همزمان با فرارسیدن روز ۸ میو نامگذاری آن بهنام روز جهانی هلال احمر و صلیب سرخ، از روز گذشته هفته هلال احمر نیز در ایران اسلامی آغاز شده تا این مناسبت، بهانهای برای پاسداشت قهرمانان سفید و سرخپوشی باشد که روزی از تقویم سالیانه ما نمیگذرد، مگر اینکه حماسهای از خدمت صادقانه آنان در این کشور رقم بخورد.
اگرچه سرتاسر جغرافیای پهناور ایران اسلامی، گستره خدمترسانی امدادگران هلال احمر به ملت ایران است، حتی بسیاری از کشورهای جهان، امدادگران ایرانی را به تخصص، تبحر و مسئولیتپذیری فوقالعاده در مأموریتهایشان میشناسند و تاریخ نیز گواهی میدهد که در هر سیل، زلزله و بلای طبیعی، این قهرمانان گمنام و نامآور هلال احمر هستند که پیش از همه از هموطنان آسیبدیده دستگیری میکنند، اما اکنون که این روایت میخواهد به مردم عزیز مشهد تقدیم شود، مناسب میدانم که از ویترین باشکوه این خدمات صادقانه در مناسبتهای زیارتی و رویدادهای مرتبط با مشهد عزیز بنویسم.
این یک حقیقت غیرقابل انکار است که از جشنهای باشکوه ملی همچون روز ولادت امام رضا (ع) تا آیینهای پرشور عزاداری همچون دهه آخر صفر، همواره این امدادگران جمعیت هلال احمر هستند که در صف اول و خط مقدم خدمتگزاری به مردم میایستند، بیادعا به روی هموطنان خود آغوش میگشایند و مجهزترین زیرساختهای امدادی، درمانی و حتی فرهنگی و خدماتی را در اختیار زائران، مسافران و اقشار مختلف ملت عزیز ایران قرار میدهند.
بدون شک هرکس که به مقصد بارگاه نورانی امام رئوف (ع) قصد زیارت کند، در مسیر تشرفش به شهر علیابن موسیالرضا (ع) با مردان مجاهد و بیادعایی مواجه میشود که در مقاطع متعدد و در مجاورت جادهها، چشم به تردد امن و راحت زائران دارند. چهرههایی آفتابسوخته که رو به سفر شما مردم عزیز دارند، متعلق به افرادی هستند که پیشرفتهترین دورههای امدادگری را پشت سر گذاشته و با نمرات درخشان از آن سربلند بیرون آمدهاند، اما بدون اینکه دستمزد و پاداش مطالبه کنند، رنج مأموریتهای دور و دراز و دوری از خانواده را به جان میخرند و حتی از شوق زیارت مشهدالرضا (ع) چشمپوشی میکنند تا این خدمت مخلصانه به مهمانان امام مهربانیها، اجر کاملشان در پیکهای زیارتی باشد.
در نوروز ۱۴۰۴ به پشتوانه فعالیت همین شمار از خادمان گمنام جمعیت هلالاحمر، بیش از ۲۱۱ هزار نفرخدمت به زائران نوروزی ارائه شد و بیش از ۸۳۰۹ نفر از زائران در راههای مواصلاتی از خدمات هلال احمر بهرهمند شدند و بیش از ۲۸ هزار و ۸۱۲ نفر از مصدومان و مجروحان سوانح مختلف نیز توسط امدادگران ما از آسیب جدی و حتی مرگ حتمی نجات یافتهاند.
اگرچه همین آمار بهتنهایی میتواند حد بلاغ خدمت را ثابت کند، اما گستره خدمات هلالاحمر به این نیز محدود نیست و فقط در مشهدالرضا (ع) در حوزه طرحهای مردمیاری و محرومیتزدایی بیش از ۵۷ هزار و ۴۹۰ نفر از خانوادههای کمبرخوردار حاشیه شهر از خدمات امدادگران ما بهرهمند شدهاند. در حوزه اقدامات غیرعملیاتی هم بیش از ۳۵ هزار و ۴۰۱ نفر در ۸ سرفصل بهصورت عمومی آموزش دیدهاند و علاوه بر این، اقشار خاص نیز مشتمل بر جامعه فرهنگیان و به خصوص چهارهزار نفر از دانشآموزان خراسان رضوی در معرض این آموزشهای مستقیم و فرهنگسازیهای غیرمستقیم بودهاند.
شرح خدمات بسیار طولانی است و تلاشهای بسیار انجام شده تا زیرساختهای امدادرسانی هم توسعه پیدا کند. از جذب ۱۳ بالگرد برای مأموریتهای امداد هوایی تا ۳۰۰ آمبولانس و ۶۰۰ خودروی نجات که بخش اول از ۱۵۰۰ دستگاه انواع خودروهایی امدادی هستند که قرار است امسال به ناوگان ما افزوده شوند. در بخش نیروی انسانی هم شمار داوطلبان جمعیت از از ۶۶۰ هزار نیروی جوان به سه میلیون امدادگر متخصص رسیده که بیش از ۲۰ هزار از نفر از آنان، بانوان سرپرست خانوار و جامعه هدف توانمندسازی ما هستند. با همه این تفاسیر، بیش از آنکه محدود به آمار و ارقام باشیم، به نظر من روایتهای مردمی از مأموریتهای امدادگران ما مهمترین سند افتخار هلال احمر جمهوری اسلامی ایران است. شاید این روزها گام از پی گامی دیگر، در مسیر تشرف به مشهدالرضا (ع) باشید، اما همان دعای خیر از قلبهای پاک شما هموطنان عزیز برای خادمان گمنامتان در جمعیت هلال احمر کشور کافی است.