محمدناصر حقخواه | شهرآرانیوز؛ خیلی چیزهای زندگی، یا شاید با کمی اغراق، همهچیز زندگی، این روزها پیشوند «پیش» یا «پس» از کرونا میگیرند؛ پیش از کرونا اینطور بود؛ پس از کرونا اینطور نخواهد بود. همهگیری این ویروس در این ماهها و امید کم به پایان زودهنگام این شرایط، این مقایسه دائمی را در ذهن ما ایجاد میکند که واقعا شکل دنیا در روزگار قبل از این چطور بود و پس از این آیا دنیا و مناسبات ما آدمها جور دیگری خواهد بود یا نه.
در این بین که خیلی از عادتها و رفتارها و ابزار و شکل ارتباطات و نیازها و تکالیف اجتماعی زندگی ما تغییر کرده است، اعتراضات خیابانی و شکل و شمایل بروز و ظهور بیرونی نگرانیها و دغدغههای اجتماعی بخشی از مردم که میخواهند با حضور خیابانی آن را به مسئولان کشورشان نشان دهند هم تغییر کرده است. مثلا بعضی کشورها با حاکمان عجیب و غریب مثل برزیل و آمریکا که رؤسای جمهورشان تا همین چند روز پیش به اعلام ضرورت پیشگیری و اعلان رسمی لزوم فاصلهگذاری اجتماعی تن نمیدادند و آن را به تمسخر میگرفتند، صحنه کارزار اجتماعات اعتراضی گوناگون بودند.
طرفداران این رؤسای جمهور برای حمایت از ایده لازم نبودن فاصلهگذاری اجتماعی، بدون ماسک و وسایل پیشگیری و با جمع شدن در یک نقطه و برگزاری میهمانیهای گروهی و تجمعات بزرگ و خوردن و آشامیدن در فضای باز و بدون رعایت هیچ نکته بهداشتی، حمایتشان را از تصمیم عجیب مقامات کشورشان نشان میدادند و در سوی دیگر، مخالفان این نظر با ماسک و فاصله زیاد به خیابان میآمدند تا در سکوت و با شکلی رعبآور از حضور با فاصله و با ماسک و محافظ هم تصویر عجیبی خلق کنند و هم اعتراضشان را علنی کنند.
اما اعتراضات در زمانه کرونا فقط به تصمیم دولتها برای تعطیل کردن یا نکردن و اعلان قرنطینه یا فاصلهگذاری اجتماعی یا اعتراض به مدیریت قوی و ضعیف در دوران کرونا محدود نمیشود. در بعضی کشورها اعتراضات سیاسی گوناگون و غیرمرتبط با کرونا هم انجام میشود و نکته جالب درباره این اعتراضات در زمانه کرونا این است که ابزار و وسایل مردم در بیان اعتراضشان فرق کرده است! برای مثال مردم کشور بلغارستان چندین هفته است که در اعتراض به دولت حاکم در این کشور در حال برگزاری کارزارهای اجتماعی و حضور در خیابانها هستند.
آنان که خواستار کنارهگیری دولت بویکو بوریسوف، نخست وزیر کشورشان، شده اند، شکلی جدید از اعتراض را برگزیدند؛ اعتراض با ابزار نسبتا پرکاربرد و البته کمیاب در اوایل شیوع کرونا؛ دستمال توالت! دستمال توالتی که چندماه پیش به یک معضل اساسی در کشورهای اروپایی و آمریکا تبدیل شده بود و همه از کمبود آن میگفتند، در اعتراضات بلغارستان به این شکل استفاده شد که مردم با حضور در خیابان و رفتن به طرف ساختمان شورای وزرا در صوفیه، پایتخت بلغارستان، صدها رول از آن را به طرف ساختمان محل کار آنان پرتاب کردند!
اعتراضی که فیلم عجیبش در شبکههای اجتماعی هم خیلی دستبهدست شد و واکنشهای زیادی برانگیخت. حالا پس از گذشت چندین ماه و طبیعی شدن شنیدن اصطلاحات پیشاکرونا و پساکرونا، باید واژهای هم برای اتفاقات حین کرونا اختراع کرد. واژهای که لزوم بودنش در شرایطی مثل این روزها خیلی بیش از گذشته حس میشود. بهخصوص وقتی که هر لحظه ممکن است در جایی از دنیا باران دستمال کاغذی یا سیل الکل و پرتاب ماسک را ببینیم!