به گزارش شهرآرانیوز، یکی از مصادیق عدالت اجتماعی توجه به مناطق کمبرخوردار و حاشیه شهر در برنامهریزیها و توزیع خدمات توسط مدیریت شهری است. از این مسئله در شورای ششم به عنوان یکی از رویکردهای اصلی یاد میشود و سوقدادن بودجه به مناطق حاشیه شهر و توجه به ارائه خدمات و توسعه زیرساختهای ورزشی در این مناطق از دیگر اولویتهایی است که در این دوره مدیریت شهری بهطور جدی برنامهریزی و اجرایی شد. سیدحسین علویمقدم، رئیس کمیسیون ساماندهی حاشیه شهر و کمیسیون ورزش و جوانان شورای اسلامی شهر مشهد، در گفتوگویی که میخوانید به بخشی از این برنامهها اشاره کرده است.
مرور عملکرد کمیسیون ورزش و جوانان نشان میدهد که برنامههای عملیاتی قابلتأملی برای این کمیسیون اجرایی شده است؛ دراینباره بیشتر بگویید.
شهرداری مشهد در دوره ششم مدیریت شهری، گامهای بلندی در توسعه زیرساختهای ورزشی برداشته و عملکردی فراتر از دوره پنجم داشته است. در دوره پنجم، ١٢ مجموعه ورزشی سرپوشیده با مساحت ۱۶۰۶۰ مترمربع، ٢٠ زمین ورزشی روباز به مساحت ۳۹۱۰۰ مترمربع و ٣٢ ایستگاه بدنسازی پارکی با ۱۲۶۱ مترمربع متراژ به بهرهبرداری رسید. این اقدامات بهبود قابلتوجهی در سرانه ورزشی شهر ایجاد کرد. در دوره ششم، اما توسعه فضاهای ورزشی نهتنها در تعداد، بلکه در تنوع و گستره جغرافیایی رشد چشمگیری داشت. طی این دوره، ٧٠ زمین ورزشی روباز شامل ٢٥ زمین چمن، ٣٠ زمین آسفالت و ۱۵ زمین ورزشهای ساحلی احداث شد. همچنین، ٨ مجموعه ورزشی سرپوشیده، ٨ مجموعه ورزشی ویژه بانوان و ۴٩ ایستگاه بدنسازی پارکی با مساحتی معادل ٢٣٨،٢ مترمربع به بهرهبرداری رسید. در مجموع، حدود ٨۶ مکان ورزشی جدید به شهر اضافه شد.
توسعه زیرساختهای ورزشی در این دوره، شامل چه پروژههایی شد؟
یکی از ویژگیهای بارز دوره ششم، آغاز پروژههای بزرگ و مهم ورزشی است. از میان ٢٢ پروژه ورزشی دردستاجرا میتوان به دهکده ورزشی الهیه در منطقه ١٢، کمپ ١٧ هکتاری در منطقه ٣ و مجموعه سرپوشیده بانوان نصرت اشاره کرد. این پروژهها با هدف افزایش سرانه ورزشی و فراهمکردن بستر مناسب برای رویدادهای ورزشی ملی و بینالمللی طراحی شدهاند و به نوعی برند ورزشی مشهد خواهند شد. علاوه بر پروژههای اجراشده، ١٠ پروژه دردستمطالعه داریم. از مهمترین آنها میتوان به استادیوم فوتبال و سایت «هوگام» در کوهپارک، باغ ورزش در بوستان ٧٣ هکتاری کرامت و مجموعه تخصصی ژیمناستیک و رشتههای رزمی در منطقه ثامن اشاره کرد. این پروژهها با تأکید بر گسترش ورزش حرفهای و همگانی در دست بررسی هستند.
به عنوان رئیس کمیسیون ساماندهی حاشیه شهر شورای اسلامی شهر، اشارهای هم به اقدامات در این دوره داشته باشید.
این دوره شورا با رویکرد توجه ویژه به حاشیه شهر، فعالیت خود را آغاز کرد و با سیاستگذاری جامع، اصولی و ضابطهمند، سهم این پهنهها از اعتبارات مدیریت شهری را به شکل چشمگیری افزایش داد تا توسعه متوازن و عدالتمحور در مناطق کمبرخوردار و ارتقای زیرساختهای شهری و سرانههای خدماتی را در حوزههای مختلف، به ارمغان آورد. اولین اقدام تغییر شیب بودجه عمرانی شهرداری مشهد بهنفع حاشیه شهر بود، بهطوریکه از حدود ۲۴ درصد بودجه حاشیه شهر در دوره قبل، امروز و در دوره ششم، بیش از ۴۰ درصد از بودجه عمرانی معاونتهای تخصصی شهرداری مشهد به حاشیه شهر اختصاص داده شده است. در اولین گام و با نگاه برنامهریزی مشارکتی و مردممحوری و حل مسائل و مشکلات مردم در محلات هدف بازآفرینی و حاشیه شهر، برای اولین بار با مشارکت مستقیم مردم محلات کمبرخوردار، پروژههای زودبازده را تعریف کردیم که نشان از باورمندی شورای ششم به نظرات مردمی و جلب مشارکت شهروندان دارد. در سه سال گذشته نیز فعالیت عمرانی شهر بر اجرای پروژههای عمرانی در حاشیه شهر متمرکز شد. این یعنی ما تلاش کردهایم با تأمین حداقل خدمات و زیرساختها به عدالت اجتماعی بر این اساس وفادار بمانیم.
علاوه بر زیرساختهای عمرانی، به نظر میرسد به حوزه اجتماعی و فرهنگی حاشیه شهر نیز نگاه ویژهای داشتهاید؟
علاوه بر زیرساختهای عمرانی و ارتقای سطح کیفیت زیست شهری، توجه ویژهای نیز به مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در حاشیه شهر داشتیم؛ مثلاً ایجاد مراکز رویش که هدف اصلی آن حمایت از زنان سرپرستخانوار، بدسرپرست و جوانان در قالب آموزش، اشتغالزایی و تولید درآمد در محلات هدف بازآفرینی و محلات کمبرخوردار شهر است. هرچند در این مورد هیچ وظیفهای نداشتیم، اما وارد گود شدیم و هدفمان ایجاد رفاه اجتماعی از طریق آموزش رایگان و کسبوکارهای خرد و تولید شغل بود و چون اولین تجربه است، ممکن است خطاهایی نیز داشته باشد؛ ولی جالب است بدانید طبق آمار، نزدیک به ۱۵۰۰ نفر، از آموزشهای مراکز رویش بهرهمند شده و بیش از ۴۰۰ نفر نیز از طریق همین مهارتآموزی، مشغول به کار شدهاند. در سال ۱۴۰۲، حدود ۲۱۹۰ میلیارد تومان از منابع شهرداری برای امور فرهنگی در حاشیه شهر برنامهریزی شد که از همین محل، ۲۰۵ پروژه اجرا شد که تنها یک مورد آن، بهسازی حدود ۲۵۱ مسجد در مناطق مختلف حاشیه شهر بوده است. حتی برای تسهیل در تردد شهروندان این مناطق، هزینه بلیت ۱۰ خط اتوبوسرانی مشهد را نیز رایگان کردیم. از مهمترین اتفاقات اخیر نیز باید به انعقاد تفاهمنامه با اداره کل بنیاد مسکن مستضعفان استان جهت احداث پروژه ۴۰۵۲ واحدی شهرک شهید رجایی برای ساخت مسکن ارزانقیمت در ۲۱ هکتار از اراضی شهرداری درراستای اجرای طرح نهضت ملی مسکن اشاره کنم.