جانقربان| شهرآرانیوز- شاید بعد از شنیدن درخواستهای کارکنان درمان و آمار مرگومیر و وضعیت قرمز و نارنجی شهر مشهد، توقع بر این بود که مردم امسال شب چله یا همان شب یلدا را بدون رسمورسوم هرسال سپری کنند، اما بهظاهر این توقع برای مردم، زیادی زیاد است!
یک هفته مانده است به بلندترین و طولانیترین شب سال، به کوچه و خیابانها و آجیل و خشکبارفروشیهای شهر سر میزنم. فروشگاههایی که این روزها حسابی شلوغ شدهاند و بعد از تعطیلی دوهفتهای کسبوکارشان رونق گرفته است!
میدان توحید مشهد یکی از آن میدانهایی است که همهجور خوراکی میتوان در آن پیدا کرد، بهویژه آجیل و تنقلات. جلو در یکی از فروشگاهها، مادر و دختری منتظر ایستادهاند تا نوبتشان شود و برای خرید داخل بروند.
دوتایی درحال بررسیکردن فهرست خرید هستند و البته حواسشان به پولشان هم هست تا مبادا کم بیاید! به مادر که سنوسال جاافتادهای دارد میگویم: معلوم است که برای شب چله خرید میکنید! میگوید: بله. دختر آخرم رو هم بفرستیم بره دیگه تمومه! میگویم: یعنی در این شرایط کرونایی واقعا میخواهید شب چله بگیرید؟ دختر از سؤالم شاکی میشود و میگوید: آره که باید بگیریم. فردا توی خانواده شوهرم سرکوفتم میزنن که چرا شب چله نداشتین. بعدش هم هر دختری آرزو داره دیگه! ما همهچی رو رعایت میکنیم!
جمله «ما همهچی رو رعایت میکنیم» واقعا برایم مبهم است! آنقدر که یاد نگرانیهای وزیر بهداشت برای شب یلدا میافتم و اینکه ممکن است بعد از این شب دوباره آمار کرونا اوجگیری کند.
صف فروشگاه آنقدر طولانی است که من را به یاد صف مرغی میاندازد که هفته گذشته مردم را فارغ از کرونا به هم چسبانده بود. برایم جالب است که پسته، نخودچی و بادام در سبد خرید مردم چنین جایگاهی دارد! در بین افرادی که بیشتر از یک ساعت میشود که منتظر هستند تا داخل فروشگاه بروند، چشمم به پیرمرد مسنی میخورد که مدام دستهایش را الکل میزند و به نفر پشت سری میگوید: آقا کمی برو عقبتر! سر حرف پیرمرد که باز میشود، میگوید: بچهها سالی یکبار سراغ ما را میگیرند، آن هم همین شب چله است. به عیالم گفتم امسال را بیخیال شو. گفت نمیشود، باید حتما بچههایم را ببینم و دور هم جمع شویم. حالا من هم امر را اطاعت کرده و آمدهام خرید، ولی خدا کند که هم این فروشندگان رعایت کنند و هم بچهها که این آخرین شب چله ما نشود!
از میدان توحید راهی میدان تقیآباد میشوم. اطراف سینما هویزه چندین آجیلفروشی است که بهاحتمال گذر شما هم به آنها افتاده است. رفتوآمدهای مردم و تعداد مشتریهایی که داخل مغازه هستند آنقدر زیاد است که انگار یکسوم قیمت همهجا میشود اینجا خرید کرد. شاگرد مغازه چندین کیسه پلاستیکی در دست گرفته است و یکییکی با ظرفی که در دست دارد، پاکتها را برای مشتریها پر میکند و با ترازویی که نزدیکش است، وزن میکند و درش را میبندد و به دست مشتری میدهد. بعد هم یا کارت میکشد یا پول نقد میگیرد و داخل دخل میاندازد و باز تکرار همین کار برای نفر بعدی! جالب است که هیچکس هم به این رفتار انتقاد نمیکند! انگار روی پیشانیاش نوشته است صددرصد اتانول!
فروشندگان از این رونق راضی هستند، آنهم بعد از کسادی و گلههای رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد مبنی بر اینکه بازار آجیل و خشکبار بدترین دوران خود را سپری میکند و کرونا و قرنطینههای پیدرپی بر بازار تأثیر گذاشته است؛ اما انتظار میرود در رعایت پروتکلهای بهداشتی و افزایش نظارتها برنامههای جدی در پیش گرفته شود.
شلوغی مغازههای خواربار و بهویژه آجیل و تنقلات باعث شد که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، از مردم خواهش کند در شبهای منتهی به یلدا دورهمیهای خانوادگی را به خانواده خودشان محدود کنند و دورهمیهای فامیلی نداشته باشند، زیرا دلیل ۵۱ درصد بستریهای کرونا در بیمارستانها، دورهمیهای خانوادگی است و اگر غفلت شود، همه دستاوردها را از بین میبرد.
اما باتوجهبه اینکه بیشتر مردم رسمورسوم را به این خواهشها ترجیح میدهند، بهگفته سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا احتمال تعطیلی یکروزه اصناف و اعمال محدودیت تردد از ساعت ۱۸ در شب یلدا وجود خواهد داشت. تعطیلیهایی که قطعا به نفع مردم و کارکنان درمان خواهد بود تا شب یلدای ۱۳۹۹ آخرین شب یلدای آنها نشود!