کاهش چشمگیر نرخ بیکاری در خراسان رضوی | ثبت ۹ هزار فرصت شغلی جدید در سامانه رصد اشتغال بحران آب در مشهد؛ افت ۷۰ درصدی ورودی سد دوستی و کاهش ۵۹ درصدی سد طرق تغییر تاریخی در ذخایر جهانی؛ طلا از اوراق خزانه‌داری آمریکا پیشی گرفت پیش‌بینی بورس سه شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۴| هشدار تحلیلگران درباره رشد بورس تکذیب افزایش نرخ ارز؛ بانک مرکزی: برنامه‌ای برای تغییر نرخ ۷۰ هزار تومانی و حذف ارز ترجیحی نداریم فروش ۱ میلیون عروسک لبوبو در ایران با گردش مالی ۷۰۰ میلیارد تومانی! پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه سه شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۴| شوک قیمتی در بازار؛ عبور دلار از مرز ۱۰۵ هزار تومان و هشدار برای طلای ۹ میلیونی گران‌فروشی و تخلفات بهداشتی کافی‌شاپ‌های مشهد در تیررس بازرسی اصناف  فرزین: قیمت غیررسمی ارز اغلب برای کالا‌های قاچاق است فرزین خبر داد: تداوم تخصیص ارز ترجیحی برای نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی معاون وزیر کشور: در حال حاضر هیچ برنامه‌ای برای تغییر قیمت نان وجود ندارد | کاهش ۶ درصدی مصرف نان کشور با خروج اتباع غیرمجاز بازار خودرو زیر سایه نوسانات ارز | هشدار رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران درباره بدعهدی شرکت‌ها هشتمین مرحله فروش ایران‌خودرو آغاز نشده حذف شد! نقره ۱۴۰ هزار تومانی فتح شد؛ جزئیات کامل قیمت شمش‌های مختلف (۹ شهریور ۱۴۰۴) شوک سپتامبر: دلار ۱۰۴ هزار تومان را فتح کرد و سکه را به آستانه ۱۰۰ میلیون کوبید! طلوع سپتامبری بیت‌کوین: پیش‌بینی صعودی به قله ۱۲۴ هزار دلار علی‌رغم تاریخچه نزولی! پیش‌بینی جدید از قیمت طلا و سکه | خیز طلا برای فتح کانال ۹ میلیونی (۹ شهریور ۱۴۰۴) وزیر نیرو برای تهیه لایحه جرم انگاری استخراج غیرقانونی رمز ارز دستور فوری صادر کرد علت کمبود برنج پاکستانی در بازار چیست؟ رکوردشکنی لوبیاچیتی با افزایش قیمت ۲۴۸ درصدی در یک‌سال! قیمت امروز خودرو داخلی و خارجی (۹ شهریور ۱۴۰۴) | بازار خودرو ترمز برید + جدول رکود مسکن تا چه زمانی ادامه دارد؟ دلار در مشهد وارد کانال ۱۰۴ هزار تومان شد وزیر جهاد کشاورزی: قیمت بهترین نوع برنج ایرانی ۲۶۰ هزار تومان شد ورق بورس برگشت | رشد شارپی ۳۴ هزار واحدی شاخص کل (۹ شهریور ۱۴۰۴) فردا (۱۰ شهریور) تمام طلافروشی‌ها در مشهد تعطیل است استاندارد‌های اجباری خودرو از ۸۵ مورد به ۱۲۲ مورد افزایش یافت قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۹ شهریور ۱۴۰۴) | نوسان محدود دلار در کانال جدید نرخ طلا در مشهد عقب نشینی کرد (۹ شهریور ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

صادرات، زیر منگنه کرونا

  • کد خبر: ۴۷۳۶۶
  • ۲۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۴
صادرات، زیر منگنه کرونا
مقدار صادرات کالا از خراسان‌رضوی در ۶ ماه نخست سال، ۲۱ درصد کاهش یافته است
ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ از همان ابتدای سال مشخص بود که امسال صادرات در کشور و به تبع آن استان ما با مشکلات و فشار بیشتری نسبت‌به گذشته همراه است. بروز کرونا و بسته شدن مرز‌ها از یک‌سو و افزایش تحریم‌ها و نوسان بی‌سابقه قیمت ارز ازسوی دیگر اصلی‌ترین اتفاق‌هایی بود که کار را برای تجار ایرانی و به تبع آن خراسانی‌ها از قبل سخت‌تر کرد، تاجایی‌که میزان صادرات استان ما در ۶ ماهه نخست امسال نسبت‌به مدت مشابه سال قبل، از نظر وزن ۳۴ درصد و از لحاظ ارزش ۲۱ درصد کاهش یافت. ۲۹ مهر و روز صادرات بهانه‌ای شد تا به این مقوله مهم اقتصادی و مشکلات و معضلات پیش‌روی صادرکنندگان در شرایط کنونی بپردازیم.

صادرکننده‌ها همیشه با مشکلات بی‌شماری ازجمله قوانین دست‌وپاگیر، بی‌ثباتی در این قوانین، مشکلات گمرکی، بازگشت ارز و... مواجه بوده‌اند، اما امسال با نوسان قیمت دلار و رسیدن آن به مرز ۳۰ هزار تومان، افزایش تحریم‌های پولی و بانکی و بسته شدن مرز‌ها به‌ویژه مرز ترکمنستان که یکی از گذرگاه‌های اصلی صادرات به کشور‌های اوراسیا برای بازرگانان خراسانی است، سختی کار برای تجار دوچندان شده است.
طبق آمار ارائه‌شده ازسوی معاونت هماهنگی اموراقتصادی خراسان‌رضوی، صادرات استان در این مدت، یک‌میلیون‌و۱۷۴هزار تن و به ارزش ۶۱۲میلیون دلار بوده و مهم‌ترین کالا‌های صادرشده شامل زعفران در بسته‌بندی بیش از ۳۰ گرم، میله‌های آهنی یا فولادی، پنبه صنعتی، رب گوجه‌فرنگی، پسته با پوست تازه، کف‌پوش‌ها، گوشت مرغ و خروس و... بوده است.


بزرگ‌ترین مشکل تجار، تعهدات ارزی است

برای بررسی بیشتر وضعیت صادرات و صادرکننده‌ها در استان به‌سراغ رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌رضوی می‌رویم. محمدعلی امیرفخریان با اشاره به مشکلات حوزه صادرات در سال ۹۹ به شهرآرا می‌گوید: می‌توان دستورالعمل ایفای تعهدات ارزی بانک مرکزی را مهم‌ترین چالش پیش‌روی صادرات دانست، زیرا این دستورالعمل نواقص زیادی دارد و باعث بروز مشکلات برای تجار شده است. او یکی از مشکلات بزرگ این دستورالعمل را ارزش‌گذاری گمرکی می‌داند و اضافه می‌کند: باتوجه‌به تغییرات نرخ ارز و تغییرات قیمت کالا، این ارزش‌گذاری باید اصلاح شود. در سال‌های قبل، ۲۰ درصد از ایفای تعهدات ارزی برای این موضوع درنظر گرفته شده بود و اگر صادرکننده ۸۰ درصد تعهدات خود را ایفا می‌کرد، کافی بود، اما امسال صادرکننده‌ها باید به ۱۰۰ درصد تعهدات ارزی خود عمل کنند.

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت استان می‌افزاید: همچنین الزام افراد به پرداخت بدهی تعهدات ارزی مربوط به سال‌های ۹۷ و ۹۸ با نرخ روز، دیده نشدن سود سرمایه‌گذاران خارجی در بخشی از واحد‌های تولیدی داخلی با هدف صادرات به کشور‌های همسایه، بی‌توجهی به تحقیقات بازار و بازاریابی خارجی، نبود دستورالعمل برای اقلام ورود موقت و... از دیگر نواقص مهم دستورالعمل‌های اخیر است.

امیرفخریان خروج غیررسمی کالا‌های کوچک و باارزش مثل زعفران را از تبعات این دستورالعمل می‌داند و تاکید می‌کند: این دستورالعمل نیاز به بازنگری دارد. برای رفع این نواقص، مکاتباتی را با بانک مرکزی و وزارت صمت انجام دادیم و همچنین این نواقص را از طرف اتاق بازرگانی مشهد به اتاق بازرگانی ایران منعکس کردیم تا از هر دو طریق پیگیری شود.

او در ادامه، درباره اقدامات این سازمان به‌منظور افزایش صادرات می‌گوید: تدوین برنامه‌ای با هدف ارتقای صادرات به ۱۵ کشور همسایه ایران، برگزاری جلسات آموزشی آشنایی تجار با دستورالعمل‌ها و شیوه‌های بازگشت ارز و برگزاری جلسات هفتگی کمیته اقدام ارزی و تعهدات ارزی برای رسیدگی به مشکلات صادرکننده‌ها به‌صورت موردی نیز گوشه‌ای از اقدامات این سازمان برای افزایش صادرات و برطرف کردن مشکلات آن است. وی می‌افزاید: در مدت شیوع کرونا، تعاملات ما از مرز‌های افغانستان ادامه داشت، اما مرز ترکمنستان بسته شد و بعد از بازگشایی نیز به‌دلیل وضع دستورالعمل‌های بهداشتی خاص، هنوز مشکلاتی در مراودات تجاری وجود دارد.


مزیت‌های استان برای صادرات، پابرجاست

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی نیز در گفتگو با شهرآرا می‌گوید: در خراسان رضوی هنوز مزیت‌های صادراتی برای صنایع روستایی، کشاورزی و صنایع دستی و همچنین شوینده‌ها و صنعت فولاد برای کشور‌های آسیای میانه و افغانستان پابرجاست و ما مانند همه مردم ایران، برای بهبود شرایط در این جنگ اقتصادی تلاش می‌کنیم.

محمدحسین روشنک در همان ابتدا به مشکلات بازگشت ارز به کشور برای تجار اشاره می‌کند و می‌افزاید: عقیده ما این است که دولت نباید از تجاری که محصولاتی مانند صنایع کشاورزی، دستی و روستایی را صادر می‌کنند و هیچ یارانه‌ای برای محصولات خود از دولت دریافت نمی‌کنند، توقع بازگشت ارز و فروش آن به دولت را داشته باشد، بلکه باید به تجار اجازه دهد تا از طریق ارز حاصل از این صادرات، کالا‌های دیگری مانند گوشی تلفن‌همراه یا قطعات خودرو را وارد کنند. او ادامه می‌دهد: منبع اولیه برخی کالا‌های صادراتی از معادن کشور است؛ مانند کالا‌های نفتی و فولادی که به نظر ما ارز حاصل از صادرات این کالا‌ها باید به‌صورت مستقیم به دولت داده شود. رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی با انتقاد از روند دریافت تعهدات ارزی ازسوی بانک مرکزی می‌گوید: ما با بخشش بدهی تجاری که پیش از این تعهدات ارزی خود را پرداخت کرده‌اند، مشکلی نداریم، اما این موضوع باعث شده است بازرگانانی که پیش از این خوش‌حساب بوده‌اند، از پرداخت به‌موقع تعهدات خود دلسرد شوند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->