به گزارش شهرآرانیوز؛ رضا صالحی امیری روز دوشنبه در نشست با استانداران در وزارت کشور اظهار کرد: ما در حوزه گردشگری یک عارضه مزمن داریم و برخلاف آنچه که سخنرانی میشود در عمل چیزی وجود ندارد، دلیلش این است که ما قرار بود در چشمانداز در همه حوزهها اول باشیم.
وی افزود: در جلسهای گفتم چرا گردشگری اولویت کشور نیست. در آن جلسه، مقایسهای با همسایگان داشتم، اما با حضور رسانه نمیخواهم آمار ارقام را باز کنم. فاصله ما با همسایگان در این زمینه زیاد شده است و دیگر همسایگان را دنبال نمیکنیم، چون امکان رسیدن به آنها وجود ندارد.
صالحی امیری با بیان اینکه ۹۰ درصد میراث فرهنگی و گردشگری در استانها است، عنوان کرد: ما تمرکز جدی در حوزهها نداریم، چون ظرفیت ما در استانها است. در حوزه میراث ما نیازمند سه اقدام عاجل هستیم که طبق قانون، استانداران مسئول استانها هستند. اولین نکته این است که ما در حوزه میراث دچار یک فرسودگی در سازههای میراثی کشور شدهایم و این خطرناک است.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیان کرد: گزارشاتی که از سراسر کشور دریافت کردهایم، نگرانکننده است و حتما نیازمند یک مطالعه مجدد در خصوص صیانت و مرمت از همه ظرفیتهای میراثی در کشور هستیم. فراموش نکنید ما در جذابیت میراثی و گردشگری بر اساس مطالعات جهانی و بر اساس شاخصهای یونسکو جزو هفت کشور اول هستیم، اما مطالعه خودمان نشان میدهد که ما جز سه کشور اول هستیم؛ هیچ کشوری روی کره زمین نیست که یک میلیون اثر داشته باشد، فقط ایران و این ظرفیت نه کمنظیر، بلکه بینظیر است.
وی ادامه داد: با کشورهای همسایه صحبت کردیم تا بتوانیم آثار مشترک در فهرست آثار یونسکو ثبت کنیم و ۵۰ اثر در نوبت ثبت داریم. اگر ما در دوره جنگ تحمیلی و دوره دهه اول انقلاب تا سال ۷۲ ثبت را انجام میدادیم امروز، رتبه اول در یونسکو و جهان را در اختیار داشتیم. تاکید میکنم هیچ کشوری در دنیا به اندازه ایران ظرفیت میراث و تمدنی ندارد.
صالحی امیری با اشاره به اینکه وقتی وارد تاجیکستان میشوید بهتر از جامعه ما از فرهنگ، تمدن، شاهنامه، حافظ، سعدی و رودکی سخن میگویند، تصریح کرد: در خیابانهای تاجیکستان آثار سعدی، حافظ و رودکی همه قابل مشاهده است. باید دوگانه دروغین اسلامیت و ایرانیت را گنار بگذارید. این دو مکمل هم هستند و هیچ وقت در تاریخ ما این دو پدیده در تعارض نبودهاند. ما به اربعین، رمضان، عاشورا و تاسوعا وفادار هستیم، چهارشنبهسوری، نوروز و یلدا را نیز ملت ما جشن میگیرند، از این رو آنها در تعارض با یکدیگر نیستند.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اضافه کرد: نسل جوان باید به خاطر داشتههای خود احساس غرور کند. باید آموزش پرورش ما باور کند که ما نیازمند ایجاد یک عناصر هویتی هستیم. مردم ما باید احساس کنند، هر نقطه از این جغرافیا را که کاوش کنند یک اثری از تبار و تاریخ ایران کشف میشود.
وی با طرح پرسشهایی در توصیف اهمیت میراث کشورمان گفت: چرا در استانهای ما روز میراث را جشن نمیگیرند، چرا فرزندان ما دائم در این آثار حضور ندارند و چرا احساس غرور نمیکنند؟ چرا در کتابهایشان آثاری از استانهای خودشان را نمیبینند؟ چرا باید تولید کتاب در سراسر کشور و برای ۱۴ و نیم میلیون دانشآموز در تهران متمرکز باشد؟ چرا دانشآموزان گیلان نباید آثار تمدنی گیلان را بخوانند و چرا نباید دانش آموزان فارس آثار تمدنی خود را در کتابهاشان بخوانند تا احساس غرور کنند؟ تبادل دانش فرهنگی در جامعه منجر به افزایش سطح سواد فرهنگی و میراثی خواهد شد، ضمن آنکه باعث افزایش سطح نشاط و غرور و تولید هویت هم میشود.
صالحی امیری با بیان اینکه ما امروز بیش از هر زمان دیگر به هویت و تولید هویت نیاز داریم، عنوان کرد: یک دلیل اصلی مهاجرت این است که ما نتوانستیم به نسل جوان این واقعیت را آموزش دهیم که شما در جغرافیایی زیست میکنید که متمدنترین کشور روی زمین است و همه آنچه که بخواهید در این سرزمین وجود دارد تا وقتی که کشور را ترک کردند باید بلافاصله احساس کنند که باید برگردند و دانش خود را به کشورشان منتقل کنند.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه گردشگری سه مفهوم، جذابیت، امنیت و زیرساخت را در دل خود دارد، تصریح کرد: ما در جذابیت گردشگری هیچ چیزی کم نداریم؛ نمیتوانم هیچ استانی را بر استان دیگر ترجیح بدهم. من با صراحت به عنوان وزیر این دستگاه میگویم به هر استان و هر شهرستانی که سفر میکنم در آنجا یک ظرفیت جدیدی کشف میشود که این نشان میدهد ما نیازمند یک برنامه راهبردی حداقل پنجساله هستیم که در حال حاضر وزارتخانه در حال تدوین آن است.
وی بیان کرد: سال گذشته بیش از ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار گردشگر خارجی وارد کشور شده است. در ۹ ماهه اول امسال، ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار گردشگر وارد کشور شدهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۷ درصد رشد داشته است. ما باید به مرز ۱۵ میلیون گردشگر برسیم. سیاست رسمی ما این است که استانهای مرزی بتوانند کشورهای همجوار خودشان را پوشش دهند. سازماندهی آژانسها و جذب گردشگر سلامت در استانهای غربی و شرقی ما ظرفیت بسیار بزرگی است، چراکه در ایران پزشکان، پیراپزشکان و کادر درمانی بسیار قوی داریم.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: کسانی که به ایران میآیند، نقل میکنند که نسبت به کشورهایشان بین یکپنجم تا یکدهم قیمت در ایران ارزانتر بوده و این جذابیت بسیار بزرگی است که استانداران میتوانند روی آن برنامهریزی کنند. ما باید در این فضا، وزرای بهداشت و امور خارجه، شورای سهگانه میراث فرهنگی و گردشگری، بهداشت و وزارت خارجه را فعال کنیم و وزارت کشور هم باید در این فضا حضور داشته باشد، چون وزارت کشور به اندازه همه دولت در خودش ظرفیت لازم را دارد.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اهمیت گردشگری دریامحور و خطاب به استانداران گفت: این موضوع نیز بسیار مهم است. ستادهای استانی را تشکیل دهید، رئیسجمهور به صورت شخصی جسات ستاد دریامحور را اداره میکنند. در همین راستا نماینده رئیسجمهور نیز تعیین شده و ما یکی از اهداف اصلی مان را تعریف کردهایم.
وی در حاشیه نشست با استانداران در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حوزه گردشگری نیازمند یک برنامهریزی ویژه برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم هستیم، اظهار کرد: تا پایان آذر، بیش از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار گردشگر را جذب کردهایم و ۱۷ درصد نسبت به مشابه سال گذشته رشد داشتهایم. در حوزه گردشگر سلامت ۱.۲ میلیون نفر گردشگر سلامت با درآمد دو میلیارد دلار داریم که باید این عدد به دو میلیون نفر و با درآمد ۶ میلیارد دلار برسد؛ این هدف دستیافتنی است.
صالحی امیری افزود: من با وزرای خارجه و بهداشت جلسه برگزار کردهام تا برخی ناهمواریها را رفع کنیم. در این زمینه باید کشورهای هدف را شناساسی کنیم. گردشگر سلامت باید در مدیریت واحد قرار بگیرد و سیستم جامعی ایجاد شود. ما با وزرای خارجه و بهداشت نظامنامه جامعی را امضا و اجرا میکنیم. وزارت کشور هم باید دخیل باشد تا از ظرفیت استانداران و نیروی انتظامی نیز استفاده کنیم.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص نقش استانداران در توسعه گردشگری عنوان کرد: استانداران در سطح استان نماینده دولت هستند و مقام عالی دولت در استانها محسوب میشوند. ما معتقدیم استانداران بهتر از مسئولان در تهران میتوانند در زمینه توسعه گردشگری تصمیمگیری کنند. گفتوگوهایی صورت گرفت تا گردشگران کشورهای آذربایجان، ارمنستان و عراق امکان حضور با ماشین شخصی در ایران را داشته باشند و این مسیر آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه معتقدیم موتور محرکه توسعه، سرمایهگذاری بخش خصوصی است، تصریح کرد: باید آنها را تقدیس کرده و از آنها حمایت کنیم. ۲۷۰۰ پروژه در زمینه گردشگری روی زمین داریم. ما با سرمایهگذاران جلسه داریم و تقاضای آنها این است که موانع برداشته شود. ما هم قدم به قدم در حال برداشتن موانع مختلف هستیم. باورمان این است که بدون سرمایهگذاری، گردشگری به مقصود و به مقصد نمیرسد، به هیمن دلیل از همه سرمایهگذاران دعوت میکنیم در کشور خود برای توسعه گردشگری همت بیشتری کنند، زیرا سرمایه آنها بازده خوبی خواهد داشت.
صالحیامیری در خصوص برنامه این وزارتخانه برای ممانعت از تخلف در مراکز گردشگری، بیان کرد: تقاضا دارم که همه آنچه واقعیت دارد را منعکس کنند. ما ۱۸ هزار مرکز اقامتی داریم که تعداد اتفاقات کمتر از انگشتان یک دست است. نظارت عالیه در این زمینه با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده، اما مسئولیت نظارت با فراجا است.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: اگر ما متوجه تخلف شویم، به نهادهای قضایی منعکس و برخورد لازم را میکنیم، اما در یک نقطه در ۸۰ کیلومتری قم و اطراف گرمسار در تیر سال جاری یعنی قبل از این دولت، عدهای تخلف انجام دادند که ما به قوه قضائیه اطلاع دادیم و آن مرکز پلمپ شد. ما ملت پاک و عفیفی داریم و اکثریت این ملت حافظ ارزشهای ملی و دینی هستند. من خواهش میکنم از انگزنی پرهیز کنیم. تعداد تخلفات بسیار نادر است.
منبع: ایرنا