به گزارش شهرآرانیوز، وضعیت پرداخت وام ضروری بازنشستگان کشوری از سال ۱۳۹۳ تاکنون نشان میدهد که تعداد این تسهیلات از ۲۰۰ هزار فقره به ۴۰۰ هزار فقره و رقم آن نیز از دو میلیون تومان به ۱۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
پیش از این دوره زمانی و در سال ۱۳۹۲، صندوق بازنشستگی کشوری مبلغ ۲ میلیون تومان وام کم بهره تنها به تعداد ۶۴ هزار نفر از بازنشستگان پرداخت کرد و مجموع وام پرداختی بین سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۲ نیز با اعتباری حدود ۴۳۰ میلیارد تومانی با ارقام ۳۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در مجموع به بیش از ۴۰۵ هزار نفر از بازنشستگان تحت پوشش پرداخت شده بود.
بر اساس این گزارش، اما از سال ۱۳۹۳ که سیاست توسعه تسهیلات ضروری، عدالت در پرداخت وام و فعال شدن منابع در اختیار بانک عامل برای بازنشستگان کشوری توسط مدیران وقت صندوق بازنشستگی کشوری در دستور کار قرار گرفت، ظرفیت، اعتبار و تعداد استفاده کنندگان از این تسهیلات با تحول جدی همراه شد.
براین اساس، در سال ۱۳۹۳ و با اجرای این سیاست، وام ضروری ۲ میلیون تومانی برای ۲۰۰ هزار نفر از بازنشستگان تحت پوشش در نظر گرفته شد که اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی برای این سال نزدیک به کل اعتبار ۴۳۰ میلیارد تومانی بین سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۲ بوده است. در سال پس از آن یعنی ۱۳۹۴ نیز رقم این تسهیلات با اعتباری ۵۰۰ میلیارد تومانی برای ۲۵۰ هزار نفر پرداخت شد.
در ادامه این گزارش تاکید شده است، نگاهی به آمار وام ضروری، حاکی از آن است که رقم پرداختی این تسهیلات در سال ۱۳۹۵ با رشد ۵۰ درصدی و با اعتبار ۷۵۰ میلیارد تومان به رقم ۳ میلیون تومان رسید و برای ۲۵۰ هزار نفر ارائه شد. در این سال پرداخت وام ضروری برای اولین بار به صورت ثبت نام اینترنتی متقاضیان در سایت صندوق بازنشستگی و انجام فرآیند قرعه کشی بین افراد متقاضی انجام شد که این ثبت نام اینترنتی عملا در سالهای بعدی نیز ادامه یافت. در همین سال بیش از ۴۱۰ هزار نفر از بازنشستگان به صورت اینترنتی تقاضای دریافت وام خود را ثبت کردند که پس از قرعه کشی به صورت نوبت بندی شده ۲۵۰ هزار نفر مشمول دریافت وام شدند.
این روند سبب شد تا در سال ۱۳۹۶، بیش از ۶۲۳ هزار نفر برای ۳۰۰ هزار فقره تسهیلات ۴ میلیون تومانی از طریق سایت صندوق بازنشستگی ثبت نام کنند. از این تعداد بیشترین آمار ثبت درخواست وام ضروری، مربوط به استانهای تهران با ۱۰۹ هزار و ۵۰۳ نفر، فارس با ۴۷ هزار و ۱۹۶ نفر، خراسان رضوی با ۴۶ هزار و ۳۹۵ نفر، اصفهان با ۴۲ هزار و ۳۱۳ نفر و مازندران با ۳۴ هزار و ۵۹۵ نفر میشد.
این گزارش میافزاید: در سال ۱۳۹۷ با هماهنگی بانک صادرات ایران تسهیلات وام ضروری با اعتباری بالغ بر ۲۰۰۰ میلیارد تومان و با رشدی ۶۶ درصدی برای تعداد ۴۰۰ هزار نفر و به مبلغ ۵ میلیون تومان در نظر گرفته شد. از این سال به بعد، پرداخت این تسهیلات براساس اولویت و شاخص هایی، چون عدم دریافت وام توسط متقاضی، میزان حقوق و سایر شرایط اجرایی شد. در این دوره که پرداخت آن از مهرماه ۱۳۹۷ آغاز شد تعداد متقاضیان مشمول در ۱۲ نوبت تقسیم بندی شدند و بانک عامل نیز هرماه براساس نوبت بندی انجام شده اقدام به پرداخت وام کرد. این نوبتها عملا تا مهرماه سال بعد ادامه یافت.
منبع: ایرنا