به گزارش شهرآرانیوز، این روزها بحث تولید داخلی تلفن همراه، بیش از گذشته در کشور داغ شده و هر روز خبرهای جدیدی در این خصوص در رسانهها بازتاب پیدا میکند برای بررسی وضعیت تولید تلفن همراه در داخل با «حامد لدنی» مدیرکل همکاریها و توسعه صنعت معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گفتوگویی انجام شده است که در ادامه میخوانید.
با توجه به وجود شرکتهای توانمند در حوزه ICT، فارغالتحصیلان و نخبگان دانشگاهی و همچنین سابقه گذشته تولید در کشور، بیتردید ظرفیت ساخت تلفن همراه در کشور وجود دارد که باید مورد حمایت قرار بگیرند تا ارتقا یابند.
این بحث با دستور وزیر ارتباطات از سال گذشته شروع شده است بهطوریکه سامانه مشترک فروش اقساطی تلفن همراه هوشمند ایرانی از طریق باندلکردن خدمات مکالمه و دیتا از سوی شرکتهای اپراتوری و شرکت پست بانک ایجاد شده تا تلفن همراه ایرانی باکیفیت و دارای استانداردهای فنی جهانی و قابل رقابت از نظر کیفیت و قیمت با برندهای خارجی در اختیار مردم قرار گیرد.
این برنامه قرار بود از خرداد ماه سالجاری اجرایی شود که متأسفانه بهدلیل مشکلات پیش آمده بهدنبال شیوع کرونا و محدود شدن تولید و تأمین تلفن همراه از سوی تولیدکنندگان به تعویق افتاد. ولی با توجه به اینکه سامانه فروش راهاندازی و در حال حاضر قراردادی از سوی یکی از اپراتورها با تولیدکنندگان منعقد شده، بحث فروش اقساطی بهزودی اجرایی شده و فروش تلفن همراه میان رده باکیفیت و قیمت مناسب آغاز میشود.
با تلاش وزیر ارتباطات قرار بود همزمان با ایجاد سامانه مشترک فروش اقساطی تلفن همراه هوشمندایرانی، یک خط اعتباری به مبلغ ۲ میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی برای پیشبرد طرح و فروش تقسیطی تلفن همراه باندل شده در اختیار اپراتورها قرار گیرد از سوی دیگر پیشنهاد تخصیص اعتبار از منابع داخلی پست بانک نیز مطرح شد البته این امر تاکنون محقق نشده، ولی در حال پیگیری است تا به نتیحه مطلوب برسد.
تلفن همراه تولید داخلی که دارای استانداردهای کیفی و فنی جهانی باشد از طریق این سامانه به مردم عرضه خواهد شد. به عبارتی محدودیتی در ارائه تلفن همراه به مردم وجود ندارد و همه تولیدکنندهها میتوانند مدلهای مختلف تلفن همراه هوشمند با استانداردهای کیفی و فنی جهانی تولیدی خود را به مردم ارائه کنند.
درحال حاضر چهار شرکت بهصورت بالفعل از تولیدکنندگان تلفن همراه هوشمند و تبلت در کشور بوده و در حال تولید و ارائه محصولات خود به بازار هستند. البته در چارچوب برنامههای حمایتی وزارت ارتباطات، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران دیگری نیز نسبت به ورود به عرصه تولید تلفن همراه اعلام آمادگی کردهاند که در حال بررسی درخواستها، سوابق تولیدی و طرحهای جامع کسب و کار ارائه شده آنها هستیم.
چه بسته حمایتی برای شرکتهای تولیدکننده تلفن همراه هوشمند تولید داخل در نظر گرفته شده است.
تولیدکنندگان تلفن همراه هوشمند و حتی تبلت میتوانند از تسهیلات ارزان قیمت صندوق نوآوری و شکوفایی (تا ۲۰ میلیاردتومان) برخوردار شوند. با اصلاحاتی که در دستورالعمل محل وجوه اداره شده، انجام شده تولیدکنندگان تلفن همراه میتوانند ازاین محل نیز تسهیلات دریافت کنند.
قرار بود در سالجاری ۴۰۰ هزار دستگاه تلفن همراه با برند ایرانی وارد بازار شود، ولی بهدنبال تعطیلی مقطعی کارخانهها در دنیا به علت شیوع کرونا، در زمینه تأمین قطعات اخلال ایجاد شد. از سوی دیگر بحث نوسانات پی در پی نرخ ارز بهوجود آمد و بهدلیل افزایش تحریمها، ارز به کالاهای وارداتی اولویت دار اختصاص داده شد به همین دلیل نتوانستیم بموقع این برنامه را اجرایی کنیم از اینرو زمان اجرای برنامه تمدید شد تا با رفع موانع و مشکلات از سوی نهادهای مربوطه، طبق برنامهریزی تلفن همراه تولید شود.
توانمندی تولید و مونتاژ تجهیزات حوزههای الکترونیک و ارتباطات و عمق ساخت هر یک از این تجهیزات در داخل کشور، با یکدیگر متفاوت است. بنا به دلایل فنی و اقتصادی، تمامی تجهیزات و قطعات الکترونیک به کار رفته در تولید یک محصول، لزوماً در داخل کشور تولید کننده محصول نهایی، ساخته نمیشود. برای تولید یک محصول ممکن است قطعاتی از مقاصد مختلف که انحصار، امتیاز یا برتری و مزیت جهانی دارند، وارد چرخه تولید داخلی شود. این مورد درباره تمامی برندهای معتبر و بهنام جهانی نیز مشاهده میشود؛ بنابراین بحث اصلی و مهم بر سر اقتصادی بودن و سرعت بخشیدن به تولید است. از سوی دیگر باید گفت تولیدکنندگان ابتدا محصول را بهصورت CBU (واحد کاملاً ساختهشده) وارد کشور میکنند. در مرحله بعد بهصورت SKD (کاملاً قطعهقطعهشده) وارد میکنند و پس از انجام مراحل اقتصادسنجی و بازاریابی و ورود موفق محصول به بازار، به تولید CKD (قطعات کامل منفصل) محصول میپردازند.
از اقدامهای تعیین کنندهای که با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای حمایت از تولید داخلی صورت گرفت، کاهش تعرفه واردات قطعات مورد نیاز تولید تلفن همراه در کشور بود بهطوریکه تعرفه واردات قطعات تلفن همراه از ۱۵ درصد به ۵ درصد کاهش یافت و با تعرفه واردات تلفن همراه برابر شد. همین کاهش تعرفه عامل بسیار مهمی برای ایجاد انگیزه و مقرون به صرفه ساختن تولید تلفن همراه در کشور شد.
به روزرسانی مستمر در زمینه تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری تلفن همراه تولید داخل یکی از الزامهایی است که برای شرکتهای تولیدکننده تلفن همراه درنظر گرفته شده است. حتی داشتن برنامههای بلندمدت برای تأمین بازار داخلی و همچنین تولید برای صادرات نیز باید از سوی شرکتهای تولید کننده رعایت شود. البته باید گفت برای رسیدن به این اهداف نه تنها به حمایتهای بیشتر در سطح ملی نیاز است، بلکه باید اقدامهای حاکمیتی مانند ایجاد زیرساختهای مورد نیاز، اصلاح قوانین، تسهیل شرایط تولید و برقراری مناسبات لازم برای انتقال تکنولوژی به داخل کشور هم صورت بگیرد تا بتوان محصولات را بهروزرسانی کرد و به اهداف بلندمدت رسید.
در صورت تولید محصول ایرانی باکیفیت و قابل رقابت با محصولات هم رده خارجی و حذف هزینه برند محصولات وارداتی، نه تنها تولید به صرفه خواهد بود، بلکه مبالغ قابل توجهی در سال صرفهجویی ارزی خواهیم داشت که این منابع را میتوان وارد چرخه تولید داخلی کرد.
ما امروز شاهد تغییر تقاضای بازار و افزایش استقبال مردم از برندهای ایرانی هستیم. افزایش نرخ ارز و به تبع آن گران شدن تلفن همراه وارداتی هم باعث شده تا خرید تلفن همراه ایرانی مقرون به صرفه شود.
یکی از دغدغههای اصلی تولیدکنندگان محدودیت بازار است به همین دلیل همیشه باید برای ورود به بازارهای جدید و صادرات کالا و خدمات به کشورهای دیگر برنامهریزی کرد. از آنجایی کشورما با کشورهای منطقه دارای مناسبات فرهنگی و اجتماعی است در همین راستا شرکتهای تولیدکننده نگاه ویژهای به بازار منطقه دارند تا با افزایش کیفیت محصولات خود را صادر کنند حتی در همین راستا محصولات تولیدی خود را به عراق و عمان هم صادر کردهاند.
منبع: روزنامه ایران