امیری| شهرآرانیوز، سریال «احضار» بهظاهر درباره فریبخوردن آدمها حرف میزند؛ سریالی که بهظاهر خودش هم درحال فریب مخاطب است برای اینکه دیده شود. بهنظر میرسد ترس و وحشت و مرموزبودن حاصل از عنوان «احضار»، دستاویز علیرضا افخمی بهعنوان نویسنده و کارگردان برای جذب مخاطب در صداوسیماست.
این کارگردان روی موضوع بدی هم دست نگذاشته است، زیرا روح همیشه موضوع جذابی برای فیلمها و قصههاست. اما سؤال این است که چرا چنین موضوعی نتوانستهاست بهخوبی ساخته و پرداخته شود. البته که عوامل این کار موفق شدند تا حدی با استفاده از اصطلاح «ژانر وحشت» مخاطبان را به خود جلب کنند، اما حتما از ابتدا میدانستند مخاطبشان را با چنین موضوعی فریب میدهند و آنها را منتظر و تشنه داستانی خواهند گذاشت که هرگز شکل نمیگیرد.
علیرضا افخمی که پیش از این با ساخت و کارگردانی سریال «او یک فرشته بود» به شهرت رسید، تاحدی توانست در سریالهای «پنجمین خورشید» و «پنجکیلومتر تا بهشت» نیز موفق باشد. اما سریال احضار او که در ماه مبارک رمضان سال۱۴۰۰ از شبکه یک پخش میشود، ضعیفتر از آثار قبلی اوست.
وقتی عنوان «۱۴+» روی یک سریال ایرانی قرار میگیرد، طبیعی است که مخاطبان مشتاق تماشای سریالی شبیه به سریالهای خارجی در ژانر وحشت باشند. در سریال احضار با روح یک انسان مواجه میشویم که واقعا احضار میشود؛
همین در ابتدا کافی است که عدهای نفس در سینه حبس کنند و منتظر بمانند تا در صحنههای بعدی چشمهایشان را از ترس روی هم فشار دهند و بیاراده جیغ بزنند و واقعا بترسند. اما صحنههای این شکلی در کار نیست.
صحنههای بعدی، سکانسهای بعدی و حتی قسمتهای بعدی آنقدر برای مخاطبی که به تماشای سریالی در ژانر وحشت پای تلویزیون نشسته، جذاب و گیرا نبوده است. بهویژه با وجود اینکه سریال تقریبا به نیمه رسیده است و هنوز ماجرای قوی شکل نگرفته است.
خیلی از مخاطبان سریال احضار بر این باورند که بازیگران سریال احضار جذاب نیستند. این جذاببودن فقط بهمعنای جذابیت ظاهری نیست، بلکه منظور جذابیت نوع بازی و ظرافتهای بازیگری است. همچنان که یکی از مخاطبان این سریال میگوید: نمیفهمم چرا هیچ بازیگر درستوحسابی در این سریال بازی نمیکند، بهویژه بازیگرهای جوان که معلوم است تابهحال فعالیت زیادی در زمینه بازیگری نداشتهاند. اما بهنظرم اگر کارگردان میخواست از نابازیگر هم استفاده کند، میتوانست گزینههای بهتری را امتحان کند.
یکیدیگر از مخاطبان دراینباره میگوید: خیلی از کارگردانها هستند که از نابازیگر استفاده میکنند، اما این نابازیگرها یکجوری هستند که به دل آدم مینشینند. در این سریال اینگونه نیست و انگار بازیگران هم گیج شدهاند.
بیشتر بخوانید:
تهیه کننده سریال «احضار»: میتوانستیم کاری کنیم بزرگترها هم قالب تهی کنند!
آیا سریال «احضار» تلویزیون به اندازه سریال «احضار» نمایش خانگی ترسناک است؟
بحث تخصصی روایتکردن با اینکه یک مخاطب ساده از داستان یک سریال لذت ببرد، ۲ بحث متفاوت است، اما بیارتباط بههم نیستند؛ زیرا همه آن بحثهای تخصصی روایت و هنر روایتکردن درنهایت به رضایت مخاطب از داستان ختم میشود.
بنابراین از بحثهای تخصصی در زمینه ضعفهای فیلمنامه این سریال که بگذریم، مخاطبان از ضعیفبودن داستان گله میکنند. بهظاهر فیلمنامه این سریال نتوانسته است آن تشنگیای را که ماجرای اول برای مخاطب ایجاد کرده بود، برطرف کند. یکی از مخاطبان دراینباره میگوید: تازه همان ماجرای اول هم خیلی سطحی بیان شد. اینکه چند تا دختر حرفهای سطحی میزنند و بازی ضعیف دارند، انکارناپذیر است. بااینحال، همان ماجرا، یعنی احضار روح، کمی جذاب بود.
مخاطب دیگری معتقد است بهطورکلی ماجرای پیشآمده در سریال ساده است و بهجز بخشهایی که در آن روح ظاهر میشود، جذابیتی وجود ندارد.
دراینزمینه مخاطبان فضای مجازی نیز نظرهای مختلفی دارند. یکی از کاربران اینستاگرام دراینباره نوشته است: از آقای افخمی بعید بود اینهمه کاستی و ضعف. کاربر دیگری به بیمحتوابودن فیلم اشاره کرده و نوشته است: این سریال بهشدت بیمحتواست و هرچه جلوتر میرود آبکیتر میشود.
کاربر دیگری هم معتقد است این سریال در اصل به شعور مردم توهین کرده است و باید توقیف شود: این سریال باید توقیف شود. اگر مدیر شبکه ذرهای برای شعور مردم ارزش قائل میشد، نباید اجازه پخش چنین سریال افتضاحی را میداد. یعنی هرکس چادری است و نمازخوان، همهچی تمام است؟
مخاطب دیگری هم معتقد است: صداوسیما در غیبت مخاطبان خاص چنین سریال بیمحتوایی را پخش میکند.
یکی از مخاطبان سریال احضار معتقد است در این سریال بهشکلی مستقیم به زنان توهین میشود. او دراینباره میگوید: یک زن رمال، زنی مطلقه که مانع خوشبختی مردی است و زنهای دیگری که در خردهروایتهای این سریال نقشهای منفی دارند، همگی باعث میشود مخاطب احساس کند زنها مسبب همه بدبختیها هستند. بهنظر من در این سریال بهشکلی مستقیم و غلوشده به زنها توهین میشود.
در فضای مجازی هم یکی از مخاطبان با بیان اینکه چهره بازیگران زن این سریال بهشکلی نامناسب انتخاب شده، نوشته است: من بیشتر از چهره نقش مینو میترسم تا این روح.
یکیدیگر از مخاطبان هم نوشته است: واقعا برایتان متأسفم با این دیالوگهای جنسیتزده.
در رسانههای رسمی نیز نقدهای زیادی به سریال احضار شده است. در مطلبی که خبرگزاری خبر آنلاین با عنوان «موضوع عجیب مدیر سیما فیلم درباره سریال احضار»، به نقل از روزنامه جوان منتشر کرده است، از بی مسئولیتی صدا و سیما در درج هشدار سنی سخن گفته است.
برخی رسانهها در فضای مجازی نیز برای نقد این سریال از عناوینی چون «فاجعهای که لنگه ندارد»، «ترسی از نوع ایرانی» و ... استفاده کردهاند.
با این حال محمدرضا ورزی، کارگردان سریال «معمای شاه» در گفتگویی که با خبرگزاری ایسنا انجام داد است، به نوعی از این سریال تعریف و از عوامل آن حمایت کرده است. او محتوای سریال را خوب توصیف کرده و یک سری محدودیتها و ممیزیها را دلیل انتقادات مبنی بر ضعف سریال میداند.