واژگونی اتوبوس در نجف‌آباد اصفهان| ۲۴ نفر مصدوم و ۲ تن دیگر فوت کردند (۷ آذر ۱۴۰۳) درباره دکتر محمدفرهاد رحیمی‌، بنیان‌گذار مشهدی فیزیک‌سراها | زیست شیرین با فیزیک میزان افزایش حقوق سربازان اعلام شد (۷ آذر ۱۴۰۳) فوت­‌وفن‌های ساده خانه‌­داری برای نظم دادن به رخت و لباس‌ها | هنر جامه داری تأکید سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد بر رعایت عدل و انصاف در چهارچوب قوانین و مقررات مراسم معارفه سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد (۷ آذر ۱۴۰۳) | رئیس سابق دانشگاه در جلسه تودیع حاضر نشد در برخی ادارات هنوز خبری از برگزاری دیدار مردمی نیست | مأموریت و مرخصی در روز‌های ملاقات مردمی! آتش‌سوزی منزل مسکونی در خیابان دانش آموز مشهد + تصاویر (چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳) فیلم تدریس مدرسان برتر در اختیار دانش‌آموزان مناطق محروم قرار می‌گیرد اعمال مزد پایه سنوات و مزایای حق تأهل در لیست بیمه از ابتدای دی‌ماه ۱۴۰۳ الزامی شد با خواص بی نظیر میوه آووکادو آشنا شوید درآمد‌های کلان از سقط زیرزمینی جنین پیام تبریک پزشکیان به رئیس جمهوری اسلامی موریتانی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (چهارشنبه، ۷ آذر ۱۴۰۳) | کاهش دما و آغاز بارش باران از امروز وزیر آموزش و پرورش فرایند غلط آزمون استخدامی را اصلاح کند | بلاتکلیفی کارگران شرکتی ادامه دارد آتش‌سوزی گسترده در انبار روغن شیراز | ۸ ایستگاه آتش‌نشانی در تلاش برای اطفای حریق ثبت چهارمین جنایت در پرونده قاتل برنجی در مشهد + عکس متهم پاداش پایان‌خدمت بخش عمده‌ای از فرهنگیان، از سال ۱۴۰۲ تا به امروز پرداخت نشده است مهلت حذف و اضافه «بیمه تکمیلی» بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۳ اعلام شد بهروز آذر: دولت خواستار تسریع تصویب لایحه حمایت از زنان است هشدار وزارت بهداشت درباره مصرف مواد غذایی قاچاق آیا درمان هورمونی یائسگی خطرناک است؟ ۲ هزار نفر در مشهد در پویش تست داوطلبانه ایدز شرکت کردند سرطان دهانه رحم در کمین همه زنان است | زگیل تناسلی و هیاهوی دلالان حقه‌باز برای واکسن ماجرای حمله نافرجام به پلیس مشهد در دومین دادگاه بزرگ‌ترین کلاهبرداری خودرویی چه گذشت؟ هوای مشهد برای یازدهمین روز پیاپی، آلوده اعلام شد (۷ آذر ۱۴۰۳) بیشترین پرونده‌های انضباطی دانشجویان وزارت بهداشت متعلق به چه تخلفاتی است؟ کمک‌هزینه معیشتی آبان ۱۴۰۳ معلولان واریز شد (۷ آذر ۱۴۰۳) بروز درد‌های مفصلی در فصل پاییز افزایش می‌یابد  جوان مرگ مغزی در مشهد به ۶ بیمار زندگی دوباره بخشید (۷ آذر ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

شهرهای هوشمند و تحقق عدالت اجتماعی

  • کد خبر: ۷۱۲۹
  • ۲۴ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۱
شهرهای هوشمند و تحقق عدالت اجتماعی
احسان براری

شهرهای هوشمند را عمدتا با نوآوری‌های جالب و زرق و برق تکنولوژی‌های نوین می‌شناسیم، اما واقعیت این است که ورای این زرق‌و‌برق و تکنولوژی بازی تغییر پارادایم مدیریت شهری به نفع اقشار ضعیف شهری نیز اتفاق می‌افتد. شاید در نگاه اول، چنین ادعایی دور از ذهن به نظر برسد، اما واقعیت این است که با بررسی روند نفوذ فناوری در جوامع به این نتیجه می‌رسیم که هرجا فناوری پا گذاشته است، تغییر به نفع ملیت رخ داده است.
واضح‌ترین شاهد این مدعا ظهور شبکه‌های اجتماعی است که از زمان فراگیرشدن کمک کرده است افرادی که در حالت عادی هیچ‌گاه صدایشان شنیده نمی‌شد تبدیل به بازیگران مهمی در روابط اجتماعی سیاسی فرهنگی اقتصادی و... شوند. درواقع فناوری اطلاعات دارای خاصیت‌هایی به شرح زیر است که به تحقق این مدعا کمک می‌کند:
1- آگاهی‌بخشی: شاید بتوان گفت اولین تأثیر فراگیرشدن فناوری اطلاعات و بهره‌مندی عمومی از آن، آگاه‌شدن عمومی جامعه از روندها و نظریات مختلف و به‌طورکلی آگاه‌شدن بیشتر جامعه است. میزان آگاهی عمومی جامعه کنونی با جامعه ۳۰سال پیش قابل مقایسه نیست و این‌ها به لطف فناوری اطلاعات بوده است.
2- شفافیت: از ویژگی‌های ذاتی فناوری اطلاعات، شفافیت‌بخشی است. با استفاده از فناوری اطلاعات بسیاری از اسناد و مدارک و اطلاعاتی که تا قبل از این، در نهان‌خانه‌های ادارات و دوایر دولتی پنهان بودند، به‌صورت علنی و عمومی در‌دسترس قرار گرفته‌اند و با‌توجه‌به قابلیت تکنولوژیک فناوری اطلاعات، درخواست شفاف‌سازی حداکثری تبدیل به مطالبه عمومی هم شده است.
3- دادن تریبون به همه افراد: در‌حالی‌که تا قبل از ظهور فناوری اطلاعات، تریبون‌ها در‌‌دسترس افراد و اقشار خاصی بوده است، پس‌از رواج فناوری اطلاعات، تریبون در‌اختیار همه افراد به‌صورت بالقوه قرار دارد و افراد با اندک تلاشی، می‌توانند صدای خود را به گوش همگان برسانند. بسیاری از کسانی که هم‌اکنون به‌عنوان افراد اثرگذار و اینفلوئنسر شناخته می‌شوند، اگر 30‌سال پیش بودند، هیچ شانسی برای تأثیرگذاری و رساندن پیام خود به مخاطبان نداشتند.
4- مشارکت عمومی: فناوری اطلاعات این امکان را فراهم کرده است که عموم مردم بتوانند در مسائل روز و تصمیم‌گیری‌ها مشارکت کنند. این مشارکت می‌تواند از ارائه پیشنهاد و نظر در شبکه‌های اجتماعی شروع شود و تا ارائه طرح و پیشنهاد در پنل‌های تخصصی تصمیم‌گیری شهری ادامه پیدا کند. در‌واقع با استفاده از ابزارهای شهر هوشمند از‌قبیل حکمروایی هوشمند و ایجاد پنل‌های شهروندی و پنل‌های تخصصی شهری، مشارکت مردمی به‌شدت آسان می‌شود و در‌نتیجه شاهد افزایش مشارکت عمومی خواهیم بود.
5- قدرت‌بخشیدن به توده‌های مردمی: بسیاری از تحولاتی که هم‌اکنون در سطح جامعه رقم می‌خورد ناشی از مطالبه عمومی از‌طریق فضای مجازی است. چه بسیار عزل و نصب‌ها و محاکمه‌ها و... که به‌دلیل فراگیر‌شدن مطالبه مردمی در فضای مجازی شکل گرفته است. در‌واقع فضای مجازی و سامانه‌های شفاف هوشمند کمک کرده‌اند توده‌های مردمی که تا قبل از این، چندان مجالی برای عرض‌اندام نداشتند، به‌عنوان بازیگری قوی در مطالبات عمومی ظاهر شوند. در فضای شهری نیز این مطالبه عمومی می‌تواند از درخواست‌های مردمی برای انجام عملیات عمرانی در یک منطقه باشد تا عزل و نصب مدیران شهری.
6- تصویر‌سازی و غنی‌سازی واقعیت‌ها: فضای مجازی و فناوری اطلاعات، این امکان را در‌اختیار گذاشته است که از واقعیت‌های جامعه، تصویر‌های ملموس و عینی در‌قالب فیلم و عکس تهیه و به‌صورت گسترده منتشر شود. قطعا اثرگذاری تصاویر و فیلم‌ها از نوشته‌ها بسیار بیشتر است و منجر به اقدامات عملی مؤثرتر می‌شود. شهرداری‌ها در شهرهای هوشمند از این قابلیت استفاده می‌کنند تا مردم مشکلات شهری را به‌صورت فیلم و عکس برای مدیریت شهری ارسال کنند و مدیریت شهری پس‌از رفع مشکلات، گزارش‌هایی را نیز به‌صورت تصویری ارائه کند.
7- ثبت حافظه تاریخی: از دیگر ویژگی‌های فناوری اطلاعات، ثبت و ضبط موارد و اظهارات و اقدامات و... است تا بعدا در‌صورت لزوم بتوان از آن استفاده کرد. در دنیایی که همه چیز ثبت و ضبط شده و امکان دسترسی به آن به‌راحتی فراهم است، حرف‌ها و اقدامات باید خیلی حساب‌شده‌تر باشد؛ چون به‌راحتی مغایرت آن‌ها اثبات می‌شود.
البته مزایای فضای مجازی و فناوری اطلاعات و شهرهای هوشمند خیلی بیشتر از موارد فوق است و در اینجا به گزینه‌های اصلی آن اشاره شد. هم‌اکنون به‌دنبال موضوع شهر هوشمند، مباحثی از قبیل شفافیت حداکثری، مطالبه‌گری، ارسال مشکلات شهر به‌صورت تصویری و درخواست رفع آن‌ها، پنل‌های رأی‌گیری مردمی و مشارکت مردم در تصمیم‌گیری‌های شهری و مواردی دیگر اتفاق افتاده است؛ برآیند همه این حرکت‌ها این است که قدرت و تصمیم‌گیری از رأس هرم مدیریت شهری به‌سمت پایین و توده‌های مردمی درحال جابه‌جایی است و بنابراین یکی از مؤثرترین راهکارهای تحقق شعارهای مردمی و عدالت‌محور
به شمار می‌آید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->