رژیم صهیونیستی به دلیل سرقت محموله ۲۳ کامیون کمک در غزه متهم شد ابلاغ ۶ قانون مصوب مجلس از سوی پزشکیان (۳ خرداد ۱۴۰۴) تبادل ۳۰۷ اسیر جنگی بین روسیه و اوکراین جولانی با اردوغان در ترکیه دیدار کرد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران: ما بر اساس اهداف و منافع ملی‌مان حرکت می‌کنیم پزشکیان به عشق‌آباد سفر می‌کند ۶ قانون مصوب مجلس از سوی رئیس‌جمهور به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد تحریم‌های آمریکا علیه سوریه در ۳ مرحله لغو می‌شود | امنیت اسرائیل، نقطه شروع لغو تحریم‌ها وزیر نیرو در خصوص ناترازی‌ها به کمیسیون امور داخلی مجلس خواهد رفت وزیر اطلاعات: حضور مستمر رئیس‌جمهور در میان مردم و استان‌ها نقش بسیار مهمی در ارتباط نزدیک‌تر با مردم و حل مشکلات آن‌ها دارد افتتاح هم‌زمان ۵۹ هزار و ۲۶۴ پروژه وزارت راه و شهرسازی با حضور رئیس جمهور رئیس سابق سازمان انرژی اتمی: مذاکرات با اتکا به قدرت نیروهای مسلح انجام شود روایت فرماندهان وقت لشکر۷۷ پیروز ثامن‌الائمه(ع) از عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر + ویدئو پروازهای بریتیش ایرویز انگلیس به تل آویو تا پایان ماه جولای لغو شد پزشکیان: باید برق را جایگزین گاز در خانه‌ها کنیم فرار از رسوایی | محدودیت‌های جدید وزیر دفاع آمریکا برای مطبوعات در پنتاگون سپاه پاسداران: آماده پاسخگویی پشیمان‌کننده به هر اقدام خصمانه‌ای هستیم احتمال برگزاری انتخابات تمام‌الکترونیک شورا‌های شهر و روستا در سال ۱۴۰۵ سرلشکر باقری خبر داد: افزایش ۳برابری صادرات دفاعی ایران در دولت شهید رئیسی پیام پزشکیان به اولین کنگره بین‌المللی الگوی حکمرانی شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی سردار تقوی: همدلی و همراهی نیرو‌های مسلح به رمز پیروزی رزمندگان مبدل شد رئیس جدید مجلس شورای اسلامی این هفته انتخاب می‌شود صبحگاه مشترک یگان‌های نمونه نیرو‌های مسلح خراسان رضوی برگزار شد + فیلم روایت رهبر معظم انقلاب از لحظه‌ای که خبر آزادی خرمشهر را شنیدند | اماما! پرچم توحید در خرمشهر به اهتزاز درآمد! سخنگوی وزارت خارجه: سوم خرداد، یادآور یکی از درخشان‌ترین فصل‌های تاریخ معاصر ایران است لغو تحریم‌های سوریه برای ۱۸۰ روز از سوی آمریکا | دمشق استقبال کرد
سرخط خبرها

فعالیت اخوان‌المسلمین در اردن ممنوع شد

  • کد خبر: ۳۳۰۲۳۴
  • ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۲
فعالیت اخوان‌المسلمین در اردن ممنوع شد
با اعلام رسمی مازن عبدالله هلال الفرایه، وزیر کشور اردن فعالیت اخوان‌المسلمین در این کشور غیرقانونی اعلام شد و از این پس همکاری با این گروه ممنوع است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ ورود جریان اخوان‌المسلمین در هر یک کشور‌های منطقه غرب آسیا، پیشینه تاریخی منحصر‌به‌فرد خود را دارد. در کشور اردن، اخوان‌المسلمین در سال ۱۹۴۵ باهدف رسیدگی به امر آزادی تبلور ویژه‌ای یافت. یکی از مهم‌ترین سوگیری‌های این جریان، مخالفت آشکار با پیمان کمپ‌دیوید در سال ۱۹۷۹ بود. پس از آن وقایع اخوان‌المسلمین، فراز و نشیب‌های زیادی را در اردن گذرانده و اخیراً دولت مستقر در امان به طور کامل فعالیت این جریان را ممنوع اعلام کرده است.

به گفته اکثر تحلیلگران دلیل اعلام ممنوعیت، جلوگیری از فعالیت جریان‌های افراطی در اردن است. مقامات اردن از فعالیت نیرو‌های اسلام‌گرا با توجه به همسایگی با فلسطین اشغالی و سوریه در هراس هستند. بدین ترتیب متوقف کردن فعالیت اخوان‌المسلین در شرایط کنونی و با توجه به تغییرات گسترده در کشور‌های منطقه از منظر دولتمردان اردنی دارای اهمیت ویژه‌ای است.

تیغ ممنوعیت بر فعالیت قانونی

با اعلام رسمی مازن عبدالله هلال الفرایه، وزیر کشور اردن فعالیت اخوان‌المسلمین در این کشور غیرقانونی اعلام شد و از این پس همکاری با این گروه ممنوع است. بعد از انتشار این خبر در رسانه‌ها، به دیگر احزاب اردنی هشدار داده شد که در صورت همکاری با جریان اخوانی با آنها نیز برخورد می‌شود. در مقابل با انتشار این خبر شاهد واکنش‌هایی در درون مرز‌ها و خارج از مرز‌های اردن بوده‌ایم. در سیستم داخلی اردن، گروه‌های سیاسی برای حفظ بقای خود تصمیم به قطع ارتباط با اخوان‌المسلمین گرفتند. اما باید درک کرد که اعلام ممنوعیت به تنهایی نتیجه مثبتی قلمداد نمی‌شود، زیرا عمر سیاسی جریان اخوان در اردن سابقه طولانی دارد و بسیاری از گروه‌ها و افراد با آن انس گرفته‌اند.

در انتخابات پارلمانی اخیر در کشور اردن، جریان اخوانی توانسته یک سوم آراء انتخاباتی را کسب کند؛ بنابراین منع کردن کامل فعالیت این جریان احتمالاً با مقاومت مردمی مواجه خواهد شد. از سوی دیگر در سطح منطقه‌ای شاهد موضع‌گیری‌های کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس بوده‌ایم. برخی مانند عربستان و امارات که سابقه مبارزه با این جریان را دارند حمایت خود را از تصمیم گرفته شده اعلام کردند. در عین حال بازیگرانی مانند ترکیه و قطر ضمن توجه به حفظ روابط با دولت اردن لب به انتقاد از این تصمیم گشودند. بدین ترتیب در سطح ملی و منطقه‌ای دولتمردان اردنی با نوسانات نتایج تصمیم خود درگیر هستند.

قبل از اعلام خبر ممنوعیت فعالیت‌های اخوان المسلمین، تأثیرات رخداد‌های داخلی و خارجی به اتخاذ این تصمیم تاریخی دامن زد. در سیستم دولتی کشور اردن، بسیاری از افراد نگران نفوذ افکار اسلامی و ضداسرائیلی- ضدآمریکایی در درون اذهان عمومی بودند. همچنین از منظر خارجی، تحولات اخیر در همسایگی کشور‌های اخوانی شرایط را برای اردن پیچیده کرده است.

جریانات مسلط در منطقه غرب آسیا که از سابقه طولانی و تأثیرات مشابه در کشور‌های همجوار برخوردار هستند، ریشه‌ای تنومندتر از آن دارند که با ممنوعیت آن بتوان از فعالیت آنها جلوگیری کرد. جریان اخوان‌المسلمین که از همان ابتدا به دنبال پیگیری‌های ایده‌های اسلامی بود در درون کشور‌های منطقه نفوذ گسترده‌ای پیدا کرد. برهمین اساس هرگونه تصمیم در خصوص این گروه در وهله اول در درون جامعه هدف و در وهله دوم در خارج از مرزها، واکنش‌هایی را در پی دارد. همچنین بهره بردن از جریانات و احزاب مختلف در منطقه غرب آسیا موضوعی است که دولت‌ها در تحولات مختلف از آن بهره می‌گیرند.

بررسی این موضوع که تا چه زمانی دولت امان بتواند در برابر این تصمیم ایستادگی کند و تا چه میزان طرفداران و مخالفان منطقه‌ای با این تصمیم همراهی و یا مقابله خواهند کرد امری است که آینده اخوان‌المسلمین در اردن را مشخص می‌کند.

منبع: مهر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->