به گزارش شهرآرانیوز، علیرضا صحرایی افزود: یکی از کانونهای گرد و غبار خارجی که طی سه سال اخیر کیفیت هوای مشهد را تحت تاثیر خود قرار داده کانون قرهقوم در کشور همسایه، ترکمنستان واقع در شمال خراسان رضوی است.
وی ادامه داد: هم اکنون در حال پیگیری این موضوع هستیم و در صورتی که اقدامات دیپلماتیک انجام شود و بتوان ارتباط کارشناسی با کشور همسایه برقرار کرد، میتوان هم دانش و تجربه ۵۵ ساله و هم زیرساختی که در زمینه تولید نهال در خراسان رضوی وجود دارد را در این رابطه به اشتراک گذاشت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: امید است با کمک نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق که پیگیر موضوع است این کار مشترک انجام شود.
وی با بیان این که ادامه کانون قرهقوم در شهرستان سرخس قرار دارد افزود: خوشبختانه کانون گرد و غبار سرخس تثبیت شده و این کانون نمونه کار خوبی برای نشان دادن توانمندی خراسان رضوی در زمینه مبارزه با بیابان است.
صحرایی ادامه داد: محل کانون قرهقوم باید از نزدیک توسط کارشناسان مشاهده و سنجش شود و همه چیز در درجه نخست به تمایل کشور همسایه برای انجام این همکاری مربوط میشود، زیرا در صورتی که این کانون برای خود آنها آثار منفی نداشته باشد به طور قطع تمایل آنان به همکاری برای این کار کم خواهد شد.
وی به چندین دهه تجربه کارشناسان خراسان رضوی در مهار کانونهای بحرانی و عرصههای بیابانی اشاره و بیان کرد: از سال ۱۳۴۳ کار مهار کانونهای بحرانی در خراسان رضوی شروع و موجب شده هم اکنون کانون فعالی که منجر به معضل ریزگرد در شرق کشور شود نداشته باشیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: ریزگردها در هر منطقهای سه محدوده "برداشت، انتقال و انباشت" دارند که در مورد کانون گرد و غبار قرهقوم، ترکمنستان، منطقه برداشت، شهرهای سرخس و قوچان محدوده انتقال و کلانشهر مشهد محدوده انباشت گرد و غبار است.
کیفیت هوای مشهد از ۲۷ شهریور ماه به علت فعالیت کانون قرهقوم ترکمنستان تحت تاثیر قرار گرفت و به مدت ۱۲ روز پیاپی کیفیت هوای این کلانشهر در وضعیت آلوده قرارداشت.
بیابان قرهقوم به معنای شن سیاه، یکی از بزرگترین کویرهای شنی جهان است که حدود ۷۰ درصد مساحت ۳۵۰ هزار کیلومتری کشور ترکمنستان را در بر میگیرد و میزان بارندگی در آن بسیار کم است.
خراسان رضوی از سمت شمال و شمال شرق حدود ۵۳۱ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری ترکمنستان دارد.
منبع:ایرنا