ترین وسایل برگزاری یک روضه خانگی، توفیق، اخلاص، سادگی و بی‌تکلف بودن آن است. مرحوم آیت‌ا... شیخ‌محمد غروی‌اصفهانی پنجشنبه‌ها در خانه‌اش روضه برگزار می‌کرد و خودش کفش‌های مهمانان را جفت می‌کرد و چای می‌ریخت و پذیرایی می‌کرد. اگر مشکلات مالی زیاد است، تا جایی که می‌توانید، پذیرایی را ساده بگیرید و هزینه‌های جانبی را مدیریت کنید. مثلا اگر برای مداح و سخنران حتما باید آژانس بگیرید، از یک دوست بخواهید در رفت‌وآمد‌ها با شما همراهی کند.

حواستان به حق همسایگی باشد! 

وقتی در آپارتمان زندگی می‌کنیم، دیگر نمی‌توانیم به روش «چاردیواری، اختیاری» عمل کنیم؛ به‌خصوص در مورد برگزاری مجلس روضه و انجام عمل خیر؛ برای همین می‌توان گفت نخستین اقدام برای برگزاری روضه خانگی در آپارتمان، کسب رضایت اهالی ساختمان است.

اطلاع‌رسانی به همسایگان و اطلاع از رضایت آنها، هم موجب رعایت حق‌الناس می‌شود و هم به نوعی دعوت به مشارکت در این امر مبارک را به‌دنبال دارد. اگر فضای واحدها، برای تجمع همه ساکنان آپارتمان کافی نیست، پیشنهاد می‌شود از فضای پارکینگ استفاده کنید؛ البته با جلب موافقت و رضایت همه ساکنان واحدها. معمولا سروصدا از پارکینگ به داخل واحد‌ها، کمتر سرایت می‌کند.

برای اهل خانه روضه برگزار کنید 

هستند افرادی که دوست دارند روضه خانگی برگزار کنند، اما وسعت کم خانه در ذهنشان مانعی برای انجام این امر است. در بخشی از وصیت‌نامه آیت‌ا... قاضی درباره برگزاری روضه خانگی آمده است: «در عزاداری و زیارت حضرت سیدالشهدا (ع) مسامحه ننمایند، روضه خانگی ولو دو سه نفر باشد، اسباب گشایش امور است و اگر هفتگی هم نشد دهه اول محرم ترک نشود.» این توصیه به ما یادآوری می‌کند که می‌توانیم در خانه کوچک خود محفلی خودمانی با اعضای خانواده یا حضور یکی و دو نفر از اقوام برگزار کنیم و در ثواب این امر شریک باشیم. 

برای زمان‌بندی روضه، برنامه داشته باشید! 

حواستان به ساعت برگزاری روضه باشد. در ساعاتی روضه را برگزار کنید که افراد بیشتری بتوانند در آن فرصت حضور داشته باشند. همچنین حواستان به مدت زمان برگزاری جلسه باشد. زمان را نه خیلی طولانی، نه کم بگیرید.

معمولا نیم‌ساعت اول، برای جمع شدن مردم است و خوب است که برایش پیش‌بینی کنید. خوب است که برنامه روضه را به چند قمست تقسیم کنید. مثلا مداحی، روضه و همچنین ذکر دعا و توسل. بهتر است روضه را با تلاوت قرآن آغاز کنید. این‌گونه، هم حضار آمادگی قلبی و ذهنی پیدا می‌کنند و هم مجلس نظم می‌گیرد.

همراه با کودکان و نوجوانان روضه برگزار کنید! 

در کار‌های اجرایی جلسه مثل پخش چای، خرما یا... بیشتر از نوجوان‌ها و جوان‌ها استفاده بشود تا آنها نیز به نحوی با این‌طور مجالس انس بیشتری بگیرند و کم‌کم حس مسئولیت‌پذیری در آنان رشد بکند. بچه‌های کوچک را از برنامه روضه حذف نکنید. حضور آنها در روضه از سنین کم، موجب انس با محافل اهل‌بیت (ع) می‌شود. از نوجوان‌ها می‌توانید برای مدیریت بچه‌ها در روضه کمک بگیرید. این روز‌ها درکنار مجالس معمولا قسمتی را هم به بچه‌ها اختصاص می‌دهند، با کمی ابزار نقاشی و کتاب، شما هم این امکان را فراهم کنید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->