آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم رمزگشایی از صد‌ها پرونده سرقت در روزهای اخیر | دستگیری ۳۴۱ سارق، کلاهبردار و مالخر اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟ ثبت‌نام وام شهریه دانشجویان آغاز شد (یکم آذر ۱۴۰۳) وزیر بهداشت: زیرساخت افزایش ظرفیت پزشکی مهیا نشده است | توضیحات آقای وزیر برای جلوگیری از مهاجرت واکنش کمیسیون اجتماعی مجلس به ابطال بخش غیرقانونی آیین‌نامه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشراف اطلاعاتی، زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی و توسعه امنیت اجتماعی است
سرخط خبرها

روایتی درباره معترضان به قانون مهریه، از گرانی سکه تا زندانی‌شدن

  • کد خبر: ۴۷۹۰۱
  • ۰۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۹
  • ۴
روایتی درباره معترضان به قانون مهریه، از گرانی سکه تا زندانی‌شدن
کسانی که راه جدایی را با حساب‌وکتاب مهریه در پیش گرفته‌اند، وضعشان این روز‌ها خوب نیست، صدای اعتراضشان را بلند کرده و تا پشت دیوار‌های بهارستان هم برده‌اند تا به گوش مجلسی‌ها برسانند.
محدثه شوشتری | شهرآرانیوز؛ گویی جنگی در میان است؛ جنگی میان زندگی ازهم‌پاشیده و زندگی آینده. برای زندگی دوباره باید خرج کرد و برای زندگی ازهم‌پاشیده، بیشتر! شاید هم خرج زندگی ازهم‌پاشیده آن‌قدر زیاد باشد که به تشکیل زندگی دوباره نتوانند فکر کنند. در این قاعده، حبس هم خیلی دور نیست؛ قسط سر ماهشان را که پرداخت نکنند، پایشان به زندان هم باز می‌شود. برای آن‌ها مهر اول، تبدیل به جنگ آخر شده است.
 
در طول زندگی مشترک کوتاه یا بلندشان جنگ کم نداشته‌اند تا اینکه به جدایی رسیده‌اند و همه جنگ‌هایشان به پایان رسیده، اما جنگی دراین‌میان مانده است؛ جنگ بر سر مهریه، جنگی نیست که یک ماه و چند ماه و یک‌سال و چندسال به درازا بکشد. سال‌ها بعد از زندگی ازهم‌پاشیده هم این جنگ باقی می‌ماند.
البته هستند کسانی که وسط این جنگ، بده‌بستان‌هایی کرده‌اند تا به قول خودشان از مهریه برای همیشه خلاص شوند. مردی دختر هشت‌ساله‌اش را به مادرش بخشید، درازای بخشش مهریه ازسوی همسر سابقش. دیگری حق طلاق را داد تا همسرش مهریه‌اش را بخشید.


صدای اعتراض تا پشت دیوار‌های بهارستان

اما کسانی که راه جدایی را با حساب‌وکتاب مهریه در پیش گرفته‌اند، وضعشان این روز‌ها خوب نیست. صدای اعتراضشان را بلند کرده و تا پشت دیوار‌های بهارستان هم برده‌اند تا به گوش مجلسی‌ها برسانند. مقابل مجلس اعتراض کردند از مهریه‌هایی که به نرخ روز است و عده‌ای را یا سال‌ها با جیب خالی نگه می‌دارد یا بار مالی‌اش آن‌قدر است که برای پرداخت‌نکردنش، باید حبس بکشند. حرفشان یکی است، اعتراض به نرخ سکه و قانون مهریه که هرچند گفته می‌شود به‌خاطر کل مهریه و درخواست یک‌جا پرداخت‌شدن آن، کسی زندانی نمی‌شود، اگر اقساط آن به تعویق بیفتد، زن می‌تواند حکم جلب و زندانی‌کردن مردی را که قسط مهریه را پرداخت نکرده، به‌عنوان محکوم مالی، بگیرد.

وقتی با یکی از محکومان مهریه هم‌کلام شدیم، می‌گفت از رهن خانه اجاره‌ای‌اش، حساب بانکی‌اش، حتی ارث پدری و مدارک دانشگاهی‌اش که بلوکه شده است و در عمل نه برای گذران زندگی، نه راه‌انداختن کسب‌وکار و نه تشکیل دوباره زندگی، هیچ مالی ندارد. می‌گفت مهریه، فلجش کرده، آن‌چنان‌که در دهه ۲۰ زندگی، به‌جای داشتن کانون خانواده، دنبال جنگ با زنده‌ماندن و زندان‌نرفتن از زیر بار اقساط مهریه است.


مرز‌هایی که سکه درنوردید و مهریه‌هایی که نجومی شدند

تا همین اواخر وقتی صحبت از ۱۴ سکه برای مهریه دختری می‌شد، این تعداد سکه، نشان و نمادی از کم‌توقعی عروس و خوش‌اقبالی داماد بود، با قیمت سکه‌ای که تا همین سه‌سال پیش در سال ۹۶ یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود، در سال ۹۷ تا سه‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید و سال ۹۸ به مرز ۵ میلیون تومان. اواخر که می‌گوییم یعنی تا همین ۶‌ماه پیش که باوجود گران‌ترشدن، قیمت سکه به ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده بود. اما با یک افزایش نجومی، قیمت سکه همه مرز‌ها را درنوردید و در مدت فقط چند ماه، نرخ آن تا مرز ۱۷ میلیون‌تومان هم رسید! چندهفته‌ای است که سکه سقوط کرده، اما باز هم نرخ آن، کم نیست و در آخرین قیمت، این روز‌ها در مرز ۱۴ میلیون‌تومان ایستاده است.

حال با این قیمت‌ها، نرخ مهریه‌ها را در‌نظر بگیریم؛ حالا همان دختر کم‌توقع و داماد خوش‌اقبال با انتخاب ۱۴‌سکه با قیمت ۱۴‌میلیون‌تومان، پای مهریه حدود ۲۰۰‌میلیون‌تومان را امضا می‌کنند؛ مهریه‌های چندصد‌سکه‌ای که جای خود را دارد. ۱۰۰‌سکه تا مرز یک‌میلیارد‌و‌نیم و چند‌صد‌سکه نیز به همین نسبت از رقم‌های میلیاردی سر‌در‌می‌آورند. در این معادله، شاید ضرب‌المثل معروف «مهریه را کی داده و کی گرفته!» بیشتر شبیه جک باشد، وقتی که مردان با‌وجود قسطی‌شدن مهریه و پذیرفته‌شدن اعسار آن‌ها (ناتوانی مالی مرد) در دادگاه‌های خانواده، و قسط‌بندی‌شدن هر پنج‌شش‌ماه یک سکه، هم نمی‌توانند اقساط آن‌ها را با در‌نظر‌گرفتن سایر هزینه‌های زندگی و درآمد حداقلی طبقات متوسط و متوسط به پایین جامعه، پرداخت کنند. به‌طور‌مثال کارمند یا کارگری که براساس قانون کار حقوق می‌گیرد و حقوقش، ماهیانه به بیشتر از ۴، ۳ میلیون تومان نمی‌رسد، چطور فقط برای مهریه یک‌سوم درآمدش را کنار بگذارد؟ وضع مردانی که به‌واسطه شرایط اقتصادی بیکار شده‌اند یا درآمدی در مشاغل آزاد نیز ندارند، بدتر است.


تب مهریه‌های احساسی فروکش نمی‌کند

همه این‌ها در‌حالی است که تب مهریه‌های سنگین، احساسی و عجیب فروکش نمی‌کند. هنوز هم از هزار سکه، سکه به عدد تولد تا ۲۰۰، ۳۰۰ سکه، مهریه‌هایی است که تعیین می‌شوند؛ آن هم با نرخی که معلوم نیست با این نوسان قیمت، چه مرز‌هایی را در‌می‌نوردد. بین پرونده‌های مهریه‌هایی که به اجرا گذاشته شده‌اند، به‌جز سکه، موارد عجیب‌و‌غریب دیگر هم کم نیست که نشانگر برخورد احساسی و غیرواقع‌بینانه با مهریه است. چشم راست داماد، یک دست و پای داماد، هزار شاخه گل رز، سوئیچ یک بنز، ۵۰۰ بال طاووس، سفر به پنج‌قاره جهان و صد‌ها مورد عجیب دیگر، بین پرونده مهریه‌ها دیده می‌شود که باز هم نشان‌دهنده نگاه سطحی، احساسی، باورناپذیر و غیرواقعی افراد به مهریه است که هر‌زمانی مطالبه شود، باید پرداخت شود و اگر پرداخت نشود، مرد محکوم مالی شناخته می‌شود.


تشکیل ۹‌هزار پرونده مهریه طی ۷‌ماه امسال در استان

مسئله دیگر این است که آتش شعله‌ور‌شده طلاق، بر تعداد معترضان مهریه افزوده است؛ تا‌جایی‌که فقط در هفت‌ماه نخست امسال، بیش‌از ۹ هزار طلاق در خراسان‌رضوی به ثبت رسیده است. طبق قانون برای اجرا‌گذاشتن مهریه، زنان ابتدا باید به دفاتر ثبت مراجعه کنند که در همین زمینه از ابتدای امسال ۹ هزار و ۲۷‌پرونده اجرای مهریه در شعبات زیر‌نظر اداره‌کل ثبت و اسناد استان تشکیل شده است.
 
با‌وجود زورآزمایی کرونا و تأخیر افراد در انجام خیلی از امور مربوط به زندگی، در ثبت طلاق و ثبت اجرای مهریه، زور کرونا به افراد نرسیده‌است چنان‌که بر اساس آمار اداره‌کل ثبت و اسناد خراسان رضوی، در هفت‌ماه گذشته ۱۸.۵درصد پرونده‌های تشکیل‌شده برای مهریه نسبت به سال گذشته افزایش یافته‌اند.


برای اصل مهریه زندانی نداریم، اما برای ندادن اقساط مهریه چرا!

چالش و تناقض دیگری که در موضوع مهریه وجود دارد، این است که از یک طرف گفته می‌شود دیگر در قوانین جدید حبس‌زدایی، کسی برای مهریه زندانی نمی‌شود، اما از طرف دیگر بر‌اساس آخرین آماری که خود سازمان زندان‌های کشور اعلام کرده است، حدود هزار زندانی مهریه در کشور وجود دارد. این چالش و تناقض را از کارشناسان قضایی و همچنین کارشناسان اداره امور زندان‌ها جویا شدیم.
 
جمع‌بندی آنچه به شهرآرانیوز پاسخ داده شد، این است که برای مهریه و پرداخت یک‌جای آن، فردی را زندانی نمی‌کنند، اما زمانی‌که دادگاه بعد از دریافت مستندات وضعیت توانایی مالی مرد، مهریه را قسط‌بندی می‌کند، اگر این قسط‌ها پرداخت نشوند، مرد به‌دلیل محکومیت مالی مهریه از جانب زن به زندان انداخته می‌شود.


برای معضل پرداخت مهریه، بیشتر از قانون، به آگاهی نیاز داریم

هفته گذشته بود که جمعی از محکومان پرداخت مهریه با برپایی تجمعی مقابل مجلس، خواستار اصلاح قانون مهریه در بهارستان شدند. مردان شرکت‌کننده در این تجمع، به قانون حبس برای افرادی که استطاعت مالی پرداخت اقساط مهریه را ندارند، اعتراض داشتند و پلاکارد‌هایی با همین مضمون نیز در دست گرفته بودند. این تجمع‌کنندگان همچنین خواستار ورود نمایندگان مجلس به موضوع سکه در پرداخت مهریه، با‌توجه‌به نوسانات قیمت‌ها و گرانی افسار‌گسیخته آن بودند.

برای پاسخ به این پرسش که آیا مجلس می‌تواند معضل مردان در پرداخت مهریه را با اصلاح قوانین حل کند یا نه، با رئیس کمیسیون اصل ۹۰ و نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، گفتگو می‌کنیم.

حجت‌الاسلام نصرا... پژمان‌فر ابتدا به بحث شرعی و قانونی مهریه به‌عنوان حقوق زنان اشاره می‌کند و می‌گوید: اصل مهریه را به‌دلیل بی‌دقتی‌ها، فرهنگ و رسوم غلط در تعیین آن و گذاشتن مهریه‌های غیرواقعی نباید زیر سوال ببریم؛ زیرا حق شرعی و قانونی زن و تکلیف مرد در پرداخت آن است. در‌عین‌حال مجلس در بحث مهریه و قوانین مربوط به آن می‌تواند ریل‌گذاری‌هایی برای رفع مشکلات زوجین ایجاد کند.

او در پاسخ به این سوال که آیا با‌توجه‌به نوسانات نرخ سکه، مجلس نمی‌تواند قیمت ثابتی را برای هر سال به‌ازای هر سکه در پرداخت مهریه‌ها تعیین کند، پاسخ می‌دهد: موضوع مهریه بیشتر از آنکه ایراد و اشکالات قانونی و نیاز به اصلاح در مجلس و دیگر مراجع مرتبط داشته باشد، به آگاه‌سازی و فرهنگ‌سازی در تعیین آن با‌توجه‌به شرایط مالی مرد نیاز دارد.

پژمان‌فر به اهمیت تحکیم خانواده هم اشاره می‌کند و می‌گوید: طرح سی‌و‌هفت ماده‌ای تعالی خانواده در کمیسیون فرهنگی مجلس به مباحث مختلف ازدواج، طلاق و سبک زندگی پرداخته است. بررسی‌های تخصصی و کارشناسی این طرح به پایان رسیده و در‌حال آماده‌شدن برای ارائه به صحن علنی مجلس است. امیدواریم با اجرای چنین طرح‌هایی، شاهد طلاق‌های کمتر و زندگی‌های پایدارتر در جامعه باشیم.


خراسان‌رضوی ۲۰ زندانی مهریه دارد

حسین پورمند، مدیرکل قضایی اجرای احکام و امور مجلس سازمان زندان‌ها ۱۷ مهر۹۹ درباره تعداد زندانیان مهریه گفت که در یک‌سال گذشته حدود ۶۵۳۰ نفر وارد زندان‌ها شده‌اند که ۱۶۳۰ نفر آن‌ها زندانیان مهریه هستند و در صورتی‌که اقدامات حمایتی انجام نمی‌شد، باید به آمار زندانیان مهریه، تعداد ۱۵۴ نفر دیگر را نیز اضافه می‌کردیم. با این حال، کرونا و پیامد‌های اقتصادی‌اش سبب شده محکومان پرداخت مهریه بیش از پیش نگران باشند. چرا که پرداخت نشدن بدهی در زمان مقرر، آن‌ها را در زمره بدهکاران مالی قرار داده و احتمال زندانی شدن‌شان را افزایش می‌دهد. احتمالی که به گفته حسین شفیعی، معاون قضایی و سرپرست اجرای احکام مدنی دادگستری مشهد برای ۲۰ بدهکار مهریه در استان خراسان‌رضوی به وقوع پیوسته است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
0
3
مهریه فقط به نرخ روز عقد هیچ کاری بدرد نمیخوره گول نزنید مردم رو همه میدونن زنها ناسازگار شدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
3
0
من زن دیگه نمی دانم چه طور حرفم را به شماها برسانم که این همه می نویسید اقساط مهریه پرداخت نشه زندان خواهد رفت مرد پس چرا در پرونده مطالبه مهریه من حکم قطعی دادگاه تجدید نطر را دارم ولی همسرم پرداخت نمی کنه چرا مردم را در دوگانگی قرار داده اید آیا یعنی یک دادگاه حکم به زندان می دهد و یک دادگاه نه آیا من زن کار خاصی باید انجام دهم آیا زندان بالاخره هست یا نه یعنی واقعا این قدر سخته تصمیم گیری برای بزرگان من زن حقوق مهریه ام را می خواهم حتی همان تعدیل شده کم را ولی پرونده ام در دادگاه شهید باهنر تهران همچنان مسکوت مانده یعنی وقتی گفته میشه توسط قصات که زندان نیست من این حکم قطعی به چه کارم اومد وقتی همسرم مرتبا عجز در ناتوانی را پیش میکشه دادگاه رفتن رو زیر سوال می برم که پس برای چه من این راه طولانی را رفته ام حکم بگیرم بعد هیچ
امراله مهماندوست
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۶
0
3
مهریه = حرام شدن زندگی بر مرد حال اگر این دستور خدا یا پیامبر یا امامان شیعه باشد ظلم خیلی بزرگی بر مرد است از وکلا به غیر از گرفتن پول های زیاد از مردها کار دیگری ساخته نیست
قربانی مهریه
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
0
0
مسولین ، شما رو به خدا قسم فکری به حال این مهریه کنید که شده بلای خانمان سوز خانواده ها . زن الان هزار آزادی داره و نسبت به چند سال قبل خیلی امتیازها گرفتن ، الان حتی نمیشه رویه زن صدا بلند کرد چه برسه به دست بلند کردن ولی این سکه ها چندین برابر شدن و زن راحت مرد رو به زندان میندازه. لطفاً اگه میخواین زن به مهریه ای که میگفتن : کی داده و کی گرفته . برسه ، مهریه سکه رو به نرخ روز عقد حساب کنید و زندان رو بردارید که این مرد بیچاره بتونه تویه این مملکت زندگی بکنه. الان بعد از طلاق مرد دیگه نمیتونه سرپا بشه و حتی نمیتونه فکر تشکیل خانواده مجدد بکنه. تو را بخدا فکری به حال این قوانین مرد ستیزانه و فمنیستی کنید.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->