حسین محمدیاصل در گفتوگو با شهرآرانیوز اظهار کرد: در طول ۲۴ ساعت گذشته و بر اساس خبرهایی هم که در طول ۱۰ روز گذشته مطرح میشد شاهد شکل گیری آتش بس در نوار غزه بین نیروهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی بودیم. این توافق و آتش بس در عین حال که یک اتفاق مثبت از حیث استمرار حیات مقاومت و شکست رژیم صهیونیستی در راهبرد حذف نیروهای مقاومت و حماس، ارزیابی میشود، از جهت ناچاری صهیونیستها در پذیرش توافق نیز بُعد مثبت این آتش بس است.
وی با اشاره به اینکه بندهای آتش بس نشان دهنده آنست که صهیونیستها علیرغم درگیریهای سنگین و کشتار جمعیت قابل توجهی از زنان و کودکان، باز هم حریف ملت فلسطین نشدند، افزود: رسیدن کمکها در ازای این آتش بس به مردم غزه، کمک عظیمی به استمرار و احیای هر چه بیشتر توانمندیهای نیروهای مقاومت در آن مناطق خواهد بود.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به شکست معنوی صهیونیستها در جنگ با غزه و لبنان، خاطرنشان کرد: این نبرد ۱۵ ماهه علاوه بر تایید و تاکید حاکمیت ملت فلسطین بر اراضی اشغالی، تضعیف هر چه بیشتر جایگاه صهیونیستها بر افکار عمومی بین الملل و همچنین افکار عمومی داخلی خود را نیز منجر شد.
وی با اشاره به اینکه آتش بس غزه اگر استمرار پیدا کند قطعا جایگاه نتانیاهو دستخوش تحولاتی خواهد شد، ادامه داد: جریان تندرویی که این جنگ را بر ملت فلسطین و ساکنین اراضی اشغالی تحمیل کردند باید پاسخگوی باشند و تبعات سیاسی و اجتماعی آن را بپذیرند.
وی در پاسخ به این سوال که آتش بس غزه چه تحولاتی را در بازار نفت پدید خواهد آورد، اظهار کرد: در این خصوص به نظر میرسد در میان مدت شاهد ثبات قیمت یا کنترل قیمتها باشیم. تجربه ثابت کرده در زمانی که جنگها و تنشها در منطقه غرب آسیا شکل میگرفته، تولید و صدور نفت با تنشهای همراه بوده است. چرا که در این شرایط جنگ و راهبری افکار عمومی هزینه دارد. از طرفی هزینه کشورهایی که در حاشیه این جنگها قرار میگیرند نیز افزایش پیدا میکند. در واقع معمای امنیت نزد افکار عمومی برای هزینه این کشورها را افزایش میدهد و این موضوع قیمت نفت را کاهش میدهد.
محمدیاصل افزود: در چنین شرایطی دیگر کشورها که در قامت خریدار ظاهر میشوند از این فرصت برای اعمال فشار و گرفتن هر چه بیشتر امتیاز از فروشندگان و صادکنندگان نفت استفاده میکنند. کشورهایی مانند عربستان به عنوان کاتالیزور قیمت نفت، همواره در منطقه ایفاش نقش داشته و هر زمان که صدور نفت برای برخی از کشورها از جمله چین و کشورهای غرب آسیا، آمریکا و کشورهای اروپایی تبدیل به دغدغه میشده است، عربستان به عنوان یک هم پیمان استراتژیک و راهبردی در منطقه قیمت نفت را کاهش میداده است.
وی ادامه داد: این نکته را نباید نادیده گرفت که عربستان سعودی در خلال جنگ غزه به صورت پنهان و در خلال پیمانهای خود، نقش موثری در افزایش تولید و کاهش قیمت نفت داشته است. هم پیمانان تامین کننده نفت در حاشیه خلیج فارس نیز در کاهش قیمت نفت تاثیر بسزایی داشتند.
وی بیان کرد: عامل دیگری که در دوران جنگ غزه عامل کاهش قیمت نفت بود، بحث رقابت بصری بر سر خریدهای آزاد و نفتهای تحریمی بین چین و آمریکا و هم پیمانان آمریکا در اتحادیه اروپا بود.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه به نظر میرسد در میان مدت شاهد یک ثبات و حتی کنترل قیمت نفت باشید، گفت:، اما در بلندمدت قضیه متفاوت است.
وی ادامه داد: عنوان توافق بین صهونیستیها و فلسطینی ها، آتش بس است و آتش بس جنبه کوتاه مدتی دارد. دائمی شدن آن تابع رفتارهای بازیگران هم در عرصه فلسطین و اسرائیل و هم در خارج از آن سرزمین، یعنی بازیگران خارجی ست که در وهله اول یمنیها قرار دارند.
محمدیاصل خاطرنشان کرد: در حال حاضر واکنشها نسبت به آتش بس غزه مثبت بوده، اما نه در آن حد که در ارزش ذاتی کالاهایی همچون طلا و نفت خود بسیار را نشان دهد و فقط به یک ثبات کوتاه مدت رسیده که شاید آن هم شکننده باشد.
وی افزود: یمنیها همانطور که اعلام کردند به عنوان یک جریان مقاومتی به شدت باانگیزه علیه صهیونیست و به عنوان دولتی که امروز از طرف اسرائیل، انگلیس، فرانسه و آمریکا تهدید شده، مورد حمله قرار گرفته است. یمنیها اراده قابل توجهی برای تداوم مقاومت خود دارند چرا که تا زمانی که به آنها حمله شود، پاسخ خواهند داد.
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه اگر بنا باشد یمنیها در این صحنه کوتاه آمده یا ادبیات جنگی خود را تغییر دهند، ابتدا باید تکلیف خود را با آمریکا و صهیونیست روشن کنند، گفت: به نظر میرسد یمنیها در صورتی در مقابل آمریکا و اسرائیل کوتاه خواهند آمد که ابتدا طرف آمریکایی و صهیونیستی امنیت منطقه را تامین کند و پس از آن شاهد خواهیم بود که آیا یمنیها نسبت به امنیت خود تصمیمی خواهند گرفت یا خیر.