رونمایی از طرح جدید دیوارنگاره میدان انقلاب تهران وقتی آیین، هویت می‌شود | «محفل محترم» از کارکرد اجتماعی عزاداری در یزد می‌گوید آمادگی ۷۴۶ موکب از سوی کانون‌های مساجد کشور برای خدمت به زائران اربعین استان فارس محور جدید بین المللی حرکت زائران اربعین آغاز مستندنگاری زندگی شهدای جنگ ۱۲ روزه (۳۱ تیر ۱۴۰۴) بهترین زمان برای شروع پیاده‌روی اربعین چه روزی است؟ اعزام اولین گروه از خادمان موکب حرم بانوی کرامت به عراق (۳۱ تیر ۱۴۰۴) تجهیز مواکب حسینی با اقلام غذایی و خدماتی توسط آستان قدس علوی در آستانه اربعین ۱۴۰۴ تابستانی متفاوت برای کودکان مشهدی | از قصه و نمایش تا حرم‌گردی و مسابقه در حرم مطهر امام رضا(ع) احداث زائرسرای امام‌رضا(ع) در مرز ریمدان استان سیستان و بلوچستان برای خدمت به زائران پاکستانی درباره شهید سردار محمد کاظمی، رئیس سازمان اطلاعات سپاه | مبارز بی‌ادعا رعایت آداب میهمانی درکنار اجرای قانون تصمیم وزیر بهداشت برای وضعیت آزمون دستیارانی که به زیارت اربعین ۱۴۰۴ می‌روند، چیست؟ امام جمعه موقت تهران: ادغام مذاهب، اقدامی ضد وحدت است آموزه‌های سوره انفال در بیانات رهبر معظم انقلاب | ایران را قوی کنیم عاشورا در آیینه نسخ خطی و صنعت چاپ مرز چذابه از پنجم مرداد ۱۴۰۴ میزبان نخستین زائران اربعین خواهد بود ترافیک تردد زائران اربعین در پل جدید حمیدیه (۳۱ تیر ۱۴۰۴) چند نکته برای اینکه در مسیر پیاده‌روی اربعین، با مشکل مواجه نشوید آخرین آمار ثبت‌نام در سامانه سماح (۳۱ تیر ۱۴۰۴) + فیلم
سرخط خبرها

عاشورا در آیینه نسخ خطی و صنعت چاپ

  • کد خبر: ۳۴۶۸۲۲
  • ۳۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۸
عاشورا در آیینه نسخ خطی و صنعت چاپ
هزاران نسخه خطی و چاپ سنگی درباره قیام امام حسین (ع) گواهی بر پیوستگی فرهنگی و دینی این حماسه است؛ پیوستگی‌ای که صنعت چاپ آن را از انحصار خواص خارج کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، فاضل هاشمی، کارشناس و پژوهشگر کتب خطی آستان قدس رضوی، در برنامه بازتاب عاشورا در کتب چاپ سنگی که ظهر امروز ۳۱ تیرماه ۱۴۰۴ در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، با اشاره به جایگاه فرهنگی و مذهبی حماسه عاشورا، گفت: واقعه کربلا یکی از مهم‌ترین رخداد‌های تاریخ اسلام است که پیام آن الهام‌بخش انسان‌ها در طول قرون بوده و بازتاب این پیام در متون کهن، نسخه‌های خطی و کتب چاپ سنگی، نقشی محوری در حفظ و انتقال فرهنگ ایثار و شهادت داشته است.

وی افزود: پیش از ظهور صنعت چاپ، نسخه‌های محدودی از آثار مرتبط با عاشورا وجود داشت که عمدتاً به دلیل دشواری نسخه‌برداری و هزینه‌های بالا، تنها در اختیار طبقات خاص جامعه قرار می‌گرفت. اما با ورود صنعت چاپ، به‌ویژه چاپ سنگی، تحول بزرگی در انتشار و دسترسی عمومی به متون مذهبی و عاشورایی رقم خورد.

هاشمی با اشاره به آثار ماندگار پیش از صنعت چاپ گفت: «مقتل ابی‌مخنف»، از آثار قرن دوم هجری، نخستین اثری است که به‌طور جامع واقعه کربلا را از دیدگاه موافق و مخالف روایت کرده است. پس از آن می‌توان به آثاری همچون «نورالعین فی مشهد الحسین» از ابواسحاق اسفراینی، «اللهوف» از سید بن طاووس، و «مصیرة‌الاحزان» و «منیرالاشجان» از ابن نمای حلی اشاره کرد که هر یک بخشی از زندگی و شهادت امام حسین (ع) را روایت کرده‌اند.

وی همچنین خاطرنشان کرد: با آغاز قرن دهم هجری، رویکرد مردم‌پسند به ادبیات عاشورا افزایش یافت. آثاری همچون «روضه‌الشهداء» از ملاحسین واعظ کاشفی، «مختارنامه» و «روضة‌المجاهدین» از واعظ هروی، و در قرن‌های بعد «بحارالانوار» علامه مجلسی و ترجمه فارسی آن، از مهم‌ترین متونی هستند که در قالب روضه‌خوانی و روایت مردمی، فرهنگ عاشورا را در دل جامعه نهادینه کردند.

این کارشناس ادامه داد: صنعت چاپ سنگی که در قرن سیزدهم هجری به ایران وارد شد، انقلابی در نشر متون مذهبی پدید آورد. چاپ گسترده، ارزان و تصویری متون باعث شد تا آموزه‌های عاشورا از انحصار قشر خاص خارج و در دسترس عموم مردم قرار گیرد. نخستین کتاب چاپ سنگی در ایران، قرآن مجید بود که در سال ۱۲۴۹ هجری قمری در تبریز منتشر شد و پس از آن کتب مذهبی و عاشورایی متعددی به این شیوه به چاپ رسیدند.

به گفته هاشمی، کتاب‌هایی نظیر «طوفان‌البکاء»، «سفینة‌النجاة»، «فارق‌نامه»، «دیوان فنای زنوزی»، «لمعات حسینی»، «محرم‌نامه»، «دیوان سرباز بروجردی»، «گلزار حسینی»، «اختر طوسی» و ده‌ها عنوان دیگر، با زبان و بیانی عامه‌فهم و اغلب همراه با تصویر، فرهنگ عاشورا را در میان توده مردم گسترش دادند.

وی در پایان با ارائه آماری از نسخه‌های خطی و چاپی موجود در کتابخانه‌های کشور اظهار کرد: حدود ۲۲۵۰ نسخه در موضوع عاشورا در کتابخانه‌ها ثبت شده است که از این میان، بیش از ۱۳۰۰ نسخه به زبان فارسی، ۷۵۰ نسخه به عربی، و تعدادی نیز به زبان‌های ترکی و اردو نگاشته شده‌اند. این منابع شامل متون منثور و منظوم، اشعار، مقتل‌نامه‌ها و روایات تاریخی‌اند که از قرن دوم تا سیزدهم هجری، پیکره فرهنگ عاشورایی را شکل داده‌اند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->