شیوه‌نامه جذب استعداد‌های برتر در پست‌های مدیریتی دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد جهانگیر: شبکه‌های دشمن در داخل شناسایی شدند برادر یک اسیر اسرائیلی: تنها راه آزادی اسرا توافق با حماس است ترامپ، هگست را به عنوان «وزیر جنگ» معرفی کرد سخنگوی دولت: گفت‌وگوهای مستقیم، صریح و مستند، ضرورتی انکارناپذیر برای ماست واکنش سازمان ملل به بازداشت مدیر دفتر المیادین توسط رژیم اسرائیل عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: دولت از تصدی‌گری فاصله بگیرد قائم مقام دبیرکل حزب اعتدال و توسعه: تجلی «وفاق ملی» را در جنگ دوازده روزه شاهد بودیم | دولت چهاردهم وارث تورم بالای ۴۰ درصد بود کوچکی‌نژاد: حمایت از کسب‌وکار‌های خرد از اولویت‌های دولت باشد واکنش علاء‌الدین بروجردی به تهدید جدید ترامپ: این‌بار گستره پاسخ از پایگاه‌های ثابت آمریکا فراتر می‌رود نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت مجلس: اجرای قانون جوانی جمعیت نباید حتی در شرایط جنگی متوقف شود حملات مکرر انصارالله یمن به کشتی‌های دریای سرخ صدای دبیرکل سازمان ملل را درآورد افزایش شمار شهدای غزه به ۵۷ هزار و ۸۲۳ نفر (۲۰ تیر ۱۴۰۴) اوکراین: ارسال سلاح از سر گرفته شده است وزارت خارجه روسیه: تامین‌کنندگان سلاح کی‌یف حامی تروریست هستند تلاش ایران و افغانستان برای بازگشت عزتمندانه اتباع افغان بهروزآذر: تجاوزات رژیم صهیونیستی چندین خانواده را به شهادت رساند خواب تازه‌ای که ترامپ برای جنگ اوکراین و روسیه دیده است ! مشاور رهبر معظم انقلاب: شکست سیاست‌های ترامپ و نتانیاهو به بیداری ملت‌ها منجر شده است ورود معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده به مشهد جزئیات تازه از آسیب حمله ایران به پایگاه العدید قطر شرط دولت لبنان برای تحویل پسر قذافی اعلام شد راهپیمایی میلیونی یمنی‌ها در حمایت از غزه و عملیات تصاعدی علیه رژیم صهیونیستی همه‌چیز دربارهٔ «پ.ک.ک.»، حزب کارگران کردستان یک تروریست در چابهار به هلاکت رسید (۲۰ تیر ۱۴۰۴) بقایی: صدراعظم آلمان با حمایت از جنایات شنیع رژیم اسرائیل، اصول بنیادین منشور ملل متحد را نادیده گرفته است واکنش صداوسیما به اظهارات مصطفی کواکبیان درباره کاترین شاکدام + ویدئو
سرخط خبرها

همه‌چیز دربارهٔ «پ.ک.ک.»، حزب کارگران کردستان

  • کد خبر: ۳۴۴۲۸۹
  • ۲۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۱
همه‌چیز دربارهٔ «پ.ک.ک.»، حزب کارگران کردستان
«پارتی کریکارانی کوردستان» یا «پ.ک.ک.»، که پیش‌تر از تصمیم خود برای کنارگذاشتن مبارزهٔ مسلحانه خبر داده بود، امروز (۱۱ ژوئیه)، رسماً این کار را آغاز کرد. در ادامه، ایدئولوژی و نحوهٔ شکل‌گیری و فعالیت‌ها و انحلال این حزب را مرور کرده‌ایم.
پژمان مضطر
گردآورنده پژمان مضطر

به گزارش شهرآرانیوز، «پ.ک.ک.»، مخفف «پارتی کریکارانی کوردستان» (= حزب کارگران کردستان) یک سازمان سیاسی-مسلح چپ‌گرا و ملی‌گرا در کردستان ترکیه است که سال ۱۹۸۴، با هدف کسب خودمختاری یا حقوق بیشتر برای مردم کرد در منطقهٔ کردستان ترکیه، مبارزهٔ مسلحانه علیه دولت مرکزی این کشور را آغاز کرد. این سازمان را بسیاری از کشورها، ازجمله ترکیه و ایران و آمریکا، و نیز اتحادیهٔ اروپا یک سازمان تروریستی می‌شناسند.

ایدئولوژی

ایدئولوژی پ.ک.ک. در طول زمان دستخوش تغییر و تحولاتی شده است. پ.ک.ک. بر پایهٔ مارکسیسم-لنینیسم و سوسیالیسم علمی بنیان گذاشته شد و هدف اصلی آن ایجاد یک دولت مستقل کرد در جنوب‌شرقی ترکیه بود. این ایدئولوژی را عبدالله اوجالان، بنیان‌گذار و رهبر این گروه، در کتاب «مانیفست راه انقلاب کردستان» تبیین کرده است.

با گذشت زمان، و به‌ویژه پس از دستگیری عبدالله اوجالان در سال ۱۹۹۹، ایدئولوژی پ.ک.ک. به‌سمت کنفدرالیسم دموکراتیک (کمونالیسم دموکراتیک) و ژنولوژی (علم زنان) متمایل شد. در این رویکرد جدید، هدفْ دیگر صرفاً ایجاد یک دولت مستقل نیست، بلکه احقاق حقوق فرهنگی و سیاسی کرد‌ها در چارچوب مرز‌های موجود و ایجاد یک سیستم خودگردان دموکراتیک است که بر مشارکت مردمی و برابری جنسیتی تأکید دارد.

آغاز

پ.ک.ک. را، سال ۱۹۷۸، گروهی از دانشجویان کرد به رهبری عبدالله اوجالان در آنکارا تأسیس کردند. این سازمان، در دوران آشوب‌های اجتماعی و سیاسی ترکیه و در واکنش به سرکوب فرهنگی و سیاست‌های همگون‌سازی دولت ترکیه علیه کردها، شکل گرفت. سخن‌گفتن به کردی و ابراز هویت کردی سال‌ها در ترکیه ممنوع بود.

در ابتدا، پ.ک.ک. به اهداف دولتی ترکیه و گروه‌های کرد رقیب، که آنها را همکار دولت می‌دانست، حمله می‌کرد؛ اما کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ در ترکیه پ.ک.ک. را رادیکال‌تر کرد و اعضای آن را در کشور‌های دیگر پراکند. اوجالان به سوریه گریخت و در درهٔ بِقاع لبنان و در سوریه اردوگاه‌های آموزشی تأسیس کرد. پ.ک.ک. مبارزهٔ مسلحانهٔ گسترده علیه دولت ترکیه را از سال ۱۹۸۴ آغاز نمود.

همه‌چیز دربارهٔ «پ.ک.ک.»، حزب کارگران کردستان

فعالیت‌ها

پ.ک.ک.، در طول بیش از چهار دهه فعالیت خود، از روش‌های مختلفی برای پیشبرد اهداف خود استفاده کرده است. مبارزهٔ مسلحانه، به‌مثابهٔ روش اصلی پ.ک.ک.، شامل حملات مسلحانه، کمین‌های مسلحانه، و -در گذشته- بمب‌گذاری‌های انتحاری و البته ترور بوده است. این درگیری‌ها منجر به کشته و زخمی‌شدن ده‌هاهزار نفر از هر دو طرف، ازجمله غیرنظامیان ترک، شده است.

این سازمان با قاچاق موادمخدر و اخاذی از کرد‌ها تأمین مالی می‌شده است. پ.ک.ک. عمدتاً در ترکیه، عراق، سوریه و -تا حدی- در ایران فعالیت می‌کرده است. گروه‌هایی مانند «یگان‌های مدافع خلق» (YPG) در سوریه و حزب «حیات آزاد کردستان» (پژاک) در ایران به‌عنوان شاخه‌ها یا دسته‌های وابسته به پ.ک.ک. شناخته می‌شوند.

پایان

باوجود اعلام انحلال رسمی، وضعیت پ.ک.ک. پیچیده است. در تاریخ ۱۲ مهٔ ۲۰۲۵ (تقریباً دو ماه قبل)، پ.ک.ک. اعلام کرد که مأموریت تاریخی‌اش به پایان رسیده و اکنون دوران مبارزهٔ سیاسی و مدنی آغاز شده است. این تصمیم به‌دنبال درخواست عبدالله اوجالان، رهبر محبوس پ.ک.ک.، برای خلع‌سلاح و پایان‌دادن به فعالیت‌های مسلحانه گرفته شد.

پ.ک.ک. آتش‌بس با ترکیه را در ۱ مارس ۲۰۲۵ اعلام کرد. دولت ترکیه و «حزب عدالت و توسعه» (AKP)، ضمن استقبال محتاطانه از این تصمیم، تأکید کرده‌اند که آن را تنها زمانی واقعی تلقی خواهند کرد که شامل خلع‌سلاح کامل همهٔ شاخه‌ها و قطع ارتباط با گروه‌های مسلح کرد در سوریه (= یگان‌های مدافع خلق) و اروپا باشد.

تحلیل‌گران معتقدند این انحلالْ تنها حاصل فشار‌های نظامی ترکیه نیست، بلکه همچنین محصول کاهش پایگاه اجتماعی پ.ک.ک.، تحلیل‌رفتن منابع مالی، کاهش نیرو و افزایش فشار‌های نظامی ترکیه در شمال عراق و سوریه، و همچنین تغییر رویکرد ایالات متحده در قبال نیرو‌های کرد سوریه و اختلافات درون کردهاست.

با انحلال پ.ک.ک.، پیش‌بینی می‌شود که مبارزهٔ کرد‌ها از فاز مسلحانه به فاز سیاسی و مدنی منتقل شود. بااین‌حال، همچنان چالش‌هایی ازجمله ادغام اعضای مسلح پ.ک.ک. در جامعه، و موضع‌گیری دولت ترکیه در قبال حقوق کرد‌ها و ارتباط این انحلال با گروه‌های وابسته به پ.ک.ک. در سایر مناطق (مانند سوریه و عراق) وجود دارد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->