به گزارش شهرآرانیوز، از هشتم آذر ۱۴۰۳ (هشت دسامبر ۲۰۲۴) تا ۱۶ تیر ۱۴۰۴ (هفت ژوئیه ۲۰۲۵)، همزمان با خلأ قدرت ناشی از فروپاشی نظام سابق و خروج بشار اسد از سوریه، وضعیت امنیتی در بسیاری از مناطق کشور بهشدت متزلزل شده است.
بر پایه گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، در این بازه زمانی، ۸۰۶۷ نفر در نتیجهی خشونتهای گسترده، ترور، درگیریهای مسلحانه و اعدامهای میدانی کشته شدهاند. از این تعداد، ۲ هزار و ۱۶۷ نفر بهصورت میدانی اعدام شدهاند، که این امر نگرانیها درباره نقض فاحش حقوق بشر را تشدید کرده است.
طبق آمار، ۶ هزار و ۱۵۰ تن از کشتهشدگان، غیرنظامی بودهاند، که در میان آنها ۳۳۰ کودک و ۴۵۱ زن نیز به چشم میخورند. این آمار بهروشنی نشاندهنده آسیبپذیری شدید گروههای ضعیف اجتماعی در برابر هرجومرج جاری در آن کشور است.
طبق این گزارش، پس از فروپاشی نهادهای نظامی و امنیتی نظام سابق، موجی از ناامنی سراسر کشور را فرا گرفته؛ مناطقی که تحت کنترل نیروهای نظامی جدید قرار دارند نیز از حملات مسلحانه، ترورها و حتی جنایات با انگیزههای فرقهای و انتقامجویانه مصون نماندهاند. چنین اقداماتی میتواند مانعی جدی در مسیر تحقق آشتی ملی و ساخت سوریهای دموکراتیک، آزاد و برابر باشد.
از سوی دیگر، برخی گروهها و افراد سودجو، از نبود کنترل مرکزی سوءاستفاده کرده و اقدام به غارت اموال عمومی و خصوصی کردهاند، که بحران اقتصادی و اجتماعی موجود را وخیمتر کرده است.
فعالان حقوق بشر با هشدار درباره ادامه روند فعلی، خواستار اقدام فوری برای پایاندادن به خشونتها، تقویت نهادهای مدنی و امنیتی، و آغاز روند عدالت انتقالی در کشور شدهاند.
معارضان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب آغاز و سرانجام پس از یازده روز؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق و خروج اسد از کشور را اعلام کردند.
در همین راستا، «محمد البشیر» که دوشنبه ۱۹ آذر به عنوان رئیس دوره انتقالی سوریه تعیین شده بود، رسما ریاست دولت انتقالی این کشور تا ماه مارس آینده را بر عهده گرفت.
منبع: ایرنا