به گزارش شهرآرانیوز؛ «مشهد باوجود ظرفیتهای بیشمار در حوزه گردشگری سلامت، در ششماهه اول امسال فقط ۵۰ هزار بیمار خارجی داشته است؛ درحالیکه ظرفیتهای موجود این شهر برای پذیرش بیش از ۵۰۰هزار بیمار در همان مدت زمان است»؛ این واقعیت وضعیت گردشگری سلامت مشهد یعنی سومین صنعت پولساز دنیا از زبان متولی آن در این شهر است.
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علومپزشکی مشهد با اشاره به اینکه این شهر بهدلیل وجود بارگاه منور رضوی و ظرفیتهایی مانند توانمندیهای نظام سلامت، مورد استقبال گردشگران سلامت قرار گرفته است، گفت: از جمله این ظرفیتها میتوان به فعالیت بیش از هزار عضو هیئتعلمی در دانشگاه علومپزشکی مشهد، وجود بیش از پنجاه مرکز مجهز درمانی در رشتههای مختلف تخصصی و فوقتخصصی و وجود تجهیزات هایتک پزشکی اشاره کرد.
داوود خوششکن، ششکشوری که بیشترین میزان گردشگر سلامت را در خراسان رضوی دارند، افغانستان، عراق، ترکمنستان، تاجیکستان، عمان و بحرین خواند و افزود: باوجوداین در ششماهه ابتدای امسال از ۷۶ کشور و حتی از اروپا نیز بیمار داشتهایم؛ زیرا قیمت تمامشده خدمات سلامت در کشور ما به نسبت این کشورها بسیار پایینتر است، ضمن اینکه کیفیت خدمات نیز بالاست.
او با اشاره به اینکه این ظرفیتها اقبال گردشگران به مشهد را زیاد کرده است، اما آمار نشان میدهد که هنوز ظرفیتمان بیش از این است، گفت: مشهد بهتنهایی میتواند در سال، یکمیلیون بیمار خارجی را پذیرش و درمان کند. اکنون هفتصد تخت آیپیدی (ویژه گردشگران سلامت) در مراکز درمانی داریم که این تعداد، مازاد بر تختهایی است که برای درمانهای افراد داخل کشور داریم.
خوششکن در پاسخ به این سؤال که چرا به میزان ظرفیتی که داریم، بیمار پذیرش نمیشود، علت را وجود برخی چالشها درباره جذب گردشگران سلامت در سطح عمومی (کشوری) و بعضی دیگر را مختص مشهد دانست و افزود: مهمترین مشکل، نبود رسانهای برای بیان توانمندی سلامت کشورمان در کشورهای هدف است. اکنون دستکم پانزده کشور شیعه به خدمات درمانی کشورمان نیاز دارند؛ اما از آن اطلاعی ندارند.
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علومپزشکی مشهد ادامه داد: اخیرا از استاندار درخواست کردیم که از دولت بخواهند پایگاهی در این کشورها داشته باشیم تا ظرفیتهای حوزه سلامت را معرفی کنیم.
او همچنین با اشاره به مشکلاتی که در اثر وجود مترجمهای غیررسمی به وجود آمده است، گفت: مترجمان غیررسمی و لیدرهایی که در گردشگری سلامت فعالیت میکنند، گاهی از بیماران سوءاستفاده میکنند. در بعضی موارد، این افراد تعرفههای بیشتری از بیماران میگیرند و پزشکانی را به آنها معرفی میکنند که به لحاظ علمی در رتبه پایینتری قرار دارند.
خوششکن اظهار کرد: از سال گذشته تلاش کردیم این مترجمها را ساماندهی کرده و کلاسهای آموزشی برای آنها برگزار کنیم. تاکنون حدود ۱۶۰۰کارت شناسایی به لیدرها و مترجمهای رسمی ارائه شده و موجب شده است تا این افراد اکنون بهصورت قانونی در چرخه توریسم سلامت مشهد فعالیت کنند.
او «سامانه الکترونیک جامع گردشگری سلامت» را چالش مهم دیگر این حوزه دانست و گفت: این سامانه برای این است که گردشگر بتواند از مبدأ خود تعرفههای کشور مقصد را ببیند و پزشکان را هم انتخاب کند. سال گذشته فراخوانی دراینخصوص داشتیم که به شرکتهای فناورانه عنوان شد که به چنینسامانهای نیاز داریم؛ درپی آن شرکتی از مشهد تأییدیههای لازم را دریافت کرد.
خوششکن اظهار کرد: بنابراین مشهد بهعنوان نسخه آزمایشی این سامانه انتخاب شد و اکنون مراکز درمانی و شرکتهای مشهد در آن معرفی شده است؛ هرچند برخی اشکالات در این سامانه وجود دارد، اما با همکاری مجری سامانه در حال رفع است.
او در ادامه به مشکلات ارزی در مراکز درمانی دولتی مشهد اشاره کرد و گفت: دریافت ارز در مراکز دولتی ممنوع است و این موجب میشود که بیماران برای تبدیل ارز خود به مراکز خصوصی مراجعه کنند. این موضوع سبب میشود ارز به چرخه دولت برنگردد. باوجود اینکه به ما حساب ارزی دادند، اما بازهم مشکلاتی وجود دارد؛ زیرا باید ارز قانونی دریافت شود، بنابراین تفاوت قیمت ارز قانونی و ارز موجود در بازار، مشکل ایجاد میکند.
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علومپزشکی مشهد بیان کرد: آخرین درآمدی که محاسبه کردیم، کمتر از یکمیلیارد یورو درآمد گردشگری سلامتمان در کشور بوده است؛ اما میخواهیم که این ظرفیت را ششبرابر کنیم؛ بنابراین لازمه آن، این است که توانمندیهایمان را از طریق رسانهها به نمایش بگذاریم.
«نبود دیپلماسی سلامت» چالش بعدی است که خوششکن به آن اشاره کرد و گفت: اکنون بیش از صد نمایندگی وزارت امور خارجه در کشورهای مختلف داریم؛ اما پیشنهاد دادهایم که در این نمایندگیها، رایزن سلامت داشته باشیم تا مسئول معرفی توانمندیهای نظام سلامت باشد.