به گزارش شهرآرانیوز؛ توجه به مقام و منزلت پرستاری و حفظ این سرمایه انسانی در جامعهای که طبق نظر کارشناسان در دهههای آینده به سمت سالمندی پیش میرود، ضرورتی انکارناپذیر است و تنها به روز پرستار خلاصه نمیشود. مشکلات ریز و درشت پرستاران در حالی به قوت خود باقی است که به گفته رئیس سازمان نظام پرستاری کشور، معضل کمبود پرستار به مرحلهای خطرناک رسیده است و با وجود آموزش سالانه حدود ۱۲هزار پرستار در چهار سال گذشته، کمتر از ۱۰هزار نفر جذب و استخدام شدهاند.
در همین راستا رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا، با تأکید بر اهمیت نگهداشت نیروی پرستاری گفت: با افزایش جمعیت سالمندان و نیاز روزافزون به خدمات درمانی، باید برای نگهداشت پرستاران انگیزه ایجاد کنیم. در شرایط اقتصادی موجود و با تورم بالا، افزایش ۱۰ تا ۲۰درصدی حقوق، پاسخگوی نیازها نیست.
در حال حاضر، شاهد اختلاف فاحش دریافتی پرستاران با دیگر کارکنان هستیم. فاطمه بحرینی با اشاره به بهبودنیافتن استانداردهای پرستاری گفت: متأسفانه گام مؤثری برای ارتقای استانداردها برداشته نشده و در حال حاضر، کاهش ساعت اضافهکار و استفاده گسترده از نیروهای شرکتی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به چشم میخورد. در عین حال، استخدام جدیدی نیز انجام نشده و روند خروج پرستاران از سیستم همچنان ادامه دارد.
وی سوءمدیریت را یکی از دلایل اصلی مشکلات فعلی دانست و افزود: تغییرات مدیریتی در برخی بیمارستانهای دولتی بیشتر جنبه ظاهری داشته و در عمل، تغییر محسوسی در برخورد با پرستاران و رعایت شأن و جایگاه آنان صورت نگرفته است. در صورت ادامه این روند، شاهد افزایش مهاجرت و ترک شغل در بین پرستاران خواهیم بود.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد، ارائهنشدن امکانات رفاهی مناسب را نیز یکی از معضلات اصلی بیان کرد و افزود: دستورالعملهای رفاهی موجود یا اجرا نمیشود یا بهصورت ناقص اجرا شدهاند. بهعنوان نمونه، عیدی پرداختشده به پرستاران در بخش دولتی تنها یک میلیون تومان بوده، در حالیکه طبق مصوبه شورای تأمین، پرداخت سه مناسبت پیشبینی شده بود.
وی با اشاره به جمعیت ۱۲ تا ۱۴هزار نفری پرستاران مشهد، اظهار داشت: در بیشتر بیمارستانهای خصوصی و نیمه خصوصی، تعرفهگذاری خدمات پرستاری بهصورت کارانه ناچیز پرداخت میشود؛ و حتی در مواردی که تعرفه پرداخت میشود، دستورالعملهای مرتبط با وزارت بهداشت بهدرستی رعایت نمیشوند که از طریق اداره رفاه و کار امور اجتماعی بایستی نظارت شود، بنابراین تنها تعرفه پرستاری در بخشهای خصوصی تقریبا در یکی یا دو بیمارستان پرداخت منظم دارند.
بحرینی درباره آمار مهاجرت پرستاران گفت: بهطور متوسط، روزانه یک نفر برای دریافت و ترجمه مدارک بهمنظور مهاجرت به نظام پرستاری مراجعه میکند. البته آمار دقیق خروج پرستاران در دست نیست و دانشگاه علوم پزشکی باید در این زمینه آمار ارائه دهد.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری با انتقاد از نظام پرداخت فعلی، خواستار اصلاح فوری این سیستم شد و گفت: ادامه این روند باعث دلسردی و خروج نیروهای متخصص از حرفه پرستاری یا حتی از کشور خواهد شد.
وی با اشاره به تفاوت چشمگیر دریافتی پرستاران با دیگر کارکنان بیمارستانی که مسئولیت کمتری در قبال جان بیماران دارند، افزود: پرستاران با تخصص بالا و فشار کاری زیاد، مسئول جان بیماران هستند، اما دریافتی آنها بسیار کمتر از برخی افراد با سطح علمی پایینتر و بدون مسئولیت مستقیم با بیمار است.
او همچنین شرایط ناعادلانه بازنشستگی پرستاران را مورد انتقاد قرار داد و گفت: در حالیکه برخی مشاغل غیرمرتبط با پرستاری مستقیم با بیمار بهعنوان شغل سخت شناخته شدهاند و با بیست سال بازنشسته میشوند، درحالیکه پرستاران بخش دولتی باید ۲۵سال کار کرده و سهم بیمه خود از سنوات ارفاقی را نیز پرداخت کنند. این در حالی است که طبق قانون، سهم بیمه در مشاغل سخت باید توسط دانشگاه پرداخت شود. بحرینی با اشاره به تأثیر منفی کسورات مالیاتی بر انگیزه شغلی پرستاران اظهار داشت: در شرایطی که پرستاری جزو مشاغل سخت و زیانآور محسوب میشود، نحوه محاسبه و کسر مالیات باید منصفانهتر باشد تا انگیزه ماندگاری در این حرفه افزایش یابد.
وی با تأکید بر لزوم اصلاح تعرفهگذاری خدمات پرستاری، خواستار اجرای مدل سرویسی برای پرداخت شد تا هر فرد بر اساس میزان خدمت، دریافتی منصفانهای داشته باشد.
وی در پایان با اشاره به پایین بودن تعرفه خدمات پرستاری در بخشهایی مانند درمانگاهها، اورژانس۱۱۵، آندوسکوپی و اتاق عمل، خواستار بازنگری در این تعرفهها شد و افزود: برای حفظ نیروی انسانی متخصص در حوزه پرستاری که حاصل سرمایهگذاری گسترده کشور است، باید اقدامات اساسی در زمینه یکسانسازی پرداختها، بهبود امکانات رفاهی، اصلاح فرمولهای تعرفهای و بازبینی سیاستهای مالیاتی انجام شود.