شهرآرانیوز - هفته نامه New Scientist در شماره جدید خود به واکسیناسیون کووید ۱۹ پرداخته است. همان طور که در گزارشهای مختلف آمده است، میزان اثرگذاری هیچ کدام از واکسنهای عرضه شده صددرصدی نیست. به عبارت دیگر، هیجانی که برای غلبه بر بحران همه گیری کووید ۱۹ ایجاد شده است، چندان علمی و منطقی نیست، اما فراتر از تلاش برای خودمراقبتی در مقابل ویروس، میتوان برای بهینه سازی اثر واکسنهای موجود، با نگاهی دوباره به سبک زندگی روزمره مؤثر واقع شد.
براساس پژوهش ها، تغییرات هرچند ساده در کنشهای روزانه ما میتوانند بر واکنش بدن به واکسیناسیون کووید ۱۹ مؤثر باشند. تا زمان انتشار این گزارش ۱۳۰ میلیون دوز واکسن در جهان تزریق شده است، اما همه آنها موفق نبوده اند. جز گروههای معدودی که واکسن بر آنها اثرگذار نیست، جنسیت، سن، میزان اضطراب و حتی ساعت شبانه روزی که واکسن تزریق میشود بر ایمنی گیرندگان اثرگذار است. پژوهشها نشان میدهد میزان بالای اضطراب موجب افزایش سطح هورمون ها، کورتیزول و آدرنالین میشود و تولید آنتی بادی مؤثر را به تأخیر میاندازد. بدون تردید نمیتوان تنها با گفتن «آرام باشید» استرس را از افراد دور کرد، اما میتوان با خواب کافی به ویژه ۲ شب قبل از تزریق واکسن، استراحت و آمادگی مناسب برای فعالیتهای هورمونی را ایجاد کرد.
افزایش تحرک بدنی گزینه دیگری است که به بهبود خواب شبانه کمک میکند. هم چنین تجربه واکسیناسیون آنفلوانزای فصلی نشان میدهد ۱۵ دقیقه ورزش روزانه به ویژه در حرکات مرتبط با نیم تنه بالایی میتواند واکنش ایمنی بدن به واکسن را افزایش دهد. همان طور که اشاره شد جنسیت نیز بر میزان اثرگذاری واکسنها مؤثر است، اما عامل تقریبا ناشناخته مرتبط با آن، ساعت دریافت واکسن است که پژوهشها نشان میدهد واکسیناسیون مردان در روز و زنان در عصر اثر بهتری دارد.