به گزارش شهرآرانیوز، دکتر سعید نمکی در هفتمین اجلاس مجازی روسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور، اظهار داشت: این دستاورد بسیار شگرف را به همه دست اندرکاران دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور تبریک میگویم. به رییس جمهور میگفتم که هر میلی متر که از منحنی مرگ و میر روزانه کم میشود، سانتی مترها پشت همکاران ما زیربار توان فرسای مدیریت سنگین و سهمگین کرونا، خم میشود.
همکاران ما، چون کوه ایستادهاند
وی افزود: میدانم که این واژههایی که همکاران ما خسته شده اند یا بریده اند، القای بیرون از نظام سلامت است. همکاران ما گرچه در این روزها، ماهها و شبهای طاقت فرسا خیلی اذیت شدند، اما همواره، چون کوه ایستاده اند و میدانم که تا آخرین نفس و لحظه مدیریت بیماری پای کار هستند و در مهار و مدیریت کرونا، شبانه روز و بی وقفه تلاش خواهند کرد.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: از همه عزیزانی که در این راه به ما کمک کرده یا میکنند تشکر میکنم. از عزیزان قرارگاه اجرایی به ویژه وزرای کشور، راه و شهرسازی، ارتباطات، گردشگری و میراث فرهنگی در تهیه و تدارک اقامتگاههای خارج از منزل، همه اعضای دولت و تمامی بزرگواران خارج از دولت به ویژه سازمان بسیج، نیروهای مسلح، ناجا، قوه قضاییه به ویژه دادستانهای سراسر کشور، استانداران، فرمانداران، سازمانهای مردم نهاد و مردم و تمام بزرگوارانی که در این به ما کمک کردند، سپاسگزارم.
نگرانیهای وزیر بهداشت در شرایط کنونی
دکتر نمکی افزود: در اوج این دستاورد بزرگ ملی باید به چند نکته نگران کننده هم اشاره کنم. اولین نگرانی بنده، رودستی است که از ویروس در اردیبهشت ماه خوردیم. آن خاطره تلخ و دردناک برای من و همکارانم، همواره ملال آور است که به محض اینکه شرایط را عادی پنداشتیم و همه چیز را رها کردیم، دوباره گرفتار شدیم. این بار مصمم هستیم که لحظهای عقب نشینی نکنیم.
وی ادامه داد: از مردم عزیز و شریف و گرانقدر خواهش میکنیم که بازهم به عرایض ما گوش کنند و بدانند که کرونا، ویروس پیچیدهای است و به مراتب پیچیدهتر از اردیبهشت ماه است، شدیدتر و زودتر ما را گرفتار میکند و سنین پایینتر را با تابلوی پیچیدهتر و گرفتار کنندهتر به بستر بیماری و مرگ میبرد.
زمستانی بسیار سختتر از پاییز در پیش رو داریم اگر ...
وزیر بهداشت گفت: خواهش من از همه، چه آنها که در مسند مسئولیتها هستند و چه مردم این است که اگر این بار مجددا از کرونا رودست بخوریم و عادی انگاری کنیم، زمستانی بسیار سختتر از پاییز در پیش رو داریم و این اولتیماتومی است به همه کسانی که میل به ساده انگاری و عادی پنداری دارند که بدانند ما اگر فراموش کنیم که ویروس، خطرناک و پیچیده است و در بازی مستمر آماده گل زدن در دقیقه ۹۰ است، باز هم گرفتار پیکهای خطرناکی خواهیم شد.
اولین استانی که نگران آن هستیم، تهران است
دکتر نمکی تاکید کرد: در چند استان امروز احساس نگرانی بیشتری میکنم. اولین استان، تهران است. متاسفانه دیروز که به وضعیت نارنجی برگشتیم و خیلی از همکاران ما توصیه داشتند که این راه را برای محدودیتها در وضعیت قرمز طولانیتر کنیم، نگرانی بیشتری داریم، چون باز مترو شلوغ شد و بازارهای سربسته و پاساژها مملو از جمعیت شد. دیشب گزارشی را همکاران ما در صدا و سیما پخش کردند و این یادآور روزهای ملال آور اردیبهشت ماهی است که به مرگ روزانه حدود ۳۰ نفر رسیدیم و دوباره کار را رها کردیم.
با پروتکل شکنان برخورد قاطع شود
وی تصریح کرد: در مورد استان تهران به ویژه کلانشهر تهران، نگرانی زیادی به ویژه در مترو، اتوبوسهای درون شهری، پاساژها و بازارهای سربسته در مورد شیوع بیماری داریم. از مسئولان به ویژه استاندار، فرمانده ستاد و روسای دانشگاههای علوم پزشکی تهران تقاضا دارم که ضمن توسعه زیرساختها و آموزش کافی، با پروتکل شکنان برخورد قاطع به ویژه در کسب و کارها انجام شود.
سعی کنیم وضعیت شهرها از قرمز به نانجی برود نه از نارنجی به قرمز
وزیر بهداشت یادآور شد: از همه کسبه و اصناف تقاضا دارم که برای چرخش درست اقتصاد خودشان هم که شده، پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. مطمئن باشید که این بار به محض اینکه وضعیت را نزدیک به قرمز دیدیم، دوباره قرمز اعلام میکنیم و طبق مصوبه ستاد ملی کرونا، دوباره محدودیتها اعمال خواهد شد. به همین دلیل همه باید سعی کنیم که وضعیت شهرها از نارنجی به زرد برود نه از نارنجی به قرمز تا کسبه دچار مشکلات اقتصادی نشوند.
نگرانی از وضعیت بیماری در استانهای شمالی و جنوبی
دکتر نمکی تاکید کرد: استانهای شمالی کشور نیز یکی از نگرانیهای دیگر ما است. به خصوص برآوردی که امروز دارم و قبلا به همه روسای دانشگاههای علوم پزشکی شمالی گفته ام، در پیکهای قبلی، عمده گرفتاری را در شهرهای بزرگ استانهای شمالی داشتیم، اما متاسفانه پای ویروس به روستاها و ارتفاعات کشیده شده و با توجه به فرهنگ ویژه مردم در زمستان و شب نشینی در شبهای طولانی زمستان، این گرفتاری بیشتر میشود که باید حتما در استانهای شمالی، این موارد رعایت شود.
وی گفت: در استانهای جنوبی هم باز نگرانی داریم. با توجه به سرد شدن هوا، رفتن مردم در داخل اتاق ها، بستن پنجرهها و تراکم جمعیت، باز هم نگران افزایش موارد ابتلا به بیماری در استانهای جنوبی کشور هستیم ضمن اینکه روز جمعه با مدیران دانشگاههای اهواز و آبادان صحبت کردم که با فرونشست آب در سیلابهایی که آلودگی فاضلاب و آب و منازل را با باکتریهای رودهای و از فاضلاب آلوده کرده، به شدت باید مراقب بیماریهای رودهای در استانهای جنوبی باشیم.
تست سریع در درمانگاهها و مراکز سرپایی انجام شود؛ PCR برای بیماری که میخواهد بستری شود
وزیر بهداشت اظهار داشت: در مورد تستها در اجلاس قبلی گفتم که تست PCR را فقط در بیمارستانها انجام دهید که این اصلاح را در گفتار آن روز داشته باشم که در درمانگاههای بیمارستانی و موارد سرپایی، دانشگاههای میتوانند از تستهای سریع استفاده کنند، اما اگر بیماری از بیرون یا درمانگاههای بیمارستانی با تشخیص پزشک، فردی با تست سریع مثبت به بیمارستانها ارجاع شود، حتما باید از آن بیمار، تست PCR گرفته شود، چون اگر خدای ناکرده بیماری در بیمارستان فوت کرد، ملاک ما برای ثبت کووید۱۹ در بیمارستان طبق پروتکل سازمان جهانی بهداشت، تست سریع نیست بلکه PCR مثبت است.
دکتر نمکی خاطرنشان کرد: دانشگاهها در مورد اقامتگاههای بیماران با دکتر کولیوند هماهنگی داشته باشند تا بر حسب نیازشان و به صورت تدریجی با هتلها قرارداد ببندند. اول باید سعی کنند از اقامتگاههایی که به صورت رایگان در اختیار ما قرار گرفته مانند مهمانسراهای دولتی، امکانات بنیاد مستضعفان یا سازمانهای دولتی استفاده شود، اما در مواردی که این امکانات وجود ندارد، میتوان بر مبنای رقم پایهای که اعلام شده، قرارداد بست.
اولویتی بالاتر از مدیریت کرونا در کشور نداریم
وی یادآور شد: درست است که با محدودیتهای مالی روبرو هستیم، اما امروز همه کشور پشت این برنامه ایستاده اند که باید کووید۱۹ را مدیریت کنیم و اولویتی از این بالاتر برای کشور و اقتصاد کشور و مسائل اجتماعی و سیاسی نداریم. مقام معظم رهبری فرمایش کرده اند و رییس جمهور بارها گفته اند که اولویتی بالاتر از مدیریت کووید۱۹ در اقتصاد کشور هم نداریم و نباید بیمار مثبت را رها کنیم. حتما باید این بیمار در منزل با پروتکلهای مصوب یا در اقامتگاهها نگه داری شود.
وزیر بهداشت افزود: پیگیری افراد در تماس با بیماران نیز از اولویتهای بسیار مهم ما است. متوسط پیگیری افراد در تماس با بیماران طبق نظر معاونت بهداشت وزارت بهداشت ۱۰ نفر است، اما ممکن است به ۵ یا ۱۵ نفر هم برسد که باید حتما مورد توجه دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور قرار گیرد.
دکتر نمکی خاطرنشان کرد: برخی از روسای دانشگاهها در خصوص رفتن تیمهای بهداشتی به درب منزل مردم سوال کردند. تا جایی که میتوانیم نباید مزاحم خانههای مردم شویم و پرسنل خودمان را در معرض آلودگی قرار ندهیم مگر در مواردی که تیم ناظر احساس کنند که ضرورت دارد به درب منزل فردی مراجعه شود آن هم برای فردی که امکان جابجایی ندارد و این هم باید بر حسب مورد انجام شود.
یکی از کانونهای عمده آلودگی ویروس، وسایل نقلیه عمومی است
وی گفت: تقاضای من است که شهرهای بزرگ به ویژه کلانشهرها، به شدت مراقب وسایل نقلیه عمومی باشند، چون یکی از کانونهای عمده آلودگی ویروس، همین وسایل نقلیه عمومی است. با استانداران و سایر مسئولان توجه کنید که وسایل نقلیه، عامل انتشار ویروس و گرفتاری جدید برای ما نشود.
وزیر بهداشت ضمن تاکید بر لزوم مستندسازی فعالیتها و اقدامات دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور، اظهار داشت: دیروز جلسه مفصلی با برخی همکاران در این زمینه داشتم. این حماسه عظیمی که شما در طول ماههای گذشته خلق کرده اید، اگر مستند یا به موقع ثبت نشود، جوری است در تاریخ به عزیزانی که در این صحنه، حماسه آفریدند.
دکتر نمکی افزود: هر استان و دانشگاه علوم پزشکی، یک فرد خوش ذوق خوش قریحه را برای مستندسازی این فعالیتها در نظر بگیرد. اینکه فردی در روابط عمومی کار میکند، دلیلی بر اینکه ذوق این کار را دارد، نیست کما اینکه خیلی وقتها خیلی از افراد در جایگاه خودشان نیستند. ممکن است فردی مسئول روابط عمومی هم باشد، اما ذوق و قریحه هنرمندانه برای به تصویر کشیدن و مستند کردن این حماسه عظیم تاریخی در کشور را نداشته باشد. تقاضا دارم که یک فرد خوش ذوق که شاید در معاونت بهداشت، درمان، توسعه و یا حتی بیرون از دانشگاه باشد را بکار گیرید تا این کار بزرگ مستندسازی شود.
لزوم مستندسازی فعالیتها و اقدامات دانشگاهها در شرایط کنونی
وی خاطرنشان کرد: دکتر جهانپور و دکتر آسایی در مستند مکتوب کووید۱۹ خیلی زحمت کشیدند. دکتر جهانپور در بخش تصویری مستندها کمک میکند و روسای دانشگاهها نیز باید فردی را به عنوان رابط معیّن کنند و برای هر قطب کشور، یک رابط یا سوپروایزر در نظر میگیریم، چون مستندسازی هم برای امروز در عرصه ملی و بین المللی و هم برای نسلهای آینده میتواند مفید باشد. آنچه در دفاع مقدس صحنههای مانا و ماندگار شد با کمک مستندسازی بود که میتوانیم به دوران دفاع مقدس افتخار کنیم و بچههایی که هرگز رنگ و خاک جبههها را ندیده اند امروز افتخار میکنند که چنین پدران و مادرانی غیور داشته اند که از مرزهای کشور دفاع کرده اند. مستندسازی فعالیتها در این شرایط کمک میکند که نسلهای آینده بدانند قهرمانان ملی در عرصه سلامت چه افتخاراتی را آفریدند.
وزیر بهداشت یادآور شد: دکتر تقوی نژاد مژده سال آینده خوبی را به روسای دانشگاهها داد و اتفاقی برای نظام بودجه ریزی وزارت بهداشت رخ داد که شما دیگر به این اندازه از درآمدهای اختصاصی هزینه مخارج جاری نکنید که این اتفاق بزرگی بود و برای اولین بار در تاریخ وزارت بهداشت، حدود ۵۲ تا ۵۳ هزار نیروی انسانی به کار گرفته میشوند، اما امروز مشکلات و مسائل مدیریت بیماری را با توجه به کاهش چشمگیر درآمدهای اختصاصی برای شما حل میکنیم. بنده در کنار شما هستم احساس تنهایی نکنند حتما به شما کمک خواهیم کرد. هم رییس جمهور و هم دکتر نوبخت پشتیبان ما هستند تا بتوانیم این طرح را که مزین به نام سردار رشید اسلام، شهید قاسم سلیمانی است با خیر و برکت به سرانجام برسانیم.
لزوم تکمیل پروژههای نیمه تمام
دکتر نمکی تاکید کرد: باید برای تکمیل پروژههای نیمه تمام، اهتمام ویژه داشته باشیم. خواهش من از تمام روسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی این است که با کمک و هدایت دکتر تقوی نژاد، دکتر جان بابایی و دکتر رییسی و سایر معاونتهای وزارت بهداشت، با اولویت پروژههای در حال اتمام، این کار را به سرانجام برسانید تا اگر خدای ناکرده پیک جدیدی بخواهد ما را گرفتار کند، اظصراب کمبود تخت برای بیماران کووید۱۹ و غیر کووید نداشته باشیم.
برخلاف پیشبینیها، مرگ و میر روزانه در ایران به سمت نزول و کاهش در حرکت است
وی یادآور شد: طبق پیش بینیهایی که توسط موسسات بین المللی شده بود باید همین امروز، مرگ روزانه بالای یک هزار و ۱۰۰ و یک هزار و ۲۰۰ بیمار را تجربه میکردیم، اما متاسفانه این پیش بینی برای آمریکا، اروپا و خیلی از کشورهای آسیایی درست از آب درآمد و برای بیماری و مرگ هیچ شهروندی در هیچ کجای دنیا نیست که غصه نخوریم حتی اگر حکومتهای آنها ظالمانهترین تحریمها را بر ما تحمیل کرده باشند، اما خوشبختانه با دوراندیشی و همت و تلاش شبانه روزی مدیران حوزه سلامت، نه تنها بالاتر از رقمهای قبلی نرفتیم بلکه به سمت نزول و کاهش مرگ و میر روزانه حرکت کردیم و مطمئنم که در استمرار این راه نزولی قدم بر خواهیم داشت و روزهای روشن تری با اثرات طرح شهید قاسم سلیمانی هم در آینده خواهیم دید.
منبع:ایسنا