مردمی‌سازی هدف اصلی در امر مبارزه با مواد مخدر در خراسان رضوی آزمون دکتری ۱۴۰۴ وزارت بهداشت چه زمانی برگزار می‌شود؟ با ترک سیگار طول عمر خود را افزایش دهید ۵۶ درصد زایمان‌های کشور سزارین است سقوط مرگبار کوهنورد شاهرودی از کوه دختر جوان برای انتقام از مرد تبهکار اراذل و اوباش اجیر کرد واژگونی خودرو پراید در نزدیکی مشهد با یک کشته و سه مصدوم (۱۴ آبان ۱۴۰۳) نقشه تجاوز و قتل پسر نوجوان برای دخترخاله ۴ ساله نسخه طب سنتی برای درمان سرفه‌های مزمن «مرگ» پایان رابطه مخفیانه با مرد متاهل بارش باران در جاده‌های خراسان رضوی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) مرگ زن جوان به‌خاطر سقط غیرقانونی جنین شیوه برگزاری کنکور ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟ کشف ۴ هزار عدد قرص مخدر و غیرمجاز در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) استخدام ۱۰ هزار پرستار، به زودی سرقت از ساکنان پایتخت در پوشش پرستار سند «هوشمندسازی سلامت» تدوین شد ۱۳ درصد بزرگ‌سالان غربالگری‌شده مبتلا به دیابت هستند اضافه‌کاری پرستاران به ساعتی ۱۰۰ هزار تومان می‌رسد؟ اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاه جامع علمی‌کاربردی تا چهار سال آینده تضمین می‌شود خطر پیشی‌گرفتن آمار «مرگ» بر میزان «تولد» در کشور بارگذاری مدارک رتبه‌بندی معلمان از فردا (۱۵ آبان ۱۴۰۳) آغاز می‌شود کارت آزمون وکالت ۱۴۰۳ آماده شد متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در انتظار اعتبار و مجوز‌های قانونی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) روند رسیدگی به پرونده‌های قصور پزشکی در کشور چگونه است؟ جداول متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری اصلاح شد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) انهدام شبکه بزرگ سارقان پراید در مشهد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (دوشنبه، ۱۴ آبان ۱۴۰۳) | آغاز کاهش محسوس دما از چهارشنبه مهلت ثبت‌نام غیرحضوری پذیرفته‌شدگان کارشناسی پیام‌نور فردا (۱۵ آبان ۱۴۰۳) به پایان می‌رسد هلال احمر ایران، رتبه اول تعداد اعضای جوان در جهان اینترنتی‌شدن ثبت اعتراض به جرائم تا پایان سال ۱۴۰۳ تعیین تکلیف پروژه‌های نرگس منطقه ثامن مشهد
سرخط خبرها

ضرب‌العجل اجباری شدن استفاده از ماسک از نیمه تیرماه

  • کد خبر: ۳۲۳۶۴
  • ۱۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۸
ضرب‌العجل اجباری شدن استفاده از ماسک از نیمه تیرماه
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اگر همه مردم از ماسک استفاده کنند تا ۹۵ درصد از انتقال کرونا پیشگیری می‌شود، دولت حتما ضمانت‌های اجرایی را برای اجباری شدن ماسک در نظر می‌گیرد.
به گزارش شهرآرانیوز، سیما سادات لاری جزئیات اجرای مصوبه اجباری شدن ماسک از ۱۵ تیر و کمپین «من- ماسک- می‌زنم» را تشریح کرد.
وی گفت: هنوز در موج اول کرونا هستیم. اگر استان‌هایی که پیک اول را سپری کردند و اکنون در وضعیت آرام تری هستند دوباره دچار پیک شوند به آن موج دوم می‌گوییم. در هر صورت اولویت وزارت بهداشت برای مدیریت کرونا توجه به پیشگیری است و این کار با زدن ماسک توسط همه مردم امکانپذیر است. باید مردم را به استفاده از ماسک در اماکن عمومی ترغیب کنیم.
مشروح این گفتگو را با هم می‌خوانیم:

وضعیت کشور از نظر اپیدمی کرونا چگونه است؟

لاری: اپیدمی کرونا یک همه گیری جهانی و پاندمی است. ایران هم یک کشور بزرگ است و مانند ایالات متحده آمریکا استان‌های پهناور دارد. وسعت جغرافیایی زیاد است و همه جای کشور شبیه هم نیست. استان‌هایی که پیک کرونا را تجربه کردند اکنون دچار پیک نیستند و استان‌هایی مثل خوزستان که ماه‌های اول، پیک نداشتند اکنون در پیک کرونا هستند.

اکنون پیک کرونا بیشتر در استان‌های مرزی یا شهر‌هایی است که در ماه‌های اول شیوع کرونا پیک کرونا را تجربه نکرده بودند؛ بنابراین به طور کلی در کشور همچنان در موج اول کرونا هستیم. اگر در استان‌هایی مثل قم و گیلان که در ماه‌های گذشته پیک شدیدی را پشت سر گذاشته اند دوباره اوج گیری و پیک کرونا را داشته باشیم، موج دوم کرونا در این استان‌ها خواهد بود.

با توجه به اینکه بیماری ناشی از ویروس کرونا واکسن و دارو ندارد تنها راه ما برای کنترل این بیماری این است که زمان بخریم و زمان درگیری را طولانی کنیم تا تعداد فوتی را کاهش دهیم. باید بار بیمارستان‌ها و بستری را کم کنیم و بتوانیم قدرت سیستم درمانی را بالا ببریم تا زمانی که واکسن و دارو پیدا شود.

اپیدمی کرونا یک مساله اجتماعی و اقتصادی هم هست و معیشت و اقتصاد خانواده‌ها هم مهم است به همین علت بازگشایی‌ها انجام و پروتکل‌ها اعلام شد. البته خیلی از بازگشایی‌ها ۱۰۰درصدی نیستند، مثلا در تالار‌ها اساس کارشان بر این است که افراد جمع شوند و افرادی که می‌خواهند در این تالار‌ها غذا بخورند حتی اگر پروتکل‌ها هم اجرا شود مجبور هستند موقع غذاخوردن ماسک را بردارند.

فاصله گذاری پویا چگونه اجرا می‌شود؟ آیا مسئولان استانی اختیار کافی برای تصمیم گیری دارند؟

لاری: بعد از ابلاغ پروتکل‌های فاصله گذاری اجتماعی، بحث فاصله گذاری پویا مطرح شد. قرار شد محدودیت‌ها در استان‌هایی که قرمز هستند باشد و مصوب شد که اختیارات لازم به استان‌ها داده شود. به این شکل که مسئولان استان‌های قرمز وضعیتشان را گزارش می‌کنند و وزارت کشور و وزارت بهداشت در مورد تعطیلی و محدودیت‌ها در این استان‌ها تصمیم بگیرند. اکنون در استان‌هایی که فاصله گذاری پویا اجرا شده محدودیت تا یک هفته اجرا می‌شود، بعد دوباره به رئیس جمهور وضعیت استانشان را گزارش می‌کنند و اگر لازم باشد دوباره محدودیت‌ها تمدید می‌شود. استان‌هایی که سفید هستند کم خطر قلمداد می‌شوند، اما نمی‌توانیم تضمین کنیم که این مناطق به شرایط قرمز نمی‌روند.

راه حل وزارت بهداشت برای کنترل اپیدمی کرونا چیست؟ به نظر می‌رسد اولویت و تاکید بر استفاده از ماسک است و کمپین من ماسک می‌زنم هم به همین منظور اجرایی شده است؟

لاری: بله. تنها راه، پیشگیری از ابتلای افراد به کروناست. اکنون در کل دنیا موثرین راه پیشگیری از کرونا استفاده از ماسک است. سیاست دولت این است که همه از ماسک استفاده کنند، به وزارت صنعت هم ابلاغ شده که زمینه تولید ماسک‌های ارزان قیمت را فراهم کند.

در کمپین من ماسک می‌زنم. همه مردم به استفاده از ماسک ترغیب می‌شوند و با هشتک من- ماسک – می‌زنم. تاکید بر این است که هر نوع ماسکی قابل قبول است، حتی ماسک‌های خانگی هم قابل قبول است.

ثابت شده که ماسک در پیشگیری از کرونا موثر است باید کاری کنیم که مردم به استفاده از ماسک ترغیب شوند و از آن استفاده کنند. به همین علت اینفوگرافی‌هایی برای ترغیب مردم تهیه شده است. حتی کلیپ‌هایی تهیه شده که نحوه تولید ماسک خانگی را به مردم آموزش می‌دهد تا همه مردم استفاده کنند.

مردم باید باور کنند که این کار در پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ و کرونا موثر است و اگر دو طرف استفاده کنند تا ۹۵ درصد در پیشگیری موثر است. وقتی می‌شود بیماری کووید۱۹ را که می‌تواند برای مردم و کادر درمانی مشکلات زیاد و پیچیده‌ای ایجاد کند با یک ماسک ساده و ارزان و شستن مداوم دست کنترل کرد، چرا نباید از این روش استفاده کرد.

مردم ایران بسیار فهیم هستند، چقدر در ایام نوروز و ۱۳ بدر همکاری کردند و در خانه ماندند و به مسافرت نرفتند اکنون هم اگر باور کنند که ماسک چقدر می‌تواند از ابتلا به بیماری پیشگیری کند حتما همکاری می‌کنند.

ارزانترین و بیشترین ماسک‌های مورد استفاده مردم، ماسک‌های سه لایه است این ماسک‌ها برای چه مدت قابل استفاده هستند؟

لاری: تا زمانی که مرطوب شوند. ماسک‌های سه لایه اگر بر اثر عطسه یا بزاق دهان مرطوب شوند باید دور انداخته و تعویض شوند.

با این حساب یک نفر در ساعاتی که بیرون از خانه است، باید مثلا سه بار ماسک را تعویض کند و این یعنی اگر با نگاه خوشبینانه فرض کنیم ماسک گران نشود و بتوانند این ماسک را به قیمت دوهزار تومان در بازار آزاد تهیه کنند روزانه باید هر نفر حداقل ۶ هزار تومان برای ماسک هزینه کند، یعنی بیش از ۱۵۰ هزار تومان در ماه و برای یک خانواده در ماه رقم قابل توجهی می‌شود.

لاری: در هر صورت به وزارت صنعت تاکید شده که ماسک مورد نیاز مردم با قیمت مناسب و با حداقل هزینه تامین شود و در اختیار مردم قرار بگیرد.

اما در واقع امر، قیمت ماسک در بازار آزاد با آنچه مصوب و اعلام می‌شود متفاوت است، همین الان ماسک‌های فیلتردار معمولی به قیمت ۳۰ هزار تومان در بازار فروخته می‌شود، اگر استفاده از ماسک اجباری شود و تقاضا بالا برود، حتما گرانفروشی هم بیشتر می‌شود. برای مدیریت بازار ماسک و جلوگیری از سودجویی‌ها چه فکری کرده اید؟

لاری: احتمال تخلف و سوداگری همیشه وجود دارد. به هر حال بازار ماسک اقتصاد خودش را دارد. اگر منجر به افزایش تولید و رونق اقتصادی بشود، خوب است. افرادی که در اقتصاد تولید ماسک فعالیت می‌کنند، کارشان بالقوه اشکالی ندارد، اما اگر قرار به سودجویی باشد قطعا باید از آن جلوگیری شود.

اخیرا گزارشی از احتکار و گرانفروشی ماسک داشته اید؟

لاری: اخیرا چنین گزارشی نداشته ایم، اما اوایل اپیدمی کرونا گزارش‌هایی از کمبود ماسک داشتیم. از طرفی آموزش‌های لازم به مردم برای تولید ماسک خانگی مناسب که قابل شست و شو هم باشد داده می‌شود.

مصوبه اجباری شدن ماسک از ۱۵ تیر چگونه اجرا می‌شود، ضمانت اجرایی آن چیست؟ اگر افرادی رعایت نکردند و ماسک نزدند چه برخوردی با آن‌ها می‌شود؟

لاری: این مصوبه جدید است و حتما مکانیزمی برای اجرای آن در نظر گرفته می‌شود. ممکن است افرادی را که ماسک ندارند در برخی اماکن راه ندهند و حتما دستگاه‌های نظارتی هم در این مورد ورود می‌کنند.

شما هر روز اسامی استان‌های قرمز را اعلام می‌کنید، اکنون کدام استان‌ها وضعیت نگران کننده‌ای دارند؟

لاری: یکی از این استان‌ها خوزستان است، اما وضعیت همه شهر‌های آن یکسان نیست. وضعیت در برخی شهر‌های استان خوزستان مثل آبادان و دزفول قرمزتر از اهواز است یعنی وضعیت نگران کننده تری دارند. میزان بستری و فوتی این دو شهر از اهواز بدتر است.

ملاک رنگ شهر‌ها میزان بستری بیماران است نه فوتی. چون از نظر اپیدمیولوژی ممکن است یک شهر میزان فوت کمتری داشته باشد، اما میزان بستری آن بیشتر باشد که نشان دهنده مراقبت بهتر از بیماران است. ملاک رنگ قرمز میزان ابتلا و بستری در صد هزار نفر جمعیت و فوتی در یک میلیون نفر است.

اخباری اعلام شده که دوباره تخت‌های بیمارستان‌ها به علت افزایش بیماران کرونا پر شده و تخت بستری و آی سی یو خالی ندارند.

لاری: در همه شهر‌ها این طور نیست، در برخی استان‌ها مثل خوزستان از امکانات مراکز و بیمارستان‌های غیر دولتی هم استفاده کرده اند و اکنون استانی را نداریم که رئیس دانشگاه گزارش داده باشد که بیمارستان‌ها پر شده است و کمبود داشته باشند.

بیمارستان‌ها در استان‌هایی که قرمز هستند در برخی شهر‌ها با حداکثر ظرفیت فعالیت می‌کنند، اما گزارشی نداشته ایم که مشکل داشته باشند، چون پیش بینی‌های لازم برای تامین امکانات و تخت‌های بیمارستانی شده است و با تمهیداتی که انجام شده میزان فوتی به بستری نسبت به قبل کمتر شده است. مقایسه نمودار بستری و فوتی هم این موضوع را نشان می‌دهد و مشخص می‌کند کیفیت مراقبت‌ها بهتر شده است.

این درست است که در تهران میزان بستری‌های جدید کرونا از ترخیصی بیمارستان‌ها بیشتر شده است؟

لاری: در استان تهران همه مناطق وضعیت یکسانی ندارد، مثلا دماوند وضعیت بدتری نسبت به شهر تهران دارد. مناطقی که قبلا پیک کرونا نداشته، اکنون در مرحله پیک است. طبق اطلاعات نرم افزار ماسک شهر تهران قرمز نیست، چون میزان بستری به ۱۰۰ هزار جمعیت مهم است. تهران اکنون زرد و در وضعیت هشدار است. میزان بستری در این استان بیشتر شده است، ولی هنوز قرمز نیست.

گزارش‌هایی هم وجود دارد که در برخی استان‌ها و مناطق قرمز به علت پر شدن بیمارستان‌ها و حتی مبتلا شدن تعداد قابل توجهی از پرستاران، با کمبود پرستار مواجه شده اند، این مساله صحت دارد؟

لاری: هر جا کمبود باشد اعلام می‌کنند و پرستاران به صورت داوطلب اعزام می‌شوند. تامین محل اسکان، غذا و پرداخت حق الزحمه این نیرو‌ها بر عهده مسئولان استان محل خدمت است. کمبود پرستار‌ها با فراخوان از نیرو‌های داوطلب از سراسر کشور به خصوص مناطقی که فعلا بار درمانی کمتری دارند به مناطق قرمز صورت می‌گیرد. مثلا در استان خوزستان که وضعیت قرمز است ۴۰ پرستار از چند استان دیگر به این استان اعزام شدند.

منبع: ایرنا
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->