سهمیه کالای همراه مسافر تا پایان فصل بهار ۱۴۰۴ تعیین شد صدور پروانه بهره‌برداری از ۶ معدن در غرب خراسان رضوی نرخ طلا در مشهد یک میلیون تومان ریزش کرد | افت ۱.۶ میلیونی قیمت سکه (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خراسان رضوی، قطب تولید انرژی پاک در کشور | ۳ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر جدید در استان ساخته می‌شود عشایر، ستون فقرات اقتصاد و امنیت خراسان رضوی تأکید استاندار خراسان رضوی و مشاور رئیس‌جمهور بر نقش آفرینی استان در پروژه‌های ملی قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت‌کوین (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ریزش نرخ دلار و طلا تورم فروردین ۱۴۰۴ رکورد ۱۷ ماه اخیر را شکست شرایط بخشودگی جرائم مالیات بر ارزش افزوده ابلاغ شد تأمین بیش از ۳ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سهم ورزش‌های همگانی خراسان رضوی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده تهران- مشهد؛ دارای بالاترین آمار جابه‌جایی مسافر در فرودگاه‌های کشور طی اسفند ۱۴۰۳ آغاز اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق در خراسان رضوی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت بیت‌کوین در اوج ۶ هفته اخیر (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) توزیع ۳ هزار و ۶۲۳ تن فراورده‌های دامی تنظیم بازار در خراسان رضوی تأثیر اجرای قانون «تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» بر خراسان رضوی | سایه‌روشن یک قانون تازه‌نفس قیمت جهانی طلا امروز (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | کاهش نرخ پیاز و سیب‌زمینی ارزش سهام عدالت امروز (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) چقدر شد؟ + جدول تورم مسکن در فروردین ۱۴۰۴ به ۴۰ درصد رسید سرانه مصرف لبنیات همچنان پایین | گزارش شهرآرانیوز از راهکار‌های جبران کمبود مصرف لبنیات در سفره‌های مردم رشد قیمت اونس طلای جهانی در پی درگیری ترامپ و رئیس بانک مرکزی آمریکا پیش بینی قیمت طلا و سکه (چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی بورس (چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴)| رشد بازار متوقف شد؟ پیش بینی قیمت ارز و دلار (چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) جزئیات واردات بنزین سوپر مشخص شد مابه التفاوت افزایش حقوق فروردین بازنشستگان کشوری چه زمانی پرداخت می‌شود؟+ویدئو مذاکرات سیاسی انتظارات اقتصادی و تلاطم‌های بازار دلار وارد کانال ۷۰ هزار تومان شد (۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) هشدار درباره کلاهبرداری در پوشش «مسکن تدریجی»
سرخط خبرها

حقوق یک سال کارگران به یک متر خانه هم نمی‌رسد!

  • کد خبر: ۳۱۸۴۰۵
  • ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
حقوق یک سال کارگران به یک متر خانه هم نمی‌رسد!
در حالی‌که در سال‌های پایانی دهه ۱۳۷۰، هر کارگر با پس‌انداز حدود چهار ماه از حداقل دستمزد ماهیانه مصوب می‌توانست یک مترمربع مسکن در شهر تهران خریداری کند، این نسبت در پایان سال گذشته به بالای ۱۵ ماه رسید که نشانه‌ای از افزایش چهار برابری مدت زمان لازم برای خرید خانه از سوی کارگران دارد.

به گزارش شهرآرانیوز، خرید مسکن ملکی در کشور به رویایی دست‌نیافتنی برای حقوق‌بگیران به خصوص کارگران مشمول قانون کار بدل شده است. داده‌های آماری درباره قیمت مسکن در کل کشور، البته به دلایل مختلفی، چون عدم انتشار منظم این آمار در کشور چندان قابل اتکا نیست، اما این آمار درباره شهر تهران، حداقل از دهه ۱۳۷۰ موجود و از سال ۱۳۷۷ به طور منظم منتشر شده است.

طبق آمار بانک مرکزی، یکی از بدترین سال‌ها درباره نسبت حداقل مزد به قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران مربوط به سال ۱۳۷۱ است که طبق آن، پس‌انداز هر ماه حداقل دستمزد کارگران برابر با قیمت ۰.۱ مترمربع مسکن در تهران بوده و به عبارتی ۹ ماه پس‌انداز حداقل دستمزد آن سال، کفاف خرید تنها یک مترمربع مسکن در پایتخت را می‌داد.

این نسبت به تدریج بهبود اندکی یافت به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۷۷ حداقل دستمزد مصوب برابر با قیمت حدود ۰.۲ مترمربع مسکن در تهران بود و با پس‌انداز کامل یک سال حقوق حداقلی کارگران، می‌شد که ۲.۳۳ مترمربع مسکن در شهر تهران خریداری کرد. در این دوران که مصادف با دولت اصلاحات بود، البته فراز و فرود‌هایی در این قدرت برابری خرید به چشم می‌خورد به نحوی که در سال ۱۳۸۲ به کمترین میزان خود رسید (۰.۱۴۴)، اما در پایان کار این دولت یعنی سال ۱۳۸۴، مجددا این نسبت ترمیم یافت و به مرز همان سال ۱۳۷۷ رسید به‌گونه‌ای که در پایان سال ۱۳۸۴، پس‌انداز یک سال حداقل دستمزد کارگر برای خرید ۲.۲۷ مترمربع مسکن در پایتخت بسنده می‌کرد.

در این سال‌ها، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران از ۱۵۵ هزار و ۷۵۰ تومان به ۶۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان رسیده بود که رشد ۳.۱۶ درصدی را نشان می‌داد. در مقابل، حداقل دستمزد کارگران هم از ۳۰ هزار و ۱۵۳ تومان به ۱۲۲ هزار و ۵۹۲ تومان رسیده بود که نشان از رشد ۳.۰۷ برابری داشت.

سقوط آرام قدرت خرید دستمزد در برابر قیمت مسکن

افزایش درآمد‌های نفتی ایران در دولت احمدی‌نژاد باعث شد که در‌های کشور به روی واردات آن هم با هدف مهار تورم باز شود. در عین حال همین موضوع باعث شد تا برای چند سالی، قیمت مسکن رشد قابل توجهی داشته باشد به‌گونه‌ای که قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در پایان سال ۱۳۸۷ (یک میلیون و ۸۶۲ هزار و ۱۹۵ تومان) نسبت به همین قیمت در سال ۱۳۸۴ (۶۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان) ۱.۸۷ برابر افزایش یابد در حالی‌که دستمزد کارگران در همین بازه زمانی ۷۹ درصد افزایش یابد. همین موضوع باعث شد که در سال ۱۳۸۷ کل پس‌انداز حداقل مزد کارگران برای خرید فقط ۱.۴۲ مترمربع مسکن در تهران کفایت کند که سقوط سنگینی را نشان می‌داد.

البته این جهش قیمتی در بازار مسکن، باعث شد تا این بازار دو سالی شاهد رکود و حتی کاهش قیمت باشد و کمی قدرت خرید کارگران در برابر مسکن تقویت شود، اما افزایش دوباره قیمت در بازار مسکن به خصوص در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ با افزایش ۸۲ درصدی در این مدت باعث شد که در پایان سال ۱۳۹۲ کل پس‌انداز یک سال حداقل مزد کارگران می‌توانست هزینه خرید ۱.۵۹ مترمربع مسکن در تهران را تامین کند.

نوسان قدرت خرید مسکن در دهه ۹۰ و شوک ترامپ

محاسبات و آمار و ارقام نشان می‌دهد که اوضاع از سال ۱۳۹۳ به تدریج بهتر شد و کاهش تورم در کشور سبب شد که در سال ۱۳۹۵ با حدود ۵ ماه و نیم پس‌انداز حداقل دستمزد می‌شد یک مترمربع مسکن در شهر تهران خرید، اما با روی کار آمدن ترامپ، ورق برگشت. خروج آمریکا از برجام و اعمال فشار حداکثری که به سقوط بی‌سابقه ارزش پول ملی منجر شد باعث شد تا بزرگترین سقوط نسبت حداقل دستمزد به قیمت مسکن در سال ۱۳۹۷ رقم بخورد و این روند از آن سال به بعد، نه تنها بهبود نیافت بلکه بدتر و بدتر شد؛ چنانچه در سال‌های بعد از خروج آمریکا از برجام، تعداد ماه‌های لازم برای پس‌انداز حداقل حقوق کارگری برای خرید یک مترمربع مسکن در شهر تهران از ۶ ماه در سال ۱۳۹۶ به ۹ ماه در سال ۱۳۹۷ رسید و این روند ادامه داشت تا جایی‌که در سال ۱۴۰۲ به بالای ۱۵ ماه رسید یعنی در این سال با پس‌انداز کامل یک سال حداقل دستمزد هم نمی‌شد یک مترمربع مسکن در پایتخت خرید.

منبع: برنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->