محبوبه عظیم زاده | شهرآرانیوز؛ فال میفروشند. میخواهند سرنوشت و تقدیر مردم را از بین کاغذها و لابهلای کلماتی که حتما شعرهای حافظاند به آنها بگویند: «کاین بود سرنوشت ز دیوان قسمتم!»، ولی فال آنها چه میگوید؟ سرنوشت آنها چیست؟ تقدیر آنها چگونه برایشان رقم خورده است؟ اینکه در باد و باران و گرما و سرما، سر چهارراهها و در خیابانها، سر راه عابران را بگیرند، کنار خودروهای شاسیبلند و لوکس آنها بایستند و با کلی خواهش و التماس از آنها بخواهند که یک فال بخرند و هرازگاهی، دیو و ددی از راه برسد و بهدلیل راهانداختن یک سرگرمی مبتذل یا شوخیهای احمقانهای که هوس کردهاند، هر خواسته غیراخلاقی و غیرانسانی را از آنها طلب کند!
ویدئوی تلخش را شاید شما هم دیده باشید، گرچه بیشتر امیدوارم فقط خبرش را شنیده باشید و چشمتان به تماشای این صحنه باز نشده باشد. ویدئویی که در آن فردی، دوربین گوشی را فعال میکند، میگیرد به سوی کودکانی که بهجای غرقشدن در دنیای سرخوشانه مقتضی سنوسالشان، در خیابان کار میکنند و بهگفته رئیس پلیس فتای تهران، فقط برای سرگرمی خواستههای غیراخلاقی و غیرانسانی خود را از آنها طلب میکنند تا خوراکی برای صفحه اینستاگرام خود داشته باشند.
اعتراض کنید، اما بدون انتشار عکس و فیلم کودکان
انتشار این فیلم در فضایمجازی بهشدت سروصدا کرد و واکنشهای مؤکد مردم را بهدنبال داشت که این کار را تقبیح کردند و خواستار برخورد جدی با او شدند. واکنشهایی که در میان آنها، ادعای آقازادهبودن این شخص و وابستگیاش به یکی از مدیران ارشد صداوسیما هم دستبهدست شد.
کاربری نوشته بود: «واقعا شرافت بعضی آدما کجا رفته؟ چرا متوجه نیست که رفتار اون چه تأثیر مخرب و بدی روی روان بچهها میذاره و توی آینده که بیشتر و بهتر متوجه عمق اتفاقی بشن که براشون افتاده، مملو از خشم و کینه و انتقام میشن؟این بچهها و این رفتارها آینده جامعه رو میسازه.» در بین واکنشها نکته مهمتری هم به چشم میخورد، نکتهای که خوشبختانه از چشم کاربران دور نماند و با توئیتها و نظرهایشان از یکدیگر خواستند تا از نشر این ویدئو دست بردارند و اگر قصد اعتراض دارند، بدون دستبهدستکردن تصاویر کودکان آن را انجام دهند.
کاربری نوشته بود: «من نمیخوام و نمیتونم اون ویدئویی که پخششده رو منتشر کنم، چون صورت اون بچهها توش مشخصه و خواهش میکنم شما هم منتشر نکنین که بیشتر از این به این کودکان تعرض نکنیم.»
پشیمانم، واقعا؟
بهسرعت عذرخواهی کرد. ویدئویی منتشر کرد که بیشتر شبیه به یک انجام وظیفه ظاهرسازیشده بود که در آن متن کوتاهی را حفظ کرده بود تا شاید شر غائلهای را که به پا کرده است، بخواباند: «سلام عرض میکنم خدمت همه هموطنان عزیز کشورم. درباره فیلمی که در اینستاگرام پخش شد، خواستم از ملت ایران عذرخواهی کنم، زیرا من همه مردم کشورم بهویژه قشر زحمتکش و مستضعف را دوست دارم.»، اما سیر واکنشهای منفی و حتی بهقول خودش فحاشیها باعث شد که پشیمانی بیشتری را از خود بروز بدهد و حتی در بیوگرافی صفحه اینستاگرامش بنویسد: «دوستان مسئله اشتباه بوده. لطفا فحاشی نکنید.» و استوریهایی را با هشتگ اشتباه منتشر کرد که در آنها نوشته بود: «الان هم پشیمانم، دوستتون دارم.» و دوباره در قالب یک استوری دیگر نوشت: «سلام دوستان، لطف کنید کم بدوبیراه بگید. یه اشتباهی کردم و حالا هم پشیمانم. لطف کنید کمتر فحش بدید.» در یک استوری دیگر هم نوشت: «لطف کنید شایعهپراکنی نکنید!»
بهلطف فضایمجازی و مطالبه مردمیای که شکل گرفت، خیلی زود خبر دستگیری او به گوش رسید. خبری که با صحبتهای سرهنگ داوود معظمی گودرزی، رئیسپلیس فتای تهران، رسمیت پیدا کرد و خیالها را راحت کرد. سرهنگ گودرزی از این گفت که برای متهم پرونده تشکیل شده، به دادسرا معرفی شده و از آنجا هم به زندان منتقل شده است.
مطالبهگر باشیم و مسئولیتپذیر
نکته تلخ دیگری که رئیسپلیس فتای تهران بهواسطه این خبر از آن سخن گفت، این بود که از ابتدای سال تاکنون چندین نمونه مشابه شناسایی شده است. او همچنین از مردم خواست در صورت مشاهده چنین رفتاری از طریق سایت پلیس فتا بهنشانی الکترونیکی www.cyberpolice.ir رفتارهای مشابه را با کارشناسان پلیس فتا در میان بگذارند. شاهین صمدپور، خبرنگار اجتماعی، هم به این موضوع وارد شد و با انتشار مطالبی سعی کرد اطلاعات کاربردیای را در اختیار مردم قرار بدهد.
اطلاعاتی که دانستنش در این روزها برای هرکس واجب است و میتواند نقش پررنگی در ایفای نقش مسئولیت اجتماعیمان ایفا کند: «در قانون ما هیچکس بهجز پدر و مادر بچه حق شکایت از کودک آزار را ندارد.» حتی اگر برویم و بگوییم «آقاجان خود پدرش داره بچه رو آزار میده ها!». بااینحال «در مواقعی که ویدئوی کودکآزاری در فضایمجازی پخش میشود، میتوانید به پلیس فتا و خیریههای حامی کودکان اطلاع بدهید. علاوه بر این، از سال ۹۰ و با فشارهای فعالان حوزه کودکان، قانون به خیریههای رسمی حامی حقوق کودک حق شکایت داده است. اما اگر کودکآزاری فقط در فضایمجازی اتفاق نمیافتد و فقط شما از آن خبر دارید، سازمان دولتی مربوط برای این کار، بهزیستی است که برای این کار اورژانس اجتماعی را با شماره ۱۲۳ راه انداخته است.»
ماجرای تلخ سوءاستفاده غیراخلاقی و غیرانسانی از کودکان کار