الهام مهدیزاده | شهرآرانیوز؛ ماندن یا بیرون رفتن؛ دوراهی نوروز ۱۴۰۰. زندگی با کرونا بعد از ۱۲ ماه، بیشترمان را آب دیده کرد؛ آن قدر که بی خیال درخواستهای توأم با خواهش و التماس وزارت بهداشت، دل به دریا زدیم و بیرون رفتیم. سفر رفتیم و مهمانی گرفتیم. دلیل هایمان هم به یک جمله ختم میشد؛ «خسته شدیم. دلمان برای خانواده و مهمانی تنگ شده.» همین روزهایی که با این بهانهها به عیددیدنی و سفر رفتیم، گروهی از دندان پزشکان سراسر کشور به استانهای خراسان آمدند.
۵۰ دندان پزشک دل از خانواده و عیددیدنی و سفر کندند تا به ساکنان روستاهای محروم خراسان شمالی و زندانیان خراسان رضوی خدمات رایگان دندان پزشکی ارائه کنند؛ پزشکانی که درکنار خدمات رایگان و خیرخواهانه به روستاییان و زندانیان خراسان رضوی، گل ریزانی خودمانی میان جمع خود برای آزادی زندانیان به راه انداختند. تا روز، یکشنبه ۱۴ فروردین، و با «یا علی (ع)» گفتن این دندان پزشکان، بیش از ۵۵ میلیون تومان برای آزادی چند زندانی استان جمع شده است.
اول ماجرا
۱۵ سال قبل، پنج دانشجوی دندانپزشکی تصمیم گرفتند که برای بهداشت دهان ودندان ساکنان مناطق محروم در حد توان خود کاری کنند؛ تصمیمی جهادی و با اتکا به دانش علمی. برای گام نخست به چند روستا و منطقه محروم سر زدند و جدا از آموزش صحیح مسواک زدن، تاجایی که توان مالی و بضاعتشان جواب میداد، مسواک و خمیردندان هدیه دادند. حالا بعد از گذشت ۱۵ سال، تعداد اعضای گروه «منتظران ظهور» به ۵۰۰ دندان پزشک و عضو فعال افزایش یافته است.
این سخنان، خلاصهای از گفتههای دکتر جلال عادلی، رئیس گروه جهادی منتظران ظهور است. گروهی که به گفته او، اقدامات خیرخواهانه آنان در حوزه سلامت و انجام امور پزشکی دهان ودندان به وسعت کل ایران افزایش یافته است. دکتر عابدی همه کارهای صورت گرفته در این گروه را جهادی ذکر میکند و میگوید: هرچند وقت فراخوانهایی برای انجام امور جهادی پزشکی در مناطق محروم و زندانها در گروه اعلام میشود و پزشکان عضو براساس فراخوان اردوهای جهادی اعلام آمادگی میکنند.
رئیس گروه جهادی منتظران ظهور به نوروز امسال اشاره میکند و میگوید: با برنامه ریزیهایی که انجام دادیم، ابتدا به شهر «غلامان» خراسان شمالی که یکی از شهرهای مرزی است، رفتیم و خدمات دندان پزشکی ازسوی پزشکان ارائه شد. بعد از آن تصمیم گرفته شد که برای درمان بیماریهای دهان ودندان زندانیان استان خراسان رضوی، اعضای تیم با تجهیزات پزشکی به زندان مرکزی مشهد منتقل شوند.
به گفته دکتر عادلی با این تصمیم، اعضای این گروه جهادی از هشتم فروردین وارد مشهد شدند و تا پایان تعطیلات نوروز مشغول خدمت رسانی بودند.
استقبال از جهاد با دل و جان
تکمیل کننده صحبتهای رئیس گروه جهادی منتظران ظهور چند عدد و رقم است. آمار ابتدایی او به استقبال دندان پزشکان اختصاص دارد. او میگوید که برای نوروز امسال و در فراخوانی که منتشر کردند ۲۰۰ پزشک اعلام آمادگی کردند، اما باتوجه به نیازهای منطقه، فقط اعزام ۵۰ پزشک ممکن بود.
آمار دوم عادلی درباره خدماتی است که در این مدت به زندانیان استان ارائه شد. به گفته او طی چند روز حضور این تیم جهادی پزشکی در زندان مرکزی مشهد، چناران و نیشابور، ۲۸۰۰ خدمت دندان پزشکی ارائه شده است.
این دکتر دندان پزشک این استقبال پزشکان و تعداد خدماتی را که به زندانیان مشهد ارائه شد، شایان توجه میداند و معتقد است این پزشکان از جان و دل گذشتند. میگوید: در نوروزی که همه افراد دوست دارند کنار خانواده باشند، دندان پزشکان از این طرح جهادی استقبال کردند. نکته دوم روزگار حضور کروناست. حرفه دندان پزشکی به دلیل نزدیکی پزشک با تنفس و ترشحات دهان بیماران، جزو مشاغل پرخطر این ایام است. با این همه این چیزها دلیل و بهانهای برای دوری آنان از اردوهای جهادی نبود.
جهاد برای آزادی
آخرین صحبت عادلی درباره تلاش این پزشکان برای آزادسازی چند زندانی است. آن طورکه او میگوید با حضور پزشکان در زندانهای استان تصمیم گرفته شد که با یک گل ریزان چند زندانی آزاد شود؛ تصمیم نهایی گروه منتظران ظهور این است که پس از جمع آوری مبالغ اگر توانستند دیه یک زن زندانی متهم به قصاص را پرداخت کنند یا آنکه چند زندانی مالی با رقمهای کمتر را آزاد کنند.
رئیس گروه جهادی منتظران ظهور میگوید: تا الان که با شما صحبت میکنم، طی این گل ریزان و با کمک دندان پزشکان خیّر ۵۵ میلیون تومان جمع شده است.
عشق خدمت، نه شوی تبلیغ
دکتر زهرا شانه ساز از پزشکانی است که در بیشتر اردوهای جهادی گروه منتظران ظهور حضور داشته است؛ آن قدرکه تعداد این اردوها از دستش خارج شده است و تنها به ذکر اسامی چند اردوی آخری که رفته اکتفا میکند؛ «سال سوم دانشگاه بودم که با این گروه جهادی آشنا شدم. از آن زمان همراه این گروه به اردوهای جهادی بسیاری رفتم؛ چندبار اردو جنوب، بشاگرد، روستاهای خراسان شمالی و جنوبی، روستای کالیمانی، زندان کرج، تهران، مشهد و...»
ادامه حرف هایش را با این جمله کامل میکند؛ «زیاد به اردو رفته ام و اگر درباره آنها بگویم وقتتان گرفته میشود.»
دکتر شانه ساز همه روزهای نوروز ۱۴۰۰ را همراه این گروه جهادی بوده و هفته ابتدایی فروردین همراه تیم به شهر مرزی غلامان خراسان شمالی رفته است. دومین هفته فروردین نیز به منظور ارائه خدمات دندان پزشکی به زندانیان، وارد مشهد شد.
حضور پرتکرار او در اردوهای جهادی اکنون یک اصل پذیرفته شده ازسوی خانواده است. او میگوید: برای مادرم قطعا ندیدن دخترش سخت است، اما وقتی شور و شوقم را میبینید خودش وسایلم را برای راهی شدن آماده میکند.
ادامه حرفهای این دکتر با یک تأکید همراه است. او میگوید: حضور ما دلی است، نه شوی تبلیغاتی. هرکس که یک بار با این گروه همراه شود، عاشق خواهد شد؛ عاشقِ بودن در این مسیر، عاشق خدمت.
از شمال تهران تا دورترین حاشیهها
پیشینه حضور دکتر محمد ثمری در جمع «منتظران ظهور» ده ساله است. آن طورکه میگوید از اوایل سال ۹۰ و هم زمان با دوران دانشگاه وارد این گروه شده است. دلیل حضورش را هم زکات علم و توانایی برمی شمارد. البته اصلیترین بهانه حضورش را به حساب دلش میگذارد. میگوید: بدون تعارف اگر بخواهیم بگوییم، خیلی از پزشکان تصمیم میگیرند در ایام عید به سفر بروند. قبل از اینکه حرفم را ادامه دهم، این نکته را بگویم که قطعا داشتن تعطیلات و رفع خستگی و تفریح و سفر شیرین است، اما برای من و دوستانم شیرینی و لذت تعطیلات در کاستن از درد مردم است. قطعا حرف من را وقتی متوجه خواهید شد که یک بار این لذت را تجربه کنید.
ثمری از ویژگیهای اعضا و سفرهایی که داشته اند نیز میگوید؛ مثل اینکه خانوادههای دندان پزشکان اغلب دارای تمکن مالی هستند.
او میگوید: این اعضا وقتی از نزدیک سختیهای مردم این شهرها و روستاها را لمس میکنند، نگاهشان به زندگی تغییر میکند. بیشتر اعضای گروه بعد از تمام شدن اردوها همین نظر را دارند.
اما تجربه حضور پزشکان جهادگر در مشهدالرضا (ع) هم زمان با نوروز ۱۴۰۰ به گفته ثمری، تجربهای متفاوت است، از این جهت که بعد از ۱۵ سال فعالیت این گروه جهادی، امسال ۲۰ یونیت سیار در زندانهای مشهد و دو شهرستان، تجهیز و نصب شد.
به گفته دکتر ثمری، در اردوی نوروز ۱۴۰۰ در مشهد و به دنبال زیارت حرم امام رضا (ع)، حال خاصی نصیب همه اعضای گروه شده است، حالی که به گفته خودش، جملهای برای وصفش ندارد جز چند کلمه: «شب عید و زیارت و ریسههای لامپ و صدای نقاره خانه و...»