به گزارش شهرآرانیوز، عصر امروز، دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ مراسم رونمایی از کتاب «بر بلندای آفتاب» اثر امانالله حامدیفر با حضور نویسندگان و هنرمندان علاقهمند به حوزه دفاع مقدس در پردیس شهید بهشتی دانشگاه فرهنگیان برگزار شد.
کتاب «بر بلندای آفتاب»، که توسط انتشارات نوید فتح منشتر شده است، روایتی خواندنی از قرارداد آخال و مقاومت دلاورمردانی از تیره جلالی (شمالِ خراسان) در مقابله با تجاوزات ظالمانه قوای روسها در دوران قاجار است.
در ابتدای این مراسم محمدحسینزاده با تأکید بر نقش بیبدیل دفاع مقدس در تقویت هویت ملی اظهار کرد: اگر امروز قدم به قدم در ستایش دفاع مقدس و حماسههای آن گام برمیداریم، باید قدر نویسندگانی را بدانیم که این رویدادهای بزرگ را به نگارش درآوردهاند. قلم، همانند مرزبانی است که به جای سلاح، از هویت کشور در صفحات تاریخ دفاع میکند.
وی افزود: معلمان میتوانند با بهرهگیری از این کتابها، نسل جدید را با اهمیت این حماسهها آشنا کنند. آنها باید در کلاسهای درس خود، ایران را نهتنها بهعنوان یک مرز جغرافیایی، بلکه بهعنوان یک تاریخ پر افتخار معرفی کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با انتقاد از کمبود منابع تاریخی دقیق در دورههای گذشته تاکید کرد: تاریخ ایران، بارها و بارها مورد تجاوز بیگانگان قرار گرفته است، اما در بسیاری از این وقایع، شاهد کمکاری در ثبت و نگارش اتفاقات بودهایم. برای مثال، از قراردادهای ننگین گلستان و ترکمانچای یا اشغال ایران در دوره محمود افغان، منابع محدودی در دست داریم. این در حالی است که امروز، با حمایت انقلاب اسلامی و حضور نویسندگان متعهد، صدها کتاب در حوزه دفاع مقدس نوشته شده است که از جنبههای مختلف نظامی، اجتماعی و حتی خانوادگی به این رویداد پرداختهاند.
حسینزاده ادامه داد: ادبیات داستانی میتواند روایتهای تاریخی را جذابتر کند و آنها را به نسلهای بعد منتقل کند. همانطور که فردوسی در شاهنامه، حماسههای ایران را برای همیشه جاودانه کرد، امروز نیز نویسندگانی که در حوزه دفاع مقدس قلم میزنند، همان مسیر را دنبال میکنند.
وی همچنین بر اهمیت دیده شدن و خوانده شدن کتابها تأکید کرد و گفت: نویسنده کار خود را انجام داده است؛ حالا وظیفه ماست که از این آثار حمایت کنیم و آنها را به نسل جوان معرفی کنیم. این کتابها نهتنها داستان یک ملت، بلکه هویت و عزت آن را به تصویر میکشند.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان با تقدیر از ناشران و نویسندگانی که در حوزه دفاع مقدس فعالیت میکنند، گفت: این مسیر، مسیری پربرکت است و امیدوارم در آینده شاهد کتابهای بیشتری باشیم که حماسههای ملی و دینی ما را با زیبایی و جذابیت به نسلهای بعد منتقل کنند.
جعفر صالحی، مدیر این انتشارات نوید فتح ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا (س)، اظهار کرد: انتشارات نوید فرد فعالیت خود را از سال ۱۳۹۸ آغاز کرده و تاکنون موفق به چاپ ۳۵ عنوان کتاب شده است. این نشر بهطور تخصصی در حوزه راویان دفاع مقدس استان خراسان فعالیت دارد و توانسته دو مجموعه سهجلدی، دو کتاب تکجلدی درباره مدافعان حرم و همچنین یک مجموعه کودک با موضوع ایثار و شهادت منتشر کند.
مدیر انتشارات نوید فتح با اشاره به کتابی که در این مراسم رونمایی شد، تصریح کرد: علاوه بر این اثر، دو کتاب دیگر نیز تا پایان سال جاری منتشر خواهند شد و مراسم رونمایی آنها نیز برگزار میشود. همچنین پنج عنوان کتاب دیگر با موضوع خاطرات شفاهی مادران و همسران رزمندگان مدافع حرم در مرحله پژوهش قرار دارد.
وی از برنامهریزی برای سال آینده نیز خبر داد و افزود: در سال ۱۴۰۳، دو مجموعه پنججلدی کودک و نوجوان با موضوع مقاومت و دفاع مقدس به چاپ خواهد رسید.
در ادامه امان الله حامدیفر، نویسنده کتاب بر بلندای آفتاب خاطرنشان کرد: حدود دو سال پیش، از حوزه هنری با من تماس گرفتند و خواستند کتابی درباره شهید بابا رستمی بنویسم. ابتدا تردید داشتم؛ زیرا قلمم را تازه در این مسیر آزموده بودم. اما وقتی منابع را بررسی کردم، دیدم تاکنون در این حوزه کار مطلوبی انجام نشده است.بنابراین، تصمیم گرفتم زندگی این شهید و دیگر سرداران بزرگ فیروزهای را که در برابر امپراتوری روس ایستادند، روایت کنم.
وی با اشاره به پیشینه قیام مردم فیروزه در زمان ناصرالدینشاه قاجار تصریح کرد: این سرداران، که برخی آنها را یاغی مینامیدند، ۱۲ سال در برابر ابرقدرت جهانی آن زمان یعنی امپراتوری روس مقاومت کردند. درحالیکه از سوی دولت قاجار حکم دستگیری و قتل داشتند، در سوی دیگر نیز تحت تعقیب تزار روس بودند. این مقاومت، با وجود محدودیت منابع و شرایط سخت، نمونهای بارز از دفاع مقدس بود.
نویسنده این کتاب افزود: در پژوهشهای میدانی، با بزرگان و اهالی مناطق مختلف صحبت کردم. هرچند تناقضگوییها و کمبود منابع پژوهشی مشکلاتی ایجاد کرد، اما با کمک اساتید و پژوهشگران تاریخ، توانستم گوشههایی از این مبارزات و روحیه مقاومت سرداران فیروزهای را کشف کنم. آنها با جنگهای چریکی و پارتیزانی مانع از تثبیت خطوط مرزی توسط روسها شدند.
حامدیفر به نقش زنان در این قیام نیز اشاره کرد و گفت: پس از سردار خان جلالی، یکی از زنان مبارز این منطقه، رهبری مقاومت را بر عهده گرفت. او اسلحه به دست گرفت و اجازه تثبیت خطوط مرزی را به روسها نداد. روایتهایی از مبارزات ۴۰ ساله این بانو وجود دارد که نشاندهنده نقش برجسته زنان در این قیام است.
سپس حبیبالله تقیپور رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسانرضوی در این مراسم با تبریک ولادت حضرت زهرا (س) تصریح کرد: حضرت زهرا (س) در آموزههای خود بر اهمیت پرسشگری و پاسخدهی تأکید داشتهاند. روایت است که ایشان به پرسشهای متعدد یک فرد با صبر و درایت پاسخ دادند و فرمودند هر سوال، حلقهای از زنجیرهای مقدس میان انسان و خداوند است. معلمان نیز باید این روحیه را در کلاسهای خود تقویت کنند و با پژوهش و تحقیق، آموزههای بزرگان دین را به نسل جوان منتقل کنند.
وی ادامه داد: کتاب، گذشته را زنده میکند، حال را به زندگی در میآورد و آینده را برای ما ترسیم میکند. این هنر اهل قلم است که ما را در مسیر آگاهی و تفکر قرار میدهد. متأسفانه در جامعه امروز، از جمله در میان دانشجویان، نوعی بیحوصلگی نسبت به مطالعه مشاهده میشود. این در حالی است که هر واژه کتاب حاصل تلاش و رنج نویسنده است و باید با احترام ویژه با آن برخورد کرد.
رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسانرضوی با ابراز تأسف از کاهش ارتباط دانشجویان با کتابخانهها افزود: وظیفه ماست که فرهنگ کتابخوانی را در دانشگاهها و بین دانشجویان تقویت کنیم. اهل قلم و اهل فکر برای جامعه ما برکت هستند و دانشگاه فرهنگیان همیشه میزبان آنان خواهد بود.
وی در پایان ضمن تشکر از نویسندگان و حاضران، ابراز امیدواری کرد که آثار جدید اهل قلم به رشد فرهنگ جامعه کمک کند و برکت حضور آنان در محضر امام رضا (ع) موجب اعتلای فرهنگ مطالعه شود.