به گزارش شهرآرانیوز؛ در سالهای اخیر، موضوع اقتصاد و اقتصاد مقاومتی یکی از مسائل مهم کشور است. مسئلهای که با فراهمکردن زیرساختها، احیای ظرفیتها و فرصتهایی که ممکن است در گذشته مغفول مانده باشد، میتواند محقق شود. یکی از ظرفیتهایی که احیای دوباره آن فرصتی برای رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال و کسبوکارهای جدید و در نهایت تقویت دیپلماسی اقتصادی است، بازگشایی گذرگاه مرزی کلات در خراسان رضوی است.
گذرگاه مرزی ایران و ترکمنستان از شهرستان کلات، بیش از هفتادسال پیش در روستاهایی همچون ارچنگان، بلان، قرهتیکان، چهچهه، نفت و خلج و سنگ دیوار فعال بوده است. موضوعی که شانزدهم دیماه، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در دیدار با وزیر امورخارجه مطرح کرد و پس از گذشته دو هفته، معاون وزیر امورخارجه به همراه تیمی از کارشناسان از این روستاها بازدید کردند تا شرایط بازگشایی این گذرگاه مرزی بررسی شود.
در همین راستا نماینده مردم مشهد و کلات در گفتوگو با شهرآرا درباره جزئیات جلسه با وزیر امورخارجه که زمینهای برای این بازدید بوده است، گفت: یکی از مهمترین موضوعاتی که در این دیدار مطرح شد، بازگشایی مرز ایران و ترکمنستان از سمت کلات بود. چرا که ۵۴۳ کیلومتر در شهرستان کلات با ترکمنستان مرز مشترک داریم. این شهرستان با استفاده از ظرفیتهای کشاورزی و گردشگری میتواند در حوزههای گوناگون دیگر نیز متحول شود تا گامی مؤثر درراستای کاهش مشکلات و کمبودهای آن برداشته باشیم.
احسان عظیمیراد با بیان اینکه فواید رونق اقتصادی در این شهرستان میتواند مورد بهرهبرداری برای استان خراسان رضوی نیز قرار بگیرد، اظهار کرد: برقراری ترانزیت ایران و ترکمنستان، ایجاد گمرک جدید و بازارچه مرزی میتواند در زمینه اشتغالزایی، حتی مهاجرت معکوس اثرگذار باشد. چراکه با رونق منطقه، مردم به جای مهاجرت به حاشیه شهر مشهد میتوانند به شهرستان خود برگردند و شاهد عمران و آبادانی بیشتر باشیم.
وی با اشاره به نتایج بازدیدی که توسط معاون وزیر امورخارجه از مرز کلات انجام شد، بیان کرد: بازدیدی از دو نقطه مرزی چهچهه و سنگدیوار داشتیم که مورد توجه قرار گرفت و قرار بر این شد که این موضوع مورد بررسیهای کارشناسی قرار بگیرد. همچنین وزارت کشور و استانداری طرح توجیهی را درباره بازگشایی مرز آماده کنند. پس از طی شدن این مسیر، بررسیهای لازم در وزارت امورخارجه انجام و پس از آن با کشور ترکمنستان تعاملی برقرار شود. امیدواریم اتفاق خوبی رقم بخورد.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مسائل دیگری را نیز در نشست با وزیر امورخارجه مطرح کردهایم، گفت: در حوزه دیپلماسی آموزشی به دنبال راهاندازی دانشگاه علوم پزشکی بینالمللی در مشهد هستیم. با توجه به ظرفیتهای زیادی که استان خراسان رضوی و شهر مشهد در حوزه پزشکی دارد و البته متقاضیان زیادی که از کشورهای اطراف داریم، این موضوع مهم و کلیدی است.
عظیمیراد افزود: موضوع مدیریت اتباع و آنچه وزارت امور خارجه در این زمینه میتواند نقشآفرینی کند نیز مطرح شد. موضوع کمک به صادرات دانشبنیان بهویژه برای دانشبنیانهای کلانشهر مشهد و استان و برگزاری اولین نمایشگاه دستاوردهای دانشبنیان در کشور افغانستان بهعنوان اولین کشور خارجی و هممرز نیز مطرح شد. اینکه استان خراسان رضوی و پارک علم و فناوری بهعنوان هاب شرق کشور در این زمینه میتواند ایفای نقش کند.
معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه نیز در گفتوگو با شهرآرا درباره ظرفیتهای استان خراسان رضوی بیان کرد: استان خراسان رضوی در بسیاری از حوزهها مثالزدنی و بینظیر است. در این سفر به اطلاعاتی که داشتم افزوده شد. در نشستهایی که با استاندار خراسان رضوی و مجمع نمایندگان استان و اتاق بازرگانی داشتیم، این موضوع کاملا مشهود است که استان خراسان رضوی بهتنهایی میتواند نیازهای کشورهای پیرامونی را تأمین کند.
وحید جلالزاده افزود: موضوعات خوبی مطرح شد نظیر اینکه تور سفرای خارجی را در استان خراسان رضوی و برخی شهرها داشته باشیم. پیشنهاد ایجاد منطقه صنعتی مشترک را در منطقه آزاد دوغارون و ترکمنستان پیگیری میکنیم. همچنین موضوع نشست منطقهای اقتصادی استانداران پیرامونی خراسان رضوی، سفرای جمهوری اسلامی در کشورهای پیرامونی و اتاقهای بازرگانی و برخی فعالان اقتصادی را در خراسان رضوی داشته باشیم. تجربه موفقی از حضور وزرای امور خارجه عضو سازمان اکو داشتیم که امیدواریم چنین نشستهایی در مشهد ادامه داشته باشد.
وی همچنین در حاشیه بازدید از مرز کلات به خبرنگاران، گفت: بررسی میدانی انجام شد و به دنبال آن بررسیهای لازم را در تهران انجام میدهیم. ماه آینده سفری به ترکمنستان برای کمیسیون مشترک کنسولی بین ایران و ترکمنستان خواهیم داشت. پیش از این مکاتبهای را به این کشور داشتهایم، اما باید بررسی شود که این بازگشایی مورد پذیرش کشور ترکمنستان نیز باشد.