دود دست دوم سیگار نقض قاطع حق‌الناس است | دورهمی بدون دخانیات را به یک برند خانوادگی تبدیل کنیم ویدیو | سقوط هواپیمای ارتش کره‌جنوبی یک قلب در هزار خانه تپید | روایت ایثار خانواده‌های مرگ مغزی در مشهد+ فیلم سالانه بیش از ۵۰ هزار نفر در کشور جان خود را بر اثر مصرف محصولات دخانی از دست می‌دهند وجود ۷ هزار و ۳۰۰ متخصص اطفال در کشور | خطر کمبود متخصص در ۱۰ سال آتی شیوع ۱۵ درصدی آسم و آلرژی در بین اطفال | خطر حیوانات خانگی برای کودک پژمان فر: به دنبال توسعه مراکز درمانی برای پیوند عضو در کشور هستیم ضرورت نوسازی سالانه ۵۰۰ هزار خودروی فرسوده در کشور در سال ۱۴۰۴ اعتبارات هزینه‌ای سازمان حفاظت محیط زیست ۵۰ درصد افزایش یافته است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۸ خرداد ۱۴۰۴) | مشهد از فردا گرم می‌شود شینا انصاری: وضعیت معیشت و رفاه کارکنان محیط زیست بهبود می‌یابد یک زن زندانی ایرانی از عراق به کشور منتقل شد نتیجه جلسه پرونده محیط‌بان کرمانی به زودی اعلام خواهد شد پیش‌بینی هواشناسی کشور (۸ خرداد ۱۴۰۴) | آخر هفته طوفانی در ۷ استان برخورد مرگبار یک خودرو با خرس قهوه‌ای در سوادکوه وزیر آموزش و پرورش: وضعیت نیروهای حق‌التدریس فرهنگیان از استخدامی‌ها بهتر است آیا خوردن شیرینی و دسر باعث هضم غذا و گوارش بهتر می‌شود؟ هشدار سازمان غذا و دارو آمریکا: جوهر خالکوبی خطرناک است منیزیم چه فوایدی برای سلامت دارد؟ دستیاران پزشکی تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار می‌گیرند برچسب‌گذاری دیجیتال راهکار نوین برای شفافیت اطلاعات مواد غذایی وقتی مغز با بدن قهر می‌کند؛ نبرد ۱۲۰ هزار ایرانی با‌ بیماری ام‌اس | پوشش بیمه‌ای دارو‌ها ۱۰۰ درصد نیست همسر شهید رئیسی: خانواده‌ها در باتلاق فانتزی گرفتار شده‌اند | مبحث خانواده و معنویت به یک مطالبه جدی در مجامع بین‌المللی بدل شود تیراندازی به سمت مردم در تویسرکان یک کشته و ۷ مصدوم برجای گذاشت + فیلم(۷ خرداد ۱۴۰۴) محل تولد تعیین کننده عمر است «برخورد نامناسب» ۸۰ درصد شکایات حوزه سلامت را شامل می‌شود راز جنایت مسلحانه در سیاهی شب فاش شد | کمین مشترک پلیس مشهد و ایوانکی برای شکار قاتل فراری انتخاب همسر براساس ویژگی های مزاجی | وقتی ازدواج به مزاجتان خوش‌ می‌آید زلزله ۳.۳ ریشتری قدمگاه خراسان رضوی را لرزاند (۷ خرداد ۱۴۰۴) تشرف بیش از ۷۵ هزار زائر ایرانی به سرزمین وحی تاکنون (۷ خرداد ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

افزایش زباله‌های ماهواره‌ای چه پیامدهایی برای محیط زیست دارد؟

  • کد خبر: ۳۳۵۲۹۵
  • ۰۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۱
افزایش زباله‌های ماهواره‌ای چه پیامدهایی برای محیط زیست دارد؟
تعداد ماهواره‌های فعال و غیرفعال در فضا روز به روز بیشتر می‌شود و کارشناسان معتقدند این شرایط، سبب افزایش زباله‌های فضایی خواهد شد که نه‌ تنها معضلی برای پروازهای فضایی در آینده است بلکه برای اقلیم زمین نیز تهدید محسوب می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ بر اساس جدیدترین برآوردها انتظار می‌رود تعداد ماهواره‌های نزدیک به زمین تا سال ۲۰۴۰ میلادی از حدود ۵۰۰۰ ماهواره امروزی به نزدیک ۶۰ هزار عدد افزایش یابد.

به گفته کارشناسان، این افزایش چشمگیر در تعداد ماهواره‌ها عمدتا ناشی از پروژه‌هایی مانند «استارلینک» یا «چیانفان» است.

یکی از بزرگترین معضلات در استفاده از چنین ماهواره‌هایی این است که آن‌ها تنها حدود پنج سال عمر دارند و اغلب در پایان کار خود به‌طور کامل در جو می‌سوزند. از این رو دانشمندان انتظار افزایش بیش از ۱۰ برابری زباله‌های ماهواره‌ای را دارند و می‌گویند چنین روندی می‌تواند پیامدهای زیست‌محیطی جبران‌ناپذیری برای زمین داشته باشد.

اخیرا یک گروه پژوهشی آمریکایی از موسسه زیست‌محیطی «سایرس» (CIRES) با استفاده از مدل‌سازی‌های رایانه‌ای خود، این موضوع را بررسی کرده که اگر در آینده، هر روز ماهواره‌هایی در جو بسوزند، چه اتفاقی ممکن است بیفتد.

به گفته آن‌ها در خلال فرایند تولید زباله‌های ماهواره‌ای، آلومینیوم نقش خاصی ایفا می‌کند زیرا حدود ۴۰ درصد از فضاپیماها از این ماده تشکیل شده‌اند و این فلز در برخورد با جو به ذرات بسیار ریز و گاز تجزیه می‌شود.

کارشناسان در جریان تحقیقات خود همچنین این سناریو را بررسی کردند که در آینده چه مقدار ابر آلومینیومی از این طریق در جو فوقانی و میانی ایجاد خواهد شد. آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که از سال ۲۰۴۰ به بعد، با فرض این که هر سال حدود ۱۲ هزار ماهواره مستعمل در جو زمین بسوزد، به‌طور تقریبی سالانه حدود ۱۰ هزار تُن اکسید آلومینیوم در جو آزاد خواهد شد.

تحقیقات تخصصی‌تر نشان می‌دهد که آلومینیوم موجود در استراتوسفر با اکسیژن ترکیب شده و به اکسید آلومینیوم تبدیل می‌شود. به‌ گفته‌ پژوهشگران، این آئروسل‌های فلزی و سایر ذرات احتمالا چندین سال در استراتوسفر در گردش خواهند بود. طبق محاسبات صورت گرفته در این مدل‌سازی، مقدار زیاد اکسید آلومینیوم می‌تواند در نهایت به افزایش دمای جو میانی در مناطق قطبی زمین تا میزان ۱.۵ درجه منجر شود.

کارشناسان همچنین می‌گویند این احتمال وجود دارد که این آئروسل‌های باقی‌مانده، چه از طریق گرمایش یا از طریق تغییر در گردش هوا، فرآیندهایی را در استراتوسفر و مزوسفر تحت تاثیر قرار دهند. از این رو اشعه مادون قرمز زمین، توسط ذرات فلزی بسیار ریز به‌شدت جذب شده و این امر منجر به گرمایش بیشتر زمین می‌شود. علاوه بر این، ممکن است گرمایش ایجاد شده باعث کاهش سرعت باد در نیمکره جنوبی شود.

برخی از کارشناسان نیز نگران تاثیرات چنین پدیده‌ای بر اقلیم‌ هستند ولی می‌گویند ممکن است اتفاقی کاملا وارونه یعنی سرمایش رخ دهد زیرا این ذرات فلزی ریز، اصولا تابش خورشید را نیز کاهش می‌دهند. با وجود این، این‌که آیا خطر گرمایش در نهایت غالب خواهد بود یا خیر، نیازمند مطالعات بیشتری است.

اثر دوم زباله‌های فضایی، تهدیدی است که این ذرات برای لایه اُزُن ایجاد می‌کنند چرا که اکسید آلومینیوم یک «نابودکننده ازن» به شمار می‌رود.

به گفته کارشناسان، این ذرات با تاخیری تا حد ۳۰ سال وارد لایه ازن می‌شوند و به لایه حفاظتی سیاره ما حمله می‌کنند. دانشمندان در حال حاضر در پی یافتن راهی برای مقابله با این پدیده می‌گردند.

به گفته آن‌ها، یکی از این راه‌ها ساخت فضاپیماهایی است که در جو زمین نسوزند، بلکه به‌طور کامل به زمین بازگردانده شوند تا اصطلاحا «بازیافت» شوند. در این میان، پرسش کلیدی آن است که یک ماهواره مستعمل اصولا چگونه می‌تواند به‌صورت ایمن و کنترل‌شده به زمین بازگردانده شود.

با این حال، کارشناسان تاکید می‌کنند که تمامی دولت‌ها و شرکت‌هایی که ماهواره به فضا پرتاب می‌کنند، باید ملزم شوند زباله‌های فضایی خود را به‌شیوه‌ای از بین ببرند که با محیط‌ زیست و جو زمین سازگار باشد.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->