بازگشایی سایت‌های تاریخی و تفریحی با هماهنگی شورای تامین استان‌ها رکورد بی‌سابقه در تولد یک گونه در معرض انقراض از کروکودیل‌ها قاتل قاچاقچی معروف مواد مخدر، برادرش بود دستگیری زن سارق در پوشش مسافرکش ! درخواست طلاق از مردی که بچه نمی‌خواهد قاتل ۴ زن به دار مجازات آویخته شد اعترافات تکان‌دهنده متهمان پرونده آدم ربایی و تجاوز موسوم «عقرب‌های هوسران» رشد ۴۰ درصدی سفر با ناوگان عمومی جاده‌ای در خراسان رضوی برگ درختی که از لخته شدن خون پیشگیری می‌کند هشدار نسبت به انجام سلول‌ درمانی و اگزوزوم‌تراپی در مراکز فاقد مجوز شناسایی ۲۵۹ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور (۱۸ تیر ۱۴۰۴) برگزاری دومین بازارچه شهاب سنگ در زرند تصویب طرح مدیریت زیست‌ بومی برای ۲ تالاب مهم در بوشهر پذیرش ۶۰۰ دانش‌آموز استعداد درخشان در مشهد | افزایش ۱۰ درصدی ظرفیت مدارس تیزهوشان در خراسان رضوی تأکید وزیر آموزش و پرورش بر ارتقای مهارت دعوت به انجام فریضه نماز به فرهنگیان، دانش‌آموزان و اولیاء مدارک فیزیکی برای دریافت خسارت درمانی بازنشستگان لازم نیست افزایش خطر عفونت‌های چشمی و آسیب به قرنیه در پی مالش چشم‌ها استرس چطور به دندان‌هایتان آسیب می‌زند؟ بحران آب ایران از نگاه هوش مصنوعی | کشاورزی در خطر، شهر‌ها در تنش بهره‌برداری از حدود ۴۷ هزار کلاس درس تا پایان سال ۱۴۰۴ کاهش دید و حساسیت شدید به نور، از علائم شایع آب مروارید است ثبت ۲ خانه تاریخی یزد در فهرست آثار ملی سلامت فرآورده‌های غذایی چگونه کنترل می‌شود؟ امتحانات نهایی در شرایط سالم برگزار شدند | شرکت یک میلیون و ۵۰۰ دانش‌آموز در امتحانات کشوری برخی عوامل داخلی مرتبط با حمله به زندان اوین شناسایی شدند ۴۳۵ نوزاد زیر پوشش خدمات بانک شیر بیمارستان‌ ام‌البنین(س) مشهد قرار گرفتند ثبت جهانی شهر یزد برای حفظ میراث تاریخی لازم است درباره باغ‌بام‌ها و روش‌های ایجاد آن در ساختمان‌ها | آسمان سبز رهاسازی بیش از ۵۰ پرنده شکاری در زیستگاه‌های طبیعی شهرری
سرخط خبرها

رکورد بی‌سابقه در تولد یک گونه در معرض انقراض از کروکودیل‌ها

  • کد خبر: ۳۴۴۱۰۹
  • ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۸
رکورد بی‌سابقه در تولد یک گونه در معرض انقراض از کروکودیل‌ها
تولد ۸۵ نوزاد گاندو از سه لانه در مرکز تکثیر و پرورش چابهار، اتفاقی کم‌نظیر و امیدبخش در مسیر حفاظت از این گونه در معرض انقراض رقم زد؛ رخدادی که با ثبت رکوردی جدید در کشور، دستاوردی مهم برای صیانت از ذخیره ژنتیکی این خزنده کاریزماتیک ایرانی محسوب می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در اتفاقی کم‌سابقه و امیدبخش برای آینده یکی از نادرترین گونه‌های خزندگان ایران، امسال در فصل تولید مثل، ۸۵ نوزاد گاندو یا تمساح پوزه‌کوتاه ایرانی در سه لانه شناسایی شدند.

آماری که یک رکورد جدید در کشور محسوب می‌شود. گاندو، گونه نادر زیستگاه‌های جنوب شرق ایران در فهرست جهانی IUCN در طبقه‌بندی «آسیب‌پذیر» و در فهرست ملی ایران در زمره گونه‌های «در معرض خطر انقراض» قرار دارد.

جمعیت این گونه در زیستگاه‌های طبیعی کشور تنها حدود ۵۰۰ سر برآورد شده و اغلب به‌صورت پراکنده و گسسته در سیستان و بلوچستان زیست می‌کنند. تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آبی، تخریب زیستگاه و وقوع سیلاب‌ها، مهم‌ترین عوامل تهدیدکننده بقای این خزنده کم‌نظیر هستند. حالا ثبت این تعداد تولد در یک فصل، آن هم در مرکز دانش بنیان تکثیر و پرورش چابهار، بارقه‌ای از امید در مسیر نجات این گونه در حال انقراض به شمار می‌آید.

اصغر مبارکی، کارشناس حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط زیست از ثبت تولد ۸۵ نوزاد گاندو در فصل تولید مثلی امسال خبر داد و در گفت‌و‌گویی تصریح کرد: این تعداد نوزاد در سه لانه دیده شده‌اند که فقط یکی از لانه‌ها ۳۱ نوزاد داشته؛ آماری که برای نخستین‌بار در کشور به ثبت رسیده است که نشان از موفقیت پروژه‌های حفاظتی دارد.

مبارکی با اشاره به فعالیت‌های ۶ سال گذشته در مرکز دانش‌بنیان تکثیر و پرورش گاندو در چابهار افزود: با وجود برخی چالش‌ها، این مرکز موفق شده است جمعیت این گونه را از ۲۰ سر مولد اولیه به بیش از ۲۰۰ عدد برساند. در کنار آن، هدف اصلی پروژه که ایجاد بانک ژنتیکی و ذخیره جمعیت مطمئن از این گونه بود نیز محقق شده است.

او با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۵۰۰ سر تمساح پوزه کوتاه در زیستگاه‌های طبیعی ایران ثبت رسمی شده است، افزود: گاندو یا تمساح پوزه‌کوتاه ایرانی، در فهرست جهانی IUCN در طبقه‌بندی «آسیب‌پذیر» و در فهرست ملی جزو گونه‌های «در معرض خطر انقراض» قرار دارد. زیستگاه اصلی این گونه در هند و سریلانکاست و جمعیت حاضر در ایران در استان سیستان و بلوچستان، کوچک‌ترین و پراکنده‌ترین جمعیت ثبت‌شده در دنیاست. شرایط اقلیمی و زیست‌محیطی ناپایدار، مانند طوفان‌های موسمی، بارندگی‌های شدید در تیرماه (زمان تولد نوزادان)، و خشکسالی‌های مداوم، موجب شده نرخ زنده‌مانی نوزادان در طبیعت کمتر از ۲۰ درصد باشد. اما در مرکز تکثیر چابهار، این رقم به بیش از ۸۰ درصد افزایش یافته است.

مرگ بچه گاندو‌ها در سیلاب‌های فصلی | تغییرات اقلیمی گاندو‌ها را نر می‌کند

این عضو گروه تخصصی کروکودیل وابسته به اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در ادامه توضیح داد: در این مرکز، نوزادان پس از ۲۰ روز از والدین جدا شده و تحت تغذیه و مراقبت خاص قرار می‌گیرند. هزینه نگهداری بسیار بالاست؛ نوزادان هفته‌ای ۴ تا ۵ بار غذا داده می‌شوند و مراقبت‌های ویژه در فصل سرما ادامه می‌یابد. با این حال، نبود حمایت دولتی یکی از چالش‌های جدی این مرکز به‌شمار می‌رود. او در این باره تاکید کرد: با همین جمعیتی که در حال حاضر داریم، بسیاری از تمساح‌های متولد سال‌های گذشته اکنون به سن بلوغ نزدیک می‌شوند و پتانسیل افزایش چشمگیر جمعیت در سال‌های آتی وجود دارد؛ به شرطی که مشکلات زیربنایی از جمله تامین آب و پشتیبانی مالی برطرف شود.

 مرکز تکثیر و پرورش گاندو در چابهار نه تنها نقش کلیدی در حفاظت از گاندو ایفا می‌کند، بلکه به یکی از جاذبه‌های گردشگری منطقه نیز تبدیل شده است. گردشگران پاییزی و زمستانی می‌توانند از نزدیک با زیستگاه، عادات و اهمیت این گونه آشنا شوند و آموزش‌های زیست‌محیطی لازم را هم دریافت کنند. با تحقق اهداف حفاظتی، پژوهشی و آموزشی، مرکز پرورش گاندو در چابهار اکنون به الگوی موفق برای توسعه برنامه‌های حفاظتی سایر گونه‌های در معرض خطر در کشور تبدیل شده است.

منبع: همشهری آنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->