برخورد بار کامیون با پل هوایی شهید فهمیده در مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) انتقام از قاتل با قتل فجیع سه عضو خانواده سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است مسمومیت ۶ عضو یک خانواده با گاز مونوکسید کربن در نزدیکی مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) ۸ محصول غیرمجاز آرایش چشم اعلام شد برخی جاده‌های خراسان رضوی بارانی و لغزنده است (۲ آذر ۱۴۰۳) آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد
سرخط خبرها

واقعیت‌هایی درباره تمساح خجالتی ایران | آیا گاندوها آدم می‌خورند؟

  • کد خبر: ۴۲۹۵۰
  • ۲۴ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۴
  • ۳
واقعیت‌هایی درباره تمساح خجالتی ایران | آیا گاندوها آدم می‌خورند؟
گاندو یا همان تمساح پوزه کوتاه که نوعی کروکودیل است، گونه بومی در ایران محسوب می‌شود. این گونه ارزشمند بزرگ‌ترین خزنده در کشور است که به‌صورت طبیعی در زیستگاه خود زندگی می‌کند.

جانقربان | شهرآرانیوز؛ گاندو یا همان تمساح پوزه کوتاه که نوعی کروکودیل است، گونه بومی در ایران محسوب می‌شود. این گونه ارزشمند بزرگ‌ترین خزنده در کشور است که به‌صورت طبیعی در زیستگاه خود زندگی می‌کند.


تمساح پوزه کوتاه ایرانی بیشتر در جنوب کشور و در منطقه سیستان و بلوچستان یافت می‌شود که در زبان بلوچی به این حیوان گاندو گفته می‌شود، گاندو به معنی «راه رونده روی شکم» است.

 

محل زندگی گاندو کجاست؟


تمساح پوزه کوتاه ایرانی یا همان گاندو در مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان زندگی می‌کند. اگر بخواهیم دقیق‌تر منطقه زیستی این حیوان را مشخص کنیم، باید به رودخانه‌های باهوکلات، کاجو و سرباز با محدوده‌های آبی این استان مانند محدوده‌های آبی شهرهای راسک، چابهار، نیکشهر و سراوان اشاره کنیم.


در باهوکلات منطقه‌ای حفاظت‌شده برای حفاظت تمساح مردابی یا تمساح پوزه کوتاه ایرانی در نظر گرفته شده است. مردم محلی با این حیوان بسیار مسالمت‌آمیز زندگی می‌کنند و حتی به آن احترام می‌گذارند. تماشای تمساح ایرانی، گاندو، در محیط‌زیست طبیعی‌اش، هم اکنون به یکی از جاذبه‌های طبیعت‌گردی و حیات‌وحش در میان گردشگران ایرانی تبدیل شده است.


گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسوست


گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسوست و به‌سختی می‌توان آن را مشاهده کرد. طول این حیوان نهایت ۴ تا ۵ متر است، اما با طول کمتر و بیشتر نیز دیده می‌شود و غذای اصلی آن به‌طور عمده ماهی، لاک‌پشت، پرندگان آبزی و لاشخورهاست.


طول عمر گاندو‌ها بین ۴۰ تا ۶۰ سال است که در صورت حفاظت از آن ممکن است بیش از ۶۰ سال نیز عمر کند. طول گاندو‌های ایرانی نر ۳ متر و ماده‌ها ۲/۴۵ متر و میانگین وزن آن‌ها ۵۵۰ کیلوگرم است. گاندو‌ها به‌طور متوسط روزانه ۱/۵ تا ۲ کیلوگرم گوشت می‌خورند. جالب است بدانید که اگر دندان تمساح بشکند، دندان جدیدی جایگزین آن می‌شود.


از رفتار‌های جالب این موجود می‌توان به حفر کانال‌های عمیق در کنار رودخانه‌ها و ساخت آب‌گیر‌هایی برای زندگی و فرار از گرما اشاره کرد که عمق بیشتر این کانال‌ها تا ۱۵ متر نیز می‌رسد که این می‌تواند به حفظ آب برکه‌ها و تالاب‌ها در فصول گرم سال یا در زمان‌های خشک‌سالی کمک کند.

 



مردم منطقه این حیوان را نماد برکت و آبادانی می‌دانند


سال هاست که گاندو با مردم این منطقه زندگی می‌کند و مردم منطقه این حیوان را نماد برکت و آبادانی می‌دانند و معتقدند اگر این گونه از آن منطقه کوچ کند، خشک‌سالی و قحطی آنجا را فراخواهد گرفت و به‌همین دلیل برای مراقبت و بقای آن تلاش می‌کنند. برخلاف چهره خشن، این حیوان بسیار آرام است، به‌گونه‌ای که در چند دهه گذشته فقط ۲ یا ۳ مورد مبنی بر آسیب انسانی از طرف این حیوان در ایران گزارش شده است.

 


مردم مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان که به حفاظت از محیط‌زیست خود بسیار اهمیت می‌دهند، گاندو را نماد برکت و آبادانی می‌دانند و معتقدند که با هجرت و مرگ این حیوان خشک‌سالی و قحطی بر زندگی آن‌ها سایه می‌اندازد و بر اساس همین باور تمام تلاش خود را برای مراقبت و بقای حیات آن به کار می‌گیرند.
علاقه مردم بلوچستان آن‌قدر به گاندوها زیاد است که برخی افراد بومی در مدت خشک‌سالی به‌صورت خودجوش به آن‌ها غذا می‌دادند.

 

تعداد بازدید : 1357

 

تنها ۵ تا ۱۰ درصد تمساح‌ها به سن بلوغ می‌رسند


فصل جفت‌گیری گاندو‌ها در اسفندماه است که پس از جفت‌گیری تا اردیبهشت‌ماه حدود ۲۵ تا ۳۰ تخم می‌گذارند که تخم‌ها در خرداد یا تیرماه به نوزاد تبدیل می‌شود، اما از این تعداد فقط حدود ۶۰ درصد تخم‌ها نوزاد می‌شوند.


نوزادان گاندو‌ها بسیار حساس هستند به‌طوری که در مقابل بی‌آبی و گرمای زیاد تلف می‌شوند، همچنین یکی دیگر از عوامل تلف‌شدن نوزادان گاندو‌ها شکار آن‌ها به‌وسیله پرندگان شکاری، مرغان ماهی‌خوار، سگ‌ها، روباه و شغال است که با این اوصاف فقط ۵ تا ۱۰ درصد تمساح‌ها به سن بلوغ می‌رسند.

 


یکی از اقدامات خوب سازمان حفاظت محیط‌زیست برای حفاظت از تمساح‌های پوزه کوتاه، تأسیس زیستگاه یا ایستگاهی برای زندگی این گونه از حیات‌وحش در منطقه حفاظت‌شده روستای باهوکلات است که در سال ۱۳۸۹ حدود ۳۰ تمساح پوزه کوتاه برای نگهداری به آن منطقه منتقل شد.


در جهان فقط ۲۴۰۰ گونه تمساح پوزه کوتاه زیست می‌کند


بیشترین تراکم تمساح‌های پوزه کوتاه در کنار سد‌هاست و بر اساس قانون حفاظت از صید و شکار، شکار این ‌گونه حدود ۲۰ میلیون تومان جریمه دارد.


مهم‌ترین علت نابودی گاندو‌ها در کشور خشک‌سالی‌های پی‌درپی از سال ۱۳۷۷ تا ۸۳ است که جمعیت بسیاری از این گونه‌ها تلف شدند و در آخرین طبقه‌بندی به‌لحاظ ارزش و تعداد این گونه در دنیا در سال ۲۰۰۵ این گونه جزو گونه‌های آسیب‌پذیر تقسیم‌بندی شد، به‌طوری که هم اکنون در جهان فقط ۲۴۰۰ گونه تمساح پوزه کوتاه زیست می‌کند. از دلایل دیگر انقراض آن‌ها می‌توان به بروز سیلاب‌های سنگین در محل زندگی آن‌ها و خورده‌شدن نوزادان گاندو به‌وسیله تمساح‌های بالغ‌تر اشاره کرد.


همچنین تغییر در ترکیب آب‌شیرین رودخانه سرباز به‌علت نشت انواع آلودگی‌های شیمیایی مثل آفت‌کش‌ها، علف‌کش‌ها، قارچ‌کش‌ها، روغن موتور یا مواد شوینده هم بر آینده این تمساح‌ها تأثیر منفی گذاشته است. همچنین برخی گاندو‌ها در حین ردشدن از جاده‌ها به‌علت برخورد با خودرو‌ها کشته می‌شود، هرچند تعداد این حوادث تأثیر زیادی بر آمار کلی مرگ‌و‌میر گاندو‌ها ندارد.


گاندو راه جذب گردشگر در منطقه آزاد چابهار


گاندو تنها تمساحی است که به‌طور طبیعی در ایران زندگی می‌کند و همین ویژگی آن را به حیوانی محبوب در بین گردشگران تبدیل کرده است. این حیوان هم‌زیستی مسالمت‌آمیزی با مردم منطقه دارد و هر سال تعداد زیادی گردشگر را به این منطقه جذب می‌کند.

 


دیدن این حیوان خاص و کمیاب یکی از جاذبه‌های گردشگری منطقه آزاد چابهار محسوب می‌شود و راحت‌ترین و کم‌زحمت‌ترین راه ملاقات با این خزنده خجالتی، رفتن به «برکه تمساح» است.


برکه تمساح در واقع استخری با چند سر گاندو حفاظت‌شده است. اینجا بی‌خطر و با هیجان می‌توان تمساح پوزه کوتاه ایرانی را از نزدیک دید.


راه دیگر برای دیدن گاندوها رفتن به منطقه حفاظت‌شده باهوکلات است. باهوکلات زیستگاه اصلی گاندو است، اما احتمال کمی وجود دارد که بتوان آن را در دل طبیعت دید.


با این حال، پارک تحقیقاتی «ریکوکش» که به‌همت سازمان حفاظت محیط‌زیست احداث شده است، از این جانور کمیاب محافظت می‌کند. در این پارک، هم تمساح‌های بالغ را خواهید دید و هم گاندوهای جوان و نوجوان را. پارک تحقیقاتی ریکوکش در سال ۱۳۸۹ برای حفاظت از گاندوها در مقابل تهدیدات خشک‌سالی در وسعتی برابر با ۱۰ هکتار تأسیس شد و اینک تمساح‌های پوزه کوتاه در این ایستگاه زندگی می‌کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
سنا تقی زاده
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۰
0
0
عالی و جالب
سناتقی زاده
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
0
0
جالب توجه و عالی
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۵
0
0
خدایی ظلمه چرا باید جریمه شکار تمساح باید فقط۲۰ میلیون تومان باشه؟ خیلی از شکارچیها فقط با فروش یکی از اینها۲۰ میلیون یا بیشتر به جیب میزنه تو رو خدا مسئولین جریمه شکار رو خیلی سنگین بکنن نه فقط تمساح شکار همه حیوانات باید سنگین باشه طوری که یه شکارچی جرأت شکار کردن رو نداشته باشه و نسل اینطور حیواناتی از بین نره
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->