بانک‌ها تا پایان تابستان ۱۴۰۴، در روزهای پنجشنبه تعطیل شدند منتظر افزایش قیمت موبایل و خودروهای وارداتی باشیم؟ | بررسی تأثیر ضمانت‌نامه بانکی بر واردات خودرو و موبایل تأکید وزارت صمت بر ممنوعیت واردات کالا‌های خارجی مشابه تولید داخل شعب کشیک بانک‌ها روزهای پنجشنبه دایر است استاندار خراسان رضوی: گسترش فیبر نوری در مشهد عقب مانده است وزیر نیرو: برق را ۵۰۰۰ تومان می‌خریم ۴۹ یا ۳۹ تومان می‌فروشیم! بیانیه همایش سیاست‌های پولی: نظارت بر هزینه‌ها و کاهش رانت جویی ضروری است برق مشترکین پرمصرف خانگی و تجاری در خراسان رضوی محدود می‌شود (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | جدیدترین قیمت دناپلاس افت ۴ تا ۹۰ میلیونی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ، شیائومی و آیفون (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول حرکت به سوی صادرات صنایع‌دستی از خراسان رضوی کلید خورد + فیلم تخصیص ارز برای واردات کالا‌های مشابه تولید داخل متوقف شد تفاوت قیمت میلگرد آجدار و ساده؛ کدام مقرون‌به‌صرفه‌تر است؟ نرخ مالیات پرسودترین شرکت‌ها فقط صفر تا ۱۰ درصد بوده است شاخص کل بورس سقف تاریخی خود را شکست | رشد ۳۶ هزار واحدی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) زمان خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | برای خرید عرضه اولیه «مهر» چقدر نقدینگی لازم است؟ برق ۱۳۸ بانک و اداره پرمصرف در مشهد قطع شد | بانک‌ها در صدر ادارات پرمصرف  ثبت‌نام بیش از ۹۳ هزار مستأجر برای وام ودیعه مسکن | فقط ۵۲ فقره پرداخت شده است طلا و سکه در بازار مشهد گران شد | ورود طلا به کانال جدید (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تجارت ریلی خراسان رضوی روی ریل رونق قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دلار در کانال ۸۳ هزار تومان جا خوش کرد با ۲۰۰ میلیون تومان رهن در کدام مناطق مشهد می‌توان آپارتمان اجاره کرد؟ (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز مرغ و گوشت قرمز در مشهد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | افزایش قیمت سینه مرغ جزئیات تغییر در حق بیمه تأمین‌اجتماعی سهم کارفرمایی کارگاه‌های تا ۵ نفر کارگر اعلام شد + لیست ۱۲ ردیف به فهرست اقلام مشمول محاسبه با نرخ ارز ترجیحی اضافه شد + جدول جزئیات قیمت سوخت مایع و برق واحد‌های کشاورزی مشخص شد قیمت عمده‌فروشی میوه و تره‌بار در مشهد اعلام شد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | سیب‌زمینی به کیلویی چند رسید؟ قیمت طلای جهانی امروز (سه‌شنبه، ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد
سرخط خبرها

حقوق یک سال کارگران به یک متر خانه هم نمی‌رسد!

  • کد خبر: ۳۱۸۴۰۵
  • ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
حقوق یک سال کارگران به یک متر خانه هم نمی‌رسد!
در حالی‌که در سال‌های پایانی دهه ۱۳۷۰، هر کارگر با پس‌انداز حدود چهار ماه از حداقل دستمزد ماهیانه مصوب می‌توانست یک مترمربع مسکن در شهر تهران خریداری کند، این نسبت در پایان سال گذشته به بالای ۱۵ ماه رسید که نشانه‌ای از افزایش چهار برابری مدت زمان لازم برای خرید خانه از سوی کارگران دارد.

به گزارش شهرآرانیوز، خرید مسکن ملکی در کشور به رویایی دست‌نیافتنی برای حقوق‌بگیران به خصوص کارگران مشمول قانون کار بدل شده است. داده‌های آماری درباره قیمت مسکن در کل کشور، البته به دلایل مختلفی، چون عدم انتشار منظم این آمار در کشور چندان قابل اتکا نیست، اما این آمار درباره شهر تهران، حداقل از دهه ۱۳۷۰ موجود و از سال ۱۳۷۷ به طور منظم منتشر شده است.

طبق آمار بانک مرکزی، یکی از بدترین سال‌ها درباره نسبت حداقل مزد به قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران مربوط به سال ۱۳۷۱ است که طبق آن، پس‌انداز هر ماه حداقل دستمزد کارگران برابر با قیمت ۰.۱ مترمربع مسکن در تهران بوده و به عبارتی ۹ ماه پس‌انداز حداقل دستمزد آن سال، کفاف خرید تنها یک مترمربع مسکن در پایتخت را می‌داد.

این نسبت به تدریج بهبود اندکی یافت به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۷۷ حداقل دستمزد مصوب برابر با قیمت حدود ۰.۲ مترمربع مسکن در تهران بود و با پس‌انداز کامل یک سال حقوق حداقلی کارگران، می‌شد که ۲.۳۳ مترمربع مسکن در شهر تهران خریداری کرد. در این دوران که مصادف با دولت اصلاحات بود، البته فراز و فرود‌هایی در این قدرت برابری خرید به چشم می‌خورد به نحوی که در سال ۱۳۸۲ به کمترین میزان خود رسید (۰.۱۴۴)، اما در پایان کار این دولت یعنی سال ۱۳۸۴، مجددا این نسبت ترمیم یافت و به مرز همان سال ۱۳۷۷ رسید به‌گونه‌ای که در پایان سال ۱۳۸۴، پس‌انداز یک سال حداقل دستمزد کارگر برای خرید ۲.۲۷ مترمربع مسکن در پایتخت بسنده می‌کرد.

در این سال‌ها، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران از ۱۵۵ هزار و ۷۵۰ تومان به ۶۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان رسیده بود که رشد ۳.۱۶ درصدی را نشان می‌داد. در مقابل، حداقل دستمزد کارگران هم از ۳۰ هزار و ۱۵۳ تومان به ۱۲۲ هزار و ۵۹۲ تومان رسیده بود که نشان از رشد ۳.۰۷ برابری داشت.

سقوط آرام قدرت خرید دستمزد در برابر قیمت مسکن

افزایش درآمد‌های نفتی ایران در دولت احمدی‌نژاد باعث شد که در‌های کشور به روی واردات آن هم با هدف مهار تورم باز شود. در عین حال همین موضوع باعث شد تا برای چند سالی، قیمت مسکن رشد قابل توجهی داشته باشد به‌گونه‌ای که قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در پایان سال ۱۳۸۷ (یک میلیون و ۸۶۲ هزار و ۱۹۵ تومان) نسبت به همین قیمت در سال ۱۳۸۴ (۶۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان) ۱.۸۷ برابر افزایش یابد در حالی‌که دستمزد کارگران در همین بازه زمانی ۷۹ درصد افزایش یابد. همین موضوع باعث شد که در سال ۱۳۸۷ کل پس‌انداز حداقل مزد کارگران برای خرید فقط ۱.۴۲ مترمربع مسکن در تهران کفایت کند که سقوط سنگینی را نشان می‌داد.

البته این جهش قیمتی در بازار مسکن، باعث شد تا این بازار دو سالی شاهد رکود و حتی کاهش قیمت باشد و کمی قدرت خرید کارگران در برابر مسکن تقویت شود، اما افزایش دوباره قیمت در بازار مسکن به خصوص در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ با افزایش ۸۲ درصدی در این مدت باعث شد که در پایان سال ۱۳۹۲ کل پس‌انداز یک سال حداقل مزد کارگران می‌توانست هزینه خرید ۱.۵۹ مترمربع مسکن در تهران را تامین کند.

نوسان قدرت خرید مسکن در دهه ۹۰ و شوک ترامپ

محاسبات و آمار و ارقام نشان می‌دهد که اوضاع از سال ۱۳۹۳ به تدریج بهتر شد و کاهش تورم در کشور سبب شد که در سال ۱۳۹۵ با حدود ۵ ماه و نیم پس‌انداز حداقل دستمزد می‌شد یک مترمربع مسکن در شهر تهران خرید، اما با روی کار آمدن ترامپ، ورق برگشت. خروج آمریکا از برجام و اعمال فشار حداکثری که به سقوط بی‌سابقه ارزش پول ملی منجر شد باعث شد تا بزرگترین سقوط نسبت حداقل دستمزد به قیمت مسکن در سال ۱۳۹۷ رقم بخورد و این روند از آن سال به بعد، نه تنها بهبود نیافت بلکه بدتر و بدتر شد؛ چنانچه در سال‌های بعد از خروج آمریکا از برجام، تعداد ماه‌های لازم برای پس‌انداز حداقل حقوق کارگری برای خرید یک مترمربع مسکن در شهر تهران از ۶ ماه در سال ۱۳۹۶ به ۹ ماه در سال ۱۳۹۷ رسید و این روند ادامه داشت تا جایی‌که در سال ۱۴۰۲ به بالای ۱۵ ماه رسید یعنی در این سال با پس‌انداز کامل یک سال حداقل دستمزد هم نمی‌شد یک مترمربع مسکن در پایتخت خرید.

منبع: برنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->