درباره باغ کتاب(1)

زوال تدریجی بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی جهان

  • کد خبر: ۵۶۲۲
  • ۰۲ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۵
زوال تدریجی بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی جهان

ندا کیان| کتاب فروشی های متعددی می توانند مدعی عنوان «بزرگ ترین کتاب فروشی دنیا» باشند. معیار سنجش این بزرگی هم می تواند اندازه فروشگاه، تعداد عناوین کتاب ها، فضای قفسه ها و... باشد. اما به راستی، بزرگ ترین کتاب فروشی دنیا کدام است و در کجا قرار دارد؟ شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که دست کم یک بار این پرسش ذهنتان را درگیر کرده باشد، پرسشی که در پاسخش می توان گفت: بستگی دارد.
بر پایه معیار مساحت، کتاب فروشی مرکزی «بارنز اند نوبل» در شهر نیویورک، در برهه ای به عنوان بزرگ ترین کتاب فروشی جهان مطرح بود. طبق کتاب رکوردهای جهانی گینس، این فروشگاه، 14 هزار و 300 متر مربع مساحت داشت و حدود 20 کیلومتر طول قفسه های آن بود. شرکت «بارنز اند نوبل» به طور عمده از طریق فروشگاه های زنجیره ای کتاب خود، فعالیت می کرد و به واسطه مغازه های بزرگی که کافی شاپ هایی را درون خود جای داده و تخفیف های شایان توجهی برای کتاب های پرفروش قائل بودند،
معروف است. شرکت یادشده تا سال 2010 میلادی 717 فروشگاه در تمامی ایالات آمریکا و کتاب فروشیِ 637 دانشگاه را اداره و همچنین به حدود 4میلیون دانشجو و 250 هزار کارکنان دانشگاه در سرتاسر ایالات متحد خدمت رسانی کرده است.
این کتاب فروشی که هدف اولیه خود را «دانشجویان» قرار داده بود، پس از مدتی به خاطر حضور کارمندان آگاه به کتاب ها، تنوع کتاب ها و خدمات فوق العاده به مشتریان مشهور شد. «بارنز اند نوبل» در دهه های 70 و 80 میلادی چند نوآوری مهم انجام داد. یکی از ایده های این مجموعه، تبلیغات تلویزیونی بود که از این طریق به نخستین کتاب فروشی تاریخ آمریکا تبدیل شد که تبلیغ خود را از رسانه تلویزیون پخش می کرد. همین طور، این شرکت با تخفیفات فوق العاده اش در نمایشگاه های کتاب معروف شد که برای اعمال دائمی این تخفیفات، مغازه های کوچک تر تأسیس کرد. رشد این برند به حدی بود که توانست افزون بر فروش، به انتشار کتاب هم بپردازد تا آثار ارزشمند و نایاب را با کیفیت بالا و بهای مناسب دوباره در دسترس متقاضیان قرار دهد. سرانجام در دهه 1990 توانست اَبَرکتاب فروشی های خود را تأسیس کند و محصولات موسیقی و فیلم را نیز به کالاهای خود بیفزاید. در اواخر دهه 90 میلادی نیز فروش آنلاین خود را آغاز کرد.
این شرکت با سابقه بیش از 100 سال، توانست نمونه خوبی از فروش کتاب و ترویج فرهنگ کتاب خوانی باشد. اما به مرور و با ایجاد فروشگاه های آنلاین، به ویژه آمازون، کسب وکار این برند دچار رکود شد تا اینکه در سال 2011، «بارنز اند نوبل» 700 فروشگاه را تعطیل و 19 هزار کارمند خود را تعدیل کرد و بعدها با تخفیف های عمده ای که دیگر فروشگاه ها اعمال می کردند، خود را در معرض نابودی دید. ناتوانی کتاب خوان دیجیتالی نوک (متعلق به این شرکت) از رقابت با کیندل آمازون و آی پد اپل نیز مزید بر علت شد تا این فروشگاه در بخش دیجیتال هم تضعیف و به پایان حیات خود نزدیک شود. رفته رفته رکورد و عنوان بزرگ ترین نیز که در اختیار شعبه اصلی آن در نیویورک بود، از دست رفت؛ جایگاه یادشده امروز متعلق به باغ کتاب تهران
است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.