به گزارش شهرآرانیوز؛ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر در رأس هیئتی متشکل از وزیر راه این کشور به تهران سفر کرد و با حجتالاسلام حسن روحانی دیدار کرد. در این ملاقات، رئیس جمهور با اشارهبه تحولات اخیر در کشور آمریکا و پایان ترامپیسم در این کشور و اعلام سیاستهای متفاوت ازسوی دولت جدید این کشور ازجمله تمایل به بازگشت به برجام، بیان کرد: امروز برای همه دنیا ثابت شده است که سیاست فشار حداکثری شکست خورده است و دولت جدید آمریکا چارهای جز جبران اشتباهات دولت قبل و عمل به تعهدات قانونی ندارد.
وزیر امور خارجه قطر با قدردانی از همراهی و همکاری ایران در دوره تحریمها علیه این کشور، بیان کرد: امیدواریم با بازگشت آمریکا به برجام، هرچه سریعتر مشکلات و تحریمها در چارچوب این توافق حل و فصل شود و در این راه، قطر از هرگونه مساعدت برای شکلگیری این اتفاق دریغ نخواهد کرد.
قطر میتواند نقش میانجیگر را بازی کند؟
یک تحلیلگر سیاست خارجی با اشارهبه سفر وزیرخارجه قطر به ایران و احتمال میانجیگری آن بین تهران و واشینگتن بر این مسئله تأکید میکند که بهبود روابط دو کشور به میانجیگری و کانال ارتباطی نیازی ندارد. امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با «انتخاب» ضمن اشاره به سفر وزیرخارجه قطر به ایران، گفت: ما در ۴۰سال گذشته که روابط بین ایران و آمریکا دائم در تنش و چالش و بحران بوده است، شاهد تلاش کشورهای منطقهای، اروپایی و غیراروپایی برای بهبود روابط بین ایران و آمریکا بودیم و در این جهت قدمهایی نیز برداشتند.
اخیرا نیز کشور قطر که روابط خوبی با ایران و همچنین آمریکا دارد، تمایل خود را برای ورود به این مسئله اعلام کرده است. واقعیت این است که منافع ملی قطر مانند سایر کشورهای حوزه خلیج فارس تاحدود زیادی تحت تأثیر روابط بین ایران و آمریکاست، ولی اینکه آیا این اقدامات میتواند نتیجهبخش باشد، چندان قابل پیشبینی و تصور نیست.
تحلیل روزنامه کویتی از رایزنی سیاسی وزیر خارجه قطر با مقامات ایرانی
روزنامه کویتی «القبس» درباره رفت و آمد مقامات قطری به ایران و عراق در مقطع اخیر در یادداشتی با عنوان «قطر نقش آتشنشان را ایفا میکند»، نوشت: «با توجه به اینکه شرایط امنیتی منطقه در سایه اقدام ایالات متحده آمریکا در ترور فرمانده نیروی قدس سپاه و پاسخ ایران با حمله موشکی به پایگاه عین الاسد در عراق به نقطه حساسی رسیده است، کشورهایی عربی در حوزه خلیج (فارس) سعی میکنند با تحرکات دیپلماتیک مانع تشدید این تنشها شوند که تبعات و آثار آن متوجه کل منطقه میشود.»
یک مقام عرب حوزه خلیج فارس هم در گفتگو با القبس تاکید کرد: «حوادث اخیر همه کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) را بر آن داشت که مثل کبوترهای نامهرسان خواهان دعوت به ثبات منطقه، دوری گزیدن از زبان جنگ و تلاش برای دستیابی به صلح شوند و آنچه قطر انجام میدهد گامی برای خاموش کردن آتش بحران کنونی است.» وی با اشاره به اینکه در آمریکا نه جمهوریخواهان و نه دموکراتها خواهان ورود به جنگی جدید نیستند، گفت: عربها تلاش میکنند ایران و آمریکا را پای میز مذاکرات جدیدی آورند.