اعلام وضعیت اعتباری صادرکنندگان چک و احتمال برگشت آن به گیرنده خانه‌هایی در تهران گرانتر از تگزاس، واشنگتن، شیکاگو و منهتن | قیمت متری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان! واردات یک نوع برنج هندی ممنوع شد قیمت هر کیلو شیرخام ۲۳ هزار تومان تعیین شد افزایش اکتشاف گوهرسنگ‌ها در خراسان رضوی | مانع‌زدایی از مسیر گوهرسنگ‌ها تأثیر اجرایی‌شدن تجارت آزاد ایران و اوراسیا بر صادرات خراسان رضوی | فرصت طلایی تجارت با اوراسیا قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ملون کیلویی ۱۰ هزار تومان یک میلیارد تومان وام خرید مسکن بگیرید؛ ۳ میلیارد تومان پس بدهید! قیمت طلای جهانی امروز (شنبه، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد | بازار طلای جهانی یخ زد تقابل سیگنال‌های خارجی و داخلی در بورس تهران | بررسی روند معاملات در هفته منتهی به ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ بزرگ‌ترین معدن مس، طلا و نقره جهان کشف شد درآمد مالیاتی دولت از حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان ۲ برابر اصناف است مذاکرات تا چه حد بر اقتصاد و تولید تأثیر گذاشته است؟| فعالان اقتصادی خراسان رضوی پاسخ می‌دهند وزیر صمت: در حال افزایش ظرفیت تولید برق در بخش صنعتی هستیم دروازه‌ای به جهان رنگارنگِ گردشگری | گزارش شهرآرانیوز از هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع دستی مشهد+فیلم سامانه «خودنویس» انحصار مشاوران املاک در عقد قرارداد را شکست | سامانه‌ای کاملاً رایگان سقوط ۳۰ درصدی تولید صنایع در نخستین ماه ۱۴۰۴ هفته کاهشی دیگر در بازار خودرو | افت قیمت خودرو ادامه دارد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) مدیرعامل شرکت مخابرات ایران: پروژه هوشمندسازی شهر مشهد، بزرگ‌ترین پروژه ارتباطی کشور است طلای جهانی تغییر مسیر داد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) بررسی قیمت روز برنج و حبوبات در مشهد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | برنج ایرانی از حدود ۱.۵ تا ۲.۷ میلیون تومان یارانه اردیبهشت ۱۴۰۴ به حساب دهک یک تا ۳ واریز شد | یارانه دهک‌های ۴ تا ۹ چه روزی واریز می‌شود؟ فروش بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان شمش طلا در ۱۱ حراج از ابتدای سال تاکنون قیمت طلا در مشهد به کمترین حد ۲ماهه اخیر رسید | نرخ طلا یک کانال دیگر را از دست داد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) وزیر نیرو: از ناترازی انرژی عبور خواهیم کرد قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | طلا و سکه ریزش کرد بررسی قیمت امروز گوشت گوسفند، گوساله و مرغ در مشهد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | گوشت آبگوشتی کیلویی چند؟ خرید تضمینی پیاز تا ۵ خرداد ۱۴۰۴، تمدید شد
سرخط خبرها

تک‌نرخی‌شدن ارز به‌نفع مردم، یا به ضررشان؟

  • کد خبر: ۳۰۷۲۶۴
  • ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۰
تک‌نرخی‌شدن ارز به‌نفع مردم، یا به ضررشان؟
کارشناسان اقتصادی نظر خود را درباره تک‌نرخی‌شدن ارز بیان کردند. بعضی از آنان معتقدند ارز تک‌نرخی منجر به تورم می‌شود و برخی دیگر آن را منجر به رونق تولید و به‌نفع مردم می‌دانند.

به گزارش شهرآرانیوز، محسن عباسی، کارشناس اقتصادی در این رابطه نوشت:

ارز تک نرخی اگرچه سیاست درست و ناگزیر این کشور است و بالاخره باید روزی به ارز چند نرخی و این رانت بزرگ و غده‌ی سرطانی رسیدگی می‌شد، اما باید بپذیریم که قیمت ارز هم تابع عرضه و تقاضاست و برای تک نرخی شدن باید عرضه‌ی ارز هم در شرایط برابر با تقاضای آن باشد.

تک نرخی کردن ارز یکی از سنگین‌ترین پروژه‌ها برای بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است و از بین بردن تفاوت نرخ بازار و نرخ سامانه، بدون رفع تحریم‌ها واقعا کار سختی خواهد بود.

می‌بینیم که گپ این دو نرخ همواره برقرار است. ضمن اینکه توضیحات و اطلاعات کافی و اطلاع رسانی درستی هم به مردم داده نشد و شوک ناشی از افزایش قیمت دلار وارد بازار کالایی هم شده است. کم کم شاهد شروع مسابقه‌ی تورمی در بازار کالایی خواهیم بود و نرخ‌های کالا‌ها و خدمات بار دیگر بی ثبات خواهند شد.

عدم آماده‌سازی افکار عمومی، عدم اطلاع رسانی برنامه‌ها و سیاست‌های اجرایی و حمایتی در کنار ابهامات سیاسی پیش رو بر نگرانی جامعه در خصوص ارز دامن زده است.

اگرچه ما بورسی‌ها از افزایش قیمت فروش محصولات شرکت‌های بورسی و حذف رانت و دلالان و واسطه‌ها خوشحالیم، اما توجه داشته باشید که در نهایت گرانی این کالا‌ها از جیب مردم پرداخت خواهد شد و از طرفی با رشد دلار هم همه‌ی سود‌های ما در بازار سرمایه فقط اسمی محسوب می‌شوند و سود واقعی وجود نخواهد داشت و در این بین فقط یک دوره‌ی تورمی را تجربه خواهیم کرد.

برای مثال در حال حاضر رقابت شدیدی برای اقلام فولادی در بورس کالا شکل گرفته (در نتیجه‌ی رشد قیمت ارز) که از نظر من این یک سیگنال انتظارات تورمی برای سال بعد است.

من تا اینجای کار به دولت نمره‌ی قبولی می‌دهم و باید قبول کنیم با این انزوای جهانی و این شرایط پیچیده‌ی منطقه‌ای، مدیریت نرخ ارز که حساس‌ترین پدیده‌ی اقتصادی این کشور است کار مشکلی محسوب می‌شود. ناترازی‌های حامل‌های انرژی را هم اضافه کنید!

اگر گشایشی در سیاست‌های خارجی کشور پدید نیاید سال آینده یک سال سوپر تورمی برای کشور خواهد بود و به محض گذر از تعطیلات نوروزی، زنگ مسابقه‌ی تورمی در کشور نواخته خواهد شد.

با ورود موج تورمی به کالا‌ها و خدمات از سال آینده، در صورتیکه اقدامات حمایتی برای اقشار ضعیف و متوسط در نظر گرفته نشود موج بزرگی از انتقادات و اعتراضات در خصوص گرانی‌ها شکل خواهد گرفت؛ بنابراین بهتر است دولت برنامه‌ اجرای سیاست‌های خودش در حوزه‌ ارز و اقدامات حمایتی را برای مردم تدوین و تشریح نماید.

ذینفع ارز تک نرخی تولید و مردم هستند

مهدی رباطی دیگر کارشناس اقتصادی نیز در این رابطه نوشت:

فکر نمیکنم جز ذینفعان رانت حاصل از ارز چند نرخی هیچ اقتصاد بلدی با هر نوع شکل تفکری از تک نرخی شدن ارز دفاع نکند.

من مخالف اکید شوک درمانی و آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی و سایر موضوعات از این دست بدون اصلاحات نهادی و قبل از کوچک شدن دولت هستم.

اما بحث ارز متفاوت است، ذینفع ارز تک نرخی تولید و مردم هستند و رانتی که حاصل از ارز چند نرخی بود با تک نرخی شدن به جیب تولیدکننده می‌رود و باعث رونق اقتصاد می‌شود.

همچنین رانت حاصل از ارز چند نرخی به جیب شبکه‌های مافیایی می‌رود و حاصلی برای مردم ندارد.

نشانه اش هم اینکه تمام کالا‌هایی که ارز حمایتی می‌گرفتند، در ایران از دنیا گرانتر هستند.

راه حمایت از گروه‌های آسیب پذیر کمک مستقیم نقدی و اعطای سبدکالایی مانند تمام دنیاست.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->