آشفتگی بازار گوشت مشهد با تب‌برفکی | از کمبود دام تا جهش قیمت‌ها

  • کد خبر: ۳۴۸۷۴۹
  • ۱۵ آذر ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۰
آشفتگی بازار گوشت مشهد با تب‌برفکی | از کمبود دام تا جهش قیمت‌ها
تعطیلی ۲۱ تا ۲۸روزه یکی از بازارهای دام زنده در مشهد به‌دلیل بروز کانون‌های تب‌برفکی، بازار گوشت شهر را وارد مرحله تازه‌ای کرده است؛ مرحله‌ای که در آن کاهش عرضه دام، توقف بخشی از واردات و افزایش تقاضا باعث رشد ناگهانی قیمت‌ها شده و گلایه کسبه و مردم را درپی داشته است.

به گزارش شهرآرانیوز، با تأیید چند کانون تب‌برفکی در اطراف بازار دام زنده مهد توس مشهد، دامپزشکی خراسان رضوی هفته گذشته، دستور تعطیلی کامل این بازار را صادر کرد؛ بازاری که یکی از اصلی‌ترین مراکز عرضه دام زنده مشهد به شمار می‌رود و حالا به نظر می رسد توقف فعالیت آن، توانسته زنجیره تأمین گوشت این کلانشهر را دچار اختلال کند. این تعطیلی فعلاً برای ۲۱ روز پیش‌بینی شده و احتمال تمدید آن تا یک ماه آینده نیز مطرح است.

عرضه کم، دام‌داران مردد و دام مناسب کمیاب

با این شرایط فعالان بازار گوشت می‌گویند پس از تعطیلی بازار دام، عرضه دام زنده در مشهد به شدت کاهش یافته است. یکی از مدیران مراکز توزیع گوشت در مشهد در این باره به شهرآرانیوز می‌گوید: خیلی از دامدار‌ها می‌ترسند دام برای فروش بیاروند چراکه ممکن است یا پلمب کنند یا اینکه به کلی مجوز نمی‌دهند. به‌خاطر همین دام مقبول و خوب برای کشتار وارد بازار نمی‌شود. ما مجبوریم از دامداری‌های پراکنده خرید کنیم و این باعث می‌شود تا قیمت‌ها بالا برود.

یکی دیگر از توزیع کنندگان گوشت که در بازار سپاد فعالیت می‌کند نیز گفت: قیمت گوشت گوساله به چند دلیل گران شده است. یکی همین تعطیلی بازارهست، یکی اینکه روزانه از مشهد بار می‌فرستند به استان‌های دیگر و در نهایت نیز اینکه گوشت برزیلی که همیشه قیمت را تنظیم می‌کرد، هم کم شده است و هم گران و نزدیک به سیصد چهارصد هزار تومن در سه ماه بالا رفته.

به گفته فروشندگان، بازار در روز‌های اخیر «به‌شدت خلوت» شده و کاهش قدرت خرید خانوار‌ها کاملاً محسوس است. دامداران نیز می‌گویند شرایط قرنطینه، محدودیت جابه‌جایی و ریسک ورود به بازار باعث شده بخشی از دام‌ها فعلاً عرضه نشود. یکی از این دامداران به شهرآرانیوز اظهار کرد: فعلا دامپزشکی محدودیت‌هایی را برایی عرضه خریدوفروش دام زنده ایجاد کرده است چراکه نگران هستند تا تب برفکی سرایت نکند. البته شرایط دام‌های یعنی گوسفندی و گاوی و همچنین نحوه و شرایط ابلای آنها به تب برفکی کاملا متفاوت است، اما این محدودیت‌ها باعث شده تا دامدار نتواند به راحتی به بازار ورود کند و اینجا هم خریدار هم فروشنده و در نهایت مصرف کننده متضرر می‌شوند.

گلایه مردم؛ گوشت شده یک هزینه لوکس

در بازار مشهد، بسیاری از شهروندان نیز از افزایش ناگهانی قیمت‌ها گلایه دارند. پریزاد یکی از افرادی است که برای خرید گوشت به فروشگاهی مراجعه کرده است. او می‌گوید: با این قیمت‌ها آدم فقط می‌تونه به یخچال‌ها نگاه کند. منِ کارگر باید یک هفته کار کنم تا یک کیلو گوشت بخرم. نمی‌دانم چه طور نظارتی می‌کنند که قیمت گوشت به یکباره و طی چند ماه این طور بالا می‌رود.

عبدالهی هم شهروند دیگری است که برای خرید گوشت به فروشگاه آمده است. او نیز می‌گوید: قبلا اگر می‌توانستیم گوشت گوساله بگیریم حالا همان را هم دیگر نمی‌توانیم بخریم. حقوقی که من میگیرم اصلا برای خرید گوشت کفایت نمی‌کند و گوشت تبدیل به یک کالای لوکس شده است. قبلا مراکز فروش گوشت که به صورت کلی فروش داشتند، قیمت هایشان از مغازه‌های داخل شهر کمتر بود، اما همین‌ها نیز قیمت هایشان روزانه بالا می‌رود.

کنترل قیمت‌ها با نرخ تنظیم‌بازار

تعطیلی بازار دام مشهد، محدودیت‌های بهداشتی، کاهش واردات و خروج بی ظابطه گوشت از استان، ترکیبی ساخته که فشار آن مستقیم بر سفره مردم نشسته است. اگر بازار دام بازگشایی نشود و شرایط عرضه به حالت پایدار برنگردد، احتمال ادامه گرانی و بی‌ثباتی در بازار گوشت وجود دارد.با این حال رئیس اتحادیه گوشت دامی مشهد اعتقاد دارد که بازار گوشت در مشهد با ثبات نسبی همراه است و روند تأمین کالا برای مصرف‌کنندگان به شکل منظم ادامه دارد.

جواد باقری در گفت‌و‌گو با خبرنگار شهرآرانیوز اظهار کرد: قیمت‌های گوشت گوسفند و گوساله مطابق با نرخ‌های تنظیم‌بازاری کنترل می‌شوند و مردم می‌توانند به‌راحتی به گوشت موردنیاز خود دسترسی داشته باشند.

وی در ادامه افزود: در حال حاضر، هر کیلو گوشت گوسفندی زنده نزدیک به ۳۶۰ هزار تومان و لاشه آن حدود ۷۲۵ هزار تومان عرضه می‌شود. همچنین بخش‌های مختلف گوشت شامل قلوه‌گاه با قیمت ۳۸۰ هزار تومان و ران و دست گوسفند با نرخ ۶۰۰ هزار تومان در بازار موجود است و محدودیتی در عرضه وجود ندارد. قیمت گوشت گوساله داخلی نیز به‌گونه‌ای تنظیم شده که دست و گردن ۵۶۴ هزار تومان و ران و راسته ۵۹۸ هزار تومان عرضه می‌شود.

رئیس اتحادیه گوشت دامی مشهد ادامه داد: در بخش گوشت گوسفندی مشکل بحرانی نداریم، اما در گوساله افزایش قیمت داریم؛ هم به‌خاطر کمبود دام، هم به‌خاطر کاهش واردات. با این حال تاکید می‌کنم که قیمت‌های مشهد هنوز نسبت به خیلی از استان‌ها پایین‌ترهست. هدف ما تأمین، نظارت و تنظیم بازار است تا هیچ خللی در دسترسی مردم ایجاد نشود. در سطح شهر، پایگاه‌های ثابت و سیار متعددی برای توزیع گوشت وجود دارد که در هر نقطه‌ای از مشهد که نیاز باشد، کالا در دسترس شهروندان قرار می‌گیرد. این سازوکار نظارت‌شده و گسترده باعث می‌شود بازار باثبات بماند و دغدغه‌ای برای مردم ایجاد نشود.

باقری درباره اینکه آیا تعطیلی بازار بر افزایش قیمت گوشت موثر است افزود: این طور که گفته می‌شود تعطیلی بازار دام مهد توس باعث گرانی گوشت شده است خیر به این شکل نیست. البته تاثیر بر روند بازار شاید بگذارد، اما خیلی جدی نیست چرا که جایگزین‌های موقت عرضه دام تعیین شده است تا نیاز بازار تأمین شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.