بیشتر بخوانید:
جزئیات افزایش مجدد حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
پاسخ به سؤالات متداول
من ورودی ترم بهمن ماه و دانشجوی سال اول دانشکدهٔ پزشکی دانشگاه آزاد هستم. آیا به من هم تعلق میگیرد؟
توجه داشته باشید که هر دانشجوی ایرانی شاغل به تحصیل در داخل یا خارج از کشور، میتواند با ارائهٔ کارت دانشجویی معتبر و داشتن کد بیمه و ثبتنام در یکی از شعب سازمان در داخل یا از طریق کارگزارهای رسمی تأمین اجتماعی در خارج از کشور، نسبت به پرداخت حق بیمهٔ ماهانه اقدام کند.
مبلغ حق بیمهٔ ماهانه دانشجویی چقدر است؟
توجه داشته باشید، همانطور که در بالا گفته شد، چون درصدها متفاوت است (۱۲ تا ۱۸ درصد) لذا نمیتوان رقم دقیقی پیشنهاد کرد. اما حداقل مبلغ ۱۰۰ هزار تومان خواهد بود که براساس حداقل پایهٔ دستمزد موردنظر دانشجو و درصد انتخابی، تا ۵۰۰ هزار تومان نیز افزایش مییابد. لذا، شما میتوانید مبلغ پرداخت حق بیمه را براساس نرخ ۱۲ درصد در دوران دانشجویی، انتخاب کنید تا حق بیمهٔ شما براساس این درصد، محاسبه شود. از آنجا که مدت زیادی تا بازنشستگی فرصت دارید، لذا، پرداخت حق بیمهٔ حداقلی در دوران دانشجویی، تأثیری در سوابق بلندمدت شما نخواهد داشت.
آیا پرداخت حق بیمهٔ دانشجویی تأمین اجتماعی قسطی است؟
خیر. حق بیمه براساس فیش صادرشده و مبلغ ماهیانهٔ موردتوافق شما تعیین میشود و باید تا یک ماه پس از صدور، پرداخت شود. عدم پرداخت، منجر به جریمه و جلوگیری از رد شدن لیست ماه بعد خواهد شد؛ لذا پرداخت قسطی این بیمه، تعریف نشده است؛ مگر اینکه تأمین اجتماعی تسهیلاتی را برای دانشجویان در نظر بگیرد که چنین چیزی تا آخر ۹۷ ابلاغ نشده است.
آیا میتوان حق بیمه دانشجویی را بهصورت سالانه پرداخت کرد؟
پرداخت حق بیمه دانشجویی، بهصورت ماهانه است و فیش حق بیمه نیز ماهانه صادر میشود که دانشجو، ملزم به پرداخت این مبلغ بهصورت ماهانه است.
آیا بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی، شامل بیمهٔ بیکاری است؟
توجه داشته باشید که بیمهٔ بیکاری، تنها به مشمولان بیمهٔ اجباری تعلق میگیرد و بیمهپردازان اختیاری خویشفرما و اختیاری صاحبان حرف و مشاغل آزاد، مشمول بیمهٔ بیکاری نمیشوند؛ چرا که کارفرمایی ندارند که از کار بیکار شوند. پس، بیمه دانشجویی درطول بیمهپردازی دانشجو، شامل بیمهٔ بیکاری نیست.
اما، پس از فراغت از تحصیل، درصورتی که شما در کارگاهی در داخل یا خارج از کشور، مشغول به کار شوید و بهصورت غیرارادی، از کار بیکار شوید، میتوانید با در دست داشتن نامهٔ عدم نیاز کارفرما و رونوشت قرارداد مکتوب، به ادارات کار استان محل اشتغال مراجعه و درخواست بیمهٔ بیکاری کنید.
بنابراین، بیمهپردازی دانشجویی، تأثیری غیرمستقیم در دریافت بیمهٔ بیکاری در آینده خواهد داشت. چرا؟ چون یکی از شرایط دریافت بیمهٔ بیکاری این است که شما، سابقهٔ بیمهپردازی داشته باشید.
آیا بدون داشتن کد بیمه، میتوان بیمه دانشجویی گرفت؟
خیر. بهمحض مراجعهٔ شما به شعب سازمان تأمین اجتماعی در سراسر کشور، کد بیمه بهصورت سیستمی برای پروندهٔ شما تعریف میشود و همیشه مثل کد ملی و کد دانشجویی شما، ثابت خواهد بود.
آیا داشتن بیمه دانشجویی، شانس پذیرش تحصیلی در مقاطع عالیه را افزایش میدهد؟
داشتن بیمهٔ دانشجویی، شرط لازم یا شرط کافی برای دریافت پذیرش از دانشگاههای داخل یا خارج از کشور نیست.
آیا دریافت دفترچهٔ درمانی با پرداخت بیمه دانشجویی، امکانپذیر است؟
بله و هزینهای ندارد.
چه تفاوتی بین بیمهپردازی در زمان تحصیل و بیمهپردازی پس از فراغت از تحصیل وجود دارد؟
بیمهپردازی در زمان تحصیل، این فرصت را به شما میدهد تا زودتر به مرز بازنشستگی برسید، چرا که شما چندین سال مشغول به تحصیل هستید و هنوز وارد بازار کار نشدهاید؛ حتی پس از فراغت از تحصیل هم شاید تا مدتها به دلایلی، کار پیدا نکنید یا کارفرما، از پرداخت حق بیمهٔ شما شانه خالی کند؛ بنابراین، شروع بیمهپردازی از زمان دانشجویی، هم برای شما سابقهٔ بیمه فراهم میکند و هم شما را سریعتر به بازنشستگی میرساند.
اگر پس از فراغت از تحصیل، بیمهپردازی خود را طبق مقررات نزد سازمان تأمین اجتماعی آغاز کنید، دیرتر بازنشست و از خدمات مقرری بازنشستگی بهرهمند میشوید. از طرفی، حق بیمهای که شما در دوران دانشجویی پرداخت میکنید، بهمراتب کمتر از حق بیمهای است که باید در زمان اشتغال، پرداخت کنید.
مثلا اگر حق بیمهٔ دانشجویی سال ۹۸، ماهانه ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار تومان باشد، این رقم، برای سال ۱۴۰۰ به بعد، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت و بهصورت پلکانی زیاد میشود. پس، هرچه بیمهپردازی شما در تأمین اجتماعی زودتر شروع شود، از نظر زمانی و بودجهای به نفع شماست.
آیا به دانشجویان بورسیهٔ مقطع دکترا هم تخفیف پرداخت بیمه دانشجویی تعلق میگیرد؟
خیر، مگر اینکه بنیاد ملی نخبگان یا وزارت بهداشت یا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بخشی از حق بیمهٔ دانشجویان را با ارائهٔ تسهیلات و توافقاتی با سازمان تأمین اجتماعی تقبل کنند که در سال ۹۷، چنین موضوعی رخ نداده است.
آیا پس از دانشآموختگی در مقطع کارشناسی، میتوان در مقطع کارشناسی ارشد هم بیمه دانشجویی پرداخت کرد؟
بله. محدودیت و ممنوعیتی وجود ندارد. بهتر است این فرآیند را ادامه دهید و سابقهٔ خود را مسکوت نگذارید تا سابقهٔ بیمهٔ شما افزایش یابد و پس از فراغت از تحصیل، با سابقهای قویتر، به سمت بازنشستگی گام بردارید.
من پس از اتمام مقطع کارشناسی ارشد و پیش از تحصیل در مقطع دکترا، در کارگاهی مشغول به کار شدم. اما کارفرما، ۴ ماه بیمهٔ من را پرداخت نکرد. چه باید بکنم؟
اگر شما در زمان تحصیل، بیمه دانشجویی خود را پرداخت کرده باشید، بیمهٔ خویشفرمای صاحبان حرف و مشاغل آزاد دارید. پس از اشتغال به کار، بیمهٔ شما اجباری میشود. درصورتی که کارفرما، سهوا یا عمدا، از پرداخت حق بیمهٔ شما اجتناب کرد، به شعبهٔ بیمهپردازی خود مراجعه و فرم ادعای سابقه را تکمیل کنید تا درخواست شما در شعبه و درکمیسیونهای مربوطه، رسیدگی شود.
نکاتی دربارهٔ بیمه دانشجویی
بیمه دانشجویی، فرصتی عالی برای بیمه شدن بهمنظور دریافت خدمات پزشکی، درمان، بازنشستگی و از کار افتادگی سازمان تأمین اجتماعی است.
بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی را با بیمهنامهٔ حوادث، اشتباه نگیرید.
بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی را با بیمهنامهٔ عمر، اشتباه نگیرید.
بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی را با بیمهنامهٔ مسافرتی دانشجویان خارج از کشور، اشتباه نگیرید.
بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی، بستری فرصتآفرین برای بازنشسته شدن سریعتر است.
بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی، فرصتی برای داشتن سابقهٔ بیمه است.
داشتن سابقهٔ بیمه سبب میشود تا اگر متقاضی تحصیل، اشتغال، مهاجرت تحصیلی و خوداشتغالی در کشورهای مقصد تحصیلی و مهاجرتی ایرانیان (مثل نیوزلند، کانادا، استرالیا، سوئد، آلمان، قطر و غیره) هستید، برای شما سابقهٔ رسمی دولتی ایجاد شود تا رزومهٔ قویتری داشته باشید.
سابقهٔ موردنظر برای متقاضیان مهاجرت در قالب برنامههای خوداشتغالی، کارآفرینی و کارگر ماهر در کشورهای فوقالذکر، تنها براساس گواهی تأمین اجتماعی، موردقبول ادارات مهاجرتی قرار میگیرد؛ لذا از این فرصت استفاده کنید و سابقهٔ بیمهٔ خود را افزایش دهید تا پس از فراغت از تحصیل، سابقهٔ بیمهٔ خوبی داشته باشید و آن را با بیمهٔ اجباری یا بیمهٔ خویشفرما، ادامه دهید.
کلیهٔ متقاضیان بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی، باید کد بیمهٔ ۱۰ رقمی دریافت کنند. دریافت این کد، رایگان است و با مراجعه به یکی از شعب سازمان در شهر محل سکونت یا تحصیل شما، صادر میشود.
کلیهٔ سوابق بیمهپردازی شما بهصورت آنلاین و لحظهای، از طریق سامانهٔ سوابق تأمین اجتماعی قابلپیگیری و مشاهده خواهد بود.