رمان روسی شغال‌ها حریف شیر نمی‌شوند، درباره زندگی حماسی شهید سلیمانی فیلمی که دروغ ارتش صهیونیستی درباره کشتار نیروهای امدادی رفح را برملا کرد فرافکنی غرب درباره نیروهای نیابتی ایران | کارشناس سیاسی: اسرائیل، سگ هار آمریکا در منطقه است پزشکیان در دیدار عیدانه با مدیران و کارگزاران کشوری و لشکری: عزم دولت حل مشکلات معیشتی مردم است غزه، زیر آوار جنایت | ۵۰ هزار شهید در سایه سکوت شرم‌آور جهانیان انفجار اعتراضات در سالگرد تأسیس مایکروسافت | هوش مصنوعی، در خدمت جنگ یا صلح؟ آفریقای جنوبی علیه تعرفه ۳۱ درصدی آمریکا تلافی نمی‌کند | اولویت گفت‌وگو به جای جنگ تجاری در آستانه لغو قانون AGOA اولین سفر استانی رئیس جمهور در سال ۱۴۰۴ مشخص شد شهادت نیرو‌های ایرانی در یمن تکذیب شد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ادامه نگرانی پاکستان از دسترسی تروریست‌ها به سلاح‌های رها شده آمریکا در افغانستان فاجعه ۱۹ هزار کودک شهید در غزه | حماس: سازمان ملل رژیم صهیونیستی را در لیست سیاه قاتلان کودکان قرار دهد ونزوئلا اولین کشور جهان در شکست تعرفه ۱۵ درصدی ترامپ | ادعای جسورانه مادورو در جنگ تجاری با آمریکا شوک تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد آمریکا | ۵۴ درصد شهروندان نگران افزایش قیمت‌ها و تورم واکنش سخنگوی دولت به برکناری شهرام دبیری از سوی رئیس جمهور هشدار رئیس‌جمهور لبنان به آمریکا: رژیم صهیونیستی باید نقض آتش‌بس را متوقف کند | زمزمه پاسخ نظامی حزب‌الله سفر محرمانه مشاور امنیت ملی تایوان به آمریکا در سایه تهدیدات نظامی چین شوک در میدان سوریه؛ حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های ترکیه و زمزمه جنگ با آنکارا | تحلیل تنش تل‌آویو-ترکیه واکنش ترامپ به سقوط وال‌استریت: فرار به زمین گلف در بحبوحه جنگ تجاری! افشاگری رئیس برکنارشده شاباک درباره اختلاف با نتانیاهو: درخواست حکم امنیتی برای تعویق دادگاه برنامه هسته‌ای ایران و جنگ غزه؛ محور سفر نتانیاهو به آمریکا انهدام خودروی بمب‌گذاری‌شده داعش در غرب الانبار عراق اظهارات تلافی‌جویانه نخست‌وزیر کانادا: آماده‌ایم جای آمریکا را در رهبری اقتصاد جهان بگیریم رسانه روسی نوشت: آمریکا و ایران، مسائل را بدون رژیم صهیونیستی حل می‌کنند شهادت نزدیک به ۱۳۰۰ نفر در کمتر از ۲۰ روز در غزه رئیس جمهور، شهرام دبیری، مسافر قطب جنوب را از دولت اخراج کرد عربستان حملات رژیم صهیونیستی به غزه را محکوم کرد ۲ حمله هواپیماهای متجاوز آمریکایی به استان صعده یمن دستگاه امنیتی آمریکا در تلاطم | برکناری ژنرال تیموتی هاگ بدون توضیح!
سرخط خبرها

ریزش سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان با عملکرد روحانی

  • کد خبر: ۴۲۵۹۱
  • ۲۲ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۰
ریزش سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان با عملکرد روحانی
آیا اصلاح‌طلبان برای بازسازی راهبردهایشان، می‌توانند از ماشین حضور در قدرت پیاده شوند؟
سید مهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان در بسیاری از انتخابات‌های سرنوشت‌ساز ایران، نقش‌آفرین اصلی بوده است؛ سرمایه‌ای که اگرچه در ادوار مختلف کم یا زیاد شده‌اند، اما همیشه قانع‌کننده بوده و مردم را پای صندوق انتخابات می‌آورد و اصلاحات را انتخابات می‌کنند. اما این سرمایه اجتماعی برخلاف جامعه هدف اصول‌گرایان برای آنچه درخواست کرده‌اند، مطالبه‌گرند و اگر هدف و شعار‌های تعیین‌شده در انتخابات محقق نشود، پیش از جناح رقیب، خودشان اصلاح‌طلبان را نقد می‌کنند؛ حالتی که اکنون و در مواجهه با دولت حسن روحانی پدید آمده است.
 
روحانی که با رای سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان روی کار آمد، از دیدگاه بسیاری از کارشناسان و فعالان سیاسی، از مقطعی حساب خود را از جریان اصلاحات جدا کرد؛ مخصوصا بعد از سال ۹۶ و آغاز دور دوم که دیگر نیازی به رای عمومی نمی‌دید، با این حال تمام انتقاد‌های جامعه به دولت، به‌سمت اصلاح‌طلبان هم روانه شد، زیرا چنین باوری وجود داشت -و دارد- که روحانی، دولت و عملکردش، محصول تصمیم اصلاح‌طلبان است.
 
در چنین شرایطی، وقتی دولت با مشکلات اقتصادی روبه‌رو شد و مردم هر روز در تنگنای بیشتری قرار گرفتند، اساسا قدری از عالم سیاست کناره گرفتند و پرواضح است که هرزمان بدنه اصلی جامعه از کنش سیاسی بازبماند، سهم اصلاح‌طلبان از قدرت سیاسی هم کم می‌شود و به تعبیری با حضور حداقلی مردم در انتخابات، اصول‌گرایان فاتح میدان می‌شوند، زیرا آن‌ها همیشه با سبد رایی ثابت حرکت می‌کنند.
 
در همین باره محسن رهامی، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها، در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه افکار عمومی، تفکیکی میان اصلاح‌طلبان و دولت قائل نیست، گفت: «سرنوشت اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری به عملکرد دولت گره خورده است و باید کمک کنیم دولت در سال پایانی خود، موفقیت کسب کند. هرچه هم اصلاح‌طلبان از دولت انتقاد کنند، در افکار عمومی جاافتاده است که دولت با رای اصلاح‌طلبان روی کار آمده است و اصلاحات، حامی دولت است».
 
وی با اشاره به استقبال مردم از کاندیدای اصلاح‌طلبان در انتخابات سال آینده، تاکید کرد: «معتقدم اگر کاندیدای اصلاح‌طلب و با برنامه مشخص داشته باشیم، مردم استقبال می‌کنند. ازسویی معتقدم باید تفکیکی میان اقدامات دولت روحانی و دولت اصلاحات قائل شویم و دولت خاتمی را به‌عنوان نمونه عملکرد اصلاح‌طلبان به مردم معرفی کنیم. درست است که ما از روحانی حمایت کردیم، ولی اصلاح‌طلبان هیچ نقشی در تصمیمات دولت ندارند. در سال ۹۲ نگران آینده کشور بودیم که از روحانی حمایت کردیم و شعار‌های روحانی هم به اصلاح‌طلبان نزدیک بود؛ هرچند که او سیاست‌های اصلاح‌طلبان را اجرا نکرد.»


تشدید بحران‌ها؛ بدشانسی روحانی

با این حال ناگفته نماند که بحران‌ها هم در زمان دولت روحانی به بیشترین حد خود رسید و او از هرسو با مشکلات مواجه شد. کاظم اکرمی، عضو کابینه دولت دوران دفاع مقدس، در گفتگو با اعتمادآنلاین، در این‌باره اظهار کرد: «روندی را کشور مخصوصا از اوایل سال۹۷ شروع کرد و هزینه‌های گزافی به پیکره کشور وارد کرد تا مردم بیش از هر مقطع دیگری، معضل بزرگی، چون گرانی و بیکاری را توامان تجربه کنند. روحانی و دولت در این سال‌ها با بدشانسی‌هایی، چون برنده شدن ترامپ در انتخابات آمریکا، سیل، زلزله، فعالیت‌های تحدیدکننده نظام بین‌الملل با هدایت آمریکا و البته کرونا روبه‌رو شدند تا اداره امور در دولت دوم برای رئیس‌جمهور و سایر اعضای هیئت دولت، دشوار شود.»


سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان، چگونه احیا می‌شود؟

محمدرضا تاجیک یکی از شخصیت‌هایی است که همواره به نقد اصرار برخی اصلاح‌طلبان برای حضور در قدرت پرداخته است. به اعتقاد او اصرار بر حضور در قدرت سیاسی به هر قیمت، باعث شد تا سرمایه اجتماعی اصلاح‌طلبان مخدوش شود و نیرو‌های اصلاح‌طلب مانند سابق، معتمد قاطبه جامعه نباشند؛ به همین دلیل در شرایطی که امکان حضور در قدرت وجود ندارد، نباید به هر قیمتی و با هر شرایطی خود را تطبیق دهیم و لازم است به جامعه بازگردیم تا دوباره بتوانیم اعتماد عمومی را به‌دست بیاوریم.

اما بازگشت به جامعه چه راه‌حلی دارد؟ به باور تقی آزادارمکی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران، حضور اصلاح‌طلبان در جامعه مشروط به چند عامل است: «نخست آنکه اصلاح‌طلبان باید از ورطه قدرت به تقویت جامعه مدنی وارد شوند. دوم آنکه جریان تکثر قدرت در جامعه، ظهور و بروز کند و در آخر مسئله منازعات و رقابت‌های سیاسی به کنش‌های اجتماعی و فرهنگی تبدیل شود.» به‌نظر می‌رسد علیرضا علوی‌تبار که از فعالان سیاسی است، زیاد بیراه نگفته است که ناامیدی می‌تواند نشانه شروعی تازه باشد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->