به گزارش شهرآرانیوز؛ ۲۱ مهرماه بود که گزارشی با عنوان «بیمارستانی که در اولویت «تأمین» نیست» در صفحه صدای مردم شهرآرا منتشر شد. شلوغی بیش از حد کلینیک ویژه بیمارستان فارابی و پیمودن هفت خان رستم برای نوبت گرفتن از پزشکان این مرکز درمانی محور اصلی گلایههای بیماران بود و آنها را حسابی کلافه کرده بود.
این مرکز درمانی تأمین اجتماعی بخشهایی نظیرام آ رآی تا اورژانس و کلینیک ویژه تا آزمایشگاه و بخشهای بستری را شامل میشود. برای اینکه ببینیم این دردها و زخمها مثل نبود یا کمبود نیروی متخصص، شلوغی و ازدحام کلافه کننده بیماران در درمانگاه ویژه این بیمارستان و ... چقدر التیام یافته و نیز وعدههای قبلی مسئولان چقدر محقق شده است، بازدیدی از بیمارستان فارابی داشتیم.
بخش نوبت دهی در مقایسه با بازدیدهای قبلی اندکی خلوت است و خبری از شلوغی و تراکم جمعیت نیست. مراجعه کنندهای میگوید: صبحها معمولا شلوغتر است و هر چه به سمت ظهر برویم خلوت میشود. میپرسم اوضاع نوبت گیری در مقایسه با چند ماه گذشته تغییر کرده است؟
زن جوان قوچانی که راهی مشهد شده است این طور پاسخ میدهد: من که این بار مشکلی نداشتم و پدر سال خوردهام را با توجه به شرایط جسمانی اش، فوری ویزیت و بستری کردند. دختر جوان نیز میگوید: به هر حال گیر و گورهای نوبت دهی یکی در میان است، اما بی انصافی است اگر نگوییم بهتر شده است. او هم برای شکستگی پای مادرش آمده است تا برای پزشک ارتوپد نوبت بگیرد و این تأکید را دارد که تا آن لحظه مشکلی سر راهش سبز نشده است.
کلینیک ویژه بیمارستان همچنان مملو از بیمار است. اما به شلوغی دفعات قبل نیست. میتوان به راحتی از وسط راهرو آن گذر کرد. برخلاف دفعات قبلی گزارش میدانی که تردد از وسط سالن نیز بسیار سخت بود و باید به چند نفر تنه میزدی تا بتوانی از آن گذر پر سروصدا و اعصاب خردکن رد شوی. بیمار میان سالی به دیوار تکیه داده و چشم به صندلیهای انتظار دارد تا به محض خالی شدن آنجا بنشیند. میگوید مشکل استخوانی و درد مفاصل دارد. او برای توضیح بیشتر این طور بیان میکند: مطبها و مراکز خصوصی اسم و رسم دار، معطلی و علافی دارند چه برسد به این بیمارستان که خدمات درمانی رایگان به بیماران ارائه میدهد.
باید از این بیمارستانهای این چنینی در شهر مشهد حداقل پنج تا داشته باشیم. گلایه او برای نوبت گیری از این قرار است: نوبت گیری هم بگیر نگیر دارد. یک بار سریع کارت را راه میاندازند و بار دیگر معطلیهای خاص خودش را دارد. او بلافاصله این را هم اضافه میکند: بیمارستان ۱۷ شهریور نیز درمانش رایگان، اما بخش هایش محدود است و بیشتر برای درمان بیماریهای بانوان و زایمان و کودکان است و خدمات آن چنان دیگری ندارد.
کیومرث افسری، رئیس بیمارستان فارابی مشهد این بار در دفتر کارش پاسخ گوی پرسشهای مردمی شهرآراست. از او درباره اینکه چقدر به قول هایش عمل کرده است میپرسم. رئیس بیمارستان فارابی مشهد همه را با جزئیات توضیح میدهد. ضمن اینکه قول میدهد بعد گفتوگو سری به بخشهای مختلف بیمارستان بزنیم و از نزدیک وضعیت را ببینیم.
رئیس بیمارستان فارابی مشهد آماری ده ماهه از مراجعه شهروندان در سال ۱۴۰۳ ارائه میدهد: تعداد بستری شدهها در بیمارستان، ۱۳ هزار و ۷۰۲ نفر است. کل مراجعان به اورژانس نیز ۹۴ هزار و ۵۶۳ نفر هستند که از خدمات بخش اورژانس استفاده کردند. همچنین بیمارانی که در این مدت در درمانگاه پذیرش شدهاند، ۳۴۷ هزار و ۷۴۶ نفرند. در این ۱۰ ماه، تعداد اعمال جراحی ۱۶ هزار و ۹۲ نفر بوده است.
یکی از بزرگترین مشکلات بیمارستان، موضوع سونوگرافی در بیمارستان بود. پس از پیگیری شهرآرا، بیان شد که بیمارستان در حال جذب دو نفر متخصص سونوگرافی و رادیولوژی است و ظرف چند روز آینده به تیم درمانی این بیمارستان اضافه میشوند. روش نوبت گیری سونوگرافی تلفنی نیز دیگر نکتهای بود که اشاره شد. پیش بینی شده است تا نوبت گیری تلفنی از ابتدای سال محقق شود و بیماران به راحتی در هر زمان نوبت سونوگرافی دریافت کنند.
افسری در مورد بهبود بخش نوبت دهی در بخشهای شلوغ تصریح میکند: وضعیت نوبت دهی در درمانگاه ارتوپدی و جراحی اعصاب ۲۰ درصد بهبود پیدا کرده است. در بخش رادیولوژی بیش از ۵۰ درصد ارتقای کیفی داریم. برای سایر بخشها مسئلهای نیست و جواب گوی بیماران در بخش سرپایی هستیم.
اما مهمترین مسئله در بخش سرپایی، گسترش فضای درمانگاه و حضور پررنگتر پزشکان است و در بخش بستری مشکل خاصی نیست. رئیس بیمارستان فارابی در مورد این چاره اندیشیها نیز این طور توضیح میدهد: با پزشکان صحبت شد تا زمان بیشتری را در کلینیک حضور داشته باشند تا تعداد پذیرش بالا برود بنابراین ۱۰ درصد آمار پذیرش را افزایش دادیم. همچنین سه متخصص ارتوپد را نیز به تازگی جذب کادر درمانی بیمارستان کردهایم و مشغول به کار شدهاند و با این شرایط خدمات دهی بهتری به بیماران ارائه میشود.
افسری به نظام ارجاع نیز اشاره دارد و میگوید که این طرح برای حال بیماران حاد و نیازمند درمان جدی مفید است. او در ادامه این طور توضیح میدهد: برنامهای داریم تا سیستم ارتوپدی را در دل نظام ارجاع ببریم. به این معنا که بیمار از طریق پزشکهای سطح شهر ویزیت میشود. در ادامه و در صورت نیاز به خدمات درمانی فوری و تکمیلی و درمان جدی، به صورت برخط به بیمارستان ارجاع داده میشود با این شرایط دیگر به نوبت گیری نیازی ندارد.
رئیس بیمارستان فارابی مشهد علت ازدحام در بخش ارتوپدی را این طور توضیح میدهد: برخی بیماران مانند بیماران شایع آرتروزی مفصلی نیاز به تمدید دارو دارند. تعداد این نوع بیماران کم نیست. همین افراد با نوبت گیری در مرکز ما، گاه سبب می شوند که به بیماران حاد نظیر بیمار شکستگی در اندام که نیاز به جراحی دارند، نوبت نرسد.
بیماران سالمند نیز به گفته دکتر افسری، مورد توجه این مرکز درمانی هستند: بیماران سالمند حتی اگر نوبت نباشد پذیرش میشوند؛ به خصوص اگر بیمار سالمند، به خدمات اورژانسی نیاز داشته باشد. افسری توجه ویژه به بخشهای تخصصی و بستری دارد. او دلایلش را این گونه بر میشمارد: همه بخشهای بیمارستان حائز اهمیت است، اما باید بخش های بستری کاملتر شود، زیرا اینجا درمان و جراحیهای خاص با هزینههای چند ده میلیونی برای بیمه شدگان رایگان است.