حل اختلافات توزیع قیر رایگان و بررسی بیمه رانندگان اسنپ در کمیسیون عمران مجلس اعضای هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس معرفی شدند | انتخاب مجدد «آقاتهرانی» به عنوان رئیس گفت‌وگوی ترامپ و زلنسکی درباره حمله به روسیه تایید شد دادستانی تهران علیه یک نماینده تهران در مجلس اعلام جرم کرد اتحادیه اروپا علیه ایران تحریم‌های جدید اعمال کرد (۲۴ تیر ۱۴۰۴) سفر دو روزه هیئت امنیتی رژیم صهیونیستی به قاهره پایان یافت ۱۲ نفر در بمباران البقاع لبنان به شهادت رسیدند (۲۴ تیر ۱۴۰۴) دیدار پزشکیان با خانواده شهید مجتبی رضیئی قطر: مذاکرات آتش‌بس غزه ادامه دارد عراقچی: اقدام آمریکا در تجاوز به ایران، خیانت به دیپلماسی بود عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: بین رانندگان و مدیران تاکسی‌های اینترنتی رابطه کارگری و کارفرمایی برقرار نیست وزیر خارجه پاکستان در دیدار با عراقچی دیپلماسی را تنها راه عملی برای کاهش تنش دانست درخواست وزیر خارجه از اعضای شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی استاندار خراسان رضوی: امسال ازطریق آزمون استخدامی، ۱۵۰ نفر به کارکنان استانداری و فرمانداری‌ها اضافه می‌شوند سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد رسماً آغاز‌به‌کار کرد انتشار برای اولین بار | گفت‌وگو با سردار شهید حاجی زاده درباره مسیر پیشرفت صنعت موشکی ایران + فیلم خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری، در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس اعضای هیئت‌رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس انتخاب شدند | «میثم ظهوریان»، نماینده مردم مشهد، دبیر کمیسیون شد تدارک تظاهرات گسترده معترضان به سفر ترامپ، در انگلیس ضرورت احیای نگاه ملی برای تأمین نیاز‌های زائران مشهد قدردانی وزیر خارجه از سازمان همکاری شانگهای به دلیل حمایت از ایران سخنگوی وزارت امور خارجه: در هر روند دیپلماتیک مرتبط با پرونده هسته‌ای ایران، چین می‌تواند نقش آفرینی سودمند داشته باشد موشن‌گرافی | این قصه قهرمان دارد و قهرمان این قصه #ایران است وزیر خارجه فرانسه: اگر توافق نشود، تروئیکای اروپا مکانیسم ماشه را فعال می‌کند وزیر کشور: همبستگی مهم‌ترین عامل ناکامی دشمن بود دروزی‌های سوریه چه کسانی هستند؟ رئیس جمهور: آنچه در جنگ ۱۲ روزه به دست آوردیم، بسیار ارزشمندتر از چیزی بود که از دست دادیم
سرخط خبرها

بازخوانی نقش روسیه، ترکیه و اروپا در ماجرای جنگ قره‌ باغ

  • کد خبر: ۴۵۴۳۷
  • ۱۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۹
بازخوانی نقش روسیه، ترکیه و اروپا در ماجرای جنگ قره‌ باغ
دور جدید درگیری‌های مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه موردمناقشه قره‌باغ از بامداد یکشنبه ۳۰ شهریور آغاز شد. این درگیری همچنان ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد که دو کشور همسایه، عزمی جدی برای ترک مخاصمه داشته باشند.
به گزارش شهرآرانیوز؛ دور جدید درگیری‌های مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه موردمناقشه قره‌باغ از بامداد یکشنبه ۳۰ شهریور آغاز شد. این درگیری همچنان ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد که دو کشور همسایه، عزمی جدی برای ترک مخاصمه داشته باشند. اما حل مسئله قره‌باغ ورای درگیری تاریخی میان آذری‌ها و ارمنی‌ها، زمانی دشوارتر می‌شود که دیگر کشور‌ها نیز مبتنی‌بر منافع خود به نقش‌آفرینی در آن بپردازند. مهم‌ترین نمونه قابل ذکر در این راستا، اعلام حمایت تمام‌قد ترکیه از آذربایجان در درگیری‌های اخیر است.
 
باوجوداین رؤسای جمهور روسیه، فرانسه و آمریکا (گروه مینسک) در بیانیه‌ای مشترک، از جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواسته‌اند تا به تنش در منطقه قره‌باغ خاتمه دهند و آن‌ها را به اعلام آتش‌بس دعوت کرده‌اند. در این بیانیه ولادیمیر پوتین، امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ از دو طرف درگیر درخواست کرده‌اند بدون پیش‌شرط وارد مذاکره شوند. توضیح آنکه گروه مینسک در دهه۱۹۹۰ میلادی با هدف پایان‌دادن به بحران قره‌باغ به‌وسیله سازمان امنیت و همکاری اروپا تشکیل شده بود. همچنین ساعاتی پیش از انتشار این بیانیه، دیمیتری پسکوف، سخن‌گوی کرملین، گفت که پوتین در شورای امنیت روسیه، بحران قره‌باغ را به بحث گذاشته و درخصوص این بیانیه مشترک با آن‌ها صحبت کرده است.
 
پسکوف در پاسخ به سوالی درباره حمایت ترکیه از آذربایجان در تنش‌های اخیر با ارمنستان و احتمال مشارکت نظامی ترکیه در این تقابل نظامی میان باکو و ایروان گفت: «ما در این خصوص اظهارنظر نمی‌کنیم. ما معتقدیم هرگونه اظهارنظری درباره احتمال حمایت نظامی از یکی از طرفین (ارمنستان و آذربایجان) ماهیت تحریک‌آمیز دارد و به افزایش تنش‌ها (در منطقه قره‌باغ) منجر می‌شود.»
 
روسیه تاکنون بر موضع سنتی خود پایبند بوده و سعی کرده است دررابطه با مسئله قره باغ بی‌طرف عمل کند. این در شرایطی است که از یک سو ارمنستان عضو سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه است که به‌منظور همکاری‌های امنیتی در منطقه تشکیل شده و اعضای آن باید به یکدیگر کمک نظامی بدهند و روسیه نیز بر این اساس در ارمنستان پایگاه نظامی دارد و از سوی دیگر، روسیه رابطه خوبی با جمهوری آذربایجان دارد و مهم‌ترین تأمین‌کننده سلاح این کشور است.

بااین‌حال پیش از این، برخلاف موضع بی‌طرف روسیه، کاخ الیزه با صدور بیانیه‌ای ضمن متهم‌کردن ترکیه به اعزام مبارزان خارجی از غرب آسیا به قره باغ، گفت که در حال همکاری با روسیه برای رسیدن به توافق آتش‌بس بین آذربایجان و ارمنستان هستند. اما درمقابل، ترکیه گزارش‌ها درباره اعزام شبه‌نظامیان حامی‌اش به جمهوری آذربایجان را رد کرده است. همچنین در پاسخ به بیانیه گروه مینسک، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه که حامی جمهوری آذربایجان است، درخواست رهبران این گروه را رد کرده است.
 
اردوغان معتقد است که آتش‌بس تنها زمانی امکان‌پذیر است که نظامیان ارمنی از قره‌باغ خارج شوند. اردوغان در این رابطه گفته است: «باتوجه‌به اینکه آمریکا، روسیه و فرانسه نزدیک به ۳۰سال است به این مشکل بی‌توجه بوده‌اند، پیگیری آتش‌بس ازسوی آن‌ها غیرقابل قبول است.»

درگیری نظامی میان ارمنستان و آذربایجان ورای تأثیر آن بر دیگر کشور‌های همسایه از این جهت مهم است که جنگ دوساله میان دو کشور همسایه را به میدان یک جنگ نیابتی عجیب بدل کند که روسیه و ترکیه، قدرت‌های اصلی درگیر آن هستند.
 
اکنون نگرانی بیشتر کشور‌ها این است که پس از رویارویی بی‌سرانجام روسیه و ترکیه در سوریه، این بار جنگ آذربایجان و ارمنستان، زمین جنگ نیابتی برای مسکو در حمایت از ایروان و آنکارا در حمایت از باکو باشد. ارمنستان، همین حالا هم ادعا کرده است ترکیه برخی نیروهایش در سوریه را به آذربایجان آورده تا دربرابر ارمنستان بجنگند و یک جنگنده ارمنستان را هم ساقط کرده است. مسئله قره‌باغ زمانی پیچیده‌تر می‌شود که بدانیم منطقه قفقاز جنوبی، رگ حیاتی گاز و نفت اروپاست و جنگ در آن، پای بسیاری از کشور‌های دیگر خاصه کشور‌های اروپایی را هم ناخواسته وسط می‌کشد.
 
این در شرایطی است که پیش‌تر نیز مجادلات لفظی میان طرفین اروپایی و ترکیه در مناقشه میان ترکیه و یونان بر سر اکتشاف گاز در مدیترانه شرقی وجود داشته است. اردوغان در این مسئله، اتحادیه اروپا را «تشکیلاتی بی‌نفوذ، سطحی و بدون آینده‌نگری» خواند و گفت: «هیچ مشکلی در منطقه وجود نداشته است که اتحادیه اروپا توانسته باشد آن را حل کند. برعکس، هر بحرانی که اتحادیه اروپا در آن دخالت کرده، ابعاد دیگری یافته است.» درمقابل بخشی از رهبران کشور‌های اروپایی خواستار تحریم ترکیه و حمایت از یونان هستند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->