حسین محمدیاصل در پاسخ به این سؤال که «آیا با اعلام آتشبس در غزه و اجرای این آتشبس از امروز (یکشنبه، سیام دیماه)، اسرائیل از سوریه و لبنان هم عقبنشینی میکند و مسیر سوریه برای تجار ایرانی بار دیگر بازگشایی خواهد شد یا خیر؟» به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: این آتشبس یک مقوله ضمنی بوده و ممکن است به هر دلیلی ازجمله بدعهدی صهیونیستها، ترور، بمباران یا حتی بمبگذاری، این توافق و آتشبس نقض شود. پس این یک صلح نیست و یک توافق و آتشبس میانمدت است.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به حضور ترکیه در عرصه تحولات منطقه و بحث ترانزیت انرژی اظهار کرد: ترکیه با دراختیارگرفتن سوریه، تسلط نسبی بر آینده و روندهای این کشور پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در سوریه، بهظاهر تحریرالشام حاکم است؛ اما اگر خاک سوریه را به چهار قسمت تقسیم کنیم، در حال حاضر کردها از یک طرف، صهیونیستها از یک سو، ترکیه از طرف دیگر و در مرکز و دمشق نیز تحریرالشام قرار گرفته است. تقریباً میتوان گفت در حال حاضر، ۱۴ گروه مسلح در سوریه مستقر شدهاند.
محمدیاصل با اشاره به حضور گروههای مختلف در سوریه ازجمله تکفیریها، به احتمال بروز جنگهای داخلی در آینده این کشور اشاره کرد و گفت: چشماندازی که برای سوریه پیش روی ماست، اجازه نخواهد داد که به شکلگیری تجارت ایران به اروپا از مسیر سوریه چندان امیدوار باشیم.
وی تأکید کرد: با این حال، جمهوری اسلامی ایران خود را محدود به کریدور مدیترانه نمیداند. کمااینکه پیش از این نیز این کریدور بیشتر جنبه امنیتی پیدا کرده بود و خواستهها و نیازهای امنیتی جبهه مقاومت را تأمین میکرد. حتی در دولت بشار اسد نیز از این کریدور، آبی برای تجار ایرانی گرم نمیشد؛ مگر برای حفظ امنیت محور مقاومت و مبارزه با تکفیر و تروریسم.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: بنابراین مسیر سوریه برای دستیابی به بازار اروپا فعلاً برای تجار ایرانی منتفی است؛ چراکه دولت مستقر در سوریه استراتژی و گفتمان مشخصی ندارد.
وی ادامه داد: آنچه مشخص است رقابت امارات، قطر، عربستان سعودی، ترکیه، آمریکا و همچنین رژیم صهیونیستی برای سهمخواهی و گرفتن امتیاز از ژئوپلیتیک سوریه است.
محمدیاصل با بیان اینکه دولت حاکم بر سوریه در حال حاضر هیچ برنامهای در حوزه اقتصاد ندارد، گفت: مشخص نیست تا چهزمانی بحث روابط تهران و دمشق عادی شود و گفتوگوها شکل بگیرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تأکید کرد: با این حال، متغیرها در عرصه سیاست خارجی متعدد است و باز هم باید منتظر ماند و دید رویکرد دستگاه سیاست خارجی ما و همچنین نوع تعامل طرف مقابل در دمشق با چه کیفیتی خواهد بود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر باید به مذاکرات با طرف اروپایی در جریان چند روز آینده، بازگشت ترامپ به کاخ سفید، استمرار کنشگری کشورهای منطقه در روند روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی توجه کرد. در مجموع در حوزه روابط خارجی، تحولات بسیاری در پیش است و باید منتظر ماند و دید سرانجام گفتوگوها و مذاکرات با طرف غربی چه خواهد شد.