شورای‌ عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا درباره واگذاری سهام ایران‌خودرو و سایپا اطلاعیه داد علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟ افزایش ۱۵ درصدی مصرف برق در خراسان رضوی در اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ نسبت‌به سال گذشته پرداخت وام‌های خرد بدون مراجعه حضوری ۲۰۰ میلیون تومان پاداش برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز سقف جدید نگهداری ارز برای اشخاص مشخص شد (۴ خرداد ۱۴۰۴) ثبت سفارش جدید برنج از ۱۰ خرداد آغاز می‌شود خروج سنگین پول حقیقی از بازار سهام | خودرویی‌ها ترمز بورس را کشیدند (۴ خرداد ۱۴۰۴) مبارزه با ملخ در حدود چهار هزار هکتار از مزارع مشهد انجام شد شرکت‌های خراسانی در بورس؛ از خوش‌بینی تا واقعیت اکتشاف، مهم ترین چالش پیش روی توسعه معادن خراسان رضوی | ثروت خفته خراسان در دل زمین ایران پنجمین قدرت معدنی جهان | کشف ۲درصد گنجینه‌های معدنی ایران طلا و سکه امروز در مشهد چند قیمت خورد؟ (۴ خرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۴ خرداد ۱۴۰۴) | دلار به کمتر از ۸۳ هزار تومان افت کرد مشکل بیمه کامیون‌داران حل خواهد شد | احتمال سه‌نرخی‌شدن سوخت کامیون‌ها جریمۀ روزانه ۱۰۰ هزار تومانی خودروهای بدون معاینه فنی خرید تضمینی گندم در خراسان‌رضوی از ۸.۵ هزار تن عبور کرد (۴ خرداد ۱۴۰۴) صدور کارت سوخت در کمتر از یک هفته | ثبت‌نام اینترنتی جایگزین مراجعه حضوری شد توقف واگذاری سهام ۲ شرکت بزرگ خودروساز ایران‌خودرو و سایپا در بورس (۴ خرداد ۱۴۰۴) چین، دو فروند هواپیمای کارکرده مسافربری را ۴برابر گران‌تر از قیمت واقعی به ایران فروخت جمع‌آوری کارت‌های سوخت از امروز استارت خورد (۴ خرداد ۱۴۰۴) افزایش مصرف آب با گرم‌شدن هوا | در تابستان باید منتظر جیره‌بندی آب در مشهد باشیم؟ طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان چه دستاوردی داشت؟ | گران‌فروشی نان‌های بی‌کیفیت زیر سایه طرح هوشمندسازی یارانه یک ماه گذشته نانوایی‌ها واریز شد | احتمال افزایش قیمت نان در آینده‌ای نزدیک قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در میادین تره‌بار (۴ خرداد ۱۴۰۴) | آلبالو در مشهد چند؟ بحران در بازار اجاره | سقف اجاره امسال هنوز مشخص نیست ویدئو| استاندار خراسان رضوی: ورود بخش خصوصی به اقتصاد استان در نمایشگاه سرمایه‌گذاری مشهد بی‌سابقه بود مشهد در آینده، میزبان رویداد‌های اقتصادی بزرگ خواهد بود هشدار جهاد کشاورزی مشهد درباره شیوع آفت سن گندم در مزارع (۳ خرداد ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

تبعات فاجعه بندرعباس بر صنعت خودرو

  • کد خبر: ۳۳۰۱۵۵
  • ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۳
تبعات فاجعه بندرعباس بر صنعت خودرو
فاجعه انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس به عنوان مهم‌ترین بندر تجاری کشور، بسیاری از صنایع را تحت‌تاثیر قرار داده است، در این میان شاید صنعت خودرو آسیب مستقیمی ندیده باشد، اما تبعات آن بیش از صنایع دیگر دامن‏‌گیر این کالای استراتژیک کشور می‌شود، چرا که وابستگی بالای این صنعت به واردات قطعات و مواد اولیه، آن را در برابر اختلال در زنجیره تامین، بیش از سایر صنایع آسیب‏‌پذیر کرده است.

به گزارش شهرآرانیوز، فاجعه انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس به عنوان مهم‌ترین بندر تجاری کشور، بسیاری از صنایع را تحت‌تاثیر قرار داده است، در این میان شاید صنعت خودرو آسیب مستقیمی ندیده باشد، اما تبعات آن بیش از صنایع دیگر دامن گیر این کالای استراتژیک کشور می‌شود، چرا که وابستگی بالای این صنعت به واردات قطعات و مواد اولیه، آن را در برابر اختلال در زنجیره تامین، بیش از سایر صنایع آسیب پذیر کرده است. انجمن خودروسازان ایران، بعد از وقوع انفجار در بندرعباس، در نامه‌ای به مدیرکل بانک مرکزی این رخداد را «شوک جدیدی» به صنعت خودرو توصیف کرده است. نامه‌ای که در پی این واقعه، درخواست صدور مجوز خرید بدون انتقال ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه تولید را مطرح کرده، اما این نامه، فراتر از یک درخواست اداری معمول، آینه‌ای است از تناقضات سیاستگذاری ارزی و صنعت خودروی کشور.

در سال‌های پس از بازگشت تحریم‌های آمریکا، سیاستگذاران با یک معمای دشوار روبه‌رو بوده‌اند، این پرسش که چگونه می‌توان با منابع ارزی محدود، هم بازار خودرو را سامان داد و هم ثبات بازار ارز را حفظ کرد؟ راهکار انتخاب‌شده، ترکیبی متناقض از سیاست‌های ارزی انقباضی و سیاست‌های حمایتی از تولید داخل بود. از یک سو، واردات خودرو ممنوع شد و بازار در اختیار خودروسازان داخلی قرار گرفت، و از سوی دیگر، تخصیص ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه با محدودیت‌های جدی مواجه شد. این سیاست متناقض، تعادلی شکننده در صنعت خودرو ایجاد کرد، تعادلی که با انفجار بندر شهید رجایی فروریخت.

خودروسازی ایران وابسته به قطعات و مواد اولیه وارداتی است و هر نوع اختلال در تامین ارز، ثبت‌سفارش یا ترخیص گمرک، قطعه سازی و به تبع آن خودروسازی را با چالش مواجه می‌سازد. بندر شهید رجایی به عنوان مهم‌ترین دروازه ورود کالا به کشور، نقشی حیاتی در زنجیره تامین قطعات و مواد اولیه صنعت خودرو داشت. با انفجار در این بندر، شوکی جدید به صنعت خودرو وارد شد، صنعتی که پیش از این نیز با مشکل عدم‌تخصیص ارز و همچنین عدم‌قیمت‌گذاری جدید دست و پنجه نرم می‌کرد.

انجمن خودروسازان ایران در نامه‌ای به محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، با انتقاد از تداوم سیاست سخت گیرانه این نهاد در زمینه انتقال ارز، اعلام کرده است که ادامه این رویکرد دیگر توجیه اقتصادی ندارد. در بخشی از این نامه آمده است: «بانک مرکزی پیش‌تر برای جلوگیری از رشد نرخ ارز در بازار با خرید‌های بدون انتقال ارز مخالفت می‌کرد؛ این در حالی است که اکنون، با آغاز مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، نرخ ارز در بازار مسیر نزولی در پیش گرفته است. از سوی دیگر، افزایش پیشین نرخ ارز پیش از آغاز مذاکرات، آثار تورمی خود را در اقتصاد بر جای گذاشته و حالا که دلار ارزان‌تر شده، قیمت کالا‌ها در بازار کاهش نیافته است.»

در واقع موضوع انتقال ارز تنها یکی از سیاست‌های سخت‌گیرانه ارزی در حوزه خودرو است. چالش ارزی از سال ۹۷ تاکنون شاید مهم‌ترین رقیب قیمت‌گذاری دستوری در کسب عنوان مهم‌ترین مشکل صنعت و بازار خودروی کشور بوده است. برای مثال واردات خودرو از ابتدای دور ثانویه تحریم‌ها به دلیل مشکلات ارزی متوقف شده و واردات قطعه و حتی مواد اولیه تولید قطعه نیز با مشکلات زیاد قانونی همراه بوده است تا جایی که پیش از انفجار بندرعباس دبیر انجمن قطعه سازان کشور خبر داد که به دلیل مشکلات ارزی و سامانه‌ای مواد اولیه تولید قطعه تقریبا تمام شده و امکان تامین آن نیز به دلیل مشکلات قانونی فعلا وجود ندارد و خطوط تولید قطعه سازان شروع به توقف کرده‌اند؛ بنابراین حتی پیش از این «شوک جدید» نیز زنجیره تامین خودرو با مشکلات جدی ارزی مواجه بوده است. با وجود این تاکنون تعادل بین سیاست‌های انضباط ارزی و صنعت خودرو به صورت کج دار و مریز ادامه داشته، اما حالا یک شوک برون‌زا این تعادل را زیر سوال برده و سیاستگذاران را در موقعیتی قرار داد که باید میان حفظ انضباط ارزی و جلوگیری از توقف تولید در صنعت خودرو، یکی را انتخاب کنند.

منبع: دنیای اقتصاد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->