ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ «نان به طور متوسط در مشهد ۴۳ درصد گران شد.» این خبر را ابتدا یک مقام آگاه که نمیخواهد نامی از او برده شود، به ما میگوید و درنهایت مصطفی کشتگر، رئیس اتحادیه نانوایان مشهد، آن را تایید میکند. نانوایان میگویند که دولت نباید به جای پیشنهاد راهکار، هزینه ثابت نگه داشتن قیمت نان را از جیب نانوا تامین کند، ازطرفی افزایش ۴۳ درصدی قیمت قوت غالب مردم حتما بر سبد خرید اقشار مختلف به خصوص کم برخوردارهای جامعه تأثیر فراوان میگذارد، اما گویی مسئولان هیچ راهکاری جز افزایش قیمت یا هزینه از جیب مردم نمیشناسند.
هرچند مسئولان کشوری مانند حسن حنان، قائم مقام و معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران، در گفتگو با تسنیم از افزایش قیمت نان اظهار بی اطلاعی میکنند، هم زمان سایت مهر نرخ نامه جدید نان در تهران را منتشر کرده است. با وجود همه این ناهماهنگیها در گفتههای مسئولان، این افزایش قیمت از ظهر روز گذشته به نانواییهای مشهد نیز اعلام شده است و حالا آنها نان را با نرخ جدید به مردم میفروشند.
برای بررسی این خبر سری به چند نانوایی در شهر میزنیم. «نان سنگک ساده؛ ۲ هزارتومان.» این عبارت را با خط درشت روی چند برگه آچهار چاپ کرده و به شیشه یک نانوایی در خیابان کاشانی چسبانده اند. پیرمردی در صف، برگه را به مردی دیگر نشان میدهد و میگوید دیروز هزارو ۴۰۰ تومان نبود؟ مرد سری تکان میدهد. پیرمرد سوالش را این بار از شاگرد نانوایی میپرسد. پسر جوان میگوید: تا همین امروز صبح هزارو ۴۰۰ میفروختیم، اما از یک ساعت قبل (حدود ساعت ۱۱) نرخهای جدید اعلام شده است. جلوتر میرویم و این بار ما میپرسیم که آیا نرخ نامه دارند. پسر جوان جواب میدهد: بله، با مهر و امضای اتحادیه. از او میخواهیم نرخ نامه را نشانمان دهد که میگوید: «صاحب کارم جلوی اتحادیه منتظر گرفتن نرخ نامه است. رئیس اتحادیه به همه گفته است میتوانند با نرخ جدید بفروشند و فعلا قیمت را روی برگه بنویسند و نصب کنند تا نرخ نامهها آماده شود.»
به نانوایی دیگری در خیابان عبادی میرویم. آنجا هم همین کاغذ را میبینیم که در آن، قیمت جدید نان سنگک با ۴۳ درصد افزایش اعلام شده است و مردم از این خبر داغ که تا لحظه تهیه این گزارش حتی به رسانههای برخط نیز نرسیده است، متعجب شده اند. چهارپنج نفری که در صف هستند، خود را کنار میکشند و راه را برای کارگری که درحال تخلیه آرد از یک نیسان است، باز میکنند. اینجا هم بحث بر سر گرانی است.
صاحب نانوایی برای نظارت بر تخلیه آرد و هم برای قانع کردن مردم به دلیل این افزایش قیمت به پیاده رو آمده است و به چند مرد و یک زن ایستاده در صف توضیح میدهد: «این نرخها باید خیلی زودتر از این تغییر میکرد. قیمت کارگر، بیمه، آب، برق، گاز، خمیرمایه و هر هزینه دیگری که فکر کنید، از دو سال قبل تا حالا افزایش یافته و ازطرفی هزینه زندگی خود ما نیز سنگین شده است. مگر خانواده من گوشت و مرغ نمیخواهند؟ چطور با درآمد دو سال قبل زندگی کنیم؟
دولت باید فکری به حال مردم کند نه اینکه از جیب نانوا قیمت را ثابت نگه دارد. از یک نانوایی در میدان استقلال هم میپرسیم که آیا قیمت نان تغییری کرده است. شاگرد نانوایی جواب میدهد: امروز هنوز نان را به نرخ قبلی میدهیم؛ یعنی به قیمت ۷۰۰ تومان، اما از فردا نرخ جدید ۱۰۰۰ تومان میشود. همین جمله کافی است تا همهمه اعتراض بین مردمی که در صف هستند، شنیده شود.
یک نانوایی در میدان توحید نیز روی یک تکه کاغذ با ماژیک آبی نوشته است: «نان بربری سنتی خبازی ۳۵۰ گرم، ۱۱۵۰ تومان.» به گفته صاحب نانوایی، قیمت این نان قبلا ۸۰۰ تومان بوده است.
یک نانوایی نیمه یارانهای بربری ماشینی در خیابان توحید که درحال تعطیل کردن است، نیز به ما میگوید: قیمت این مدل نان به ۲ هزار تومان رسیده است. این درحالی است که پیش از این نرخ نان بربری ماشینی در نانواییهای نیمه یارانهای ۸۰۰ تومان بود و با ۴۳ درصد افزایش قیمت باید به نرخ هزارو ۱۴۴ تومان به فروش برسد. این یعنی برخی نانواییها با سوءاستفاده از این شرایط، گران فروشی میکنند.
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد درباره این افزایش قیمت به شهرآرا میگوید: تغییرات نرخ نان براساس مصوبات کارگروه گندم وآرد استان است که دیروز (شنبه) به ما ابلاغ شد و بر اساس آن، نانوایان میتوانند از امروز (یکشنبه) آن را اعمال کنند. به گفته کشتگر، قیمت انواع نان در مشهد بین ۳۸ تا ۴۵ درصد افزایش داشته است که به طور متوسط برای نانواییهای یارانهای ۴۳ درصد و برای نانواییهای نیمه یارانهای ۴۲ درصد بوده است.