ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ اوایل شیوع کرونا تهیه و تامین ماسک در بازار دشوار بود و همه با کمبودهایی مواجه بودیم، اما بعد از مدتی به همت مردم و دستگاههای مختلف، این کمبود برطرف شد، تاجاییکه خراسانرضوی در تولید ماسک و حتی لایه ملتبلون آن به خودکفایی رسید، با این حال مدتی است که ردپای ماسکهای ارزانقیمت و بیکیفیت چینی در بازار کشور و بهدنبال آن مشهد پیدا شده است. این موضوع را مسئولان کشوری نیز تایید کردهاند.
ایسنا در همین باره در خبری نوشت که غلامرضا حسنپوراسکندری، رئیس سازمان و عضو هیئتعالی نظارت بر سازمانهای صنفی، طی نامهای به علیرضا رزمحسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، گفته است که بررسیهای میدانی نشان میدهد از مبادی ورودی کشور بهویژه از بندر گناوه و سایر بنادر کشور، ماسکهای چینی بهصورت قاچاق وارد کشور شده است و از طریق کانالهای تلگرامی و صفحات اینستاگرام و سایر روشها در تهران و برخی دیگر از استانها، بهویژه استانهای جنوبی کشور، بهوفور به فروش میرسد.
ماسک چینی در مشهد، خریدار ندارد
برای اینکه ببینیم آیا ردپای این ماسکها در بازار مشهد ما نیز پیدا شده است یا نه، بهسراغ عضو هیئتمدیره انجمن داروسازان خراسانرضوی میرویم. محسن نجفی در اینباره میگوید: اینکه بگوییم ماسک چینی وارد بازار نشده است، غلط است. در این مدت تعدادی بازاریاب برای فروش ماسکهای چینی به داروخانهها مراجعه کردهاند، اما کیفیت بعضی از این ماسکها و قیمت آنها با تولیدات داخل، مقایسهشدنی نیست و بعضی از آنها کیفیت بسیار نامطلوب و قیمتی بیشتر از نرخ مصوب دارند.
او ادامه میدهد: اکنون تولیدکنندهها، ماسکهای باکیفیت داخلی را با قیمت هزار تا هزارو ۱۰۰ تومان برای داروخانهها ارسال میکنند، درصورتیکه آخرین نرخ ماسکهای چینی که من دیدهام، هزارو ۸۰۰ تومان بود که کیفیت و بستهبندی بسیار ضعیفی داشت.
نیازی به ماسک چینی نداریم
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی مشهد نیز در اینباره به خبرنگار ما میگوید: بازاریابهای ماسکهای چینی، مدتی است که به فروشگاههای تجهیزات پزشکی مراجعه میکنند، اما باتوجهبه تولید ماسک در ۴۰ واحد رسمی و ۱۰۰ واحد غیررسمی و خودکفا شدن در این محصول، طی بخشنامهای به همه واحدها اعلام کردیم که اجازه خرید ماسکهای وارداتی چه چینی و چه خارجی را ندارند.
مرتضی مقدم در ادامه میافزاید: اکنون ماسک داخلی با کیفیت معمولی به قیمت ۵۰۰ تومان و با کیفیت خوب تا هزارو ۱۰۰ تومان بین واحدها درحال توزیع است، بنابراین نیازی به ماسک خارجی و چینی نداریم. البته واحدهای صنفی ما نیز استقبالی از ماسکهای چینی نمیکنند؛ چون صرفه اقتصادی ندارد.
او میگوید: همچنین در این مدت، نمونههایی از ترکیب ماسک بیکیفیت ایرانی با ماسک چینی را شناسایی کردیم که جلوی فروش این اقلام را گرفتیم و با متخلفان نیز برخورد کردیم.
ماسکهای ما قاچاق است
سری به سایت دیوار میزنیم. تعدادی تبلیغ با عنوان فروش ماسک وارداتی در مشهد وجود دارد. اگر نگاهی به عکسهای منتشرشده در این تبلیغات بیندازید، اولین موضوعی که توجه شما را به خود جلب میکند، نوشتههایی به زبان چینی بر روی این بستهبندیهاست. با یکی از این شمارهها تماس میگیریم. مردی پاسخ میدهد. به او میگوییم برای تبلیغ منتشرشده در دیوار تماس میگیریم. میپرسد: کدامیکی؟ معلوم است غیر از خریدوفروش ماسک به کارهای دیگری نیز مشغول است.
وقتی درباره ماسک وارداتی میپرسیم، میگوید: هر بسته ۵۰ تایی ۸۰ هزار تومان که میشود دانهای هزارو ۶۰۰ تومان. اما اگر جعبهای نخواهید، هر ۱۰ عدد ۱۷ هزار تومان برایتان تمام میشود. از او میپرسیم آیا این کالاها بهصورت قانونی وارد شده است؟ دستوپاشکسته پاسخ میدهد: نه، اگر برای فروش داروخانه یا مغازه میخواهید، صرف ندارد. هرچند کیفیتش بسیار خوب است، اما قاچاق است، ولی برای مصرف شخصی یا برای استفاده کارکنان یک شرکت بسیار مناسب است.
با فروشندگان ماسک قاچاق، برخورد میکنیم
آیا گزارشی درباره توزیع ماسک چینی در بازار دریافت کردهاید؟ کارشناسمسئول نظارت بر کالا و خدمات سازمان صمت خراسانرضوی در پاسخ به این سوال میگوید: ابتدا باید دستگاه متولی حوزه سلامت در نوع کالا، درباره مشکلدار بودن یا کمکیفیت بودن آن اظهارنظر کند که این موضوع دراختیار دانشگاه علومپزشکی مشهد است و بعد از تایید آنها، ما ورود پیدا میکنیم. عباس اخوان میافزاید:، اما در حوزه ورود کالای قاچاق، ما از همان ابتدا نظارت داشتیم و درصورت مشاهده هرگونه تخلف با آن برخورد خواهیم کرد.
در ادامه بهسراغ مدیر روابطعمومی دانشگاه علومپزشکی مشهد میرویم. حمیدرضا رحیمی در اینباره میگوید: مجموعهای ماسک از مبادی رسمی وارد شده است که شاید کیفیت آن نامطلوبتر باشد؛ البته همه ماسکهای واردشده از مبادی رسمی، استانداردهای لازم را دارند، اما بعضی از این ماسکها نیز ممکن است از مبادی غیررسمی بهصورت قاچاق وارد شده باشد که نظارتی بر آن نبوده است.
او ادامه میدهد: اکنون باتوجهبه میزان و قیمت تمامشده ماسکهای تولیدشده در داخل کشور، کسی برای خرید ماسک غیرایرانی رغبت ندارد. چرا با وجود خودکفا شدن، اجازه ورود ماسک از مبادی رسمی داده شده است؟ مدیر روابطعمومی دانشگاه علومپزشکی مشهد در پاسخ میگوید: زمانی در کشور با کمبود ماسک مواجه بودیم. احتمالا این ماسکها از همان زمان مانده است و اکنون فروخته میشود. رحیمی تاکید میکند: ما به هر داروخانه و محل فروشی میرویم، بررسی میکنیم اگر محصولاتی که میفروشند خارجی است، از مبادی رسمی وارد شده باشد؛ چون فروش کالای قاچاق، ممنوع است و با آن برخورد خواهیم کرد.
مازاد تولید ماسک داریم
امیر دلداری، مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد، نیز به شهرآرا میگوید: ما در خراسانرضوی مازاد تولید ماسک داریم که حتی میتوانیم به دیگر استانهای کشور صادر کنیم، بنابراین نیازی به ماسک وارداتی نداریم. همچنین ما با توزیع کالاهایی که از نظر مراجع رسمی مجوز ندارند، برخورد خواهیم کرد.
با توجه به اینکه ما در خراسانرضوی به خودکفایی در تولید ماسک رسیدهایم، بهتر است برای حمایت از تولیدکنندههای داخلی، دور خریدوفروش ماسک چینی و خارجی را خط بکشیم.